Wat houdt het in om een positief resultaat van een zwangerschapstest te krijgen?

Wie bel je na een positieve zwangerschapstest?

Gevraagd door: Bastiaan van Doorn MPhil  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.2/5 (48 stemmen)

Huisarts bellen als je zwanger bent? Je hoeft niet persé je huisarts te bellen om hem/ haar te informeren dat je zwanger bent. Meestal geeft de verloskundige dit aan de huisarts door. Vraag dit even na, anders kun je zelf altijd nog de huisarts inlichten.

Wie bellen bij positieve zwangerschapstest?

Maak meteen een afspraak met een verloskundige als je zwanger bent. Je krijgt bloedonderzoek en een echo.

Wat is de volgende stap na een positieve zwangerschapstest?

Het eerste wat je moet doen, is naar je arts gaan voor een bloedtest. Vals-positieven zijn zeldzaam, maar met een bloedtest ben je pas écht zeker. Die test maakt het bovendien mogelijk om je zwangerschap te dateren dankzij de gemeten hoeveelheid van het zwangerschapshormoon B-HCG.

Wat doet de huisarts als je zwanger bent?

Je zult vooral bezoekjes brengen aan je verloskundige als je zwanger bent, maar voor sommige zaken kan je gewoon, net als buiten de zwangerschap, bij je huisarts terecht: Bij ziektes zoals een keelontsteking of een griepje. Bij ziektes waarvoor je antibiotica kan krijgen voorgeschreven door de huisarts.

Heb je een verwijzing nodig voor de verloskundige?

Het advies is om zodra je weet dat je zwanger bent, contact op te nemen met de verloskundige. Je kunt zonder verwijzing terecht bij een verloskundige. Daarvoor hoef je dus niet eerst langs de huisarts. De verloskundige kies je zelf.

40 gerelateerde vragen gevonden

Hoeveel weken zwanger eerste echo?

Veel vrouwen willen graag een echo laten maken in de vroege zwangerschap, om zo te controleren of alles goed gaat met het kindje in de buik. Een eerste echo vindt meestal plaats rond de 10 weken, maar vindt in sommige gevallen al eerder plaats. Je hebt dan een 7, 8, 9, 10, 11 of 12 weken echo.

Is verloskundige gratis?

Verloskundige zorg is de zorg aan de (aanstaande) moeder en haar kind. De zorg wordt geleverd door een verloskundige, huisarts of gynaecoloog. Het gaat zowel om de zorg die wordt gegeven vóór, tijdens en na de bevalling. Verloskundige zorg wordt vergoed uit het basispakket.

Wat te doen bij prille zwangerschap?

Afspraak met verloskundige

In de eerste vier weken van je zwangerschap moet je een eerste afspraak maken bij de verloskundige. Zij houdt gedurende je zwangerschap de gezondheid van jou en je baby in de gaten. De controles vinden in het eerste trimester van de zwangerschap ongeveer om de vier weken plaats.

Wat kan je gratis aanvragen als je zwanger bent?

Hieronder het overzicht van alle gratis babydozen!
  • De blije doos. ...
  • Zwangerschapsbox en Babybox van Ouders van Nu. ...
  • Babydump gratis babydoos. ...
  • Kruidvat Blije Baby Voordeeltas. ...
  • Babypakket Hoogvliet Supermarkt. ...
  • Zwanger box Kiekeboebox van Plus. ...
  • Jan Linders babypakket. ...
  • De roze doos.

Waar melden als je zwanger bent?

Je werkgever moet jouw zwangerschap melden bij het UWV. Verder moet hij vervanging regelen voor de tijd dat je weg bent tijdens je zwangerschaps- en bevallingsverlof. Je werkgever vraagt 2 weken voor de uitgerekende bevallingsdatum bij het UWV de uitkering aan voor je verlofperiode.

Hoeveel kans op miskraam na positieve zwangerschapstest?

Ongeveer één op de tien vrouwen met een positieve zwangerschapstest krijgt in de eerste twaalf weken van de zwangerschap een miskraam. Dit komt dus relatief veel voor, terwijl je er misschien nooit veel over gehoord hebt.

Wat zijn de regels na een positieve test?

Als de zelftest positief is, gaat een gezinslid of kind in isolatie.
...
  • Inwoners van een verpleeghuis of een andere instelling met kwetsbare personen. ...
  • Mensen die thuis wonen en naar de dagbesteding gaan. ...
  • Mensen die geen zelftest kunnen doen, ook niet met hulp van anderen.
  • Mensen die een herstelbewijs nodig hebben.

Hoeveel weken zwanger als Clearblue 1 2 aangeeft?

Het aantal weken sinds de bevruchting wordt weergegeven als 1-2, 2-3 of 3+. Met deze zwangerschapstestset voor thuisgebruik kun je 5 dagen voor je gemiste menstruatie testen (dat is 4 dagen voordat je je menstruatie verwacht) (3).

Wat doet een eerstelijns verloskundige?

Een klinisch verloskundige begeleidt en behandelt zwangere vrouwen die in het ziekenhuis worden gezien, zowel poliklinisch als tijdens de bevalling. Een bevalling in het ziekenhuis kan nodig zijn als er bijvoorbeeld sprake is van suikerziekte, een hoge bloeddruk, dreigende vroeggeboorte of stuitligging.

Wat doet de verloskundige bij de eerste afspraak?

Tijdens de eerste afspraak geeft de verloskundige relevante informatie over de zwangerschap. Ook wordt er gekeken naar jullie situatie en of er eventueel extra onderzoeken nodig zijn. Om dat goed te kunnen doen, worden de volgende dingen gevraagd: Lees meer..

Hoe regel je een verloskundige?

Verloskundige kiezen – vanaf nu

Zodra u weet dat u zwanger bent, kunt u een afspraak maken met een verloskundige. De 1e afspraak is meestal tussen de 7e en 10e week van de zwangerschap. Een verwijzing is niet nodig. De verloskundige begeleidt u tijdens de zwangerschap, bevalling en kraamtijd.

Hoeveel geld krijg je als je zwanger bent?

Werk je in de privésector? Dan ontvang je: 82 % van het brutoloon tijdens de eerste 30 dagen. 75 % van je tot de loongrens begrensde brutoloon gedurende de rest van je moederschapsverlof.

Hoeveel krijg je betaald als je zwanger bent?

De zwangerschapsuitkering is gelijk aan 100% van uw dagloon (loon dat u gemiddeld per dag verdient). Maar het is niet meer dan het maximumdagloon. Een lager inkomen tijdens een voorafgaande ziekte- of verlofperiode heeft geen invloed op de hoogte van uw uitkering.

Kan je geld krijgen als je zwanger bent?

Als u zwanger bent en een WW-, Ziektewet- of loongerelateerde uitkering (WGA) van UWV krijgt, dan heeft u recht op zwangerschapsverlof, bevallingsverlof, een zwangerschapsuitkering en een bevallingsuitkering (WAZO). De uitkering duurt minimaal 16 weken. De uitkering is 100% van uw dagloon.

Wat vermijden eerste weken zwangerschap?

Alcohol, sigaretten en drugs tijdens de zwangerschap

Om met de dooddoeners te beginnen; alcohol, sigaretten en drugs zijn écht uit den boze als je zwanger bent. Ook voor alcohol geldt dat zelfs kleine hoeveelheden zeer schadelijk kunnen zijn voor je baby. Gewoon echt niet doen dus!

Wat te doen bij 5 weken zwanger?

Misselijkheid en vermoeidheid zijn de meest voorkomende verschijnselen. Ook pijnlijke borsten horen hier bij. Probeer goed naar je lichaam te luisteren, eet kleine beetjes als je misselijk bent en geef toe aan de moeheid. Er verandert veel in je lichaam dat nu voor twee moet zorgen, dus duik lekker op tijd je bed in.

Welke week meeste klachten zwanger?

Symptomen zwangerschap week 6

De meeste zwangere vrouwen hebben in deze periode van de zwangerschap last van veel kwaaltjes, waaronder gevoelige borsten. Je borsten kunnen gespannen aanvoelen alsof je ongesteld moet worden.

Wat kost een 8 weken echo?

Het beste is om deze echo te doen vanaf 7-8 weken. Tot 7-8 weken is de kans op een miskraam nog erg reëel en kan de echo een valse geruststelling of blijdschap geven. Een vroege echo kost €50.

Kun je de verloskundige altijd bellen?

In het algemeen geldt dat je de verloskundige altijd moet bellen: Bij vaginaal bloedverlies. Bij hoofdpijn, sterretjes zien, braken, pijn in de bovenbuik of pijn tussen de schouderbladen. Bij minder bewegingen van je kind dan anders.

Is het verplicht om kraamzorg te nemen?

Het is niet wettelijk verplicht kraamzorg af te nemen. Op uitdrukkelijk verzoek kunt u in overleg met de verloskundige de kraamzorg op eigen risico stopzetten.

Vorige artikel
Waarom XL hydrofiele doek?