Voedingsadviezen zwangere vrouwen uitgelegd | Voedingscentrum

Welke vis mag ik niet eten tijdens zwangerschap?

Gevraagd door: Maurits de Jong  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.7/5 (17 stemmen)

Rauwe oesters kan je beter vermijden. Het consumeren van gerookte, gemarineerde en gezouten gemarineerde vis, zoals gerookte zalm of gepekelde haring wordt tijdens zwangerschap afgeraden. Dit geldt ook voor voorverpakte of vacuümverpakte vis. Vooral met wilde vissoorten ben je best voorzichtig.

Waarom mag je geen zalm eten als je zwanger bent?

Omdat voorverpakte gerookte vis lang bewaard kan worden, kan de listeria-bacterie zich daar makkelijk in vermenigvuldigen tot schadelijke hoeveelheden. De listeria-bacterie kan gevaarlijk zijn voor je baby. Als je de gerookte vis eerst goed verhit (boven de 75 °C), is het wel veilig. Je doodt dan namelijk de bacteriën.

Wat mag een zwangere vrouw niet meer eten?

Waar moet je op letten bij eten en drinken als je zwanger bent?
  • Geen alcohol. Een beetje alcohol kan al schadelijk zijn voor je baby.
  • Niet meer dan 2 kopjes koffie per dag. ...
  • Niet te veel soja-producten. ...
  • Geen of weinig zoethout-thee. ...
  • Geen of weinig kruidenthee. ...
  • Geen rauwe melk. ...
  • Geen zachte kaas van rauwe melk. ...
  • Geen rauwe eieren.

Welke vis kun je beter niet eten?

Vooral zoetwatervissen die veel vet bevatten (paling, aal en forel) kunnen verontreinigd zijn met stoffen zoals zware metalen, PCB's, dioxines en PFAS. Deze stoffen kunnen zich ophopen in het vetweefsel van de vissen. Eet ook zo min mogelijk vis, garnalen, oesters en mosselen uit de Westerschelde.

Welke gebakken vis mag je als je zwanger bent?

Tijdens je zwangerschap mag je vers gebakken kabeljauw, en dus ook lekkerbek, eten. Kabeljauw valt niet onder de vette vissoorten. Juist die onverzadigde vetten zijn goed voor de ontwikkeling van de hersenen van je kindje. Kabeljauw en lekkerbek zijn dus goed als je zwanger bent, maar kies ook af en toe voor vette vis.

36 gerelateerde vragen gevonden

Kan je kibbeling eten als je zwanger bent?

In kibbeling zit vaak koolvis, alaska pollak of kabeljauw. Hierin kunnen stoffen zitten zoals kwik en dioxine, wat schadelijk kan zijn voor je ongeboren baby. Je kunt deze vis daarom 1 keer per 2 weken veilig eten.

Welke zalm mag je eten als je zwanger bent?

Je mag dus geen rauwe zalm eten tijdens de zwangerschap. Laat alle rauwe vis tijdens de zwangerschap maar staan. Eet ook geen gerookte rauwe zalm en andere gerookte vissoorten. Je kunt wel (gerookte) zalm eten als die is verhit en zalm uit blik is ook een goede keuze.

Waarom geen makreel tijdens zwangerschap?

Makreel. Het is het beste om tijdens je zwangerschap geen makreel te eten. Makreel is een roofvis en bevat verontreinigingen zoals zware metalen en dioxinen. Door deze schadelijke stoffen in makreel kun je makreel het beste laten staan als je zwanger bent.

Waarom geen pangasius eten?

Met name pangasius en tilapia staan bekend als vissen waar schadelijke stoffen in kunnen zitten. “Deze vissen worden in zeer vervuilde, Aziatische rivieren gekweekt. Hierdoor bevatten deze vissen veel meer giftige stoffen en bacteriën dan andere vissoorten.

Waarom moet je geen zalm eten?

Er kleven effectief enkele risico's aan het eten van vis in het algemeen en zalm in het bijzonder. Zo is vis een belangrijke bron van kwik, dioxines en PCB's. Door milieuverontreiniging kunnen er schadelijke stoffen voorkomen in vis. Het gaat vooral om zware metalen (kwik), dioxines, PCB's en pesticiden.

Welke desserts mag je niet eten als je zwanger bent?

Veel toetjes kun je veilig eten, maar er zijn ook toetjes waar alcohol in zit. Het staat daarnaast niet in de Schijf van Vijf, eet dit product dus niet te veel en niet te vaak. In tiramisu, kersenbonbons en in sommige voorverpakte toetjes kan alcohol zitten.

Waar zit er veel foliumzuur in?

Bronnen van foliumzuur

Vooral groene (blad)groenten zijn er rijk aan (andijvie, sla, spinazie, spruitjes en broccoli). Je vindt het daarnaast ook in peulvruchten (tuin- en sperziebonen, erwten, linzen) en sommige fruitsoorten bv. aardbeien, citrusvruchten, kiwi's en meloen.

Kan je salami eten als je zwanger bent?

De Zwanger Voedingsadvieskaart

Als je zwanger bent, kun je beter geen salami eten. Hier kunnen namelijk ziekmakers in zitten. Tijdens de zwangerschap wil je natuurlijk geen onnodig risico nemen. Je kunt salami beter laten staan, behalve als je deze goed verhit.

Kan je garnalen eten tijdens zwangerschap?

Mag je garnalen tijdens de zwangerschap? Helaas, je kunt garnalen tijdens de zwangerschap beter laten staan. Dat komt doordat er verhoogde gehaltes schadelijke stoffen zoals dioxine, kwik en PFAS (poly – en perfluoralkylstof) in kunnen zitten. Dat geldt ook voor makreel, paling, sardine, tonijn en krab.

Waarom mag je geen tonijn eten als je zwanger bent?

Het wordt afgeraden om veel tonijn te eten als je zwanger bent, want deze vissoort bevat veel dioxines en zware metalen als kwik, net als in andere vissoorten. En deze zware metalen zijn niet gunstig voor de hersengroei en het zenuwstelsel van je baby.

Kan je vis eten als je zwanger bent?

Dit komt omdat vis belangrijke voedingsstoffen bevat. Er zitten veel vitamines en mineralen in vis, maar ook gezonde vetten, ijzer en eiwitten. Maar, eet niet meer dan twee keer per week vis. Dit adviseert Het Voedingscentrum zwangere vrouwen.

Wat is de beste vis om te eten?

Welke vissoorten kun je het beste eten?
  • Wilde zalm. Getty Images. Als men de beste keuze voor de portemonnee wilt, dan kan men beter kiezen voor de gekweekte zalm. ...
  • Tonijn. Getty Images. ...
  • Kabeljauw. Getty Images. ...
  • Haring. Getty Images. ...
  • Makreel. Getty Images. ...
  • Sardines. Getty Images.

Wat is beter kabeljauw of pangasiusfilet?

Qua voedingswaarde is pangasius minder vetrijk dan kabeljauw. Een filet van 100 gram is goed voor ongeveer 76 kcal en 0,7 gram verzadigde vetten. Pangasius is een omstreden vis omdat het veel schadelijke stoffen en antibiotica zou bevatten. Maar de kwekers passen de veiligheidsnormen de laatste jaren strikter toe.

Waarom geen pangafilet eten?

Bewust eten

De reden waarom Carrefour pangasius uit de rekken heeft gehaald is omdat de vis te veel bacteriën bevat en hij resistent zou zijn tegen antibiotica. Bovendien zijn de werkomstandigheden in veel kwekerijen schrijnend en is de productie van de vis erg slecht voor het milieu.

Kan je tonijn uit blik eten als je zwanger bent?

Voor de zekerheid raden we aan om tijdens je zwangerschap geen tonijn te eten. Dat geldt ook voor andere vissen zoals makreel, paling, zeebaars en sardines. Eet deze vissen ook niet uit blik of gerookt. In deze vissoorten zitten over het algemeen meer dioxines of zware metalen.

Waarom geen gerookte zalm?

Ouderen kunnen beter geen voorverpakte gerookte zalm eten, vanwege de listeria-bacterie. Die kan een voedselinfectie veroorzaken. Bij verhitting wordt listeria gedood. Daarom is verse zalm die gebakken of gegrild is of mee wordt verwarmd in een gerecht wel veilig.

Kun je mosselen eten als je zwanger bent?

Dat je als zwangere geen mosselen, scampi's of andere schaaldieren mag eten is een fabel. In het slechtste geval loop je een voedselvergiftiging op en heb je een tijdje last van misselijkheid, braken en diarree. Daarmee veroorzaak je geen schade aan je ongeboren kindje.

Wat mag je van de visboer als je zwanger bent?

Vis altijd goed verhitten

Rauwe of gerookte vis zoals gerookte zalm, rauwe haring (maatjesharing of Hollandse Nieuwe) of vis in sushi kun je beter laten staan. Lees waarom je beter geen rauwe haring kunt eten als je zwanger bent. Na het verhitten van rauwe of gerookte vis kun je dit wel veilig eten.

Wat voor vlees mag je niet als je zwanger bent?

Neem bij voorkeur geen rauw vlees en verhit vlees goed. Zo help je besmetting met listeria en toxoplasma voorkomen. Zorg tijdens de zwangerschap dat de tartaar of de biefstuk, het lamsvlees of het varkensvlees gewoon goed gaar is en laat (rauwe) filet americain, ossenworst, rosbief en carpaccio even staan.

Kan je geitenkaas eten als je zwanger bent?

Je mag geitenkaas eten tijdens je zwangerschap. Geitenkaas wordt gemaakt van gepasteuriseerde of 'verhitte' melk. Door de verhitting worden bacteriën (die niet goed voor de baby zijn) in de kaas gedood. Goed nieuws dus voor liefhebbers van geitenkaas!