Tips en Tricks voor het opeisen van je legitieme portie (Aflevering 2)

Kun je altijd je legitieme portie opeisen?

Gevraagd door: Lucy Molenaar  |  Laatste update: 7 februari 2024
Score: 4.9/5 (50 stemmen)

Het kan dus zomaar gebeuren dat je niet direct van het overlijden op de hoogte bent gebracht. Een legitieme portie opeisen kun je niet onbeperkt blijven doen. Er geldt hiervoor een maximale termijn. Die begint te lopen na de dag van overlijden en eindigt precies 5 jaar na het overlijden van de erflatende ouder.

Heb je altijd recht op je legitieme portie?

Legitieme portie

Een ouder kan zijn kind in zijn testament onterven. Toch kan het kind dan een deel van de erfenis van zijn ouder opeisen. Dat deel is de legitieme portie waarop het kind altijd recht heeft.

Is een legitieme portie direct opeisbaar?

Een legitieme vordering is in beginsel opeisbaar 6 maanden na het overlijden (4:81 lid 1 BW). Als er sprake is van een wettelijke verdeling dan is de vordering pas opeisbaar als de langstlevende komt te overlijden, failliet gaat of in de schuldsanering komt.

Kun je altijd je kindsdeel opeisen?

Nee, niet na het eerste overlijden. Pas na overlijden van de achtergebleven ouder mogen de kinderen hun kindsdeel opeisen. Dan komt ook de nalatenschap vrij.

Hoe lang kun je legitieme portie opeisen?

U kunt tot 5 jaar na het overlijden van uw ouder (of grootouder) een beroep doen op uw legitieme portie.

19 gerelateerde vragen gevonden

Wie betaald de legitieme portie uit?

Bijvoorbeeld als het kind geheel of gedeeltelijk is onterfd. In zo'n geval is de legitieme portie het deel waar de kinderen minimaal recht op hebben. Zelfs als dit strijdig is met de bewoordingen uit het testament. Het is dus het deel uit de nalatenschap van hun ouders dat zij minimaal moeten ontvangen.

Hoe eis je een legitieme portie op?

Als je een beroep wil doen op je legitieme portie, dan moet je dit zelf aangeven. Hiervoor kan je een brief sturen naar de gezamenlijke erfgenamen, executeur of de boedelnotaris die de nalatenschap in behandeling heeft. De notaris kan je achterhalen via het boedelregister van de rechtbank.

Is het kindsdeel direct opeisbaar?

Het kindsdeel is niet direct opeisbaar omdat de langstlevende in het erfrecht een bevoorrechte positie heeft.

Is kindsdeel hetzelfde als legitieme portie?

Het verschil tussen een kindsdeel en een legitieme portie is dat een kind bij onterving slechts aanspraak kan maken op zijn legitieme portie. Het kindsdeel kan worden beperkt door de erflater, maar een legitieme portie is iets waar een kind altijd recht op zal hebben.

Hoe lang na overlijden kindsdeel opeisen?

Je moet het kindsdeel dus binnen 5 jaar na het overlijden van de erflater opeisen. Als je dit niet doet, dan vervalt je recht op het kindsdeel. Het is dus belangrijk om op tijd actie te ondernemen als je het kindsdeel wilt opeisen.

Hoe snel moet een erfenis afgehandeld worden?

Een executeur behoort een erfenis af te handelen binnen een termijn van 18 maanden.

Heb je als erfgenaam recht op inzage testament?

Het is aan u als erflater om te bepalen met wie u de informatie uit het testament deelt. Wettelijke en testamentaire erfgenamen hebben volgens de wet recht op inzage in uw testament. Zij kunnen hiervoor bij de notaris of bij het Centraal Testamenten Register een schriftelijk aanvraag indienen.

Kan langstlevende legitieme portie opmaken?

Ja dat kan. Je kan in jouw testament bepalen dat de legitieme portie pas opeisbaar is bij overlijden van de langstlevende.

Hoeveel krijgt een kind als hij onterft is?

Legitieme portie

Uw kind houdt het recht op een deel van uw erfenis. Dit deel heet de legitieme portie. Het is de helft van wat uw kind zou hebben gekregen zonder testament. Uw kind moet hier binnen 5 jaar na uw overlijden om vragen.

Waar heeft een onterfd kind recht op?

Een onterfd kind heeft geen recht op goederen, maar alleen op geld. Het onterfde kind heeft dus geen recht op het huis of de inboedel. Deze zijn eigendom van de twee kinderen die niet zijn onterfd. Het onterfde kind moet het bedrag van € 25.000 binnen 5 jaar na het overlijden van de ouder opeisen.

Kan de legitieme portie verkleind worden?

De legitieme portie kan verkleind worden door in gemeenschap van goederen te trouwen. Dit is vooral interessant als je veel vermogen bezit. Je partner krijgt bij het trouwen automatisch de helft. Het deel dat overblijft kun je alsnog naar eigen inzicht verdelen.

Wat valt er onder legitieme portie?

De legitieme portie bedraagt de helft van de waarde van het erfdeel in geld dat het kind zou zijn toegekomen wanneer de overleden ouder geen testament zou hebben opgemaakt. Dit noemen we ook wel het versterferfdeel of kindsdeel.

Kun je een kind bij erfenis meer geven dan de ander?

De omvang van de reserve is afhankelijk van het aantal kinderen. Is er één kind, dan heeft dat een reserve van de helft. Men kan dan nog vrij beschik-ken over de helft van zijn nalatenschap. In geval van twee kinderen, ontvangt elk kind 1/3 van de nalatenschap als reserve (het beschikbare deel is dan 1/3).

Hoeveel rente over legitieme portie?

Zolang de legitieme nog niet opeisbaar is, bepaalt de wet: 'een percentage dat overeenkomt met de wettelijke rente, voor zover dit percentage hoger is dan zes'. Wanneer de wettelijke rente dus 8% bedraagt, is het percentage twee.

Hebben stiefkinderen recht op kindsdeel?

Hebben stiefkinderen ook een kindsdeel? Stiefkinderen hebben op grond van de wet geen kindsdeel in de erfenis van de stiefouder.

Wie betaalt erfbelasting over kindsdeel?

Wie betaalt de erfbelasting? De langstlevende ouder betaalt meestal de erfbelasting voor de kinderen. Dat vermindert dan de schuld van die ouder aan de kinderen.

Wat betekent dat een vordering opeisbaar is?

Opeisbaarheid vordering

Pas nadat u dat kenbaar hebt gemaakt, is de vordering opeisbaar.

Wie kan een beroep doen op de legitieme portie?

Een legitimaris kan in drie situaties een beroep doen op de legitieme portie: als de overledene hem/haar heeft onterfd. als hij of zij wel iets krijgt uit de erfenis, maar dat minder is dan de legitieme portie. als hij of zij meer krijgt dan de legitieme portie, maar hier een beperking op rust.

Hoe legitimeert een erfgenaam zich als erfgenaam?

Legitimeren en ondertekenen Verklaring van Erfrecht

De erfgenamen moeten zich wel legitimeren met een geldig ID bewijs. Dat kan bij de notaris of de gemeente. Daar zetten ze dan de handtekening onder de aanvaarding van de erfenis. Het is een stuk goedkoper om dit bij de gemeente te doen dan bij een notaris.

Wat is kindsdeel opeisbaar?

Het kindsdeel is zoals eerder aangegeven in beginsel niet opeisbaar. De wet of het testament bepaalt wanneer een kindsdeel opeisbaar wordt. Dat is bijvoorbeeld het geval als de langstlevende ouder in staat van faillissement verkeert of wanneer de wettelijke schuldsanering wordt uitgesproken.