Wie beheert erfenis minderjarig kind?
Gevraagd door: dr.h.c. Ninthe Smits BA | Laatste update: 11 mei 2023Score: 4.6/5 (14 stemmen)
Als kinderen erven als ze minderjarig zijn, moet iemand voor hen hun vermogen beheren. Als er geen speciale voorzieningen zijn, is dat de wettelijke vertegenwoordiger van de kinderen: de ouder(s) of de voogd. De wet noemt dit het bewind van de ouder, of de voogd.
Kan een minderjarig kind een huis erven?
Ja, een minderjarige kan erfgenaam zijn. Die is namelijk vanaf zijn of haar geboorte al erfgenaam. De minderjarige kan alleen niet zelfstandig de erfenis aanvaarden of verwerpen. Die beslissing moet worden genomen door de wettelijke vertegenwoordiger.
Hoe erfenis verwerpen minderjarig kind?
Kinderen jonger dan 18 jaar kunnen niet zelf een erfenis verwerpen. Wilt u voor uw minderjarige kind een erfenis verwerpen? Dan kan dat als u ouderlijk gezag heeft. U heeft hiervoor toestemming van de kantonrechter nodig.
Wat als erfgenaam minderjarig is?
Een minderjarige kan erfgenaam zijn, maar mag zelf niet beslissen over zijn of haar vermogen. Dit betekent ook dat de minderjarige niet zelfstandig een nalatenschap kan aanvaarden of verwerpen. Een minderjarige heeft daarom altijd een wettelijke vertegenwoordiger. Dit is meestal de ouder of voogd van het kind.
Wat bepaalt artikel 4 193 BW als een erfgenaam minderjarig is?
Als minderjarige erfgenaam heb je dus niet dezelfde keuzes als een meerderjarige erfgenaam. Je kan namelijk niet zuiver aanvaarden. De wettelijk vertegenwoordiger kan namens de minderjarige beneficiaire aanvaarden of verwerpen (4:193 BW).
Heeft niet erkend kind recht op erfenis?
Is een niet-erkend kind erfgenaam? Nee, in beginsel niet. Het kind kan wel worden opgenomen in het testament. Via een gerechtelijke vaststelling kan het kind ook meedelen in de erfenis.
Wie moet erfenis afwikkelen?
Heeft u de erfenis aanvaard, dan moet de erfenis vervolgens worden afgewikkeld en verdeeld. U kunt dan als erfgenaam te maken krijgen met een notaris, een executeur of een bewindvoerder. Als er geen erfgenamen (bekend) zijn, kan de overheid de afwikkeling op zich nemen.
Is mijn kind automatisch erfgenaam?
Kinderen (geen) erfgenaam
U bent erfgenaam als u volgens de geboorteakte of door adoptie kind bent van de overledene. Bent u stiefkind, pleegkind of een biologisch kind dat door de overledene is afgestaan of niet is erkend? Dan bent u alleen erfgenaam als de overledene dit in een testament heeft bepaald.
Wat zijn mijn rechten als erfgenaam?
De rechten van de erfgenamen
Voorafgaand aan de verdeling van een nalatenschap heeft iedere erfgenaam het recht om een zogeheten boedelbeschrijving te vorderen. Een boedelbeschrijving houdt in dat alle tot de nalatenschap behorende goederen en zaken worden beschreven, zowel de baten als de lasten.
Wat erven je als een van de ouders overlijdt?
De ouders erven elk 1/4de van de nalatenschap. Leven ze beiden nog, dan gaat de helft van de erfenis dus naar hen. Vaak erven zij in samenloop met een langstlevende partner.
Kan ik mijn erfenis doorgeven aan mijn kind?
Een deel van een erfenis fiscaalvriendelijk doorschuiven aan kinderen kan op verschillende manieren. Met de “doorgeefschenking” bijvoorbeeld, kan een erfgenaam een stukje van zijn erfenis belastingvrij doorgeven aan kinderen. Op voorwaarde dat deze schenking volgens de regels van de kunst gebeurt.
Wat als kind erfenis verwerpt?
Als u een erfenis verwerpt bent u geen erfgenaam meer. U kunt geen aanspraak maken op bezittingen van de overledene. Maar u bent ook niet aansprakelijk voor eventuele schulden van de overledene.
Waar heeft een onterfd kind recht op?
Onterfde kinderen hebben nog wel recht op een legitieme portie. Dat is de helft van het bedrag dat u wettelijk zou erven. De legitieme portie krijgt u niet automatisch. U moet die binnen 5 jaar na het overlijden opeisen bij de erfgenamen, of bij de executeur als die er is.
Wat erft een enig kind?
Is er sprake van een overlijden van de 2e ouder, dan erft het kind alles, als dit het enig kind is, anders de kinderen gezamenlijk, samen en voor gelijke delen. Is er sprake van samenlevende ouders en er is niets geregeld dan erven de kinderen alles van de overleden ouder.
Kan het ene kind meer erven dan het andere?
Kinderen zijn zogenaamde reservataire erfgenamen. Dit wil zeggen dat zij altijd recht hebben op een bepaald deel van de nalatenschap van hun ouders. Je kan ze dus niet onterven, maar het is wel mogelijk om het ene kind meer te geven dan het andere.
Wat als je een afbetaald huis erft?
Gaat u een afbetaald huis erven? Dan kunt u de woning verkopen, verhuren of als woning voor een erfgenaam in gebruik nemen. Houd er rekening mee dat er ook in dit scenario kosten komen kijken bij een erfenis. Bijvoorbeeld overige vaste woonlasten of eventueel onderhoud.
Kun je een erfenis verdelen zonder notaris?
In principe geen notaris nodig
In beginsel zijn het de erfgenamen zelf die gezamenlijk verdelen, tenzij er een executeur-afwikkelingsbewindvoerder (ook wel drie sterren executeur genoemd) is die op grond van het testament bevoegd is om zelfstandig te verdelen.
Wie erft er als er geen testament is?
Hebt u geen testament laten opstellen? Dan bepaalt het erfrecht wie uw erfgenamen zijn en hoeveel zij erven. De regels van het erfrecht staan in het Burgerlijk Wetboek. Het gaat om kinderen die eigen kinderen waren door geboorte of erkenning of geadopteerde kinderen.
Wie betaalt de notaris bij erfenis?
Doorgaans worden de notariskosten betaald uit de erfenis.
Kunnen erfgenamen afwijken van testament?
Is er géén langstlevende echtgenoot maar zijn er wel kinderen, dan is het wettelijk uitgangspunt dat deze erven in gelijke delen. Ook van dit uitgangspunt kan de erflater in een testament afwijken. De erflater kan bijvoorbeeld anderen aanwijzen als erfgenaam of juist één van de kinderen uitsluiten (onterven).
Hoeveel procent erft een kind?
De legitieme portie is de helft van wat een kind, normaliter volgens de wet, zou hebben geërfd. Dit is de helft van het zogenaamde kindsdeel. Stel, er zijn twee ouders en twee kinderen. Als een ouder overlijdt, dan erven de langstlevende ouder en de kinderen allemaal 1/3 deel van de erfenis.
Heeft onterfd kind recht op inzage testament?
Ook mensen die erfgenaam zouden zijn geweest als er geen testament was gemaakt, hebben recht op inzage in het testament, als zij door onterving in het testament hun wettelijke rechten zijn kwijtgeraakt. Zij hebben echter alleen recht om het onderdeel van het testament te lezen waaruit hun onterving blijkt.
Hoe snel moet een erfenis afgehandeld worden?
Een executeur behoort een erfenis af te handelen binnen een termijn van 18 maanden.
Wie vult aangifte erfbelasting in?
Elke erfgenaam doet voor zichzelf aangifte. Sommige erfgenamen doen samen aangifte en andere alleen voor zichzelf. De erfgenamen kiezen samen wie aangifte doet voor álle erfgenamen.
Kan bewindvoerder erfenis opeisen?
De bewindvoerder kan zonder de onderbewind gestelde daarin te betrekken voor hem/haar een erfenis aanvaarden onder voorrecht van boedelbeschrijving. Wil de bewindvoerder de erfenis zuiver aanvaarden, dan heeft de bewindvoerder daarvoor toestemming van de onderbewind gestelde nodig.
Hoeveel kilo kom je aan bij 23 weken zwanger?
Welke creme voor krullen?