Welke supplementen heb je nodig als je zwanger bent?

Welke vitamines bij zwangerschapswens?

Gevraagd door: Isabella Timmermans  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.3/5 (70 stemmen)

Vrouwen die zwanger willen worden, wordt aangeraden elke dag 400 microgram foliumzuur te slikken. Dit geldt voor de periode van 4 weken voor conceptie (bevruchting) tot week tien van de zwangerschap. Zwangere vrouwen wordt aangeraden elke dag 10 microgram vitamine D extra in te nemen.

Welke vitamines eerste trimester?

Als je zwanger bent krijg je het advies foliumzuur (400 microgram per dag) en vitamine D (10 microgram per dag) te slikken. Daarnaast is gezond en gevarieerd eten volgens de Schijf van Vijf belangrijk. Een multivitamine-supplement is dan niet nodig. Soms kan het nodig zijn nog meer supplementen te slikken.

Welke vitamine mag je niet als je zwanger bent?

Het is beter eerst te overleggen met je verloskundige of zorgverlener welke vitamines geschikt zijn en welke je nodig hebt. Zo moet je bijvoorbeeld opletten met hoge doseringen vitamine A in supplementen, waarvan grote hoeveelheden kunnen zorgen voor aangeboren afwijkingen bij de baby.

Wat zijn de beste Zwangerschapsvitamines?

Het advies van de Consumentenbond voor zwangeren is om – net als het eerdergenoemde foliumzuur – ook vitamine D bij te slikken. Daarnaast zijn de nutriënten vitamine C en choline een welkomen aanvulling.

Waarom geen vitamine C tijdens zwangerschap?

Kun je ook te veel vitamine C slikken als je zwanger bent? Hoewel vitamine C belangrijk is als je zwanger bent, is het verstandig om niet te veel te nemen. Een te hoge dosis ascorbinezuur kan namelijk leiden tot bijwerkingen als diarree, misselijkheid en maagklachten.

21 gerelateerde vragen gevonden

Kan je teveel foliumzuur slikken tijdens zwangerschap?

Wat voeding betreft kan een 'overdosis' foliumzuur voor zover bekend geen kwaad. Maar de vorm van foliumzuur die in tabletten zit, heeft bij hoge inname wel een vervelende bijwerking: die kan een vitamine B12-tekort maskeren.

Is Davitamon zwanger goed?

Davitamon Foliumzuur met Vitamine D3 is speciaal ontwikkeld voor vrouwen die zwanger willen worden of zwanger zijn. Het voorziet in de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid extra foliumzuur en vitamine D3 zoals geadviseerd wordt door de Gezondheidsraad.

Is Davitamon Compleet zwanger voldoende?

Niet alleen voor het in stand houden van je eigen botmassa, maar ook voor de ontwikkeling van sterkte botten van je baby. Daarom adviseert de Gezondheidsraad om een aanvulling te nemen van 10 microgram vitamine D per dag. De producten van Davitamon Compleet Mama voldoen aan dit advies.

Welke magnesium slikken zwanger?

Magnesium komt in bijna alle voedingsmiddelen voor. Het gehalte aan magnesium verschilt echter per voedingsmiddel. Zwangere vrouwen kunnen baat hebben bij extra magnesium.

Wat is de beste foliumzuur voor zwangerschap?

Welk merk Foliumzuur is het beste tijdens de zwangerschap? Het maakt niet uit welk merk je koopt. Belangrijk is om te kijken hoeveel Foliumzuur er in iedere tablet zit. Je hebt dagelijks tussen de 0,4 en 0,5 mg nodig.

Waarom magnesium tijdens zwangerschap?

Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen met een goed magnesiumgehalte minder kans hebben op zwangerschapsvergiftiging. Ook zijn er aanwijzingen dat magnesium helpt bij het voorkomen van een miskraam en dat kinderen van vrouwen die extra magnesium namen tijdens de zwangerschap een hoger geboortegewicht hebben.

Waarom foliumzuur tot 10 weken?

In Nederland wordt geadviseerd om vier weken voor het zwanger worden foliumzuur te slikken, en tijdens het eerste trimester van de zwangerschap. Dit verkleint de kans op geboorteafwijkingen als een open ruggetje, hazenlip en open gehemelte.

Hoe lang moet je foliumzuur slikken tijdens de zwangerschap?

Slik elke dag foliumzuur tot je 10 weken zwanger bent. Op de website van het Voedingscentrum vind je de aanbevolen hoeveelheid per dag. De tabletten zijn zonder recept bij de drogist of apotheek verkrijgbaar. Het duurt ongeveer 4 weken voordat er extra foliumzuur in je lichaam opgenomen is.

Wat kopen eerste trimester?

Autostoel (deze kun je maar beter op tijd in huis hebben, voor het geval de baby zich wat vroeger aankondigt); Wandelwagen en/of draagzak (de draagzak kun je goed testen nu je buik nog niet enorm in de weg zit!); Kraampakket (aanvragen via je zorgverzekering); Alles voor de babykamer.

Wat is belangrijk eerste trimester zwangerschap?

In de weken van het eerste trimester groeit de foetus tot ongeveer 6,9 centimeter en worden alle belangrijke organen gevormd en krijgen een plek. De eerste 'onderdelen' van je kindje die gaan werken zijn het hart en de bloedsomloop. Ook de hersenen en het ruggenmerg beginnen snel vorm te krijgen.

Wat is gezond begin zwangerschap?

Kies vooral groente, fruit, volkoren producten, peulvruchten, noten, ei en melkproducten. Kook met verse producten. Eet rauwe groente vers. Drink geen alcohol.

Waarom vitamine D tijdens zwangerschap?

Vitamine D is nodig om calcium goed op te nemen uit de voeding. Calcium zorgt voor de opbouw en instandhouding van stevige botten en dat is tijdens de zwangerschap extra belangrijk voor jou en je baby. Vitamine D zit vooral in vette vis zoals zalm en makreel, margarine, en ei.

Waarom visolie tijdens zwangerschap?

Wanneer je zwanger bent, zijn de Omega 3 visvetzuren EPA en DHA uit vis of visolie nodig voor de ontwikkeling van het netvlies en de hersenen van het kindje. Ook hebben ze een beschermend effect op het risico op vroeggeboorte.

Waarom geen Davitamon?

Davitamon haalt veertien partijen van voedingssupplementen terug. De reden hiervan is dat deze producten mogelijk een stof bevatten genaamd ethyleenoxide. Bij langdurig gebruik kan deze stof gezondheidsproblemen opleveren.

Waar zit er veel foliumzuur in?

Bronnen van foliumzuur

Vooral groene (blad)groenten zijn er rijk aan (andijvie, sla, spinazie, spruitjes en broccoli). Je vindt het daarnaast ook in peulvruchten (tuin- en sperziebonen, erwten, linzen) en sommige fruitsoorten bv. aardbeien, citrusvruchten, kiwi's en meloen.

Hoeveel vitamine B12 tijdens zwangerschap?

De ADH voor vitamine B12 bedraagt 4.5 µg voor zwangere vrouwen tegenover 4.0 µg voor niet-zwangere vrouwen.

Wat gebeurt er als een man foliumzuur slikt?

Foliumzuur helpt bij de productie en het onderhoud van nieuwe cellen en het is vooral belangrijk tijdens de celdeling. Recent onderzoek met 97 mannen toont aan dat mannen met een hoge foliumzuurinname, 18-30% minder abnormale zaadcellen telden in hun sperma.

Waarom niet teveel vitamine A tijdens zwangerschap?

Te veel vitamine A verhoogt de kans op aangeboren afwijkingen. Als je zwanger bent krijg je daarom het advies om geen supplementen te slikken met vitamine A, geen lever te eten en het gebruik van leverproducten te beperken.

Wat doet foliumzuur tijdens zwangerschap?

Foliumzuur is van belang voor de vroege ontwikkeling van het ongeboren kind. Als er tijdens de eerste weken van de zwangerschap een tekort aan dit vitamine bestaat, kan het kind tijdens de zwangerschap een afwijking van het zenuwstelsel ontwikkelen.

Vorige artikel
Doet Wortie pijn?