Fish safe for pregnancy - what kind and how much?

Welke vis van visboer zwanger?

Gevraagd door: Elena van der Linden PhD  |  Laatste update: 6 maart 2024
Score: 4.2/5 (51 stemmen)

Het eten van gekookte schaal- en schelpdieren, zoals gekookte mosselen of kreeft of gebakken scampi, is veilig. Rauwe oesters kan je beter vermijden. Het consumeren van gerookte, gemarineerde en gezouten gemarineerde vis, zoals gerookte zalm of gepekelde haring wordt tijdens zwangerschap afgeraden.

Kan je kibbeling eten als je zwanger bent?

Vissen zoals koolvis, Alaska pollak of kabeljauw (deze vissoorten worden veelal gebruikt voor kibbeling en vissticks) mag je wel eten, maar liever niet te vaak. Beperk het tot een maximum van eenmaal per twee weken. Voor alle vissoorten geldt dat het belangrijk is om deze goed te verhitten voor je ze eet.

Welke vis uit blik mag je als je zwanger bent?

Vis altijd goed verhitten

Het is belangrijk om vis altijd goed te verhitten. Vis uit blik of pot is al voldoende verhit geweest en hoef je dus niet opnieuw te verhitten. Rauwe of gerookte vis zoals gerookte zalm, rauwe haring (maatjesharing of Hollandse Nieuwe) of vis in sushi kun je beter laten staan.

Kan je kabeljauw eten als je zwanger bent?

Kabeljauw. Kabeljauw kan je 1 keer in de twee weken veilig eten tijdens je zwangerschap. Vaker dan dit wordt afgeraden vanwege de dioxines en zware metalen die in deze vissoort voor kunnen komen.

Welke vette vis is goed tijdens zwangerschap?

In vis zitten vetzuren die belangrijk lijken te zijn voor de hersenontwikkeling en het gezichtsvermogen van het kindje. Daarom is het advies om 1-2x per week vette vis te eten. Hieronder valt: makreel, haring, zalm, paling, heilbot, bokking, sardines en forel.

32 gerelateerde vragen gevonden

Waarom geen zalm tijdens zwangerschap?

Rauwe zalm als je zwanger bent

In rauwe zalm kan de listeriabacterie ook voorkomen. Rauwe zalm is dus een 'no-go' tijdens de zwangerschap. Laat de sushi met rauwe vis dus maar even staan als je zwanger bent. Sushi zonder vis, zoals maki sushi met avocado of komkommer, kun je wel gerust eten tijdens de zwangerschap.

Kun je garnalen eten als je zwanger bent?

Helaas, je kunt garnalen tijdens de zwangerschap beter laten staan. Dat komt doordat er verhoogde gehaltes schadelijke stoffen zoals dioxine, kwik en PFAS (poly – en perfluoralkylstof) in kunnen zitten. Dat geldt ook voor makreel, paling, sardine, tonijn en krab.

Waarom geen scampi tijdens zwangerschap?

Een vervelende eigenschap van de listeria bacterie is dat deze goed groeit bij koelkasttemperaturen. Dat je als zwangere geen mosselen, scampi's of andere schaaldieren mag eten is een fabel. In het slechtste geval loop je een voedselvergiftiging op en heb je een tijdje last van misselijkheid, braken en diarree.

Is het erg als je geen vis eet tijdens zwangerschap?

Als je weinig of geen vlees of vis eet is het belangrijk om het op een goede manier te vervangen en goed op je vitamine B12-inname te letten. Vul deze eventueel aan met een vitamine B12-supplement.

Waarom mag je geen garnalen eten als je zwanger bent?

Garnalen dienen tijdens de zwangerschap niet of met mate te worden geconsumeerd omdat ze beschikken over een kwikgehalte. Dit maakt ze nog wel veilig, maar je moet letten op de inname hiervan. Garnalen worden wel als zeer voedzaam voedsel beschouwd en kunnen hoge hoeveelheden van specifieke voedingsstoffen leveren.

Wat mag je niet meer eten als je zwanger bent?

Niet eten
  • Rauw vlees en rauwe, gedroogde en gefermenteerde vleeswaren, zoals chorizo of salami. ...
  • Leverproducten, smeerworst of leverpaté. ...
  • Rauwe vis, schaal- en schelpdieren en gerookte kant-en-klare vis uit de koeling. ...
  • Kaas van rauwe melk ('au lait cru'), rauwe eieren en rauwe melk.

Kan je tonijn uit blik eten als je zwanger bent?

Voor de zekerheid raden we aan om tijdens je zwangerschap geen tonijn te eten.

Is surimi rauw?

Surimi sticks moeten wel eerst gekookt worden voordat je ze kunt eten, maar de variant die je in de supermarkt koopt is al voorgekookt. Die hoef je dus niet eerst nog te koken of te bakken. Je verwerkt ze zo in je gerecht.

Hoe herken je listeria tijdens zwangerschap?

Zwangere vrouwen

Als een zwangere vrouw ziek wordt van listeria is het mogelijk dat het ongeboren kind ook besmet raakt. De zwangere vrouw heeft dan vaak klachten als hoofd-, rug-, gewrichts- en spierpijn en flinke koorts. Soms worden deze klachten voorafgegaan door buikgriepachtige klachten, zoals diarree.

Welke kaas mag je niet eten als je zwanger bent?

Vooral zachte schimmelkazen zijn risicovol om te eten. Voorbeelden zijn 'camembert au lait cru', 'Reblochon' en 'brie de Coulommiers'.

Welke vis is goed voor baby?

Alle verse zeevis is geschikt voor baby's. Vis bevat bepaalde vetzuren die heel belangrijk zijn voor de groei van de hersenen en de ontwikkeling van de ogen. Koop liefst gefileerde vis en pas op voor graten. Varieer in de verse vis tussen vette, halfvette en magere vis en ook binnen de groepen.

Welke vis kun je beter niet eten?

De vetzuren in vis zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het zicht bij ongeboren baby's. Let op: bepaalde vis kun je beter niet eten. Vissen zoals tonijn, makreel, sardines en paling kun je beter vermijden.

Wat valt onder rauwe vis?

Met rauwe vis wordt bedoeld: vis die niet verhit is (geweest). Het kan namelijk zijn dat vis de listeriabacterie bevat. De listeriabacterie komt het meest voor in dierlijke producten.

Hoeveel vissticks zwanger?

In vissticks zit vaak koolvis, alaska pollak of kabeljauw. Hierin kunnen stoffen zitten zoals kwik en dioxine, wat schadelijk kan zijn voor je ongeboren baby. Je kunt deze vis daarom 1 keer per 2 weken veilig eten.

Waarom mag je geen kroepoek als je zwanger bent?

Kroepoek kun je beter niet eten. Kroepoek wordt gemaakt van garnalen. Hierin kunnen schadelijke stoffen zitten zoals kwik of dioxine, wat gevaarlijk kan zijn voor je ongeboren baby. Heb je wel een keer een aantal stukjes kroepoek gegeten, dan hoe je je niet gelijk zorgen te maken.

Welke twee soorten vlees kan een zwangere vrouw beter niet eten?

Neem bij voorkeur geen rauw vlees en verhit vlees goed. Zo help je besmetting met listeria en toxoplasma voorkomen. Zorg tijdens de zwangerschap dat de tartaar of de biefstuk, het lamsvlees of het varkensvlees gewoon goed gaar is en laat (rauwe) filet americain, ossenworst, rosbief en carpaccio even staan.

Welke vleeswaren zwangerschap?

Fijne vleeswaren

Veilig: Gekookte hesp of kippenwit is veilig. Ingeblikte paté is veilig omdat het een hittebehandeling heeft ondergaan. Tijdens de zwangerschap consumeer je bij voorkeur geen leverpaté, gezien dit te hoge concetraties aan vitamine A bevat.

Is mozzarella altijd gepasteuriseerd?

Mozzarella wordt in Nederland altijd gemaakt van gepasteuriseerde melk. De listeriabacterie is daardoor onschadelijk gemaakt. Ga je naar het buitenland en twijfel je of je mozzarella of een andere kaassoort kunt eten? Vraag dan altijd of deze van rauwe melk is gemaakt.

Hoe oud is de oudste vrouw die zwanger was?

Tineke Geessink werd in 2011 moeder op 63-jarige leeftijd. Haar moederschap op 63-jarige leeftijd deed veel stof opwaaien. Maar Tineke Geesink vond jonge moeders niet per se betere moeders. Tineke Geessink, de vrouw die op 63-jarige leeftijd moeder werd, is op 25 juni overleden, 72 jaar oud.

Is geitenkaas gepasteuriseerd?

Geitenkaas kán een rauwmelkse kaas zijn, maar is meestal gemaakt van verhitte geitenmelk. Er zijn grofweg twee varianten: harde geitenkaas en zachte geitenkaas. De harde variant is in de regel veilig, omdat hier minder vocht in zit en de melk gepasteuriseerd is. In de zachte variant kán rauwe geitenmelk zitten.