'Kus in het heelal' van Jupiter en Saturnus

Welke telescoop om Jupiter te zien?

Gevraagd door: Kick de Vos  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.2/5 (29 stemmen)

De James Webb-telescoop heeft nieuwe foto's van Jupiter gemaakt. Op de beelden zijn heldere nevels, ijle ringen en poollicht te zien.

Welke telescoop om planeten te zien?

Lenzenkijkers (ook wel refractoren genoemd) zijn vooral geschikt voor het waarnemen van de maan, de planeten, dubbelsterren en sterrenhopen. Spiegelkijkers (ook wel reflectoren genoemd) zijn in het algemeen beter geschikt voor het waarnemen van lichtzwakke objecten, zoals nevels en sterrenstelsels.

Waar moet je op letten bij het kopen van een telescoop?

Waar moet je op letten voor de aanschaf van een telescoop?
  • Brandpuntafstand: Dit is de afstand die het licht moet afleggen om tot één punt te komen (het brandpunt).
  • Diameter: De hoeveelheid licht die de telescoop ontvangt is van belang voor de objecten die je wilt gaan zien. ...
  • Diafragma: ...
  • Snelle / trage telescoop: ...
  • Oculair:

Waar staat de planeet Jupiter?

De planeet ligt in de buitenste ring van ons zonnestelsel. De afstand van Jupiter naar de zon is gemiddeld zo'n 778 miljoen kilometer. Ter vergelijking: de aarde draait op een afstand van 150 miljoen kilometer rond de zon.

Kan je Saturnus zien met een telescoop?

Al met een verrekijker op een statief zijn de beroemde ringen van de reuzenplaneet te onderscheiden. Met een telescoop kunnen meer details, zoals de schaduw van de ring op de planeet en de scheidingen in de ringen worden waargenomen, evenals de grootste manen van Saturnus.

34 gerelateerde vragen gevonden

Hoe ziet Jupiter eruit door een telescoop?

Jupiter is een enorme gasbal en heeft dus geen vast oppervlak. De planeet bestaat vooral uit de heel lichte gassen waterstof en helium. Door een telescoop zie je een bewolkte atmosfeer met kleurige gordels en vlekken. Het opvallendst is de zogenaamde Grote Rode Vlek.

Kan je Jupiter zien zonder telescoop?

De planeet zelf bestaat uit gas. Door een telescoop, maar soms ook met een goede verrekijker op een statief, zijn deze ringen te zien. Jupiter is de grootste planeet in ons zonnestelsel. Je kunt deze daarom met het blote oog zien als een grote ster.

Kun je vandaag Jupiter zien?

De planeet Jupiter is op dit moment niet of nauwelijks zichtbaar, doordat deze zich te dicht bij de Zon bevindt. De afstand tussen de planeet en de Zon bedraagt 6°.

Welke richting zie je Jupiter?

Jupiter in oppositie

Hierdoor wordt de planeet zichtbaar als de zon onder gaat en verdwijnt als de zon weer op komt. Jupiter komt rond 22 uur op in het zuidoosten en staat eerst laag aan de horizon. Om 01:45 bereikt de planeet zijn hoogste punt (24 graden boven de horizon). Kijk dan naar het zuiden.

Welke richting kan je Jupiter zien?

De hittegolf op de gasreus is niet te zien met een simpele verrekijker, maar de banden en grootste manen waarschijnlijk wel. Wie de kans om de planeet goed te kunnen zien niet wil missen, moet na zonsondergang met een verrekijker richting het oosten kijken.

Hoe duur is een goede telescoop?

Een eenvoudige GoTo-sterrenkijker kun je al kopen voor minder dan 500 euro. Een relatief goedkope telescoop (minder dan 500 euro) toont het heelal in al zijn pracht. Maankraters, de ringen van Saturnus, de schijngestalten van Venus, dubbelsterren, sterrenhopen, melkwegstelsels, allemaal schitterend zichtbaar.

Welke telescoop kan het verst kijken?

Een kleine verrekijker toont al sterrenstelsels op tientallen miljoenen lichtjaren, en op lang belichte foto's die gemaakt zijn met de Hubble Space Telescope of met grote telescopen op aarde zijn sterrenstelsels zichtbaar op afstanden van 12 à 13 miljard lichtjaar.

Wat is het verschil tussen een sterrenkijker en een telescoop?

Telescoop betekent letterlijk 'verrekijker': tele zoals in 'televisie' (ver zien) en scoop zoals in 'bioscoop' (het leven zien). Vandaar ook de algemenere betekenis. En sterrenkijker betekent ook: persoon die sterren kijkt.

Hoe ver kan Webb telescoop kijken?

Het is de grootste en krachtigste ruimtetelescoop ooit en werd gebouwd als opvolger van de beroemde Hubble. Op Eerste Kerstdag vorig jaar werd de James Webb gelanceerd van een platform in Frans-Guyana, in Zuid-Amerika. Na ongeveer een maand bereikte de telescoop een afstand van 1,5 miljoen kilometer van de aarde.

Kan je mars zien met een telescoop?

Mars is gemakkelijk met het blote oog te herkennen aan de hemel, als een heldere, roodachtige “ster”. Het beeld door een verrekijker levert een klein schijfje op, maar met behulp van een telescoop zijn de poolkappen van Mars zichtbaar.

Hoe ver staat de Hubble telescoop van de aarde?

De Hubble Space Telescope (HST) is op 24 april 1990 met succes gelanceerd aan boord van de Space Shuttle Discovery en een dag later in de ruimte uitgezet in een vrijwel cirkelvormige baan op 613 tot 615 kilometer hoogte.

Kun je Jupiter en Venus zien?

Helder weer

Met het blote oog zijn Jupiter en Venus al goed te zien, maar een echt goed beeld heb je met een verrekijker of telescoop.

Waarom Jupiter en Venus zichtbaar?

Vanaf de aarde gezien lijkt het net alsof de planeten Venus en Jupiter samensmelten. Dit komt doordat de aarde, Venus én Jupiter ongeveer op één lijn staan. Dit is goed te zien op de onderstaande afbeelding. Wist je trouwens dat in 2492 alle planeten bijna op één rij staan?

Welke dagen kan je Jupiter zien?

Jupiter is in de eerste dagen van de maand nog even na het einde van de schemering in het westen te zien maar neemt dan in de loop van de maand afscheid van de avondhemel. Saturnus is deze maand voor ons onzichtbaar. Uranus gaat steeds vroeger onder maar is na zonsondergang nog enkele uren aan de nachthemel te zien.

Wat zie ik vanavond aan de hemel?

Vanavond staat de ster Antares in de Schorpioen op geruime afstand rechts van de afnemende maan. Zeer vroeg in de ochtend, om 03.15 uur, bereiken de twee hemellichamen de hoogste stand aan de zuidelijke hemel.

Welke planeet is feller Jupiter of Venus?

Jupiter is na Venus de helderste planeet; Saturnus is iets zwakker.

Waar staat Jupiter vanavond?

De planeet Jupiter is op dit moment niet of nauwelijks zichtbaar, doordat deze zich te dicht bij de Zon bevindt. De afstand tussen de planeet en de Zon bedraagt weliswaar 20°, maar de planeet staat vrijwel alleen bij daglicht boven de horizon.

Wat is de helderste ster?

De ster met de grootste schijnbare helderheid (afgezien van de zon!) is Sirius, de hoofdster in het sterrenbeeld Grote Hond. Sirius is vooral in de wintermaanden goed zichtbaar. Hij staat linksonder het opvallende wintersterrenbeeld Orion.

Volgende artikel
Hoe lang harde buiken na seks?