Wat is een studietoelage?

Wie ontvangt de studietoelage?

Gevraagd door: dr. Sep Sanders B  |  Laatste update: 10 mei 2023
Score: 5/5 (50 stemmen)

De student zelf ontvangt de studietoelage (zie decreet betreffende de studiefinanciering artikel 57). We willen de voornamelijk meerderjarige student helpen om zijn opleiding te financieren. Dat is niet zo bij de schooltoeslag, want daar ontvangen de ouders het bedrag.

Wie heeft recht op een studietoelage?

Je kan enkel een studietoelage krijgen wanneer je gezinsinkomen onder een bepaalde grens blijft. Er wordt dus gekeken naar het inkomen van je gezin. Dat kan een klassiek gezin zijn, maar ook bijvoorbeeld samenwonende studenten of een alleenstaande student.

Wie ontvangt studiebeurs?

Je krijgt een studietoelage als het inkomen van je gezin niet te hoog is en dus niet over een bepaalde grens gaat. Maar vooraleer we je inkomen bekijken, gaan we éérst in welke gezinssituatie je je bevindt. We spreken ook vaak over de 'leefeenheid', omdat dit in onze regelgeving staat.

Heeft iedereen recht op schooltoelage?

Je hebt recht op een schooltoeslag voor je kind als: je gezin voldoet aan de inkomstenvoorwaarde; je kind is Belg of voldoet aan de nationaliteitsvoorwaarde; je kind naar een kleuter-, lagere of secundaire school gaat in Vlaanderen of Brussel (erkend, gesubsidieerd of gefinancierd door de Vlaamse Gemeenschap).

Hoeveel mag je verdienen om recht te hebben op studietoelage?

De maximuminkomensgrens voor een leefeenheid met 0 punten is 18.883,09 euro. De minimuminkomensgrens is 8.566,66 euro. De 12de maand waarin de student een eigen inkomen heeft verworven, valt in 2022.

41 gerelateerde vragen gevonden

Is studietoelage automatisch?

Een aanvraag indienen voor een studietoelage hoger onderwijs voor academiejaar 2019-2020 kan vanaf 1 augustus 2019. De schooltoelagen voor het kleuter-, lager en secundair onderwijs worden geïntegreerd in het Groeipakket als schooltoeslag, en worden automatisch berekend en uitbetaald.

Wat is het verschil tussen studiebeurs en studietoelage?

Een studietoelage, vaak ook 'studiebeurs' genoemd, is de steun die de gemeenschappen toekennen aan minder begunstigde leerlingen. Deze steun kan worden aangevraagd tijdens het middelbaar en het hoger onderwijs.

Hoe wordt de schooltoelage berekend?

Hoe lager je inkomen, hoe hoger je schooltoeslag. De uitzonderlijke schooltoeslag krijg je als je inkomen gelijk aan of lager is dan 1/10de van de maximumgrens, én je inkomen bestaat uit minstens 70% uit vervangingsinkomsten, (equivalent) leefloon, inkomensvervangende tegemoetkoming (IVT) en/of onderhoudsgeld.

Waar kan ik mijn studietoelage zien?

Via onderwijs.vlaanderen.be/informatieveiligheid vind terug je wie deze gegevens mag opvragen. We geven je informatie niet zomaar door aan derden. De informatie die nodig is om je recht op een studietoelage te onderzoeken, geven we enkel door aan diensten die daarvoor de toelating hebben.

Heeft mijn ex recht op de helft van de studietoelage?

Heb ik recht op de schooltoeslag als ik gescheiden ben en mijn kind bij mijn ex-partner woont? De schooltoeslag wordt betaald aan diegene die het Groeipakket ontvangt, maar wordt berekend op basis van de gezinsinkomsten van de ouder bij wie het kind gedomicilieerd is.

Wat heb je nodig om studietoelage aan te vragen?

Via de Itsme app kan je veilig en eenvoudig aanmelden in het digitaal loket:
  • Je hebt geen eID-pincode nodig, enkel een zelfgekozen 5-cijferige code die je zelf instelt.
  • Je hebt geen eID-kaartlezer nodig, enkel een bankkaartlezer.

Kan je als ouder een studietoelage aanvragen?

In sommige gevallen kan je ten laste zijn van iemand anders dan je ouders. Dat kan als je op 31 december 2022 bij iemand anders woont en: Je woont bij die persoon door de beslissing van een rechter of een tussenkomst van een publiekrechtelijke overheid of instelling. Je bent al 3 jaar fiscaal ten laste van die persoon.

Waarom krijg ik geen Schooltoeslag?

Je kind moet niet enkel ingeschreven zijn in een school, het moet er ook naartoe gaan. Om recht te hebben op een schooltoeslag moet je kind voldoende aanwezig zijn op school.

Wie valt onder gezinsinkomen?

Gezinsinkomens zijn altijd jouw inkomsten als je alleen woont of de inkomsten van jou en je partner als je samenwoont. Je hoeft niet wettelijk samenwonend of gehuwd te zijn om samenwonend te zijn, het kan ook feitelijk zijn.

Is Schooltoeslag elke maand?

De schooltoeslag is een jaarlijks steuntje in de rug voor schoolgaande kinderen in een gezin met een laag inkomen.

Is studietoelage een lening?

Financiering via een studietoelage

In functie van de gezinsinkomsten of je eigen inkomsten kan je een studietoelage aanvragen bij de overheid. In tegenstelling tot leningen, hoef je die niet terug te betalen.

Hoe lang duurt het voor je studietoelage krijgt?

De uitbetaling van de schooltoeslag gebeurt tussen eind augustus en december via de uitbetalers van het Groeipakket zodra de voorwaarden voldaan zijn.

Is Schooltoeslag zelfde als studietoelage?

Die schooltoeslag komt boven op de schoolbonus en de kleutertoeslag als het gezin aan bepaalde voorwaarden voldoet. De schooltoeslag vervangt de schooltoelagen, de vroegere studiebeurzen in het basis- en secundair onderwijs. Voor het hoger onderwijs blijft de studietoelage voorlopig wel van kracht.

Wie betaalt wat bij ouderschap?

Na een scheiding zijn jullie als ouders verplicht de kosten te betalen voor de verzorging en opvoeding van de kinderen. Bij een co-ouderschap verdelen de ouders de zorg voor de kinderen, praktisch en financieel. De kinderen zijn afwisselend bij de ene en de andere ouder en de kosten worden door beide ouders betaald.

Kun je een kind op twee adressen ingeschreven staan?

U mag zelf bepalen op welk adres u uw minderjarige kinderen laat inschrijven. U moet onderling afspraken maken over de financiële consequenties van de inschrijving. Het kind kan maar op één adres ingeschreven staan.

Waar staat kind ingeschreven bij co-ouderschap?

Bij co-ouderschap wonen de kinderen ongeveer evenveel bij u en uw partner. U moet dan wel afspreken op welk adres u de kinderen inschrijft (de Basisregistratie personen, voorheen gemeentelijke basisregistratie genoemd). Op welk adres de kinderen worden ingeschreven, kan fiscale gevolgen hebben.

Wie krijgt de kinderbijslag vader of moeder?

De ouder bij wie het kind woont, krijgt de kinderbijslag.

Volgende artikel
Wat mag je schenken bij leven?