Welke regels zijn er voor orgaandonatie?
Gevraagd door: Mike Bosman | Laatste update: 19 december 2023Score: 4.9/5 (13 stemmen)
Wanneer is orgaandonatie mogelijk? Orgaandonatie is alleen mogelijk als iemand in het ziekenhuis overlijdt. Dit komt doordat organen zuurstofrijk bloed nodig hebben om geschikt te blijven voor transplantatie. In het ziekenhuis kan iemand die overleden is door een machine beademd worden.
Wat staat er in de wet op orgaandonatie?
Wet op de orgaandonatie (Wod) regelt de rechtvaardige verdeling van gedoneerde organen en weefsels, en de centrale registratie van wilsbeschikkingen. De wet zorgt voor rechtszekerheid voor betrokkenen en wil de handel in organen en weefsels voorkomen, ook bij donatie bij leven.
Kan iedereen een orgaandonatie doen?
Kan iedereen orgaandonor zijn? Nee, niet iedereen kan na overlijden organen of weefsels afstaan. Een arts bekijkt bij iemands overlijden of de organen of weefsels geschikt zijn voor donatie. Ook als iemand ziek is, of medicijnen gebruikt kan donatie soms nog doorgaan.
Wie komt in aanmerking voor orgaandonatie?
In het Donorregister kan iedereen vanaf 12 jaar in Nederland zijn of haar keuze registreren voor het wel of niet doneren van organen en weefsels na overlijden. Bent u 18 jaar of ouder en vult u geen keuze in? Dan komt bij uw naam te staan 'geen bezwaar tegen orgaandonatie'.
Wie mag geen organen doneren?
Alleen bloedvergiftiging (sepsis)en de meeste vormen van kanker zijn op dit moment altijd een belemmering (maar bij bepaalde vormen van een hersentumor is donatie wel mogelijk). Wanneer een orgaan door een ziekte is aangetast, onderzoekt een arts of het orgaan al dan niet geschikt is voor donatie.
Wat zijn de nadelen van orgaandonatie?
- U moet een operatie ondergaan en aan elke operatie zijn risico's verbonden.
- Herstellen kost tijd: wie helpt in huis of vangt bijvoorbeeld de kinderen op?
- Als donor maakt u soms kosten; u kunt hiervoor een vergoeding aanvragen.
- Uw relatie met de ontvanger kan veranderen.
Kan je familie nog afscheid nemen als je donor bent?
Afscheid kunnen nemen van een overledene is altijd mogelijk. Of iemand nu orgaan- of weefseldonor is na overlijden. Dat kan zowel vóór als na de donatie. Het uitnemen van organen of weefsels gebeurt zorgvuldig en met respect voor de overledene en de familie.
Hoe lang is de wachtlijst voor orgaandonatie?
De gemiddelde wachttijd voor een donornier is zo'n 3,5 jaar. Voor andere organen is dat gemiddeld een jaar. Het is niet te voorspellen wanneer iemand die wacht een oproep krijgt, dat hangt af van veel factoren. Nog lang niet alle Nederlanders hebben laten vastleggen of ze wel of geen donor willen zijn.
Heb je recht op een orgaan als je zelf geen donor bent?
Panellid Amir Issa is het daarmee eens: 'Ook al ben je zelf geen donor, dan heb je alsnog recht op een orgaan van een ander.
Hoeveel mensen staan er op de wachtlijst voor een orgaan?
Toename wachtlijst
Ondanks de stabilisatie van het aantal transplantaties is de actieve wachtlijst voor orgaantransplantatie met een orgaan van een overleden donor gestegen (+3%). In totaal wachten in Nederland 1298 mensen op een nieuw orgaan van een overleden donor, ten opzichte van 1257 vorig jaar.
Kun je donor zijn met kanker?
Een donor kan stamcellen doneren aan patiënten met leukemie of een andere vorm van bloedkanker. Lees meer informatie over stamceldonatie. U kunt zich aanmelden om stamceldonor te worden via de website van Matchis. Een registratie voor stamceldonatie kan niet via het Donorregister.
Wat zijn de kosten van orgaandonatie?
Wie betaalt de kosten? De kosten voor de behandeling van de donor worden onder de verschillende ontvangers verdeeld. Als (familie van de) donor betaal je dus niets voor de ingreep die gepaard gaat met de orgaandonatie. Begrafeniskosten blijven wel ten laste van de familie van de donor.
Hoeveel mensen willen geen orgaandonor zijn?
CBS-cijfersHet aantal Nederlanders dat na hun overlijden geen organen wil doneren is het afgelopen jaar iets gegroeid. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In totaal vulden in 2022 zo'n 30.000 mensen in het Donorregister in dat ze geen toestemming geven voor orgaandonatie.
Wat gebeurt er na je dood als je donor bent?
Orgaandonatie is alleen mogelijk wanneer iemand in het ziekenhuis is overleden. De arts stelt de dood vast door vastgelegde regels en afspraken te volgen. Overlijdt een donor door hersenletsel, dan volgt de arts het hersendoodprotocol. Bij een hartstilstand geldt het modelprotocol orgaan- en weefseldonatie.
Is iedereen automatisch donor?
In principe is iedereen dus automatisch donor, tenzij er een andere keuze geregistreerd staat. In de praktijk gaat dat soms echter anders. Artsen bespreken dit vrijwel altijd eerst met de nabestaanden, maar die weten niet altijd of de overledene zijn organen wilde afstaan, waardoor er soms geweigerd wordt.
Wat is de nieuwe donorwet?
De kern van de nieuwe donorwet was het Donorregister veranderen van een passief systeem naar een Actief Donorregistratiesysteem (ADR). Deze nieuwe donorwet had als doel het aantal orgaan- en weefseltransplantaties te vergroten en daarmee het aantal mensen op de wachtlijst voor deze transplantaties terug te brengen.
Kun je levend een long doneren?
Wie een vitaal orgaan zoals een hart of longen nodig heeft, kan alleen geholpen worden door een overleden persoon. Bij levende donatie ondergaat de donor een operatie. Medische risico's zijn daarbij onvermijdelijk.
Hoeveel mensen kan je redden als orgaandonor?
Als een donor alle organen kan doneren, dan kan hij 8 levens redden: met het hart, 2 nieren, 2 longen, de lever, de alvleesklier en de dunne darm. Gemiddeld doneert een donor 3 organen. Ieder jaar redden orgaandonoren zo de levens van ongeveer 1200 mensen.
Hoe weet je of je orgaandonor bent?
In het Donorregister kunt u er voor kiezen om wel of geen donor te worden. Of u geeft aan dat iemand anders hierover mag beslissen. Bijvoorbeeld uw partner, familie of een goede vriend of vriendin. Op www.donorregister.nl kunt u uw keuze invullen, bekijken of veranderen.
Waarom zou je orgaandonor worden?
Waarom donor worden? Donororganen en -weefsels zijn nodig om ernstig zieke mensen te helpen die anders overlijden. De wachtlijst voor een transplantatie is helaas nog steeds erg lang. Ruim 3,5 miljoen mensen hebben laten vastleggen dat ze donor willen zijn na hun overlijden.
Waarom zou je geen orgaandonor worden?
Waarom niet? Niet iedereen wil donor zijn. Er zijn verschillende geloofsovertuigingen waarbij het erg belangrijk is dat het lichaam intact blijft na de dood. Een andere reden om geen donor te willen zijn is dat de familie dan afscheid moet nemen van een 'warm' lichaam.
Hoeveel mensen hebben een orgaan nodig?
Eind 2020 stonden er in totaal 1.257 mensen op de wachtlijst voor een orgaan, waarvan 828 voor een nier (al dan niet in combinatie met een ander orgaan).
Kan familie donor weigeren?
Als de overledene geregistreerd staat als orgaan- of weefseldonor, kunnen nabestaanden donatie alleen tegenhouden bij zwaarwegende redenen of bij jongeren onder de 16 jaar. Staat de overledene geregistreerd met geen bezwaar, dan kunnen de nabestaanden aannemelijk maken dat de overledene echt geen donor had willen zijn.
Hoeveel kinderen mag een donor maken?
Behoefte aan spermadonoren
Het aantal kinderen dat per donor verwekt mag worden, is beperkt tot maximaal twaalf gezinnen.
Hoe lang gaat een donororgaan mee?
Direct na de transplantatie houdt gemiddeld ongeveer 10 procent van de donorharten op met werken. Daarna gaat het percentage werkende organen steeds langzamer omlaag. Na 5 jaar werkt nog rond de 80% procent van de getransplanteerde harten.
Hoe heet de partner van je schoonbroer?
Wat zijn de symptomen van bekkeninstabiliteit?