Bekkenklachten of instabiliteit

Hoe kom je van bekkeninstabiliteit af?

Gevraagd door: Senna Kramer M  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.2/5 (42 stemmen)

Momenteel is er geen medicijn dat bekkeninstabiliteit kan genezen. Als u met deze klachten naar de huisarts gaat, zal deze u waarschijnlijk aanraden om een bekkenband te gebruiken, thuis oefeningen te doen of u doorverwijzen naar een fysiotherapeut.

Hoe lang duurt herstel bekkeninstabiliteit?

Dat duurt meestal enige maanden, in uitzonderingsgevallen meer dan een halfjaar. Ook de ernstiger klachten over bekkeninstabiliteit verdwijnen bij de overgrote meerderheid van de vrouwen uiteindelijk wel. Dit duurt vaak lang: gemiddeld een halfjaar, soms langer.

Wat mag je niet doen bij bekkeninstabiliteit?

Strijken en lang stofzuigen, zeker bij vloerbedekking zou je niet meer moeten doen. Traplopen is slecht voor je bekken. Probeer dus zo min mogelijk trap te lopen. Zit niet met je benen over elkaar, ook dit is slecht voor je bekken, ga liever in kleermakerszit zitten.

Wat kun je zelf doen aan bekkeninstabiliteit?

Tips voor bekkeninstabiliteit
  1. Probeer goed door te ademen tijdens het bewegen.
  2. Lig op je zij bij pijn tijdens het slapen.
  3. Probeer verschillende stoelen uit waar jij het lekkerst in zit.
  4. Moeite met traplopen? Probeer dan zittend te trap af te gaan. ...
  5. Loop geen lange afstanden en maak kleine pasjes.

Is wandelen goed voor bekkeninstabiliteit?

Bij bekkeninstabiliteit zal de patiënt merken dat wandelen goed mogelijk is. Dit is te verklaren doordat de bekkenbanden tijdens een lopende beweging door actieve spieren ontlast worden. Bij een zittende of liggende houding ontspannen de spieren, waardoor de banden het weer alleen moeten doen.

24 gerelateerde vragen gevonden

Kan bekkeninstabiliteit blijvend zijn?

Het grootste deel van de pijnklachten tijdens de zwangerschap geneest spontaan. Dat duurt meestal enige maanden, in uitzonderingsgevallen meer dan een half jaar. Ook de ernstiger klachten over bekkeninstabiliteit verdwijnen bij de overgrote meerderheid van de vrouwen uiteindelijk wel.

Waarom krijg je bekkeninstabiliteit?

Bekkeninstabiliteit ontstaat doordat de banden en/of spieren die de verschillende botten van je bekken bij elkaar houden beschadigd raken of verzwakken. Het bekken bestaat uit verschillende botten: Het heiligbeen (os sacrum) aan de rugzijde. Een darmbeen (os ilium) aan beide zijkanten.

Kan bekkeninstabiliteit kwaad?

Bekkenpijn. Bekkeninstabiliteit kan in de meeste gevallen ook bekkenpijn opleveren, wat vaak voornamelijk te wijten valt aan dagelijkse activiteiten. Dingen zoals het plots omdraaien in bed, stofzuigen, of veel trappenlopen kan al genoeg zijn om bekkenpijn te veroorzaken als je last hebt van bekkeninstabiliteit.

Wat doet de fysio bij bekkeninstabiliteit?

Een (bekken)fysiotherapeut kan helpen om de bekkengewrichten te mobiliseren of met specifieke oefeningen en rek- of massage technieken de spieren rondom het bekken soepeler of juist sterker te krijgen. We raden ook aan om een (bekken)fysiotherapeut in te schakelen als je klachten na de bevalling niet verdwijnen.

Kan bekkeninstabiliteit erger worden?

Ook komt het voor dat bekkeninstabiliteit pas na de bevalling optreedt. Soms had je daarvoor al klachten maar worden ze pas daarna erger. Of ze beginnen dan pas. Dat kan gebeuren als je banden tijdens de bevalling te veel zijn opgerekt.

Hoe moet je liggen met bekkenpijn?

Liggen
  1. De knieën op elkaar, licht gebogen met ruim kussen ertussen. ...
  2. De knieën liggen op elkaar en allebei de voeten liggen op bed.
  3. De bovenste heup ligt iets naar achteren.
  4. Ruglig mag ook als je lekker ligt, legt dan een kussen onder je bovenbenen en let er op dat het bekken recht ligt.

Wat zijn de gevolgen van bekkeninstabiliteit?

Bij bekkeninstabiliteit heeft u klachten zoals:
  • Pijn in het bekken, onderbuik, onderrug, liezen of bovenbenen.
  • Pijn na langdurig zitten, traplopen of opstaan na het zitten.
  • Stijfheid en pijn in de benen als u na een tijdje inactief zijn weer beweegt.
  • Pijn bij het maken van schokkende bewegingen.

Is fietsen goed bij bekkenpijn?

Pijn en vermoeidheid gaan bij bekkenklachten meestal hand in hand. De vermoeidheid treedt het snelst op als men op één plek blijft staan en bij slenteren. Stevig doorlopen geeft vaak minder klachten. Fietsen is vaak beter vol te houden dan wandelen.

Welke oefeningen bij bekkeninstabiliteit?

Span 10X je volledige bekkenbodem op (3 keer per dag) gedurende 3-5 seconden. Zet je vooraan op je stoel of zetel, voeten lichtjes gespreid, span vooraf al eens je billen op. Breng je neus boven je tenen en kom symmetrisch recht. Vergeet niet buik in te trekken en bekkenbodem op te spannen.

Waarom doet bekkeninstabiliteit pijn?

Bij hormonale bekkeninstabiliteit is er sprake van een overmatige verweking, waardoor de speling in het bekkengewricht te groot wordt. Dit heeft als gevolg, dat de banden en spieren rond het bekken overbelast raken. Daardoor kan er pijn ontstaan rond de schaambeenderen, de SI-gewrichten, het stuitje en rond de heupen.

Wat voel je bij bekkeninstabiliteit?

De pijn zit helemaal onder in je buik, in je schaambeen. Dit is het voorste deel van je bekken. Je kunt de pijn ook in je rug, billen of benen voelen. De pijn wordt erger als je beweegt.

Welk hormoon zorgt voor bekkeninstabiliteit?

Het hormoon 'Relaxine' zorgt ervoor dat de bekkengewrichten soepeler worden als voorbereiding op de bevalling. Maar bij sommige vrouwen wordt het bekken te soepel en beweeglijk waardoor de banden overbelast raken en soms beschadigen als er grote kracht op het bekken uitgeoefend wordt.

Kun je met bekkeninstabiliteit normaal bevallen?

Thuisbevalling Met bekkenklachten hebt u de mogelijkheid om thuis of poliklinisch te bevallen. De klachten zijn geen reden voor inschakeling van een gynaecoloog of op medische indicatie in een ziekenhuis bevallen. Houding Let tijdens de bevalling op uw houding: trek uw benen niet extreem naar buiten.

Welke pijnstiller bij bekkenpijn?

Tegen de pijn kun je paracetamol nemen, maar het is daarnaast vooral belangrijk om het bij bekkenpijn rustig aan te doen. Luister naar je lichaam! Wanneer je de pijn negeert, wordt de klacht namelijk erger. Een warm bad kan helpen.

Hoe maak je je bekken sterker?

De oefening van de bekkenbodemspieren gaat als volgt:
  1. Span uw bekkenbodemspieren 6 tellen strak aan (afknijpen). Blijf rustig doorademen.
  2. Probeer om tijdens het knijpen nog een paar keer extra hard aan te knijpen.
  3. Ontspan de bekkenbodemspieren 6 tellen.

Wat is chronische bekkeninstabiliteit?

Chronische bekkenpijn is pijn die gevoeld wordt in de onderbuik en het bekken(bodem)gebied en langer dan 6 maanden bestaat of steeds terugkomt. Deze pijn gaat vaak samen met klachten rondom plassen, ontlasting, menstruatie en seksualiteit.

Wie stelt bekkeninstabiliteit vast?

De arts kan de bekkeninstabiliteit vaststellen aan de hand van de typische, zojuist beschreven klachten. Een computertomografie (CT) kan de diagnose bevestigen. Meestal worden bijkomende onderzoeken uitgevoerd om andere aandoeningen uit te sluiten.

Is bekkeninstabiliteit te zien op MRI?

Klachten aan het bekkengebied kunnen vele oorzaken hebben, maar beïnvloeden wel het dagelijks functioneren. Een MRI van het bekken kan een goed en gedetailleerd beeld geven van de aard van de klachten aan het bekken.

Hoe gaat bekkenpijn weg?

Momenteel is er geen medicijn dat bekkeninstabiliteit kan genezen. Als u met deze klachten naar de huisarts gaat, zal deze u waarschijnlijk aanraden om een bekkenband te gebruiken, thuis oefeningen te doen of u doorverwijzen naar een fysiotherapeut.

Welke sport is goed om je bekkenbodem?

Kies een sport die je bekkenbodemspieren niet belast of die net die spieren verstevigt. Fietsen, zwemmen maar ook paardrijden staan zeker op het lijstje. Ook bij Bodystyling besteden we er extra aandacht aan. Neem een goede lichaamshouding aan: zit en sta recht.