ERFENIS? Pas op! Je ERFT ook de SCHULDEN.

Welke schulden gaan niet teniet bij overlijden?

Gevraagd door: kand. Lieke Zowran von Ranzow LLB  |  Laatste update: 11 januari 2024
Score: 4.3/5 (64 stemmen)

In het erfrecht geldt als hoofdregel dat alle schulden en plichten uit vermogensrechtelijke betrekkingen van de erflater ongewijzigd op de erfgenamen overgaan. Er gaat dus in beginsel geen schuld teniet.

Welke schulden worden kwijtgescholden bij overlijden?

Kwijtschelden schulden na overlijden

De enige schuld die van rechtswege wordt kwijtgescholden bij overlijden is een studieschuld bij Dienst Uitvoerend Onderwijs (DUO). Op het moment dat de studieschuld nog niet is afgelost bij overlijden vervalt het volledige schuldbedrag.

Welke schulden behoren tot de nalatenschap?

SCHULDEN DER NALATENSCHAP
  • de schulden die niet met de dood tenietgaan;
  • uitvaartkosten;
  • kosten van vereffening van de nalatenschap;
  • kosten gemoeid zijnde met executele;
  • erfbelasting;
  • wettelijke rechten als bedoeld in afdeling 2 van titel 3;
  • schulden ter zake van legitieme porties;
  • schulden in verband met legaten;

Welke schulden kun je erven?

Als u een erfenis zuiver aanvaardt, heeft u recht op alle bezittingen van de overledene. Maar u bent ook aansprakelijk voor alle schulden. Zelfs als die schulden bij elkaar meer bedragen dan de bezittingen. Dit is een negatieve nalatenschap.

Hoe voorkom je dat je schulden erft?

Als er meer schulden in de erfenis zitten dan bezittingen (baten), is er sprake van een negatieve nalatenschap. U erft dan schuld. Wilt u dit voorkomen, dan kunt u de erfenis beneficiair aanvaarden. U accepteert dan de erfenis alleen als deze positief is.

41 gerelateerde vragen gevonden

Wie draait er op voor schulden bij overlijden?

Erfgenamen die een erfenis zuiver aanvaarden, krijgen alle bezittingen en schulden van de overleden persoon. Ook wanneer het totaalbedrag aan schulden hoger is dan de bezittingen. De erfgenamen draaien dan zelf op voor de overgebleven schulden na overlijden. De erfgenamen zijn niet betrokken bij de afwikkeling.

Kan ik opdraaien voor de schulden van mijn broer?

Daarnaast moet de notaris echter ook nog eens nagaan of er erfgenamen (u, uw broer en uw zus) zijn met fiscale en RSZ-schulden. Kunt u mee opdraaien voor uw broer zijn schulden? Neen, in principe niet.

Kan ik opdraaien voor de schulden van mijn moeder?

"Als je een nalatenschap zuiver aanvaardt, is het goed om te realiseren dat je ook aansprakelijk bent voor de schulden en dat als de schulden hoger zijn dan de bezittingen je met je privévermogen daarvoor aansprakelijk bent. Je aanvaardt een nalatenschap zuiver als je je zonder voorbehoud gedraagt als erfgenaam.

Wie betaald de rekeningen na overlijden?

Wie betaalt de rekeningen na overlijden? Na overlijden moeten de nabestaanden de rekeningen betalen. Dat kan natuurlijk wel met het geld van de overledene, als u de beschikking (weer) heeft over diens bankrekening. Indien dat niet zo is, dan kunt u het geld voorschieten.

Kan je erven als je schulden hebt?

Ja! Erfgenamen hebben daarom de keuze om een erfenis zuiver te aanvaarden (kan stilzwijgend gebeuren), te aanvaarden onder voorrecht van boedelbeschrijving (waarbij een inventaris wordt opgesteld) of te verwerpen.

Welke kosten vallen onder nalatenschap?

De kosten van de afwikkeling van de nalatenschap: de vereffening en de executele. Hieronder vallen ook de eventuele loonkosten van de vereffenaar en de executeur. De erfbelasting en andere belastingen die worden geheven wegens het overlijden, voorzover deze belastingen op de erfgenamen rusten.

Wat valt onder de nalatenschap?

De erfenis (nalatenschap) is het totaal aan bezittingen en schulden dat iemand na zijn overlijden nalaat. Degene aan wie de erfenis nagelaten wordt, heet erfgenaam. Een erfgenaam kan familie zijn, maar bijvoorbeeld ook een kennis of stichting. Er kunnen één of meer erfgenamen zijn.

Hoe lang na overlijden kunnen schuldeisers?

Maar hiermee is nog niet de vraag beantwoord hoe de vordering geïncasseerd kan worden. Om te beginnen geldt dat er na het overlijden een termijn van beraad geldt van 3 maanden. Binnen deze termijn kan een schuldeiser geen vorderingen incasseren.

Welke schulden kan je kwijtschelden?

Alle schulden die voortkomen uit aantoonbare fraude, misbruik of strafbaar gedrag. Schulden bij Belastingdienst en Toeslagen die wel en niet worden kwijtgescholden: * Alleen schulden ontstaan tussen 1 januari 2006 en 31 december 2020 worden kwijtgescholden.

Is geld opnemen na overlijden strafbaar?

Geld van rekening afhalen na overlijden

Let op: je bent niet automatisch eigenaar van het saldo op de rekening van de overledene. Dus ook geld opnemen na overlijden van de rekeninghouder kan niet zomaar. Als nabestaanden geld van de rekening halen zonder dat dat eerst juridisch geregeld is, is dat strafbaar.

Wat gebeurt er met je schulden na overlijden?

Alle verplichtingen die bestaan op het moment van overlijden zullen door de erfgenamen moeten worden voldaan, als zij zuiver aanvaarden. Het gaat hier onder andere over belastingschulden, schadeclaims, leningen die moeten worden terugbetaald en bijvoorbeeld openstaande energienota's.

Wie is gemachtigd na overlijden?

Alleen degene die optreedt namens de erfgenamen, kan online een nabestaandenmachtiging krijgen. Dit kan een erfgenaam of executeur zijn. Aanvragen kan vanaf een week na het overlijden.

Hoe snel moet je een overlijden melden bij de bank?

Regelen in de eerste week na het overlijden

Meld zo snel mogelijk het overlijden bij de bank van de overledene. De bank blokkeert dan de rekeningen die op naam staan van de overledene. Er kan dan niets meer van de rekening worden afgeschreven.

Kan een deurwaarder beslag leggen op spullen van ouders?

Beslaglegging op de inboedel van de ouders of van de huisgenoten is niet mogelijk. Wanneer de deurwaarder langs komt voor schulden van de ouders, dan is beslaglegging op de inboedel van het inwonend kind zelf, niet mogelijk.

Hoelang zijn ouders financieel verantwoordelijk?

Ouders hebben die plicht voor hun kinderen tot 21 jaar.

Wat met facturen na overlijden?

Wat na het overlijden? Van zodra de bank op de hoogte is van het overlijden, dienen de rekeningen en de safes van de overledene geblokkeerd te worden. Dit zijn onder andere de rekeningen en safes op naam van de overledene of waarvan de overledene medetitularis was en deze van de langstlevende partner.

Wie spoort erfgenamen op?

Rijksvastgoedbedrijf spoort erfgenamen op

Het is de taak van het Rijksvastgoedbedrijf om eventuele bezittingen en/of geld uit een onbeheerde nalatenschap zoveel mogelijk aan de erfgenamen te geven. Hiervoor probeert het Rijksvastgoedbedrijf erfgenamen of rechthebbenden op te sporen.

Hoe wordt geld verdeeld na overlijden?

De nalatenschap wordt dan verdeeld in twee helften. De ene helft gaat naar de moederlijke lijn en de andere helft naar de vaderlijke lijn. De voorouders die het dichtst in graad staan, erven.

Wat gebeurt er als je een erfenis weigert?

Als u een erfenis verwerpt, dan krijgt u niets uit de nalatenschap, ook geen fotoboeken of brieven. U bent niet aansprakelijk voor eventuele schulden. U bent niet betrokken bij de afwikkeling van de nalatenschap.

Volgende artikel
Is een 10 graden slaapzak goed?