Emil is raadsonderzoeker bij de Raad voor de Kinderbescherming

Welke vragen stelt Raad van Kinderbescherming?

Gevraagd door: Jorn Rahajoe genaamd en geschreven ten Kate Bsc  |  Laatste update: 3 februari 2024
Score: 4.5/5 (36 stemmen)

De raadsonderzoeker vraagt wat de informant weet van de (thuis)situatie van het kind. Hij kan bijvoorbeeld vragen stellen over de gezondheid van het kind, zijn gedrag of zijn schoolprestaties.

Wat onderzoekt de Raad van kinderbescherming?

Onderzoek Raad voor de Kinderbescherming

In de verzoeken van de rechtbank is bijna altijd sprake van een complexe problematiek, waarin heftige conflicten tussen ouders, zoals huiselijk geweld een rol kunnen spelen. Er is vaak sprake van onveiligheid en ontwikkelingsbedreiging voor het kind.

Waar let de kinderbescherming op?

In Nederland beschermt de Raad voor de Kinderbescherming dat recht voor kinderen die in hun ontwikkeling worden bedreigd. En voor hen die worden verdacht van of veroordeeld zijn voor een strafbaar feit. Daarnaast voeren we taakstraffen uit en geven we advies bij adoptie, pleegzorg en complexe scheidingen.

Wat kan ik verwachten van een raadsonderzoek?

Een raadsonderzoeker praat tijdens het onderzoek met u, uw kind en anderen die uw kind goed kennen. Bijvoorbeeld familie, betrokken hulpverleners of een leraar. We bespreken wat er goed gaat in uw gezin en welke zorgen er zijn. En wat er nodig is om uw kind veilig te laten opgroeien.

Wie vraagt raadsonderzoek aan?

De gedragsdeskundige

Dit een medewerker van de Raad voor de Kinderbescherming die de raadsonderzoeker helpt. Deze medewerker kijkt naar het gedrag van kind en ouders en hoe ze met elkaar omgaan. Soms vraagt de gedragsdeskundige aan kind of ouders om testen te doen of opdrachten te maken.

43 gerelateerde vragen gevonden

Welke vragen stelt een rechter aan een kind?

Wat vraagt de rechter tijdens het kinderverhoor

De rechter vraagt verschillende dingen, bijvoorbeeld hoe het met je kind gaat, hoe het thuis gaat, wat je kind belangrijk vindt en wat je kind misschien graag zou willen veranderen. Je kind mag zelf ook vragen aan de rechter stellen.

Welke maatregelen van kinderbescherming zijn er?

Welke kinderbeschermingsmaatregelen zijn er?
  • Ondertoezichtstelling (OTS) ...
  • Bij spoed: Voorlopige Ondertoezichtstelling (VOTS) en machtiging Uithuisplaatsing (MUHP) ...
  • Machtiging uithuisplaatsing (MUHP) ...
  • Gezagsbeëindigende maatregel (GZBM) ...
  • Voogdijmaatregel (tijdelijk geen gezag)

Waar kijkt de rechter naar bij omgangsregeling?

Bij het bepalen van de omgangsregeling stelt de rechter het belang van de kinderen voorop. De rechter biedt kinderen van 12 t/m 18 jaar mede daarom de kans om hun mening te geven. Zij worden per brief opgeroepen voor een kindgesprek.

Wie kan er melden bij de Raad voor de Kinderbescherming?

Iedereen kan contact opnemen: ouders en kinderen, maar ook buren, familie, leraar of huisarts.

Wat is een Beschermingsonderzoek?

Bij een beschermingsonderzoek wordt gekeken of er verplicht hulp moet komen voor kinderen omdat hun veiligheid in gevaar is. Tussen 2012 en 2015 was er een daling te zien maar deze trend heeft zich niet voortgezet. De cijfers verschillen per gemeente.

Wat zijn redenen om een kind uit huis te plaatsen?

Waarom wordt een kind uit huis geplaatst? Tot een uithuisplaatsing wordt besloten als het niet goed is voor een kind om thuis te blijven wonen. Dat kan komen door problemen in het gedrag of de ontwikkeling van een kind zelf. In dat geval stemmen ouders dan soms zelf in met de uithuisplaatsing.

Wie voert een kinderbeschermingsmaatregel uit?

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van de jeugdbescherming. Gemeenten maken hiervoor afspraken met gecertificeerde instellingen die de kinderbeschermingsmaatregelen uitvoeren in hun regio.

Kan de jeugdzorg je kind afnemen?

Wanneer mogen ze je kind afpakken? Een kind wordt pas weggehaald door Jeugdzorg, als de kinderrechter daartoe beslist heeft. Er bestaat een Richtlijn Uithuisplaatsing die gaat over kinderen of jongeren die gedwongen of vrijwillig uit huis worden geplaatst.

Waar kijkt jeugdzorg naar?

Je hulpverlener legt uit welke hulpmogelijkheden er zijn en welke voor- en nadelen die hebben. Samen spreek je af wat er moet veranderen en hoe je dat voor elkaar gaat krijgen. Steeds kijken jullie of de thuissituatie verbetert en of je kind nog veilig is en zich goed ontwikkelt.

Wat is onder toezicht stellen?

Wat is ondertoezichtstelling? Een ondertoezichtstelling is een vorm van gedwongen hulp. Een kind krijgt dan een gezinsvoogd (ook wel jeugdbeschermer genoemd) toegewezen voor de periode van maximaal één jaar. Soms gaat het om meer kinderen in een gezin.

Waarom eenhoofdig gezag?

Als het ouders niet lukt om neutraal met elkaar te communiceren en gezamenlijk belangrijke beslissingen te nemen in het belang van het kind, dan kan een situatie van eenhoofdig gezag in plaats van gezamenlijk gezag meer in het belang van het kind zijn.

Wat valt er onder verwaarlozing kind?

Lichamelijke verwaarlozing

Ouders of opvoeders geven het kind bijvoorbeeld structureel te weinig, slechte of onregelmatige voeding. Er wordt ook gesproken van verwaarlozing als ouders het kind niet adequaat kleden, bijvoorbeeld in vuile kleren laten rondlopen of in de winter nog in een T-shirtje buiten laten lopen.

Hoe lang duurt een onderzoek van veilig thuis?

Veilig Thuis neemt meldingen aan die een professional doet op basis van het afwegingskader en voert binnen vijf werkdagen een veiligheidsbeoordeling uit (voorheen: triage). Op basis hiervan bepaalt Veilig Thuis welke vervolgstap nodig is. Hierover informeren ze de melder en de directbetrokkenen.

Wat is kinderverwaarlozing?

De definitie van kinderverwaarlozing is: verwijtbaar nalatig gedrag van een ouder dat resulteert in directe of dreigende schade voor het kind. Dat is precies wat er bij een vechtscheiding gebeurt. Dat er bij scheiding strijd ontstaat is bijna onvermijdelijk.

Wat is de meest voorkomende omgangsregeling kind?

Een veelvoorkomende omgangsregeling is dat de kinderen gedurende een weekend om de veertien dagen bij de 'niet-inwonende' ouder verblijven. Vaak zijn de kinderen dan ook gedurende de helft van de schoolvakanties bij deze ouder en worden de feestdagen eerlijk verdeeld.

Wat zijn zwaarwegende belangen kind?

als de ouder/ degene die in een nauwe persoonlijke betrekking tot het kind staat niet geschikt of niet in staat is tot omgang; als het kind twaalf jaar of ouder is en zelf ernstige bezwaren heeft tegen de omgang; als de omgang om een andere reden in strijd is met zwaarwegende belangen van het kind.

Kan vader kind weghouden bij moeder?

In principe heeft elke ouder recht op omgang met zijn kinderen. Maar in uitzonderlijke situaties kan de rechter in belang van het kind bepalen dat een ouder geen omgang met zijn kinderen mag hebben. Een ontzegging van het recht op omgang kan alleen plaatsvinden op verzoek van een van de ouders.

Wat mag je verwachten van een gezinsvoogd?

Wat is de rol van de gezinsvoogd? De gezinsvoogd begeleidt het kind en helpt ouders bij het oplossen van opvoedingsproblemen. Hij of zij geeft zo nodig aanwijzingen die ouders moeten opvolgen. Het is de taak van de gezinsvoogd om het welzijn van het kind in de gaten te houden en in te grijpen wanneer dat nodig is.

Wat mag jeugdzorg niet doen?

De gezinsvoogd mag niet eenzijdig bijvoorbeeld een vastgestelde omgangsregeling inperken. Daarvoor moet de GI naar de kinderrechter, aldus de Hoge Raad in deze uitspraak.

Wat is een jr maatregel?

Als de veiligheid of ontwikkeling van een kind ernstig wordt bedreigd, kan een gezin verplichte hulp opgelegd krijgen. De kinderrechter legt dan een jeugdbeschermingsmaatregel op.