Safe Medication During Pregnancy

Welke pijnstiller mag je pakken als je zwanger bent?

Gevraagd door: Bilal van Zwaben  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 5/5 (6 stemmen)

Voor zwangere vrouwen geldt: Paracetamol is de meest veilige pijnstiller tijdens de zwangerschap; Weeg het gebruik van paracetamol tijdens de zwangerschap altijd af tegen de ernst van de klachten.

Waarom geen paracetamol bij zwangerschap?

Zwangere vrouwen moeten terughoudend zijn met het slikken van paracetamol, zo waarschuwen een groep Deense en Amerikaanse artsen en gezondheidswetenschappers. Volgens hen kan paracetamol de lichamelijke en neurologische ontwikkeling van het kind verstoren.

Welke paracetamol mag tijdens zwangerschap?

Alleen paracetamol is veilig

Af en toe een keer een paracetamol bij kleine klachten in de zwangerschap, of in het kraambed, kan geen kwaad. Eigenlijk is paracetamol de enige pijnstiller die je absoluut veilig kunt gebruiken als je zwanger bent. Je mag zelfs 3000 mgr per dag. Dit zijn 6 tabletten van 500 mgr.

Hoe lang mag je paracetamol slikken als je zwanger bent?

Er zijn geen schadelijke effecten gevonden van de paracetamol op je ongeboren baby of op jou als zwangere. Als je niet meer dan zes tabletten van 500 mg slikt, is er niks aan de hand. Gebruik wel liever niet langer dan een week achter elkaar de paracetamol.

Welke medicijnen veilig zwangerschap?

Welke medicijnen worden gebruikt bij zwangerschap en kinderwens? Als u zwanger bent of dat wilt worden, gebruikt u foliumzuur om een tekort aan deze vitamine te voorkomen. Foliumzuur is zeer belangrijk voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel van de ongeboren baby.

38 gerelateerde vragen gevonden

Wat te doen tegen hoofdpijn bij zwangerschap?

De volgende tips kunnen helpen om de kans op hoofdpijn te verkleinen:
 1. Drink voldoende. Een tekort aan vocht veroorzaakt hoofdpijn. ...
 2. Blijf eten. Een lage bloedsuikerspiegel veroorzaakt hoofdpijn. ...
 3. Let op wat je eet. ...
 4. Haal een frisse neus. ...
 5. Beweeg voldoende. ...
 6. Zorg voor een rustige omgeving. ...
 7. Relax.

Is tramadol gevaarlijk tijdens zwangerschap?

Bent u zwanger? Overleg met uw arts of apotheker voordat u dit medicijn gaat gebruiken. Het is niet zeker of dit medicijn veilig is voor zwangere vrouwen. Gebruik dit medicijn niet vlak voor de bevalling.

Wat is de veiligste pijnstiller?

Heeft u veel last van de pijn, dan is paracetamol het veiligste medicijn. Werkt paracetamol onvoldoende dan kunt u een ontstekingsremmende pijnstiller gebruiken, zoals acetylsalicylzuur. Dit medicijn remt de ontsteking, hierdoor verminderen de roodheid, zwelling en pijn.

Wat voor thee mag je drinken als je zwanger bent?

Het voedingscentrum adviseert 3 tot 4 koppen echte thee op een dag als je zwanger bent. Zwarte thee bevat meer cafeïne dan groene en witte thee. Als je veel thee drinkt kun je daarom beter voor die laatste twee kiezen.

Wat mag je wel en niet als je zwanger bent?

Wat mag je niet eten/drinken als je zwanger bent?
 • Rauw vlees en rauwe melk. ...
 • Gerookte kant-en-klare vis uit de koeling, rauwe vis zoals haring, rauwe schaar- en schelpdieren zoals garnalen, roofvissen zoals makreel en tonijn.
 • (Producten met) rauwe eieren.
 • Rauwe kiemgroeten zoals Taugé
 • Kaas gemaakt van rauwe melk.

Wat te doen tegen keelpijn als je zwanger bent?

Een keelontsteking is meestal zonder gevaar voor de foetus. Tenzij u op eigen houtje geneesmiddelen neemt... Pijnstillerszoals paracetamol zijn geen probleem, maar let wel op met siropen of andere keeltabletten.

Is Corona erg als je zwanger bent?

In het kort. Corona tijdens de zwangerschap kan, met wat we nu weten, geen kwaad voor jouw baby. Voor zover nu bekend, heb je met corona niet meer kans op een miskraam. Je kan net als zwangere vrouwen zonder corona, thuis, in het ziekenhuis of in een geboortekliniek bevallen.

Wat gebeurt er in week 5 van de zwangerschap?

Je kindje bij 5 weken zwanger

Je kindje was eerst slechts 1 cel, nu al ruim 125.000 cellen. Wat heel belangrijk is in deze fase is, dat het begin van het hartje en de bloedsomloop worden gevormd, evenals de hersenen en het ruggenmerg.

Is paracetamol gevaarlijk voor baby?

Het is gebruikelijk om baby's vanaf 3 maanden paracetamol in de vorm van een zetpil te geven. De dosering is afhankelijk van zijn leeftijd en gewicht. Over het algemeen geldt de formule: 10-15 mg per kilogram lichaamsgewicht. Na het toedienen van paracetamol mag je baby pas na zes uur een volgende dosering.

Wat gebeurt er als je 8 paracetamol slikt?

Een overdosis paracetamol kent verschillende symptomen. Deze lopen uiteen van misselijkheid, overgeven en pijn in de onderbuik, tot leverbeschadiging, nierbeschadiging en in sommige – zeer ernstige – gevallen zelfs coma of de dood. Vaak duurt het even voordat de eerste symptomen zich voordoen.

Is griep gevaarlijk tijdens zwangerschap?

Griep tijdens de zwangerschap brengt vooral voor de zwangere vrouw een verhoogd risico op ernstige, soms levensbedreigende complicaties met zich mee. Bij de baby verwekt het griepvirus geen aangeboren misvormingen, wel kan ziekte van de moeder leiden tot een vroeggeboorte van de baby.

Wat is goed om te eten begin zwangerschap?

Eerste trimester: welke voeding zet je op het menu? Je hoeft je eetpatroon niet volledig om te gooien: blijf in het begin alles eten in redelijke hoeveelheden (vlees-vis-eieren, brood en zetmeelrijke voedingsmiddelen, vetten, zuivelproducten, groenten en fruit).

Hoeveel kopjes koffie als je zwanger bent?

Als je zwanger bent is het verstandig om niet veel cafeïne (max 200 mg per dag) binnen te krijgen. Te veel cafeïne vergroot de kans op een miskraam en kan de groei van het ongeboren kind verminderen. Je krijgt niet te veel cafeïne binnen als je bijvoorbeeld 3 kopjes (een kopje is 125 ml) thee en 1 kopje koffie drinkt.

Wat is een goed alternatief voor paracetamol?

In het kort
 • Als paracetamol niet helpt, kunt u een NSAID proberen. Bijvoorbeeld ibuprofen, naproxen of diclofenac.
 • Deze pijnstillers werken goed maar kunnen ernstige bijwerkingen geven.
 • Gebruik ze zo kort mogelijk. En altijd maar 1 soort tegelijk.
 • Bespreek het eerst met uw huisarts: ...
 • U kunt paracetamol erbij nemen.

Wat te doen bij ondraaglijke pijn?

Als de pijn heftig is, lang blijft, erger wordt, of steeds terugkomt: ga naar uw huisarts.
 1. Als de oorzaak duidelijk is, spreekt de huisarts een behandeling met u af. Nadat de oorzaak is behandeld, gaat de pijn meestal weg.
 2. Was er geen duidelijke oorzaak? Dan kunt u afwachten of de pijn vanzelf minder wordt.

Wat is een natuurlijke pijnstiller?

Ga alleen nooit op eigen houtje medicijnen door kruiden vervangen, maar overleg met de behandeld dierenarts en bespreek je zorgen.
 • Boswellia serrata (wierookhars) ...
 • Zingiber officinale (gember) ...
 • Yucca filamentosa (palmlelie) ...
 • Camelia sinensis (groene thee) ...
 • Rosa canina (hondsroos) ...
 • Lavandula officinalis (lavendel)

Waarom geen codeïne bij zwangerschap?

Wees voorzichtig met (lang) gebruik van codeïne in de late zwangerschap of vlak voor de bevalling. Dit kan ademhalingsproblemen en onthoudingsverschijnselen bij de baby geven. In sommige hoestdranken met dextromethorfan of noscapine die te koop zijn bij de drogist, zit een kleine hoeveelheid alcohol (ethanol).

Kan medicatie kwaad tijdens zwangerschap?

Veel medicijnen kunnen niet zonder risico's tijdens de zwangerschap worden gebruikt. Deze zijn schadelijk voor de baby. Van medicijnen is het effect op de baby niet geheel bekend. Daarom is het vaak beter om tijdelijk geen medicijnen in te nemen of een lagere dosis, als dat mogelijk is.

Wat is de beste pijnstiller?

In het algemeen is de pijnstiller paracetamol bij acute en chronische pijn de eerste stap. Paracetamol is een zeer effectieve pijnstiller die bij normaal gebruik nauwelijks bijwerkingen geeft. Paracetamol bestrijdt pijn en werkt koortsverlagend.

Volgende artikel
Kan autisme verholpen worden?