Wat is adoptie en welke soorten bestaan er?

Welke soorten adoptie zijn er?

Gevraagd door: mr. Jake Claassen  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.2/5 (73 stemmen)

Er bestaan twee soorten adoptie: de gewone en de volle adoptie. Volle adoptie kan enkel bij minderjarigen jonger dan 18 jaar. De volle adoptie brengt bovendien sterker ingrijpende rechten en plichten met zich mee aangezien het kind hetzelfde statuut wordt verleend als ware het geboren uit de adoptant(en).

Wat is het verschil tussen gewone adoptie en volle adoptie?

Langs de kant van zijn nieuwe adoptiegezin kan het kind enkel erven van zijn adoptieouders. Voor meerderjarigen wordt enkel de gewone adoptie uitgesproken. Bij volle adoptie behoort het adoptiekind niet langer meer tot zijn oorspronkelijke familie en worden alle banden met zijn biologische ouders verbroken.

Wat is het verschil tussen een volle en een eenvoudige adoptie?

!!

Een vol geadopteerd kind én zijn afstammelingen worden volledig gelijkgeschakeld met eigen kinderen en verkrijgen dezelfde rechten. Erven van biologische ouders/familie is niet meer mogelijk. Een volle adoptie is onherroepelijk: eenmaal geadopteerd = voor altijd geadopteerd.

Wat is een open adoptie?

Open adoptie of gesloten adoptie

Het contact tussen de biologische moeder en het kind werd definitief verbroken. Tegenwoordig kun je ook kiezen voor een open adoptie. Een open adoptie houdt in dat er contact is tussen de biologische moeder en/of vader, het kind en de adoptieouders.

Wat kan je kiezen bij adoptie?

Bij binnenlandse adoptie kan je een ongekend kind adopteren, of je kan een gekend kind adopteren. Bij een gekend kind gaat dan bijvoorbeeld om de adoptie van de kinderen van je partner, van je kleinkind of van een nichtje.

28 gerelateerde vragen gevonden

Wat zijn de kosten voor een adoptie?

Over het algemeen geldt een totale doorlooptijd van twee tot zes jaar. De kosten voor adoptie in Nederland starten bij €1.595,-.

Wat is de maximale leeftijd voor adoptie?

De RvdK hanteert een maximum leeftijd van 41 jaar om in aanmerking te komen voor een Nederlands kind ter adoptie. Dit gebeurt om een maximum leeftijdsverschil van 40 jaar tussen de adoptieouders en het kind te hebben op het moment van adoptie.

Kan je je kind ter adoptie afstaan?

Als je je kind afstaat ter adoptie worden alle juridische banden tussen jou en je kind definitief verbroken. Het is een ingrijpende beslissing met grote gevolgen. Zo'n beslissing neem je niet zomaar. Daarom hebben de instanties die je begeleiden een bedenktijd ingesteld van drie maanden vanaf de bevalling.

Wat is een interlandelijke adoptie?

Bij interlandelijke adoptie wordt het geadopteerde kind overgebracht van zijn land van herkomst naar het land waar u woont.

Kan je een baby adopteren?

Je begint de adoptieprocedure door een beginseltoestemming aan te vragen bij Stichting Adoptievoorzieningen. Zij toetst dan of je voldoet aan de voorwaarden om een kind te adopteren. Daarnaast start de Raad voor de Kinderbescherming een gezinsonderzoek om te bepalen of je geschikt bent als adoptieouder.

Wat zijn de nadelen van adoptie?

Nadelen van eenvoudige adoptie zijn dat het ingewikkeld kan zijn om vier juridische ouders te hebben; de samenwerking tussen de verschillende ouders moet goed verlopen, omdat anders conflicten op de loer liggen en kinderen een loyaliteitsconflict kunnen krijgen.

Kan een geadopteerd kind erven?

Kinderen (geen) erfgenaam

U bent erfgenaam als u volgens de geboorteakte of door adoptie kind bent van de overledene. Bent u stiefkind, pleegkind of een biologisch kind dat door de overledene is afgestaan of niet is erkend? Dan bent u alleen erfgenaam als de overledene dit in een testament heeft bepaald.

Kan je stiefvader adopteren?

Bij stiefouderadoptie vindt de adoptie plaats tussen een stiefouder en zijn/haar stiefkind. , Dat betekent dat er na deze procedure een juridische band bestaat tussen beide personen. Adoptie is trouwens niet beperkt tot minderjarigen. Ook een meerderjarige kan geadopteerd worden door zijn/haar stiefouder.

Kan ik mijn neefje adopteren?

Ja, dat kan. Het gaat in dit geval dan over intrafamiliale adoptie. Voorwaarde is wel dat je tot in de vierde graad verwant bent met het te adopteren kind (bv. neef of nicht) of dat je voorafgaand aan de adoptie met het kind hebt samengewoond.

Waarom zou je voor adoptie kiezen?

Waarom kiezen mensen voor adoptie? De meesten kiezen voor adoptie omdat ze zelf geen of moeilijk kinderen kunnen krijgen. Anderen kiezen voor adoptie omdat ze een kind een betere toekomst en een veilig thuis willen bieden.

Kan mijn vriend mijn kind adopteren?

De nieuwe partner van de andere ouder kan dan onder dezelfde voorwaarden het kind adopteren. De familieleden worden in de procedure in principe niet erkend, want enkel de ouder is in de procedure belanghebbende. Familie heeft in dat kader dan ook geen recht van tegenspraak.

Kun je een pleegkind adopteren?

De pleegouders kunnen na 1 jaar voor het kind gezorgd te hebben aan de rechter vragen of zij het kind mogen adopteren. De rechter vraagt aan de ouders of zij nog steeds afstand willen doen of van mening zijn veranderd. De ouders kunnen hiervoor zelf naar de rechtbank komen, maar dat hoeft niet.

Kan iemand mij adopteren?

Ja, dat kan. Hiervoor is de toestemming nodig van de volwassene die geadopteerd wordt, de kandidaat-adoptant(en) en de eventuele samenwonende partner of echtgeno(o)te van deze partijen.

Kan ik een kind adopteren uit Turkije?

Kinderen kunnen alleen worden geadopteerd uit landen waarmee Nederland hierover afspraken heeft gemaakt. Nederland heeft dit niet met Turkije of Syrië. Ook zijn er te veel risico's bij het adopteren van kinderen uit rampgebieden.

Is adoptie een trauma?

Adoptie hangt meestal samen met afgestaan worden en ontberingen in kindertehuizen. Deze negatieve ervaringen kunnen traumatisch zijn en ze zijn een bewezen risico voor de ontwikkeling van kinderen.

Kan ik mijn zusje adopteren?

Het Burgerlijk wetboek verbiedt dat een broer of een zus het kind van een lid van zijn/haar bloedverwantschap adopteert waarmee hij/ze samenwoont. Het Grondwettelijk hof buigt zich over de grondwettelijkheid van dit verbod.

Kan je iemand van 21 adopteren?

Het antwoord luidt: ja, dat kan. De Nederlandse wet zegt dat het adoptiefkind in principe minderjarig moet zijn, maar ook een volwassene kan in bijzondere gevallen worden geadopteerd. Vaak is er dan sprake van een hechte, emotionele band tussen het volwassen adoptiefkind en de ouder(s).

Wie mag een kind adopteren?

Je bent minstens 25 jaar oud. Je bent minstens 15 jaar ouder dan het kind dat je adopteert. Je volgt het verplichte voorbereidingsprogramma. Je wordt geschikt verklaard door de familierechtbank.

Welke landen mag je adopteren?

Je kunt een kind adopteren uit Nederland of uit het buitenland. Momenteel is dit mogelijk uit de volgende zes landen: Thailand, de Filippijnen, Taiwan, Zuid-Afrika, Lesotho en Hongarije. Adoptie uit het buitenland mag alleen als het kind daar niet kan worden opgevangen en er geen andere mogelijkheid is.

Volgende artikel
Kan een baby al horen?