True or False: Pregnant women should avoid eating fish and seafood due to mercury concerns

Welke vis mag je niet eten als je zwanger ben?

Gevraagd door: kand. Sepp Bulut LLM  |  Laatste update: 14 februari 2024
Score: 4.6/5 (49 stemmen)

Rauwe vis kan de listeria bacterie bevatten, welke een voedselinfectie kan veroorzaken. Besmetting met deze bacterie kan negatieve gevolgen hebben voor je ongeboren kindje. Onder roofvis verstaan wij o.a. snoekbaars, tonijn en zwaardvis. Deze vissoorten mag je niet eten.

Welke vis mag ik niet eten tijdens zwangerschap?

Het eten van gekookte schaal- en schelpdieren, zoals gekookte mosselen of kreeft of gebakken scampi, is veilig. Rauwe oesters kan je beter vermijden. Het consumeren van gerookte, gemarineerde en gezouten gemarineerde vis, zoals gerookte zalm of gepekelde haring wordt tijdens zwangerschap afgeraden.

Waarom mag je geen vis tijdens zwangerschap?

** Gerookte en rauwe vis kan bacteriën bevatten die schadelijk zijn voor je baby, zoals listeria. Na verhitting (boven de 75 °C), is het wel veilig om te eten. Hoe lang je het moet verhitten hangt af van hoe dik het stuk is.

Waarom geen zalm tijdens zwangerschap?

Rauwe zalm als je zwanger bent

In rauwe zalm kan de listeriabacterie ook voorkomen. Rauwe zalm is dus een 'no-go' tijdens de zwangerschap. Laat de sushi met rauwe vis dus maar even staan als je zwanger bent. Sushi zonder vis, zoals maki sushi met avocado of komkommer, kun je wel gerust eten tijdens de zwangerschap.

Kan je kabeljauw eten als je zwanger bent?

Kabeljauw. Kabeljauw kan je 1 keer in de twee weken veilig eten tijdens je zwangerschap. Vaker dan dit wordt afgeraden vanwege de dioxines en zware metalen die in deze vissoort voor kunnen komen.

27 gerelateerde vragen gevonden

Kun je garnalen eten als je zwanger bent?

Helaas, je kunt garnalen tijdens de zwangerschap beter laten staan. Dat komt doordat er verhoogde gehaltes schadelijke stoffen zoals dioxine, kwik en PFAS (poly – en perfluoralkylstof) in kunnen zitten. Dat geldt ook voor makreel, paling, sardine, tonijn en krab.

Welke vis mag je wel zwanger?

Je zou bijna denken dat niks meer mag, maar er zijn gelukkig genoeg vissoorten die je prima kunt eten als je zwanger bent. Zo kun je de volgende vissoorten zonder zorgen opscheppen als ze goed verhit zijn: kabeljauw, schelvis, tilapia, tarbot, tong, pangasius, schar, wijting, meerval, heek, mosselen, forel en zalm.

Kan je kibbeling eten als je zwanger bent?

Vissen zoals koolvis, Alaska pollak of kabeljauw (deze vissoorten worden veelal gebruikt voor kibbeling en vissticks) mag je wel eten, maar liever niet te vaak. Beperk het tot een maximum van eenmaal per twee weken. Voor alle vissoorten geldt dat het belangrijk is om deze goed te verhitten voor je ze eet.

Wat mag je op brood als je zwanger bent?

Alle vleeswaren die gekookt, gebraden of gebakken zijn kun je zonder zorgen eten tijdens je zwangerschap. Gekookte vleeswaren zijn bijvoorbeeld gekookte worst, boterhamworst, Gelderse worst. Gebraden vleeswaren zijn gebraden fricandeau en gebraden gehakt. Ook grillworst en beenham kun je gerust nemen.

Welke sushi kun je eten als je zwanger bent?

Deze sushi nu even niet tijdens je zwangerschap

Maak weloverwogen een keuze uit de soorten sushi. Als je zwanger bent kun je beter geen rauwe vis eten. Dus laat de sashimi van rauwe zalm en rauwe tonijn liever liggen, net zoals de maki en nigiri met rauwe vis. Rauwe vis kan namelijk de listeria-bacterie bevatten.

Welke vis kun je beter niet eten?

De vetzuren in vis zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het zicht bij ongeboren baby's. Let op: bepaalde vis kun je beter niet eten. Vissen zoals tonijn, makreel, sardines en paling kun je beter vermijden.

Welke vette vis is goed tijdens zwangerschap?

In vis zitten vetzuren die belangrijk lijken te zijn voor de hersenontwikkeling en het gezichtsvermogen van het kindje. Daarom is het advies om 1-2x per week vette vis te eten. Hieronder valt: makreel, haring, zalm, paling, heilbot, bokking, sardines en forel.

Wat valt onder rauwe vis?

Met rauwe vis wordt bedoeld: vis die niet verhit is (geweest). Het kan namelijk zijn dat vis de listeriabacterie bevat. De listeriabacterie komt het meest voor in dierlijke producten.

Waarom mag je geen garnalen eten als je zwanger bent?

Garnalen dienen tijdens de zwangerschap niet of met mate te worden geconsumeerd omdat ze beschikken over een kwikgehalte. Dit maakt ze nog wel veilig, maar je moet letten op de inname hiervan. Garnalen worden wel als zeer voedzaam voedsel beschouwd en kunnen hoge hoeveelheden van specifieke voedingsstoffen leveren.

Welke vis is goed voor baby?

Alle verse zeevis is geschikt voor baby's. Vis bevat bepaalde vetzuren die heel belangrijk zijn voor de groei van de hersenen en de ontwikkeling van de ogen. Koop liefst gefileerde vis en pas op voor graten. Varieer in de verse vis tussen vette, halfvette en magere vis en ook binnen de groepen.

Waarom mag een zwangere geen tonijn eten?

Het is niet verstandig om tonijnsalade te eten tijdens je zwangerschap. Of we het nu hebben over tonijn uit blik of over verse tonijn, direct uit de oceaan. Tonijn valt namelijk onder de roofvissen en daardoor bevatten ze teveel dioxines of zware metalen. En dat is dan weer niet goed voor je ongeboren baby.

Wat is een goed ontbijt als je zwanger bent?

Liefst volkoren soorten zoals volkorenbrood, volkoren knäckebröd, mueslibrood of roggebrood. Liefst volkoren en ongezoet zoals muesli of havermout. Gekookt, als puree, gebakken, in stamppot, uit de oven of gepoft. Let op dat je het niet te bruin laat worden.

Wat is een goed ontbijt voor een zwangere vrouw?

Het ontbijt tijdens de zwangerschap
  • een graanproduct, bij voorkeur volkoren (brood, stokbrood of havermout),
  • een zuivelproduct (melk, yoghurt, kaas van gepasteuriseerde melk),
  • drank (kruidenthee, water, cafeïnevrije koffie),
  • vetstoffen (boter, margarine),
  • iets suikerrijk (jam),
  • fruit of vruchtensap.

Wat eten in de ochtend zwanger?

Neem bij het wakker worden al iets kleins te eten en wat te drinken, liefst uit de Schijf van Vijf. Bijvoorbeeld een volkoren cracker of wat groente of fruit. Eet regelmatig over de dag verdeeld kleinere porties. Je kunt ook een geroosterde volkoren boterham nemen.

Kan je tonijn uit blik eten als je zwanger bent?

Voor de zekerheid raden we aan om tijdens je zwangerschap geen tonijn te eten.

Hoeveel vissticks zwanger?

In vissticks zit vaak koolvis, alaska pollak of kabeljauw. Hierin kunnen stoffen zitten zoals kwik en dioxine, wat schadelijk kan zijn voor je ongeboren baby. Je kunt deze vis daarom 1 keer per 2 weken veilig eten.

Waarom vis eten tijdens zwangerschap?

Vis is voedzaam en bevat verschillende voedinsstoffen en gezonde vetten zoals omega 3, die het lichaam zelf niet kan aanmaken maar wel essentieel zijn voor de hersenontwikkeling van je baby. Het is daarom wel belangrijk om vis te eten als je zwanger bent.

Welk vlees eten als je zwanger bent?

Neem bij voorkeur geen rauw vlees en verhit vlees goed. Zo help je besmetting met listeria en toxoplasma voorkomen. Zorg tijdens de zwangerschap dat de tartaar of de biefstuk, het lamsvlees of het varkensvlees gewoon goed gaar is en laat (rauwe) filet americain, ossenworst, rosbief en carpaccio even staan.

Is mozzarella altijd gepasteuriseerd?

Mozzarella wordt in Nederland altijd gemaakt van gepasteuriseerde melk. De listeriabacterie is daardoor onschadelijk gemaakt. Ga je naar het buitenland en twijfel je of je mozzarella of een andere kaassoort kunt eten? Vraag dan altijd of deze van rauwe melk is gemaakt.

Waarom mag je geen kroepoek als je zwanger bent?

Kroepoek kun je beter niet eten. Kroepoek wordt gemaakt van garnalen. Hierin kunnen schadelijke stoffen zitten zoals kwik of dioxine, wat gevaarlijk kan zijn voor je ongeboren baby. Heb je wel een keer een aantal stukjes kroepoek gegeten, dan hoe je je niet gelijk zorgen te maken.

Volgende artikel
Heeft Albert Heijn biologisch?