Welke vitamine niet teveel zwanger?
Gevraagd door: Marinus Pieters van der Maes | Laatste update: 14 februari 2024Score: 4.1/5 (30 stemmen)
Als je gezond en gevarieerd eet heb je geen extra vitaminsupplementen nodig. Sommige stoffen die vitamine A bevatten, zijn bij overmatige inname zelfs schadelijk. Wanneer je ze toch wilt gebruiken, kies dan multivitaminen speciaal voor zwangere vrouwen. Je hoeft dan geen extra foliumzuur of vitamine D te slikken.
Welke vitamine niet teveel tijdens zwangerschap?
Vitamine A is één van de vitamines die je niet mag slikken tijdens de zwangerschap. Teveel vitamine A kan schadelijk zijn voor je ongeboren kind en kan mogelijk aangeboren afwijkingen veroorzaken. Vitamine A zit in halvarine, bak- en braadproducten, vis en melkproducten.
Waarom mag je niet teveel vitamine A tijdens zwangerschap?
Zeker als je zwanger bent, is het belangrijk om op je vitamine A inname te letten. En dan niet zozeer of je wel genoeg binnenkrijgt, maar of je niet te veel inneemt. Te veel vitamine A verhoogt namelijk de kans op aangeboren afwijkingen bij je kindje. Ben je zwanger, laat de supplementen met vitamine A dan achterwege.
Welke vitamines mag je slikken als je zwanger bent?
In Nederland bevat gezonde en gevarieerde voeding voldoende vitamines voor zwangere vrouwen, met uitzondering van foliumzuur en vitamine D. Foliumzuur is belangrijk voor de ontwikkeling van het ongeboren kind en de aanleg van het ruggenmerg.
Wat gebeurt er als je geen foliumzuur slikt?
Als je niet op tijd bent begonnen met foliumzuur slikken, hoef je niet direct ongerust te zijn. De kans op een baby met een open ruggetje of open schedel is erg klein, ook als je geen extra foliumzuur slikt. Maar begin wel zo snel mogelijk met het nemen van foliumzuur, want alle beetjes helpen.
Is het erg als je 1 dag foliumzuur vergeet?
Als je foliumzuur bent vergeten, kun je de tabletten alsnog innemen. Is het bijna tijd voor de volgende dosis? Sla dan de vergeten dosis over. Slik de volgende dag de normale dosering foliumzuurtabletten.
Waarom foliumzuur maar tot 10 weken?
Ben je vergeten om foliumzuur tijdens de zwangerschap te slikken? Maak je dan geen zorgen. De kans dat de baby een open ruggetje of open schedel heeft is in Nederland gelukkig erg klein. Maar omdat alle beetjes helpen, kun je het best zo snel mogelijk foliumzuur gaan slikken tot je 10 weken zwanger bent.
Kan een teveel aan foliumzuur kwaad?
Er zijn geen aanwijzingen dat te veel foliumzuur uit de voeding schadelijk is.
Is Davitamon zwanger goed?
De nieuwe Davitamon IJzer met B12 is ook geschikt tijdens de zwangerschap en bij borstvoeding.
Is zink goed tijdens zwangerschap?
Een gezonde voeding met voldoende sporenelementen zoals zink, ijzer en magnesium ondersteunt de vruchtbaarheid vóór de zwangerschap en bevordert de gezonde ontwikkeling van de baby.
Waarom geen Pathe zwanger?
Eet geen lever en eet weinig leverproducten, zoals smeerleverworst en paté. Lever en leverproducten bevatten veel vitamine A. Te veel vitamine A verhoogt bijvoorbeeld het risico op afwijkingen aan de schedel, zenuwen en hart- en vaatstelsel bij je baby.
Hoeveel vitamine B12 zwangerschap?
De ADH voor vitamine B12 bedraagt 4.5 µg voor zwangere vrouwen tegenover 4.0 µg voor niet-zwangere vrouwen.
Welke supplementen niet nemen als je zwanger bent?
Waar let je op? Let erop dat het supplement geen vitamine A bevat in de vorm van retinol, retinal, retinyl-acetaat of retinyl-palmitaat. Kies er altijd een die speciaal bestemd is voor zwangere vrouwen.
Waarom magnesium tijdens zwangerschap?
Het gebruik van extra magnesium heeft een positieve invloed op de baarmoeder. Het bevordert de groei van de foetus, maar heeft ook een ontspannende werking waardoor het voortijdige weeën voorkomt. In het geval van een zwangerschap is het gebruik van magnesium via de huid bewezen.
Welke vitamine B12 tijdens zwangerschap?
Als je helemaal geen dierlijke producten neemt is het advies om een vitamine B12-supplement te slikken. Ook met vitamine B12 verrijkte producten kunnen helpen om genoeg vitamine B12 binnen te krijgen. Denk aan sojadrank met toegevoegd vitamine B12 en kant-en-klare veganistische producten met vitamine B12.
Waarom geen Davitamon?
Davitamon haalt veertien partijen van voedingssupplementen terug. De reden hiervan is dat deze producten mogelijk een stof bevatten genaamd ethyleenoxide. Bij langdurig gebruik kan deze stof gezondheidsproblemen opleveren.
Hoe herken je foliumzuur tekort?
Symptomen van een foliumzuur tekort
Vermoeidheid. Duizeligheid. Bloedarmoede. Last van je darmen.
Wat doet vitamine D tijdens zwangerschap?
Vitamine D is nodig om calcium goed op te nemen uit de voeding. Calcium zorgt voor de opbouw en instandhouding van stevige botten en dat is tijdens de zwangerschap extra belangrijk voor jou en je baby. Vitamine D zit vooral in vette vis zoals zalm en makreel, margarine, en ei.
Kan je foliumzuur de hele zwangerschap slikken?
Na de 10e week van je zwangerschap is je kindje voldoende ontwikkeld om te kunnen stoppen met extra foliumzuur slikken. Blijf verder wel gezond eten, want foliumzuur blijft de hele zwangerschap belangrijk. Als je wilt, kun je gerust doorgaan met het slikken van foliumzuur tijdens de gehele zwangerschap.
Wat zijn de nadelen van foliumzuur?
- Overgevoeligheid voor foliumzuur. Dit kunt u merken aan huiduitslag, galbulten, jeuk en koorts. Waarschuw dan uw arts. ...
- Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, weinig eetlust, winderigheid en een opgezette buik. Meestal helpt het als u dit medicijn met wat voedsel inneemt.
Welk fruit is rijk aan foliumzuur?
Foliumzuur, groeten en fruit.
Het zit vooral in groene (blad)groenten zoals andijvie, sla, spinazie, spruitjes en broccoli. Ook sommige fruitsoorten bevatten foliumzuur bv. aardbeien, citrusvruchten, kiwi's en meloen.
Wat als je te laat start met foliumzuur?
Blijf foliumzuur slikken tot in ieder geval je 10e zwangerschapsweek. Als het niet meteen lukt om zwanger te raken is het goed om foliumzuur te blijven slikken, dit is namelijk niet schadelijk. Als je niet op tijd bent begonnen met foliumzuur slikken, hoef je niet direct ongerust te zijn.
Is foliumzuur verplicht tijdens zwangerschap?
Na je zwangerschap is het in principe niet meer nodig om extra Foliumzuur te nemen.
Is foliumzuur verplicht?
Als je een actieve kinderwens hebt en stopt met anticonceptie, dan moet je elke dag 400 µg (= 0.4 mg) foliumzuur innemen. Ook van zodra je zwanger bent moet je de eerste 3 maanden van je zwangerschap (= 12 weken) elke dag 400 µg (= 0.4 mg) foliumzuur innemen.
Hoe test je een longontsteking?
Waar moet je aan denken als je net zwanger bent?