Advies van de vroedvrouw | 2 Symptomen van een miskraam & WAT TE DOEN | Krampen & Bloedingen

Welke pijn maakt een miskraam?

Gevraagd door: Rayan van der Heyden  |  Laatste update: 7 juli 2025
Score: 4.5/5 (7 stemmen)

Een miskraam kan lijken op ongesteld zijn. Je hebt wat buikpijn en licht bloedverlies, dat later erger wordt. De pijn of kramp zit onder in je buik en/of rug. Een miskraam kan langzaam op gang komen, maar je kan ook direct veel bloedverlies en buikpijn hebben.

Waar heb je pijn bij een miskraam?

Het kan ook zijn dat op een echo wordt ontdekt dat het vruchtje niet meer leeft terwijl je nog geen bloed hebt verloren. Het is mogelijk dat je binnen enkele dagen (soms weken) een bloeding krijgt. Een miskraam geeft vaak pijn, zoals bij een menstruatie of een weeënachtige pijn in de onderbuik.

Wat voel je als je een miskraam gaat krijgen?

Bij een miskraam heeft u aanvankelijk meestal weinig klachten. Vaginaal bloedverlies en menstruatieachtige pijn kunnen het eerste teken van een miskraam zijn. De pijn en het bloedverlies nemen geleidelijk toe bij een miskraam en wanneer de baarmoeder geheel leeg is, weer af.

Hoe voelt buikpijn bij een miskraam?

Een miskraam krijgen doet pijn. Sommige vrouwen vinden de pijn net zo erg als een hevige menstruatie. Andere vrouwen hebben meer pijn. Je kunt last hebben van de bijwerkingen van de medicijnen, zoals koorts, misselijk zijn en diarree.

Wat zijn de voortekenen van een miskraam?

Een miskraam begint meestal met bloedverlies en lichte buikpijn. Deze pijn lijkt op menstruatiepijn. Maar soms heeft iemand weinig klachten en merkt (bijna) niets van de miskraam. Het bloedverlies kan dan wat bruinachtig zijn.

22 gerelateerde vragen gevonden

Hoe herken je een prille miskraam?

Eerste dag(en): in eerste instantie verlies je maar een klein beetje bloed. Dit neemt toe tot ongeveer de hoeveelheid van een of twee menstruaties. De kleur is meestal helderrood en er kunnen (grote) stolsels tussen zitten.

Hoe voel je een miskraam aankomen?

Een miskraam kan lijken op ongesteld zijn. Je hebt wat buikpijn en licht bloedverlies, dat later erger wordt. De pijn of kramp zit onder in je buik en/of rug. Een miskraam kan langzaam op gang komen, maar je kan ook direct veel bloedverlies en buikpijn hebben.

Hoe kondigt een miskraam zich aan?

Een miskraam kondigt zich meestal aan door bloedverlies in combinatie met buikpijn. De buikpijn voelt als (hevige) menstruatiekrampen. Meestal zie je dat de pijn en het bloedverlies in de loop van de tijd wat toenemen, een aantal uren hevig zijn en dan weer afnemen.

Wat zijn de vroege symptomen van een miskraam?

Symptomen
  • (hevig) vaginaal bloedverlies.
  • pijn in de onderrug.
  • buikkrampen.
  • vaak nemen ook de zwangerschapsverschijnselen zoals misselijkheid en borstspanning af.

Hoe voelen krampen bij een miskraam?

Deze krampen zijn te vergelijken met heftige menstruatiekrampen. De buikpijn ontstaat doordat de baarmoeder samentrekt om het zwangerschapsweefsel uit je lichaam te krijgen. De pijn houdt over het algemeen een paar minuten aan, zakt af en komt later weer terug. Dit kan een paar uur duren.

In welke week komt een miskraam het meest voor?

De meeste miskramen vinden plaats voor de 12e week van de zwangerschap. In die eerste 12 weken moeten alle vitale lichaamsdelen en organen zich ontwikkelen. Als dat niet goed gaat (bijvoorbeeld doordat de celdeling in een belangrijk orgaan verkeerd gaat) kan het gebeuren dat het vruchtje niet meer levensvatbaar is.

Wat is een stille miskraam?

Bij een iets latere miskraam, ook wel 'missed abortion' genoemd, is de groei verder gekomen en is er een embryo zichtbaar bij de inwendige echo. Het embryo heeft echter geen hartactie; dit betekent dat het niet meer leeft en meestal is het embryo ook kleiner dan passend bij de duur van de zwangerschap.

Wat voel je als je een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebt?

Klachten bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Bijvoorbeeld vaginaal bloedverlies en pijn in de onderbuik, die voelt als erge menstruatiepijn. Als de eileider scheurt kan ineens erge buikpijn ontstaan. Vaak heb je ook schouderpijn en het gevoel dat je moet poepen, terwijl er niets komt.

Wat is het eerste teken van een miskraam?

Bloedverlies is vaak het eerste teken van een miskraam. Meestal komt een miskraam binnen een aantal dagen op gang, soms duurt dit nog een week of zelfs een paar weken. Geleidelijk ontstaat krampende pijn in de baarmoeder en neemt het bloedverlies toe, zoals bij een hevige menstruatie.

Hoe herken je een mislukte innesteling?

Bij een mislukte innesteling wordt namelijk ook (net zoals de bevruchte eicel, ook) het baarmoederslijmvlies afgestoten. Dit lijkt dus op een 'gewone' menstruatie. Je zou dit ook een vroege miskraam kunnen noemen, je zou dit kunnen herkennen doordat je menstruatie later begint dan je zou verwachten.

Wat zijn de symptomen van een onvolledige miskraam?

Aanhoudende klachten: als u na een spontane miskraam of curettage krampende pijn en/of zeer veel bloedverlies blijft houden, wijst dit op een incomplete miskraam. Een restant van de zwangerschap is dan in de baarmoeder blijven zitten.

Hoe voelt een beginnende miskraam?

Een miskraam is als een zwangerschap vroegtijdig stopt, meestal in de eerste 3 maanden. Veel vrouwen maken dit mee. Het is verdrietig, maar meestal niet gevaarlijk. U kunt het merken door bloedverlies, buikpijn of als zwangerschapsklachten opeens stoppen.

Wat zijn de voortekenen van een miskraam na 5 weken?

Hoe voelt een miskraam na 5 weken

Meestal voelt het aan als menstruatiepijn. Sommige vrouwen voelen er weinig van en komen erachter door bloedverlies. Andere vrouwen hebben meer pijn en kunnen last hebben van heftige pijnscheuten en buikkrampen. Het voelt bij 5 weken pijnlijk vanwege het samentrekken van de baarmoeder.

Wat voel je als je een miskraam hebt gehad?

Je kunt dan onverwacht huilen, minder of meer zin in eten hebben, minder goed slapen of zelfs nachtmerries hebben. Vaak helpt het om met een vriend of familielid over deze gevoelens te praten. Ook praten met andere vrouwen die een miskraam hebben gehad kan helpen.

Hoe voelt buikpijn aan bij een miskraam?

Als de miskraam doorzet krijgt u buikpijn. De buikpijn lijkt op heftige menstruatiepijn. De pijn komt in golven: het houdt enkele minuten aan en gaat dan weer weg. Meestal zakt de pijn af als er weer bloed uit de baarmoeder is gekomen.

Wat zijn de tekenen van een vroege miskraam?

Verschijnselen bij een dreigende miskraam

Soms nemen zwangerschapsverschijnselen zoals gespannen borsten en ochtendmisselijkheid af vlak voor een miskraam. Daarnaast kunnen vaginaal bloedverlies en soms wat menstruatieachtige pijn bij een jonge zwangerschap de eerste tekenen zijn van een dreigende miskraam.

Hoe voelt een miskraam bij 3 weken?

Een miskraam bij 3 weken zwangerschap voel je meestal niet of nauwelijks. Meestal voelt het in deze week aan als een lichte menstruatiepijn, daarnaast kun je wat pijn ervaren vanwege het samentrekken van de baarmoeder.

Welke week is de grootste kans op een miskraam?

De meeste miskramen vinden plaats in het eerste trimester: tot de 12e week van de zwangerschap. Daarna wordt de kans op een miskraam veel kleiner. Wel blijft er een klein risico dat het op een later moment in de zwangerschap alsnog misgaat.

Wat zijn signalen die kunnen duiden op een miskraam?

In grote lijnen verloopt een miskraam zo:
  • U heeft in het begin een beetje bloedverlies. ...
  • Als de miskraam doorzet, verliest u meestal veel, helderrood bloed. ...
  • U kunt bloedstolsels verliezen. ...
  • Als de miskraam verder doorzet, krijgt u buikpijn.

Kan ik werken tijdens een miskraam?

Meestal kan je na een week weer werken, maar het verschilt van vrouw tot vrouw. Het kan langer duren voor je je weer goed voelt. Je kan door alle emoties last hebben van vermoeidheid, slapeloosheid en een verminderde eetlust. Als je veel bloed hebt verloren, kan dit ook impact hebben.