Welke vorm van vitamine D is het beste opneembaar?

Welke vorm van vitamine D is het beste?

Gevraagd door: Maarten van Oirschot  |  Laatste update: 28 december 2023
Score: 4.6/5 (63 stemmen)

Vitamine D is nodig voor ons immuunsysteem, sterke botten, spieren, tanden en het celdelingsproces. Het beste kiest u voor de dierlijke vorm 'vitamine D3'.

Welke vitamine D kun je het beste gebruiken?

Voor de werkzaamheid maakt het niet uit welke vorm je koopt. Goedkopere huismerken zijn even goed als de duurdere A-merken. Meestal staat op het etiket vitamine D3 (cholecalciferol), en soms D2 (ergocalciferol). Kies bij voorkeur een supplement met vitamine D3, de actievere vorm van vitamine D.

Wat is beter vitamine D of D3?

Vitamine D2 is dus geen lichaamseigen stof. Dat maakt ook dat deze vorm van vitamine D wat minder efficiënt is voor je lichaam. Vitamine D3 is effectiever dan vitamine D2, omdat vitamine D3 beter opneembaar is door het lichaam.

Welke vitamine D heb ik nodig?

Veel mensen vragen zich af welke sterkte vitamine D ze moeten kiezen. Een dagelijkse inname tussen de 10 tot 20 microgram (µg) vitamine D3 per dag is in de meeste gevallen 'voldoende'. In de Nederlandse wet is vastgelegd dat een voedingssupplement maximaal 25 microgram mag bevatten.

Welke soorten vitamine D zijn er?

Vitamine D2 wordt op natuurlijke wijze aangemaakt door planten. Vitamine D3 wordt door het lichaam aangemaakt wanneer de huid is blootgesteld aan ultraviolette straling (vooral uv-b-stralen) in zonlicht. Beide worden ook commercieel vervaardigd.

18 gerelateerde vragen gevonden

Welke vitamine D3 wordt het beste opgenomen?

De goed opneembare vorm is vitamine D3 [2-4].

Is er verschil tussen vitamine D?

Planten maken, net als wij, vitamine D2 aan door middel van zonlicht. Je kunt vitamine D2 vinden in onder andere paddenstoelen en bepaalde schimmels. Denk dan aan shiitake, witte champignons of portobello's. Vitamine D3 daarentegen is een dierlijke vorm (m.u.v. algen en korstmos) die wij zelf via ons huid aanmaken.

Waarom vitamine D uit basispakket?

Volgens het Zorginstituut is vitamine D niet noodzakelijk om te verzekeren vanwege de relatief lage kosten. En omdat het makkelijk aan te schaffen is. Daarom hoort het niet in de basisverzekering thuis.

Is 50 ug vitamine D te veel?

De Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA (Europese Voedselveiligheidsautoriteit)) adviseert daarom maximaal 100 microgram vitamine D per dag voor volwassenen. In de Nederlandse wet is vastgelegd dat een voedingssupplement maximaal 25 microgram mag bevatten.

Is een teveel aan vitamine D schadelijk?

Een te hoge inname van vitamine D is giftig aangezien het calciumgehalte daardoor oploopt. Een verhoogde calciumspiegel kan leiden tot calcinosis (calciumzouten in de zachte weefsels van het lichaam, zoals de nieren, het hart en de longen) en hypercalciëmie (te veel calcium in het bloed).

Hoeveel vitamine D mag je maximaal per dag?

Voor kinderen van 1 tot en met 10 jaar is de aanvaardbare bovengrens nu 50 µg per dag, deze was 25 µg per dag. Voor personen vanaf 11 jaar is de aanvaardbare bovengrens vastgesteld op 100 µg vitamine D per dag, deze was 50 µg per dag (Tabel 1.1).

Wat doet Vit D3 met je lichaam?

Vitamine D3 stimuleert de alvleesklier en stimuleert de insulineproductie. Het speelt een belangrijke rol bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Minder suikerdipjes waar je moe van wordt en een grote hulp voor mensen met diabetes bij het verbeteren van het onder controle houden van hun insuline.

Welke vitamine D3 Kruidvat?

De Kruidvat Vitamine D3 75ug Tabletten (3000 IE) zijn hoog gedoseerd en voorzien in een verhoogde behoefte aan vitamine D. Vitamine D speelt een rol bij de botaanmaak en is belangrijk voor een goede kalkopname. Bij Kruidvat zijn we actief bezig met duurzaamheid.

Wat is de hoogste vitamine D?

Vitamine D zit van nature niet in heel veel verschillende producten. Koploper is vette vis, met enige afstand gevolgd door vlees en eieren.

Hoe neem je de meeste vitamine D op?

Eet dus gezond en gevarieerd volgens de Schijf van Vijf. Vitamine D zit van nature in vette vis, zoals haring, zalm en makreel. Ook leveren vlees en eieren vitamine D, maar minder dan vette vis. In Nederland wordt ook vitamine D toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten (maar niet aan olie).

Welke vitamine D is goed voor ouderen?

Advies. Geef voor de behandeling van een vitamine D-deficiëntie bij ouderen > 70 jaar met een calcidiolspiegel < 50 nmol/liter, colecalciferol (vitamine D3).

Welke ziekte breekt vitamine D af?

In combinatie met een gebrek aan kalk en zonlicht leidt een gebrek aan vitamine D tot rachitis, ook wel Engelse ziekte genoemd. Om het probleem van onder andere kromgegroeide benen door rachitis te voorkomen, wordt in veel landen vitamine D toegevoegd aan voedingssupplementen.

Welk fruit bevat veel vitamine D?

Fruit bevat helemaal geen vitamine D. Ook noten en zaden bevatten geen vitamine D. En zelfs groenten bevatten geen vitamine D.

Kun je moe zijn van vitamine D-tekort?

Vermoeidheid en lusteloosheid: Een tekort aan vitamine D kan ook leiden tot vermoeidheid en een algemeen gevoel van lusteloosheid. Last van chronisch vermoeidheid zelfs na een goede nachtrust.

Welke vitamine D niet meer vergoed?

Antwoord: De vergoeding stopt voor alle middelen die bedoeld zijn om een vitamine D-tekort te voorkomen of te behandelen. Dat zijn middelen met alleen colecalciferol, calcifediol en middelen met een combinatie van colecalciferol en calcium (kalk) en/of alendroninezuur.

Welke vitamine D wordt wel vergoed in 2023?

Per 1-1-2023 gaat vitamine D volledig uit het basispakket, dit geldt voor alle sterktes en combinaties. De overheid neemt deze maatregel om kosten te besparen. Het NHG-advies om vitamine D voor risicogroepen te blijven vergoeden is niet overgenomen.

Welke medicijnen worden in 2023 niet meer vergoed?

Medicijnen met vitamine D worden niet meer vergoed

Vanaf 1 januari 2023 worden geneesmiddelen met vitamine D niet meer vergoed via de zorgverzekering. Het gaat om middelen met: alle doseringen vitamine D (colecalciferol);

Wat zijn de symptomen van een tekort aan vitamine D?

Vitamine D-tekort symptomen
  • Osteoporose, botbreuken, zwakkere botten, pijnlijke botten, botvervormingen.
  • Spiertrillingen of -krampen.
  • Pijnlijke gewrichten, spierpijn, lage rugpijn.
  • Neerslachtigheid, lusteloosheid, depressieve gevoelens.
  • Vermoeidheid.
  • Tandproblemen zoals bloedend tandvlees en cariës.
  • Verminderd immuunsysteem.

Hoe weet je dat je vitamine D-tekort hebt?

Wat zijn de symptomen van een vitamine D-tekort? Als je een tekort aan vitamine D hebt, kan je last krijgen van verschillende symptomen zoals vermoeidheid, lusteloosheid, kramp in je spieren en bloedend tandvlees. Deze klachten zijn echter niet specifiek voor vitamine D-deficiëntie.

Hoe lang moet je vitamine D slikken?

Het advies in Nederland is om alle kinderen jonger dan 4 jaar extra vitamine D te geven. Kinderen ouder dan 4 jaar hebben meestal geen extra vitamine D nodig.

Vorige artikel
Hoe reageren op agressie kind?