Welke verzekeringen aanpassen na de geboorte van uw baby?

Welke verzekeringen afsluiten voor baby?

Gevraagd door: Emma Tekin AD  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 5/5 (19 stemmen)

Baby op komst? Deze verzekeringen zijn onmisbaar
 • Inboedelverzekering. Een babybedje, kinderwagen, kleding en een flinke stapel luiers. ...
 • Zorgverzekering. Voor uw baby hoeft u geen aparte zorgverzekering af te sluiten. ...
 • Aansprakelijkheidsverzekering. ...
 • Reisverzekering. ...
 • Overlijdensverzekering. ...
 • Autoverzekering.

Welke verzekeringen heb ik nodig met een kind?

Tips zorgverzekering kinderen afsluiten

Kinderen worden bijgeschreven op de polis van de zorgverzekering van de ouders. Voor kinderen tot 18 jaar betaal je geen aparte premie. De meeste kinderen worden op de polis van de moeder vermeld.

Is een baby automatisch mee verzekerd?

De meeste verzekeringen zoals een familiale verzekering moet je niet op de hoogte brengen van de geboorte. Bij de meeste familiale verzekeringen is het gezin automatisch verzekerd. Als je een hospitalisatieverzekering hebt, dan breng je deze verzekeraar best wel op de hoogte van de geboorte.

Heeft een baby een zorgverzekering nodig?

Iedereen in Nederland moet een zorgverzekering hebben. Als je een kind krijgt, heb je ook een zorgverzekering baby nodig. Dit is gratis tot je kind achttien jaar is. Wel moet je hem op tijd bijschrijven bij jouw zorgverzekering; op die manier regel je de zorgverzekering voor je baby.

Is kind automatisch meeverzekerd aansprakelijkheid?

Bij een aansprakelijkheidsverzekering met gezinsdekking is je kind automatisch meeverzekerd vanaf de geboorte. Je hoeft dan niks door te geven aan de verzekering . Bij de meeste verzekeraars kun je jouw kind meeverzekeren tot het 23e of 27e levensjaar.

45 gerelateerde vragen gevonden

Is een kind gratis verzekerd?

Voor kinderen onder de 18 jaar hoeft voor een basisverzekering geen een premie te worden betaald. Zij hebben daarom ook geen recht op zorgtoeslag. Een kind kan bij de polis van één van de ouders worden meeverzekerd, maar kan voor een basispolis vaak ook gratis bij een andere zorgverzekeraar worden verzekerd.

Is een kind altijd verzekerd?

In Nederland dient iedereen verplicht verzekerd te zijn voor de zorg. Hetzelfde geldt voor uw kinderen, alhoewel hier enige regels en uitzonderingen op van toepassing zijn. In de regel zijn kinderen tot hun 18e levensjaar meeverzekerd met hun ouders.

Heeft baby eigen risico?

Voor kinderen tot 18 jaar geen eigen risico

Dit geldt voor alle zorg uit het basispakket van de zorgverzekering. Als uw kind 18 wordt, dan moet hij of zij zelf een zorgverzekering afsluiten. Vanaf dat moment geldt er dan ook eigen risico en betaalt hij of zij premie voor de basisverzekering.

Wat moet je regelen als de baby geboren is?

Checklist: dit regel je na de geboorte van je kind
 • Doe op tijd aangifte van de geboorte. Na de geboorte moet de vader of moeder binnen 3 werkdagen aangifte doen bij de gemeente waar het kind is geboren. ...
 • Vraag kinderbijslag aan. ...
 • Schrijf je kind bij op je verzekeringen. ...
 • Check of je recht hebt op heffingskorting.

Wat kost zorgverzekering voor een baby?

Je hoeft voor je baby geen eigen risico te betalen. Je hebt dus in principe geen kosten voor de zorgverzekering van je baby. Let op: dit is de tijd van het jaar dat je kan overstappen van zorgverzekering. Tijdens je zwangerschap heb je andere zorgkosten.

Waar moet ik mijn kind allemaal inschrijven?

Geboorteaangifte van je baby

Je moet aangifte doen bij de burgerlijke stand in de gemeente waar je kind is geboren. Is je kind thuis geboren, dan doe je dus aangifte in je eigen gemeente. Is je kind in het ziekenhuis geboren, dan moet je aangifte doen in de gemeente waar dat ziekenhuis staat.

Hoe baby aanmelden zorgverzekering?

Net als jij heeft je baby een zorgverzekering nodig.
...
Hoe schrijf je je baby in bij een zorgverzekering?
 1. DigiD.
 2. Burgerservicenummer van je baby.
 3. Geboortedatum van je baby.
 4. Je eigen polisgegevens (of die van je partner)
 5. Klantnummer zorgverzekering.

Wat als je geen familiale verzekering hebt?

Wat als je geen familiale verzekering hebt? Als je geen familiale hebt, moet je de veroorzaakte schade zelf betalen. Je zal jezelf ook moeten verdedigen als je volgens jou onterecht aansprakelijk gesteld wordt voor schade. De kosten kunnen dan hoog oplopen.

Waarom heb je een familiale verzekering nodig?

Een familiale verzekering dekt uw burgerlijke aansprakelijkheid als u (of iemand van uw gezin) schade toebrengt aan derden* in uw privéleven. Deze schade moet verzekerd zijn in uw polisvoorwaarden en kan zowel materieel als lichamelijk zijn.

Wat voor toeslagen krijg je als je een kind hebt?

Als je 1 kind hebt, krijg je maximaal €100,33 per maand (2023). Voor 2 kinderen is dit maximaal €185,50 en voor 3 kinderen €262,08. Bij 4 kinderen of meer ontvang je €76,58 extra per kind. Als je recht hebt op kindgebonden budget, krijg je vanzelf bericht.

Wat moet je regelen als je samen een kind krijgt?

Als je een kind krijgt en niet getrouwd bent, moet je drie juridische onderwerpen regelen: Het ouderschap. Dit bestaat uit de erkenning, het ouderlijk gezag, de geboorteaangifte en eventueel de voogdij.

Wat moet je aanvragen als je zwanger bent?

Wij zetten het voor jou even op een rij.
 1. Vraag je Startbedrag aan. Baby op komst? ...
 2. Zoek een crèche of onthaalmoeder. ...
 3. Informeer je werkgever over je zwangerschap. ...
 4. Licht je ziekenfonds in. ...
 5. Maak je hospitalisatieverzekering in orde. ...
 6. Niet getrouwd? ...
 7. Breng een bezoekje aan het ziekenhuis. ...
 8. Regel kraamzorg.

Hoeveel kraamzorg krijg je in 2023?

Het aantal uren kraamzorg dat iemand vergoed krijgt, is minimaal 24 uur en maximaal 80 uur. De toegewezen uren worden verdeeld over 10 dagen, gerekend vanaf de dag van de geboorte.

Is verloskundige zorg gratis?

Verloskundige zorg is de zorg aan de (aanstaande) moeder en haar kind. De zorg wordt geleverd door een verloskundige, huisarts of gynaecoloog. Het gaat zowel om de zorg die wordt gegeven vóór, tijdens en na de bevalling. Verloskundige zorg wordt vergoed uit het basispakket.

Wat kost kraamzorg zonder verzekering?

Voor kraamzorg thuis geldt een wettelijke eigen bijdrage van 4,80 euro per uur (2023). Voor kraamzorg in het ziekenhuis (zonder medische noodzaak) geldt een eigen bijdrage van 19 euro per dag (voor het kind) en 19 euro per dag (voor de moeder).

Wat zijn de verplichte verzekeringen?

Welke verzekeringen zijn verplicht?
 • Basis zorgverzekering: verplicht. ...
 • Overlijdensrisicoverzekering: verplicht door hypotheekverstrekker. ...
 • Aansprakelijkheidsverzekering: niet verplicht, wel verstandig. ...
 • Rechtsbijstandverzekering: niet verplicht. ...
 • WA-verzekering voor motorvoertuig: verplicht.

Waarom geen naturapolis?

Nadeel van een naturapolis is dat je gebonden bent aan de zorgaanbieders waar jouw verzekeraar een contract mee heeft afgesloten. Als je bijvoorbeeld naar een ander ziekenhuis wilt gaan dan moet je een deel van de kosten zelf betalen, bij een ziekenhuisopname kan dit bedrag flink oplopen.

Welke verzekerd als kind iets kapot maakt?

Als je verzekerd wilt zijn voor de schade die je eigen kinderen maken moet je een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren afsluiten (AVP). Een aansprakelijkheidsverzekering dekt schade die per ongeluk aan anderen wordt veroorzaakt. Dit geldt zowel voor materiële schade als letselschade.

Hoe lang kind meeverzekerd?

Kinderen zijn tot hun achttiende gratis meeverzekerd voor zowel de basis- als de aanvullende zorgverzekering, dat is wettelijk zo bepaald. Het is voor kinderen dan niet nodig om een aparte zorgverzekering af te sluiten. Na hun achttiende moet er voor hen ook premie betaald worden.

Wat als je geen verzekering krijgt?

Als u geen BA-autoverzekering vindt, kunt u terecht bij het Tarificatiebureau. Voorwaarde is dat u door minstens 3 verzekeraars geweigerd bent, of minstens 3 verzekeringsvoorstellen hebt gekregen met een hoge premie of een hoge vrijstelling.

Vorige artikel
Hoelang baby 4 maanden op buik?
Volgende artikel
Hoe vaak mag een baby smeerkaas?