Blaasontsteking - Oorzaak en behandeling

Hoe ruikt urine bij blaasontsteking?

Gevraagd door: Sil Peeters  |  Laatste update: 28 februari 2024
Score: 4.4/5 (55 stemmen)

Je hebt een blaasontsteking Wanneer je een ontsteking hebt opgelopen aan je urinewegen, geeft je lichaam vaak ook een andere geur af dan normaal. Om precies te zijn: je plas ruikt in geval van een blaasontsteking vaak naar ammoniak.

Waarom ruikt mijn urine zo sterk?

De geur van urine hangt sterk samen met wat we eten. Sterk gekruid voedsel kan de urine sterker laten ruiken, terwijl bijvoorbeeld asperges, koffie en knoflook het een meer opvallende geur geven. Medicijnen als penicilline kunnen ook de manier beïnvloeden waarop urine ruikt.

Waar duidt een sterk ruikende of stinkende urine op?

Stinkende urine kan onder meer een symptoom zijn van blaasontsteking of een ontsteking van de prostaat. Andere gezondheidsproblemen die samengaan met stinkende urine zijn leverfalen, diabetes en nierstenen.

Waarom ruikt mijn urine naar zwavel?

In veel gevallen is er niets aan de hand en valt dit te wijten aan iets in je dieet. Asperges veroorzaken ook vaak een gekke kleur of zwavelachtige geur. Verder kunnen vis, uien, knoflook, spruitjes, koffie en voedsel met kerrie ook een merkbare geurverandering veroorzaken.

Hoe ruikt Eiwit in urine?

Het lichaam breekt aminozuren uit eiwitten af wanneer er te veel van zijn. Hierbij komt ammoniak vrij, dat de lever omzet in ureum of urea. Deze stof wordt via de urine uitgescheiden. Sporters die extra eiwitten nemen voor de opbouw van spieren hebben daarom ook vaak last van deze ammoniakgeur.

39 gerelateerde vragen gevonden

Kun je blaasontsteking ruiken?

Kenmerkende klachten van een urineweginfectie zijn pijn bij het plassen, klachten van aandrang en frequent kleine beetjes plassen. Soms doen zich bijkomende klachten voor zoals troebele en/of stinkende urine, koorts, bloed in de urine en pijn in de rug, flanken, onderbuik of genitaalstreek.

Hoe hoort urine te ruiken?

Hoe moet urine ruiken? Urine is over het algemeen licht geel, zuur en nagenoeg geurloos. Urine stinkt niet of nauwelijks als iemand voldoende drinkt.

Wat als je urine naar ammoniak ruikt?

Urine met een sterke ammoniakgeur komt vaak voor in westerse landen met een hoge vleesconsumptie, zoals Nederland en België. Het lichaam breekt aminozuren uit eiwitten af wanneer er te veel van zijn. Hierbij komt ammoniak vrij, dat de lever omzet in ureum of urea. Deze stof wordt via de urine uitgescheiden.

Hoe weet je of je urineweginfectie hebt?

Kenmerkende klachten van een urineweginfectie zijn pijn bij het plassen, klachten van aandrang en frequent kleine beetjes plassen. Soms doen zich bijkomende klachten voor zoals troebele en/of stinkende urine, koorts, bloed in de urine en pijn in de rug, flanken, onderbuik of genitaalstreek.

Wat zijn de symptomen van een blaasontsteking?

Verschijnselen. Een blaasontsteking geeft klachten als vaker moeten plassen, kleine beetjes plassen, pijn bij het plassen en soms bloed plassen. De urine heeft vaak een vieze geur. Ook kunnen buikpijn en misselijkheid optreden.

Waarom stinkt mijn urine vrouw?

Urine stinkt niet of nauwelijks zolang iemand voldoende drinkt. Onvoldoende vochtinname is dan ook de voornaamste reden van sterk ruikende urine. Bij het drinken van te weinig water verandert de kleur en geur van de urine. Dit probleem wordt ook wel te geconcentreerde urine genoemd.

Waarom ruikt mijn onderbroek naar ammoniak?

Een chemische geur die lijkt op chloor of ammoniak is vaak het resultaat van een urineweginfectie of uitdroging.

Waarom gaat urine stinken als je ouder wordt?

Doordat de balans van de hormonen in je lichaam tijdens de overgang verandert, kan dat er voor zorgen dat de geur en kleur van je urine anders wordt dan voorheen. Een oorzaak van sterk ruikende urine kan zijn dat je niet voldoende drinkt, maar stinkende urine kan ook duiden op een blaasontsteking.

Waarom ruikt mijn onderbroek naar urine?

De hoeveelheid ammoniak in je plas gaat omhoog als je uitgedroogd bent, waardoor de geur sterker kan worden. Drink daarom genoeg water. Het kan ook komen door een teveel aan eiwitten in je lichaam. Dit wordt met de urine uitgescheiden, waardoor je plas een ammoniakgeur krijgt.

Wat als je plas zoet ruikt?

Ruikt je plas zoet of fruitig? It's a red flag. Dit klinkt als iets positief misschien, maar deze 'lekkere' geur hoort niet. Het kan duiden op diabetes. Dit is een aandoening waarbij je lichaam geen suiker naar de cel kan verplaatsen en er dus overtollig suiker in de bloedbaan blijft hangen.

Hoe krijg je urine geur weg?

Urinegeur kan hardnekkig zijn. Schoonmaakmiddelen die goed werken tegen urine zijn biotex en azijn. Dit kunt u beide met water mengen. Het meest handige is om dit in een sprayflacon te doen zodat u gemakkelijk op de plek kunt sprayen.

Wat lijkt op een blaasontsteking maar is het niet?

Interstitiële cystitis (IC) noemen we ook wel blaaspijnsyndroom. Het is een chronische goedaardige aandoening van de urineblaas, die niet wordt veroorzaakt door bacteriën. Het gaat om een ontstekingsreactie van de blaaswand. Het lijkt op een blaasontsteking, maar antibiotica helpen niet.

Wat zijn de symptomen van een nierbekkenontsteking?

Nierbekkenontsteking
  • koorts, koude rillingen.
  • ziek gevoel of misselijkheid.
  • pijn in uw rug of zij, aan één of beide kanten.

Wat helpt het snelste tegen blaasontsteking?

Blaasontsteking behandelen
  • Drink meteen veel water (2 liter) ...
  • Hou jezelf warm. ...
  • Cranberry of veenbessen. ...
  • Medisch hulpmiddel. ...
  • D-Mannose hecht zich vast aan E. ...
  • Vitamine C, om de weerstand algemeen te verhogen.
  • Een pijnstiller, om de pijn en eventuele koorts te verlichten.

Waarom ruikt mijn urine naar aceton?

Acetongeur of appelgeur

Een typische acetongeur of een zoetige, fruitige appelgeur van de urine komt soms voor bij mensen die een hoge bloedsuikerspiegel hebben, zeker bij nog ongediagnosticeerde of verkeerd ingestelde diabetes mellitus type 1 of 2.

Kan een blaasontsteking vanzelf over gaan?

U kunt 1 week afwachten of de klachten vanzelf overgaan. Bel en breng (ochtend)plas als de klachten na 1 week nog niet over zijn.

Is doorzichtige plas goed?

Het is niet erg als je urine er een keer kleurloos en helder uitziet. Mocht dit altijd het geval zijn, dan is het verstandig om eens wat minder te drinken. Heldere urine kan ook wijzen op leverproblemen zoals cirrose en virale hepatitis.

Wat zijn de symptomen van eiwit in urine?

Het eiwit laat je urine schuimen en kan een duidelijk zichtbare laag schuim op de urine veroorzaken. Het schuim blijft ook liggen op de urine. Vochtophoping, zoals gezwollen benen, enkels en geslachtsdelen. Dit wordt veroorzaakt doordat de nieren door het eiwitverlies in de war raken.

Waar ruikt zwavel naar?

Zwavelwaterstof. De geur van rotte eieren is niet te missen. Het is een sterke zwavel geur. Deze geur wordt ook wel eens omschreven als bloemkool lucht.

Hoe lang kun je last hebben van een blaasontsteking?

Van een blaasontsteking ben je zo weer af

Veel vrouwen zijn er vaak na 1 à 3 dagen vanaf met wat antibiotica. Bij mannen kan een behandeling tot 3 weken duren. Sommige mensen zijn gevoelig voor infecties en krijgen er meerdere per jaar.”

Volgende artikel
Wat is de oorzaak van kanker?