Wat is de Zwanger en Zelfstandige (ZEZ) uitkering?

Welke uitkering bij zwangerschap?

Gevraagd door: Ben Huisman  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.2/5 (37 stemmen)

Als u zwanger bent met een WW-, WIA- of Ziektewet-uitkering kunt u zwangerschaps- en bevallingsverlof krijgen en een zwangerschaps- en bevallingsuitkering (WAZO). De uitkering duurt minimaal 16 weken. De uitkering is 100% van uw dagloon. Vóór de bevalling krijgt u zwangerschapsverlof en een zwangerschapsuitkering.

Waar valt zwangerschapsuitkering onder?

Mijn werknemer is zwanger

Is uw werknemer zwanger? Dan heeft zij rond haar bevalling recht op zwangerschapsverlof en een zwangerschaps- en bevallingsuitkering van UWV. Dit is geregeld in de Wet arbeid en zorg (WAZO). U vraagt deze uitkering voor haar aan.

Hoe hoog is zwangerschapsuitkering UWV?

Een zwangerschapsuitkering is 100% van het dagloon. Wij berekenen het dagloon op basis van het sv-loon dat uw werknemer verdiende tijdens het dienstverband waarin haar verlof begon.

Hoeveel krijg je betaald tijdens zwangerschapsverlof?

Verlof zwangerschap op tijd aanvragen

Dit kan elke dag zijn tussen de 6 en 4 weken vóór de bevalling. Vraag uiterlijk 2 weken voor de ingangsdatum van het verlof de zwangerschapsuitkering aan. Jij ontvangt vervolgens de uitkering van het UWV en betaalt tijdens het verlof gewoon het vaste loon door aan je werknemer.

Hoe hoog is de ZEZ uitkering?

Hoogte van ZEZ-uitkering

Goed om te weten: de uitkering is nooit hoger dan het wettelijk bruto minimum (jeugd)loon. De ZEZ-uitkering is inclusief 8% vakantiegeld. Heb je minimaal 1225 uur als zelfstandige gewerkt? Dan krijg je tijdens je verlof de maximale ZEZ-uitkering.

40 gerelateerde vragen gevonden

Hoe hoog is zwangerschapsuitkering ZZP?

De hoogte van de zwangerschapsuitkering en de bevallingsuitkering is nooit meer dan het wettelijk bruto minimumloon. Heeft u in het vorige jaar minimaal 1.225 uur heeft gewerkt? Dan krijgt u de maximale uitkering.

Hoeveel is zwangerschapsuitkering ZZP?

3. Hoe hoog is de uitkering als ik zwanger ben als zzp'er? De hoogte van de zwangerschapsuitkering en bevallingsuitkering is - afhankelijk van je situatie - maximaal 100% van het wettelijk bruto minimumloon. Belangrijk hierbij is in ieder geval het urencriterium.

Wie betaalt tijdens zwangerschapsverlof?

Het ziekenfonds betaalt je uitkeringen gedurende jouw bevallingsverlof. Om deze vergoedingen te bekomen, moet je, bij het begin van jouw bevallingsrust, aan het ziekenfonds een medische getuigschrift overmaken.

Hoe bereken ik zwangerschapsverlof?

Uw zwangerschapsverlof duurt tot en met de dag van uw bevalling. Het begin van uw verlof berekent u door vanaf de dag na uw uitgerekende bevallingsdatum 6 weken terug te tellen. U moet uiterlijk 4 weken voor de dag na uw uitgerekende bevallingsdatum met zwangerschapsverlof.

Hoe hoog is je ziekte uitkering bij het UWV?

De Ziektewet-uitkering is meestal 70% van uw dagloon. Om de Ziektewet-uitkering per week te berekenen, vermenigvuldigen wij de uitkering per dag met 5. Om uw uitkering per maand te bepalen, vermenigvuldigen wij de uitkering per dag met 21,75. Dit is het gemiddeld aantal uitkeringsdagen in een maand.

Is zwangerschapsverlof 100% betaald?

Zwangerschapsuitkering via werkgever

Meestal ontvangt uw werkgever de uitkering. Hij betaalt dan uw loon gewoon door tijdens uw verlof. De zwangerschapsuitkering is gelijk aan 100% van uw dagloon (loon dat u gemiddeld per dag verdient). Maar het is niet meer dan het maximumdagloon.

Wat is Flexibiliseringsperiode zwangerschap?

Als uw werknemer zwanger is van een tweeling of meerling kan zij ervoor kiezen om het zwangerschapsverlof in te laten gaan tussen de 10 en 8 weken voor de dag na de uitgerekende datum. Deze periode van 2 weken heet de flexibiliseringsperiode.

Hoe zeggen dat je zwanger bent op het werk?

Vanaf het moment dat je zwanger bent, heb je er alle belang bij je werkgever daarvan op de hoogte te brengen. Je brengt het best een doktersbriefje binnen met de vermoedelijke datum van de bevalling. Je moet ook op tijd je mutualiteit op de hoogte brengen.

Hoe wordt moederschapsrust berekend?

Zwangere werkneemsters hebben recht op vijftien weken moederschapsverlof. Dat moederschapsverlof van vijftien weken bestaat uit: - zes weken prenataal verlof dat vóór de vermoedelijke bevallingsdatum wordt genomen; - negen weken postnataal verlof dat begint op de dag van de bevalling.

Hoe bereken ik mijn verlof?

De eerste dag van je zwangerschapsverlof bereken je door vanaf de dag na je uitgerekende datum 4, 5 of 6 weken terug te tellen. De laatste dag van je verlof is dan 10, 11 of 12 weken na de dag van je bevalling. Valt je uitgerekende datum op een woensdag? Dan start je verlof op een donderdag.

Hoe ver van te voren zwangerschapsverlof aanvragen?

Uw zwangerschapsverlof gaat in tussen 6 en 4 weken voor de dag na uw uitgerekende datum. U bepaalt zelf op welke dag u het verlof binnen deze periode laat ingaan. Vervolgens vraagt u de zwangerschaps- en bevallingsuitkering aan 4 tot 2 weken voor uw eerste verlofdag.

Hoe wordt zwangerschapsuitkering uitbetaald?

U ontvangt uw eerste betaling binnen 4 weken na de ingangsdatum van uw verlof. Maar meestal krijgt u de eerste betaling al 3 dagen na de datum die bovenaan de beslissing staat. Meestal betalen wij de zwangerschaps- en bevallingsuitkering aan uw werkgever. Uw werkgever betaalt dan uw loon aan u door.

Kan je ontslag nemen tijdens zwangerschapsverlof?

Je kunt altijd zelf ontslag nemen. Als je 16 weken betaald zwangerschaps- en bevallingsverlof wilt, let dan goed op je ontslagdatum. Let op: Je hebt alleen recht op 16 weken betaald zwangerschaps- en bevallingsverlof, als je uitgerekende bevallingsdatum binnen 10 weken na je ontslagdatum valt.

Wie betaald vaderschapsverlof uit?

Voor het vaderschapsverlof en meeouderschapsverlof betaalt de werkgever het volledige loon gedurende de eerste 3 verlofdagen. De resterende 7 dagen betaalt het ziekenfonds een vergoeding die 82% van het begrensde brutoloon bedraagt.

Heb je als ZZP er recht op zwangerschapsverlof?

Heb ik als zelfstandig ondernemer recht op een zwangerschapsuitkering? Als zelfstandig ondernemer heeft u recht op een uitkering van ten minste 16 weken tijdens en na uw zwangerschap. Deze uitkering heet de Zelfstandige en Zwanger-regeling (ZEZ).

Heb je als ZZP er recht op een uitkering?

Het Bbz, Besluit Bijstandsverlening Zelfstandigen, houdt zzp'ers uit de bijstandswet. Je kunt deze uitkering tijdelijk bij de gemeente krijgen totdat je zelf weer in je levensbehoeften kunt voorzien. Je kunt in aanmerking komen voor een Bbz-uitkering als je zelfstandig bent en in (tijdelijke) financiële problemen zit.

Hoe lang zwangerschapsverlof als zelfstandige?

Als zelfstandige heb je recht op twaalf weken bevallingsrust, bij een meerling zijn het dertien weken. Minimum drie daarvan neem je verplicht op: één week voor de vermoedelijke bevallingsdatum en twee erna.

Wie moet je verwittigen als je zwanger bent?

Licht je ziekenfonds in

Als je zwanger bent, contacteer je best snel je ziekenfonds en dit om een aantal redenen: In het begin van je zwangerschap, kijk je best even na of je al je bijdragen betaald hebt en nog aangesloten bent.

Hoeveel uur per dag mag je werken als je zwanger bent?

Ook al vind je het zelf niet erg om over te werken, er is een wet die je ongeboren kind beschermt. Daarin staat dat jij niet meer dan 10 uur per dag mag werken. En je mag niet meer dan gemiddeld 50 uur per week werken in een periode van 4 weken.

Wat is de WAZO uitkering?

Als u in dienst bent bij een werkgever, dan heeft u bij zwangerschap recht op zwangerschapsverlof, bevallingsverlof, een zwangerschapsuitkering en een bevallingsuitkering (WAZO). Uw werkgever vraagt namens u de uitkering aan. UWV betaalt de uitkering meestal aan uw werkgever en uw werkgever betaalt gewoon uw loon door.

Vorige artikel
Wat is een rainbow baby?
Volgende artikel
Waar heb je recht op als kind?