Burn-out - Symptomen en behandeling

Wat zijn de eerste tekenen van een burn-out?

Gevraagd door: Isis Demirci  |  Laatste update: 2 maart 2024
Score: 4.1/5 (30 stemmen)

De klachten bij een burn-out
 • Je voelt je lichamelijk moe.
 • Je voelt je geestelijk moe. Je hebt moeite om je aandacht erbij te houden en/of dingen te onthouden.
 • Je bent prikkelbaar. ...
 • Je piekert veel.
 • Je huilt snel.
 • Je kunt niet tegen drukte of lawaai.
 • Je voelt je onrustig of gejaagd.
 • Je slaapt slecht.

Hoe voelt een beginnende burn-out?

U heeft het gevoel dat u geen grip meer heeft op uw situatie. Het lukt u niet meer om uw dagelijkse bezigheden goed te blijven doen. Heeft u deze klachten al een halfjaar, en bent u vooral moe en uitgeput? Dan heeft u een burn-out.

Hoe voel je dat je burn-out aankomen?

De werknemer voelt zich vaker en in toenemende mate moe, hij piekert steeds vaker, heeft vaker last van zijn nek- en schouderspieren, hij krijgt vaker zijn werk niet af, maakt steeds meer fouten en wordt steeds meer prikkelbaar.

Hoe gedraagt iemand zich met een burn-out?

verslonzing van zichzelf of van het werk. gebrek aan humor, creativiteit, solidariteit en flexibiliteit. contact via de mail in plaats van fysiek of telefonisch te laat komen en vroeg weggaan. verminderde productiviteit.

Wat gebeurt er in je hoofd als je een burn-out?

“Dan raakt de hippocampus overwerkt en stopt met het sturen van anti-stress-prikkels. Vanaf dat moment krijg jij het steeds moelijker. Het hersendeel dat jou normaal gezien helpt met concentreren, remmen van emoties en omgaan met prikkels van buiten, werkt dan niet meer goed. Dat kan leiden tot een burn-out.”

40 gerelateerde vragen gevonden

Wat niet te doen bij een burn-out?

Zorg dat u structuur in uw dag houdt. Probeer ook thuis een paar taken vast te houden, zoals boodschappen doen of de kinderen naar school brengen. Plan de activiteiten die u goed aankunt, en wissel ze af met activiteiten die u ontspanning geven. Zorg voor voldoende slaap.

Hoe voelt vermoeidheid bij burnout?

Extreme vermoeidheid

Je voelt je leeg, 'opgebrand' en extreem vermoeid. Zo'n extreme vermoeidheid gaat niet weg als je uitrust, na een goede nachtrust of zelfs na een vakantie. De extreme vermoeidheid kan zo heftig zijn, dat je bijna letterlijk tot niets in staat bent en alles te veel is.

Welke mensen krijgen een burn-out?

In principe kan iedereen een burn-out krijgen. De mensen met dit probleem zijn echter vaak getalenteerd, enthousiast en gemotiveerd. Jouw meest betrokken, geëngageerde en hardwerkende mensen lopen dus het grootste risico op een burn-out.

Kun je zelf uit een burn-out komen?

Als je eenmaal een burn-out hebt, kun je niet zomaar terug. Even opladen en weer door, zoals je dat misschien heel vaak gedaan hebt. Voor écht herstel is een reset nodig: mentaal, fysiek en emotioneel. Zoek hierbij hulp, je hoeft het niet alleen te doen.

Kun je werken met een burn-out?

Herstel in eigen of ander werk

Soms moet dat geleidelijk, maar niet altijd. Anders dan je misschien zou verwachten kunnen mensen met een burnout soms juist beter wel gedeeltelijk bezig (soms zelfs werk) blijven, wel met louter korte, energiegevende taken en veel pauzes.

Hoeveel rust bij burnout?

Soms is een dag rust al voldoende, andere keren moet je een paar dagen rust nemen. Gun jezelf dat ook. Daarna kun je het beste enkele weken wat rustiger aan doen. Van elke terugval kun je ook leren.

Hoe lang kan je thuis blijven met burn-out?

Gemiddeld duurt een burn-out negen maanden, dit wil zeggen, je bent negen maanden op ziekenkas. Van je burn-out af raken kan echter jaren duren. Het gaat hier om gemiddelden. Dit betekent dat er werknemers zijn die na een maand gaan werken en dat er mensen zijn die drie jaar van hun job weg blijven.

Hoe krijg je stress uit je lichaam?

Na een stresssituatie moet er weer ontspanning komen, om het effect op je lichaam uit te balanceren. Je spieren moeten zich weer ontspannen, je ademhaling moet zich weer verplaatsen van je borst naar je buik en je hartslag moet weer naar beneden gaan.

Kan je een burn-out zien aankomen?

Coppens: "Mensen die uitvallen met een burn-out, hebben die vaak niet zien aankomen.

Wat is het verschil tussen een burn-out en overspannen?

De begrippen burn-out en overspannen worden vaak door elkaar gehaald. Maar iemand die overspannen is, heeft nog geen burn-out. Overspannenheid is het voorstadium van een burn-out. Van een burn-out is pas sprake als iemand langer dan 6 maanden last heeft van spanningsklachten.

Wat zijn de twee gevolgen van een burn-out?

De burn-out leidt tot verandering van de eetlust, waardoor de lichamelijke gezondheid verder afneemt. Je hebt moeite om je aandacht erbij te houden en je te concentreren. Dit leidt tot problemen op het werk, thuis en in jouw sociale omgeving. Door stress voel jij je lichamelijk meer vermoeid.

Hoe weet je of je emotioneel uitgeput bent?

Mentale uitputting betekent dat je psychisch aan de latten zit. Jouw geest zit er doorheen, je trekt het niet meer. Je voelt je niet meer opgewassen tegen de situatie en je bent even niet meer bestand tegen het leven.

Hoe lang blijf je moe na burn-out?

Vaak is er al tussen 2 en 3 maanden sprake van stress symptomen en klachten. Het gevolg is een gevoel van uitputting en niet kunnen functioneren in het werk. Herstel vanuit een overspannenheid ligt gemiddeld tussen de 2 – 8 weken.

Welke leeftijd heeft het meeste stress?

Jongeren tussen de 12 en 25 jaar ervaren het vaakst stress van hun drukke leven en van hun school of studie8). Ook over hun toekomst maken veel jongeren zich weleens druk. Tieners hebben naar verhouding vaker stress van school of studie, jongvolwassenen vaker van een te druk leven en hun toekomst.

Welke leeftijd komt burn-out het meeste voor?

Burn-outklachten komen het minst voor bij werknemers jonger dan 25 jaar. Het meest komen de klachten voor bij werknemers ouder dan 25 jaar met een hoog opleidingsniveau.

Hoe herstellen van een burn-out?

De volgende tips helpen je bij het aanpakken van een burn-out:
 1. neem rust;
 2. zorg voor structuur in je leven; een vast slaap- en waakritme, eten op vaste tijden, enzovoorts;
 3. onderzoek wat jou energie kost en waar je energie door krijgt;
 4. leer je grenzen kennen;
 5. zoek professionele hulp.

Is slapen goed bij burnout?

Bij burn-out zit je met enorm veel achterstallig onderhoud. Daarom is veel slapen zo noodzakelijk voor je herstel.

Waarom duizelig bij burn-out?

Hoe ontstaat duizeligheid bij burn-out en stress? Doordat je hersenen te veel zintuiglijke informatie proberen te verwerken, raken ze overbelast, waardoor duizeligheid ontstaat. Daarnaast kan het komen door hyperventilatie, waardoor je duizelig wordt.

Welke medicijnen bij een burn-out?

Verschillende soorten burn-out medicijnen
 • Temazepam Temazepam maakt je rustiger en minder angstig. ...
 • **Nitrazepam **Nitrazepam heeft ongeveer dezelfde uitwerking als Temazepam. ...
 • **Lorazepam **Lorazepam maakt je rustiger en zorgt ervoor dat je minder last hebt van paniekgevoelens.

Welke sport bij burn-out?

Duursporten helpen het beste bij herstellen bij een burn-out of het verminderen van stress. Duursporten worden ook wel cardio sporten of aerobe sporten genoemd. Simpel gezegd gaat het om alle sporten waarbij je hartslag omhoog gaat zonder dat je gelijk in 'een vorm van sprint 'gaat.

Volgende artikel
Hoe verstop je geld?