Welke vaccinaties zijn gecontra indiceerd tijdens de zwangerschap?
Gevraagd door: Sem Willemsen | Laatste update: 11 mei 2023Score: 4.6/5 (46 stemmen)
Vaccins die levende of verzwakte virussen of bacteriën bevatten, zijn in principe gecontra-indiceerd net voor of tijdens de zwangerschap. Wat het COVID-19 vaccin betreft, raadt de Hoge Gezondheidsraad momenteel (28/04/2021) prioritair vaccinatie aan van zwangere vrouwen met een mRNA-vaccin (Pfizer/Moderna).
Welke inenting bij zwangerschap?
Het vaccin dat beschikbaar is voor zwangere vrouwen is een combinatievaccin tegen drie ziektes: difterie, kinkhoest en tetanus (DKT).
Wat is het verschil tussen de 3e prik en de Boosterprik?
Deze derde prik is voor ernstig immuungecompromitteerde patiënten namelijk onderdeel van de basisvaccinatie, die voor de meeste andere mensen uit 1 of 2 vaccinaties bestaat. De booster is daarnaast een extra prikkel voor het afweersysteem, een oppepper na de basisserie.
Waarom Kinkhoestvaccinatie?
Kinkhoestvaccinatie kan daarom voor twee indicaties gegeven worden: ter bescherming van de persoon zelf; ter voorkoming van transmissie van kinkhoest naar andere, kwetsbare personen, met name pasgeborenen en jonge zuigelingen die nog niet (volledig) gevaccineerd zijn. Dit wordt ook wel cocooning genoemd.
Wat zijn de bijwerkingen van de HPV prik?
HPV-vaccinatie geeft geen ernstige bijwerkingen
Er zijn geen ernstige bijwerkingen gemeld. De plek van de prik kan een beetje pijnlijk zijn. Je kunt ook spierpijn krijgen. En soms wat last hebben van buikpijn, misselijkheid, moeheid, hoofdpijn of koorts.
Hoe oud krijg je HPV prik?
Je krijgt een uitnodiging om het vaccin te halen in het jaar dat je 10 jaar oud wordt. Jongens en meisjes die al ouder zijn, maar nog niet eerder waren uitgenodigd, krijgen ook de kans zich te beschermen tegen HPV.
Hoe vaak moet je de HPV prik?
Sinds 2022 krijgen jongens en meisjes in het jaar dat ze 10 worden een uitnodiging om twee keer een vaccinatie tegen HPV (humaan papillomavirus) te halen. De tweede vaccinatie krijgen ze een half jaar na de eerste. Alle jongens en meisjes krijgen hiervoor automatisch een uitnodiging van de jeugdgezondheidszorg.
Hoe groot is de kans dat een baby kinkhoest krijgt?
Hoe vaak komt kinkhoest in Nederland voor? Sinds 20 jaar komt kinkhoest meer voor dan in de jaren daarvoor, zowel bij kinderen en baby's als bij volwassenen. Jaarlijks worden er nu 4000 tot 8000 gevallen van kinkhoest gemeld in Nederland. In sommige jaren loopt dit op tot 10.000-13.000 meldingen.
Kun je ziek worden van de 22 Wekenprik?
In de 22-wekenprik zitten dode kinkhoestbacteriën, waardoor je lichaam hier wel op reageert door antistoffen te maken, maar waardoor je er niet ziek van wordt. Hierdoor maakt jouw afweersysteem antistoffen aan tegen de ziekte, die je beschermen. Deze antistoffen worden ook doorgegeven aan je baby via de navelstreng.
Waar krijg je de 22 Wekenprik?
Bescherm je baby tegen kinkhoest. Haal de 22 wekenprik. Een afspraak voor de 22 wekenprik maak je bij de GGD (Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst).
Kan ik een 4e prik halen?
Herhaalprik halen
Het is niet nodig en niet mogelijk om nóg een herhaalprik te halen bij de GGD. Voor sommige mensen met een medisch hoog risico kan het wel nodig zijn om een extra herhaalprik te halen. Het gaat om individuele patiënten.
Welk Covid vaccin zwanger?
Zwangere vrouwen krijgen het advies om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus met de mRNA vaccins van Pfizer en Moderna. Dat geldt voor alle zwangere vrouwen: vrouwen met onderliggende ziekten (zoals diabetes of hart- en longziekten) en ook voor gezonde zwangere vrouwen.
Hoe lang is derde prik geldig?
De technische handtekening op alle certificaten van volledige vaccinatie of boosterprik worden vanaf nu na 1 jaar automatisch vernieuwd zodat u ze daarna terug een jaar als geldig certificaat in uw app ziet staan.
Hoe lang bestaat de 22 weken prik?
Vanaf 16 december 2019 krijgen zwangere vrouwen de 22 wekenprik aangeboden. Met deze vaccinatie beschermt een zwangere vrouw haar kind en zichzelf tegen kinkhoest. De 22 wekenprik is gratis en wordt aangeboden vanuit het Rijksvaccinatieprogramma (RVP (Rijksvaccinatie programma)).
Hoe kun je zien welke vaccinaties ik heb gehad?
Daarom hebben we uw vaccinatiegegevens bij elkaar gezet op MijnRIVM. Daar ziet u welk vaccin u heeft gekregen tegen COVID-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus. In de toekomst kunt u hier ook informatie vinden over de kindervaccinaties die u heeft gehad via het Rijksvaccinatieprogramma.
Wat zit er in de Kinkhoestvaccinatie?
De vaccinaties voor kinderen wordt gegeven op het consultatiebureau. Het kinkhoestvaccin bestaat uit stukjes van de kinkhoestbacterie. Je krijgt er geen kinkhoest van, je lichaam maakt afweerstoffen tegen deze stukjes. Je kunt dan minder snel kinkhoest krijgen en als je het krijgt is het niet zo ernstig.
Hoeveel week ben je zwanger?
De groei van een bevruchte eicel tot een voldragen kind duurt 38 weken. Door de eerste dag van je laatste menstruatie te nemen en hier 40 weken bij op te tellen, kun je berekenen wanneer de uitgerekende datum is.
Hoeveel weken tussen de eerste en tweede prik?
Het minimale interval tussen twee vaccinaties van het BioNTech/Pfizer-vaccin is 21 dagen. Omdat er nu voldoende vaccin beschikbaar is, kunnen jongeren onder de 18 jaar die al één vaccinatie hebben gehad, de afspraak voor een tweede prik verkorten tot ten minste 21 dagen na de eerste prik.
Hoe groot is een baby van 23 weken?
Je zit nu in de 23e week van je zwangerschap. Je baby is nu ongeveer 30,5 cm en weegt circa 500 gram. Je kunt hem qua formaat vergelijken met een maiskolf. De baby wordt steeds sterker en misschien kan je partner hem al wel voelen schoppen.
Welk vaccin kinkhoest zwangerschap?
De 22 wekenprik is de nieuwe naam voor de kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen. Deze vaccinatie kan je halen vanaf de 22e week in je zwangerschap. Het beschermt je baby direct na de geboorte tegen kinkhoest. De verloskundige of gynaecoloog geeft je hier informatie over.
Hoeveel kost een kinkhoestvaccin?
Dit vaccin is gratis als u het via Vaccinnet bestelt. De patiënt betaalt dan alleen de consultatie bij de arts om het vaccin te laten toedienen.
Hoe stop je kinkhoest?
Kinkhoest gaat vanzelf weer over. Het kan wel 3 maanden duren voordat de klachten helemaal weg zijn. Je kunt hoestdrank of neusdruppels gebruiken om minder last te hebben van de klachten. Antibiotica helpt niet tegen de klachten.
Kan je HPV-virus krijgen zonder seksueel contact?
HPV krijg je door seksueel contact met iemand die HPV heeft. Ook door het aanraken van de penis of vagina en door orale seks kun je HPV krijgen. HPV is heel besmettelijk en geeft meestal geen klachten, daarom kan iemand met HPV zonder dat de persoon het weet iemand anders gemakkelijk besmetten.
Kan ik nog seks hebben met HPV?
Wel seks hebben. De ander kan ze dan ook krijgen. Maar weet wel: ze zijn niet gevaarlijk. Gebruik een condoom om de kans dat je ze krijgt of doorgeeft kleiner te maken.
Kan je HPV krijgen met vaste partner?
HPV komt veel voor. De persoon met wie je seks hebt kan het virus dus bij zich dragen zonder dit zelf te weten. En dan kan jij het ook krijgen. Ook als je je hele leven met 1 persoon seks hebt, kan je het van die partner krijgen.
Is tocht erg?
Waarom geen eisprong bij lange cyclus?