Wie bel je eerst als je zwanger bent?
Gevraagd door: bacc. Lize Zaal M | Laatste update: 14 december 2023Score: 4.6/5 (24 stemmen)
Zodra je weet dat je zwanger bent, is het verstandig om een verloskundige te kiezen en te bellen voor een eerste afspraak. De verloskundige begeleidt je tijdens je zwangerschap, bij de bevalling en in de kraamtijd. Zij houdt in de gaten of de zwangerschap goed verloopt, maar ook hoe het met jou persoonlijk gaat.
Wie moet je bellen als je zwanger bent?
Wanneer moet ik naar de dokter bij een zwangerschap? Bij zwangerschap moet u naar de huisarts, gynaecoloog en/of verloskundige als: U heeft ontdekt dat u zwanger bent. Vaak wordt er dan een eerste echo gemaakt om vast te stellen hoelang u al zwanger bent.
Wie vertel je als eerste dat je zwanger bent?
Mijn persoonlijke mening: vertel het aan die mensen in je omgeving met wie je veel of hecht contact hebt. Dat zijn vaak ook de mensen van wie je steun zou willen als het misgaat. Je (schoon)ouders, broers/zussen, goede vrienden en misschien ook (een aantal van) je collega's.
Wat te doen bij prille zwangerschap?
- Maak meteen een afspraak met een verloskundige als je zwanger bent.
- Je krijgt bloedonderzoek en een echo.
- Eet gezond. Drink geen alcohol.
- Als je rookt: vraag je huisarts om hulp bij stoppen.
- Je kunt ook telefonische hulp krijgen voor stoppen met roken.
- Slik elke dag een pil foliumzuur en een pil vitamine D.
Hoe snel kan de dokter zien of je zwanger bent?
Na 24u kan de dokter vertellen of je zwanger bent of niet. Een dokter heeft beroepsgeheim. Die mag dus aan niemand vertellen dat je een zwangerschapstest hebt gedaan, ook niet aan je ouders.
Welke week vertellen dat je zwanger bent?
De meeste stellen kiezen ervoor om de zwangerschap nog even geheim te houden tot na de twaalfde week zwangerschap. Na het eerste trimester is namelijk het grootste gevaar op een miskraam geweken, want 80% van de miskramen vindt plaats in de eerste 12 weken van de zwangerschap.
Wat voel je als je 1 maand zwanger bent?
Typische zwangerschapssymptomen die bij de 4e week van een zwangerschap horen, zijn onder andere vermoeidheid, misselijkheid, gevoelige borsten, buikpijn of een opgezette buik, hoofdpijn en vaak moeten plassen. Sommigen merken ook dat ze last hebben van stemmingswisselingen.
Wat gebeurt er als je net zwanger bent?
De innesteling
Tussen de 6 en 12 dagen na de bevruchting zal de zygote, die we inmiddels een blastocyste noemen, zich innestelen in de baarmoederwand. Je bent nu echt zwanger! De innesteling kan zorgen voor een innestelingsbloeding, een lichte bloeding die vrouwen soms verwarren met een menstruatie.
Wat mag je niet in het eerste trimester?
- Rauw vlees en rauwe melk. ...
- Gerookte kant-en-klare vis uit de koeling, rauwe vis zoals haring, rauwe schaar- en schelpdieren zoals garnalen, roofvissen zoals makreel en tonijn.
- (Producten met) rauwe eieren.
- Rauwe kiemgroeten zoals Taugé
- Kaas gemaakt van rauwe melk.
Wat niet doen prille zwangerschap?
Als je zwanger bent kan je sommige dingen beter niet doen (don'ts tijdens de zwangerschap), zoals rood vlees eten en de kattenbak verschonen. Andere dingen zijn juist wel weer goed voor jou en je buikbaby (do's tijdens de zwangerschap), zoals het nemen van extra foliumzuur en lekker blijven bewegen.
Kun je met 8 weken vertellen dat je zwanger bent?
Misschien wil jij veel eerder je zwangerschap aankondigen omdat je er ook over wilt kunnen praten als het niet goed mocht gaan. Je kunt bijvoorbeeld ook met 8 weken vertellen dat je zwanger bent. Nog eerder kan natuurlijk ook. Dat is helemaal aan jullie.
Waarom pas na 3 maanden vertellen?
Waarom kondig je de zwangerschap niet aan voor 12 weken? De 12-weken traditie houdt in dat vrouwen hun zwangerschap pas aan het eind van het eerste trimester bekend mogen maken. Deze traditie is ontstaan uit bezorgdheid over miskramen of andere genetische problemen. De eerste 12 weken eindigen met de eerste echo.
Hoeveel weken zwanger eerste echo?
Termijn bij de eerste echo
Vanaf 7-8 weken is de beste termijn om een eerste echo te maken. Bij deze vroege echo meten we het kindje op om te kijken of de groei past bij hoever je bent in de zwangerschap. We kijken of het hartje klopt en we kijken of het kindje in de baarmoeder zit.
Hoe snel verloskundige bellen na positieve test?
Wanneer naar de verloskundige? Een van de eerste stappen na een positieve zwangerschapstest is het maken van een afspraak met een verloskundige. Het is aan te raden om rond week 6 te bellen en meestal ben je al zo'n vijf á zes weken zwanger wanneer je ontdekt dat je in verwachting bent.
Waar eerste echo?
De eerste echo die een zwangere vrouw ondergaat, is meestal de eerste termijnecho (ook wel 10-wekenecho genoemd). Deze echo kan plaatsvinden in het ziekenhuis of in een zelfstandige echopraktijk en het is vaak mogelijk om een foto van deze eerste bijzondere echo mee naar huis te nemen.
Wat doet de verloskundige bij de eerste afspraak?
De eerste controle
Dan is het handig als jullie de eerste afspraak samen komen. Tijdens de eerste afspraak geeft de verloskundige relevante informatie over de zwangerschap. Ook wordt er gekeken naar jullie situatie en of er eventueel extra onderzoeken nodig zijn.
Waarom mag je niet bukken als je zwanger bent?
Wanneer je buik echt begint te groeien, zo vanaf week 20, kan het bukken en tillen echt zwaar worden voor je zwangere lichaam. Je rug kan je hiermee gemakkelijk overbelasten, of je kunt sneller uit evenwicht raken en vallen met alle gevolgen van dien.
Waarom mag je niet in bad als je zwanger bent?
Wanneer mag je niet zwanger in bad? Het advies van verloskundigen is om niet in bad te gaan als je gebroken vliezen hebt en nog geen weeën. De vliezen sluiten de baarmoeder dan niet meer af, waardoor er kans is dat bacteriën in de baarmoeder en bij de baby komen. Dit geeft een iets verhoogd risico op een infectie.
Waarom mag je geen peper tijdens zwangerschap?
Peper. Piment. Salie. Dit kruid kan baarmoederkrampen opwekken en bevat stoffen die op het zenuwstelsel kunnen werken.
Kan je in week 4 al misselijk zijn?
Je kunt dit al hebben vanaf dat je 4 weken zwanger bent. Soms ervaren vrouwen het pas later of soms helemaal niet. De misselijkheid kan ook variëren per dag. Het helpt om kleine beetjes te eten en je maag altijd gevuld te houden.
Hoe voelt buikpijn als je net zwanger bent?
Pijn in je onderbuik: je baarmoeder gaat groeien en dat kan spanning op de omliggende organen en weefsels zetten. De banden waaraan je baarmoeder hangt, rekken dan op. Daarom heet deze buikpijn ook wel bandenpijn. Het kan aanvoelen als een harde buik of steken.
Kun je met 5 weken al een buikje hebben?
Kun je nu al een buikje hebben? Ja het kan zijn dat je met 5 weken zwangerschap al een klein buikje begint te zien. Maar dat is nog niet door jouw baby of doordat je baarmoeder groeit. Een buikje in het hele prille begin van je zwangerschap wordt eerder veroorzaakt door je darmen.
Hoe zien je borsten eruit als je zwanger bent?
Iedere vrouw is anders, maar je borsten zijn waarschijnlijk een tot twee cupmaten groter dan vóór de zwangerschap. Je bandmaat zal waarschijnlijk ook groter worden, omdat je ribbenkast zich uitzet om ruimte te maken voor je baby.
Wat voel je aan je borsten als je net zwanger bent?
Hierdoor zwellen de klieren in de borsten op, de borsten kunnen zwaarder aanvoelen en gevoeliger zijn voor aanrakingen. Soms wordt het gevoel als ronduit pijnlijk omschreven. Het is dan goed om even met de arts of verloskundige te overleggen. Tijdens de eerste twee weken voelen veel vrouwen zich erg moe.
Kan je voelen als je net zwanger bent?
Als je zwanger bent kun je klachten hebben. In de eerste weken ben je vaak moe of misselijk. Je poept minder vaak of je moet vaker plassen. Je kunt pijn hebben in je rug of bekken.
Welke 3 vormen van hygiëne zijn er?
Welke kroepoek mag je als je zwanger bent?