Een HUILBABY? Koemelkallergie? Blinde provocatietest in het ziekenhuis

Welke symptomen heeft een huilbaby?

Gevraagd door: dr.h.c. Vincent Kriens LLB  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.8/5 (36 stemmen)

Je kindje is een huilbaby wanneer het aan de volgende kenmerken voldoet:
 • Je baby huilt gedurende drie weken minimaal drie dagen in de week drie uur per dag.
 • Het verschil tussen de huilmomenten is niet meer hoorbaar; het huilen klinkt meer als krijsen, dan als huilen.

Hoeveel maanden duurt een huilbaby?

Dit verschilt per baby, maar in de meeste gevallen stopt het heftige huilen na ongeveer vier maanden. Je baby leert dan dat hij ook op andere manieren kan communiceren. Het kan overigens ook langer duren, dat hangt af van het kind en de situatie af.

Welke leeftijd huilbaby?

Wanneer een baby minimaal drie weken, drie dagen per week en drie uur per dag huilt, dan spreken we van een huilbaby. Ter vergelijking: een 'normale' baby huilt ook nog zo'n anderhalf uur per dag. Rond een leeftijd van zes weken bereikt een 'normale' baby een piek. Vanaf dat moment neemt het huilen af.

Hoe krijg je een huilbaby?

Geestelijke of lichamelijke factoren: baby's met lichamelijk of geestelijk afwijkingen blijken vaker huilbaby's te zijn. Factoren zoals autisme, handicaps, het KISS-syndroom, allergieën, reflux, liesbreuk, spruw of onrijpe darmen en darmkrampjes kunnen zorgen dat een baby meer huilt dan normaal.

Wat moet je doen bij een huilbaby?

Om te voorkomen dat je er als ouder onderdoor gaat, volgen hier 10 tips die kunnen helpen bij het omgaan met een huilbaby:
 1. Blijf rustig. ...
 2. Controleer of je baby geen 'nood' heeft. ...
 3. Creëer een prikkelarme omgeving. ...
 4. Bied troost. ...
 5. Geef structuur. ...
 6. Koester de leuke momenten. ...
 7. Laat je baby even huilen. ...
 8. Inbakeren kan helpen.

27 gerelateerde vragen gevonden

Hoe voorkom je een huilbaby?

Huilbaby voorkomen
 1. Geef een fopspeen of knuffeldoekje aan jouw baby tussen de voedingen heen. Dit vormt een troost en een afleiding voor jouw kindje om het wenen te doen stoppen.
 2. Verander de houding van jouw baby in bed. ...
 3. Verander de stand van de wieg. ...
 4. Gebruik een tetrastof. ...
 5. Beweging.

Kan baby ineens huilbaby worden?

Baby's die van voeding tot voeding slapen zijn geen uitzondering. Maar na een paar weken kan dat ineens veranderen. Sommige moeders vertellen dat het lijkt of hun baby alleen nog maar bij hen wil zijn. Zodra hij in zijn bedje gelegd wordt, begint hij te huilen.

Hoe groot is de kans op een huilbaby?

Ten eerste: alle baby's huilen. Als je je afvraagt waarom je baby huilt en wat er aan de hand is met je baby, dan is het goed om te onthouden dat 95% van de baby's die (veel) huilen, gezond zijn. De kans is dus heel groot dat het huilen geleidelijk afneemt, en dat er geen medische oorzaak is voor het huilen.

Hoeveel babys zijn Huilbabys?

Gemiddeld is tien procent van de baby's in Nederland een huilbaby, een groter aantal dan in veel andere landen. Zo ligt het aantal huilbaby's in Denemarken de helft lager. Alleen in Canada (34 procent), Engeland (28 procent) en Italië (20 procent) komen er meer huilbaby's voor.

Hoe krijg je een huilbaby rustig?

Als je kindje veel huilt, kun je hem het beste helpen met rust en regelmaat. Zorg voor een vaste volgorde en een ritme in de dag, bijvoorbeeld: slapen, wakker worden, schone luier, voeden, wassen, aankleden, knuffelen, samen of alleen spelen, schone luier, slapen.

Hoe vaak komt een huilbaby voor?

Kenmerken van een huilbaby

Slechts 2,5 procent van de in Nederland geboren baby's valt hieronder. Je kindje is een huilbaby wanneer het aan de volgende kenmerken voldoet: Je baby huilt gedurende drie weken minimaal drie dagen in de week drie uur per dag.

Waarom huilen pasgeboren baby's?

Je baby huilt om met je te communiceren. Het is op deze leeftijd eigenlijk de enige manier om te laten weten dat hij iets nodig heeft of aandacht en liefde van je wil. Naast huilen kan je baby door lichaamssignalen laten merken dat hij iets nodig heeft. Door te huilen kan je baby prikkels verwerken.

Hoe herken je hersenvliesontsteking baby?

Hoofdpijn (vaak zo hevig dat je kindje niet meer wil spelen en erg rustig is.) Nekstijfheid of nekkramp: kin op de borst leggen gaat niet of is erg pijnlijk, doordat er dan rek op de ontstoken hersenvliezen komt te staan. Kindjes met hersenvliesontsteking houden het hoofd daarom vaak achterover.

Waarom wordt een baby huilend wakker?

Baby's zullen in de eerste maanden regelmatig huilend wakker worden 's nachts, omdat ze willen drinken, omdat ze een volle luier hebben of omdat ze gewoon jouw nabijheid willen voelen. Maar het kan ook dat je baby huilt in zijn slaap, zonder wakker te worden. Dat kan keihard huilen zijn of een beetje jammeren.

Kan baby niet neerleggen?

Maar als je baby regelmatig overdag weigert te slapen, of juist steeds 's nachts wakker wordt, dan kan dit leiden tot een verstoord slaappatroon. Signalen van zo'n verstoord slaappatroon uiten zich in veel huilen waarbij de baby niet neergelegd wil worden en het alleen in jouw armen slaapt.

Wat is ontroostbaar huilen?

Baby huilt onophoudelijk en krijst ontroostbaar

Als er geen aanwijsbare reden is waarom je baby huilt en het onverstoorbaar door kan gaan, kan er sprake zijn van een huilbaby. Eén op de tien en volgens sommige deskundigen zelfs één op de vijf baby's, huilen meer dan drie uur per dag.

Waarom huil ik zo veel?

Dit is niet precies hetzelfde als tranen van blijdschap; vaak huil je als je een rustpunt bereikt na een periode van stress of tegenspoed. Als je een tijd lang onder veel emotionele druk hebt gestaan, kun je, juist zodra het probleem is opgelost, in tranen uitbarsten.

Wat is excessief huilen?

Een baby die excessief (= bovenmatig, buitensporig) huilt, wordt ook wel 'huilbaby' genoemd. Hier informeren we u eerst over normaal huilgedrag, vervolgens geven we u adviezen en ten slotte krijgt u informatie over een eventuele opname op de afdeling Kindergeneeskunde.

Hoe vaak huilt een pasgeboren baby?

Baby's huilen de eerste drie maanden van hun leven het meest. De eerste 6 weken gemiddeld 2 tot 2,5 uur per dag. Daarna neemt het aantal uren dat baby's per dag huilen weer af. Rond de 3 maanden is de huiltijd weer 1 tot 1,5 uur per dag.

Waarom huilt mijn baby na de voeding?

Als je kindje huilt direct na de voeding, kan het zijn dat hij last heeft van zijn buik en geen honger. Je herkent dit aan trappelende voetjes, onrustig zijn en het lichaam strekken. Na 3 maanden zijn bij de meeste baby's de krampjes over. Wat kan helpen tegen darmkrampjes, is de tijd nemen bij de voeding.

Waarom huilt mijn baby als ik hem in bed leg?

Kinderen die gaan huilen als ze in bed worden gelegd zijn meestal kinderen die niet gewend zijn om uit zichzelf in slaap te vallen. Het kortdurende huilen hoort voor hen bij het gewennen aan het zelf in slaap vallen.

Wat te doen als je baby ontroostbaar is?

Is je baby echt ontroostbaar of huilt hij 'anders dan normaal'? Volg je moederinstinct en maak een afspraak bij de huisarts als je je zorgen maakt. Als je baby maar blijft huilen kan dat voor jezelf ook heel vervelend zijn. Voel je niet schuldig als je er boos of wanhopig van wordt.

Hoe lang duurt 4 maanden Slaapregressie?

Hoelang duurt het gemiddeld om door de 4 maanden slaapregressie te komen? Een slaapregressie is iets tijdelijks en gaat doorgaans vanzelf over, maar het veranderende slaappatroon kan soms wel een paar weken duren.

Hoe krijg je een onrustige baby in slaap?

Je kunt bijvoorbeeld even gaan wandelen met de kinderwagen of met je baby wiegend door de kamer lopen. Door je baby op tijd in bed te leggen, voorkom je dat je baby oververmoeid raakt en onrustig wordt.

Volgende artikel
Hoe omgaan met brutaal kind?