Mijn miskraam en buitenbaarmoederlijke zwangerschap | Gilronthewhitebike

Doet een buitenbaarmoederlijke zwangerschap pijn?

Gevraagd door: kand. Chloë Koç BA  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.3/5 (41 stemmen)

Klachten bij een zwangerschap buiten de baarmoeder
Zwangerschapsweefsel heeft buiten de baarmoeder niet genoeg ruimte om te groeien. Dit kan zorgen voor klachten als: Wisselende klachten van buikpijn, vaak op de plaats van de buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Dat is links of rechts onderin de buik.

Hoe snel merk je een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Klachten ontstaan meestal voor de 8e week van de zwangerschap. Je kunt last hebben van een of meer van de volgende verschijnselen: Buikpijn en/of bloed uit de vagina. Buikpijn die anders of erger is dan bij je menstruatie.

Hoe kom je achter een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

De belangrijkste oorzaak van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is beschadiging van de eileider(s) door: een infectie. een eerdere buitenbaarmoederlijke zwangerschap. een eerdere operatie aan de eileider.

Kan een buitenbaarmoederlijke zwangerschap vanzelf weg?

Mogelijk heb je een buitenbaarmoederlijke zwangerschap die vanzelf verdwijnt. Als het HCG stijgt of onvoldoende daalt, heb je een behandeling nodig. Je gaat een onzekere tijd tegemoet. Mogelijk weet je na twee dagen al waar je aan toe bent, maar mogelijk duurt het langer.

Hoe lang pijn na buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

De pijn vermindert meestal de eerste uren na de operatie. Sommige vrouwen hebben er nog een paar dagen last van. Je kunt last hebben van schouderpijn. Dit komt door het gas dat wordt gebruikt bij de operatie.

44 gerelateerde vragen gevonden

Hoe voelt pijn buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Klachten zijn: plotseling hevige buikpijn, soms ook schouderpijn. het gevoel dat je moet poepen, terwijl er niets komt als je op de wc zit. duizeligheid, zweten, een sneller kloppend hart en het gevoel dat je flauw gaat vallen.

Waar voel je pijn bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Klachten / symptomen buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Als de eileider te veel uitrekt kan hij scheuren. Er loopt dan bloed in de buikholte. Hierdoor krijgt u heftige buikpijn of een uitstralende pijn naar rug, schouders of bovenbenen. U kunt het gevoel hebben dat u moet poepen, zonder dat er wat komt.

Is een buitenbaarmoederlijke zwangerschap te zien op een echo?

Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is moeilijk te zien op een echo. Meestal zit deze zwangerschap in een eileider. Soms is een afwijking naast de baarmoeder te zien die kan passen bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Dat kan de buitenbaarmoederlijke zwangerschap zijn in een eileider zijn.

Hoe hoog is HCG bij buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Op de echo ziet de gynaecoloog geen vocht of zwelling in de eileider. Daarnaast is je zwangerschapshormoon (HCG) minder dan 2000. Op de echo ziet de gynaecoloog wel vocht of een zwelling in de eileider. Daarnaast is je zwangerschapshormoon minder dan 1500.

Hoe lang geen seks na buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Na een laparoscopie is het advies om 2 weken te wachten voordat je weer gemeenschap hebt, na een laparotomie 6 weken. Als een (deel van) de eileider verwijderd is kun je het best met de gynaecoloog overleggen wanneer je weer zwanger mag worden.

Heb je hCG bij buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

We bekijken dan waar de eicel zich genesteld heeft. En we meten hoeveel zwangerschapshormoon (hCG) er in uw bloed zit. Bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is de hCG-waarde meestal lager dan bij een normale zwangerschap.

Hoe gaat een buitenbaarmoederlijke zwangerschap weg?

Een zwangerschap buiten de baarmoeder kan weggehaald worden met een operatie. Dit gebeurt onder narcose. Meestal haalt de gynaecoloog de hele eileider weg waarin de bevruchte eicel zit. Soms alleen de bevruchte eicel (dan blijft de eileider zitten).

Kan je een buitenbaarmoederlijke zwangerschap voldragen?

Een zwangerschap buiten de baarmoeder kan nooit voldragen worden en de vrucht kan niet alsnog in de baarmoeder geplaatst worden. In Nederland is het gebruikelijk om te opereren of medicijnen te geven.

Kan je nog zwanger worden na een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Wanneer er een eileider is verwijderd en de andere eileider beschadigd lijkt te zijn, is de kans op een spontane zwangerschap klein. Dan kan de arts u eventueel IVF adviseren. Houd er rekening mee dat ook bij IVF een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kan ontstaan.

Hoe lang herstel na verwijderen eileider?

Na de operatie

U zult merken dat uw conditie achteruit is gegaan. Daarnaast kunt u zich moe voelen. Dit komt door de narcose, het mogelijke bloedverlies en de operatie op zich. De herstelperiode duurt minimaal twee weken, afhankelijk van het verloop van de operatie.

Wat te doen na een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Er zijn 3 behandelingen:
  • afwachten tot het lichaam het zwangerschapsweefsel zelf afbreekt. Je krijgt dan elke week bloedcontrole.
  • een injectie met medicijnen.
  • een operatie: de gynaecoloog haalt de eileider helemaal weg, of alleen het zwangerschapsweefsel.

Hoe lang geen seks na verwijderen eileider?

U krijgt dan het advies mee om de eerste 6 weken na de operatie geen seks te hebben en geen tampons te gebruiken. Er is niets op tegen om al eerder seksueel opgewonden te raken of te masturberen.

Wat als je maar 1 eileider hebt?

Je hebt een probleem aan één of beide eileiders. Dit kan een negatief effect op je zwangerschapskans hebben. Als één eileider wel goed is, dan kan je spontaan zwanger worden. Zijn beide eileiders aangedaan, dan zijn je kansen veel kleiner.

Hoe halen ze een buitenbaarmoederlijke zwangerschap weg?

Een zwangerschap buiten de baarmoeder kan weggehaald worden met een operatie. Dit gebeurt onder narcose. Meestal haalt de gynaecoloog de hele eileider weg waarin de bevruchte eicel zit. Soms alleen de bevruchte eicel (dan blijft de eileider zitten).

Heb je bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap een positieve test?

Weet je nog niet (zeker) of je zwanger bent, dan doe je een zwangerschapstest. Bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is de zwangerschapstest positief. Denkt de huisarts of verloskundige dat je een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebt? Dan overlegt hij/zij direct met de gynaecoloog.

Kan je nog zwanger worden na een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Na een buitenbaarmoederlijke zwangerschap duurt het meestal 6 tot 8 weken voor het hCG-hormoon uit uw bloed is. Als uw lichaam de zwangerschap zelf heeft gestopt, mag u na de eerste menstruatie weer opnieuw proberen om zwanger te worden. Ook na een operatie mag u het na de eerste menstruatie weer proberen.

Kun je zwanger raken als je geen eileiders meer hebt?

"Als de eileiders eenmaal verwijderd zijn, dan ben je onvruchtbaar. Wil je na deze operatie toch zwanger worden, moet je overgaan tot IVF."

Kan je ongesteld worden zonder eileiders?

Een sterilisatie van de vrouw heeft geen invloed op de hormoonhuishouding, menstruatie, seksuele gevoelens of de overgang.

Is baarmoeder verwijderen pijnlijk?

Ook als de baarmoeder via de vagina of laparoscopisch verwijderd is, is de buik de eerste dagen pijnlijk. Langzamerhand wordt de pijn minder. Als u moet hoesten, niezen of lachen kunt u de buik het beste met uw handen ondersteunen; dat voorkomt pijn. Na een dag wordt een eventuele gaastampon verwijderd.

Hoe hoog is hCG bij buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Op de echo ziet de gynaecoloog geen vocht of zwelling in de eileider. Daarnaast is je zwangerschapshormoon (HCG) minder dan 2000. Op de echo ziet de gynaecoloog wel vocht of een zwelling in de eileider. Daarnaast is je zwangerschapshormoon minder dan 1500.

Volgende artikel
Hoe verwijder je babyolie?