Wat is beter? Een hard matras of een zacht matras?

Wat is beter een medium of hard matras?

Gevraagd door: Jip de Bruin D  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.2/5 (63 stemmen)

Voor lichtgewichten kan een heel zachte matras wel.
Voor wat zwaardere mensen raden we eerder een medium of een harde matras aan. Het kan een keuze zijn om liever op een zachte matras te liggen, maar ze dan wat vroeger te vervangen na 7 of 8 jaar. De gemiddelde levensduur van een matras is 10 jaar.

Wat is beter voor je rug hard of zacht matras?

Vaak wordt verondersteld dat een hard matras goed zou zijn voor mensen met rugklachten. Dit is echter niet correct. Zo blijkt uit onderzoek dat mensen met chronische rugklachten vaak beter slapen op een middel zacht matras dan op een hard matras.

Is een hard matras goed voor je?

Lichaamsbouw en gewicht

Slapen op een te harde matras kan pijnlijke plekken veroorzaken. Bovendien beperkt een te harde matras ook de optimale bloedcirculatie. Je schouders en bekken worden te veel belast en daardoor zal je vaak wakker worden.

Welke matras hardheid bij welk gewicht?

Ben je licht van gewicht, dan heeft je lichaam minder ondersteuning nodig en volstaat een matras met een middelzachte hardheid (H2). Die is namelijk geschikt voor een lichaamsgewicht tussen de 65 en 80 kg. Een middelharde matras (H3) is dan weer ideaal voor mensen met een gewicht tussen de 80 en 100 kg.

Welke hardheid matras is het beste?

Het advies luidt om een zacht matras te kopen wanneer je minder dan 70 kilo weegt. Mensen tussen de 70 en 90 kilo liggen vaak het best op een medium matras en voor mensen met een zwaarder gewicht is een hard matras de beste keuze.

27 gerelateerde vragen gevonden

Wat voor soort matras is het beste?

Uit de matrassentest van de Consumentenbond is in 2022 het Emma O2 matras gekroond tot 'beste uit de test'. Het Emma O2 matras is beoordeeld met een 7,7. Op het gebied van ondersteuning scoort het Emma O2 matras gemiddeld.

Welke matras is goed voor je rug?

Traagschuim matrassen

Over het algemeen is traagschuim één van de beste materialen voor mensen die last hebben van rugklachten. Traagschuim, ook wel bekend als NASA schuim, werkt namelijk drukverlagend. Een traagschuim matras vormt helemaal naar je lichaam en zorgt voor een uitstekende drukverdeling.

Welk matras voor een Zijslaper?

Er zijn verschillende soorten matrassen die voor zijslapers geschikt zijn. Zo zijn een koudschuimmatras of een pocketveringmatras matras het meest geschikt voor deze slaaphouding.

Welke hardheid matras Zijslaper?

Een zijslaper kan het beste een matras kiezen die drukverlagend en ondersteunend is. Zijslapers moeten net als rugslapers rekening houden met de wervelkom. Deze moet bij zijslapers namelijk recht liggen, maar ligt al snel in een S-vorm als je matras te hard of te zacht is.

Hoe weet je of je matras goed is?

De meeste mensen beseffen pas dat hun matras of lattenbodem aan vervanging toe is, wanneer ze slechter slapen dan vroeger. Ze zijn minder uitgerust of hebben plots nekklachten, rugklachten, schouderpijn of pijn aan de heupen. Die klachten kunnen erop wijzen dat je slaapsysteem versleten is.

Kan je wennen aan een hard matras?

Als het matras nieuw is en te stevig aanvoelt, heeft het misschien meer tijd nodig om aan jouw lichaamstype te wennen. Net zoals nieuwe schoenen moeten worden ingelopen, geldt dat ook voor een matras. Je kunt het matras inliggen door er een paar nachten op te slapen, of als je het proces wilt versnellen.

Is Emma matras hard of zacht?

De Emma matras is een stevige Duitse matras. Geeft een prima ondersteuning, maar veel mensen vinden deze matras te hard, ao blijkt uit de reviews. Je kunt overigens kiezen tussen een harde en een medium variant.

Kan een matras te zacht zijn?

Als een matras te zacht is merken we dat meestal doordat we te weinig steun krijgen in de onderrug. De onderrug wordt dan al snel niet meer ondersteund en het lichaam zakt ver weg in het matras. Daarnaast kan je op een harder matras ook gemakkelijker omdraaien en beweging.

Hoe kies je hardheid matras?

Welk hardheid matras past bij welk gewicht? Het gewicht van het lichaam speelt een belangrijke rol in de keuze van de matras hardheid. Een persoon van 1.50 m met een lichaamsgewicht van 90kg heeft een harder matras nodig dan een persoon van 1.95 m met hetzelfde lichaamsgewicht.

Wat is beter een hard of een zacht bed?

Een zachter matras blijkt beter de natuurlijke houding (ergonomie), ook wel de S-curve, te kunnen volgen en te ondersteunen. Ook blijkt men op een zachter matras rustiger te slapen. Wel is een zachter matras altijd iets warmer omdat je er meer in ligt en het matras zich dus meer om het lichaam sluit.

Is een topper goed voor je rug?

De beste matrastoppers voor rugpijn zijn meestal gemaakt van traagschuim, latexschuim of koudschuim. Toppers van boxspring traagschuim zijn effectief omdat traagschuim zich naar je lichaam vormt, waardoor de uitlijning van je wervelkolom en nek verbetert.

Wat voor matrassen in hotels?

Een hotelbed heeft meestal een topmatras van koudschuim of traagschuim. Een koudschuim topper is erg veerkrachtig en door de lange levensduur perfect voor een hotel boxspring. Bovendien heeft koudschuim nauwelijks tot geen kans op kuilvorming, geeft het een optimale ondersteuning en is het antiallergisch.

Heb ik een medium of hard matras nodig?

Lange tijd aanhouden van een slechte slaaphouding kan de rug beschadigen. Voor lichtgewichten kan een heel zachte matras wel. Voor wat zwaardere mensen raden we eerder een medium of een harde matras aan.

Wat is beter voor je rug traagschuim of koudschuim?

Koudschuim matrassen hebben meestal geen comfortzones en zijn daarom minder geschikt voor mensen met rugklachten. Wel gaan ze lang mee en passen zich goed aan het lichaam aan. Traagschuim matrassen zijn niet geschikt voor mensen met rugklachten.

Wat is een goed matras voor Buikslaper?

Een hard matras past het best bij de buikslaper, bijvoorbeeld een latex of een hard pocketvering matras. Omdat je nek gedraaid ligt, adviseren wij een plat en zacht kussen.

Wat is de prijs van een goede matras?

Polyether matrassen zijn vaak de goedkoopste matrassen en kosten gemiddeld €200. De duurste matrassen zijn vaak latex matrassen, de gemiddelde prijs hiervan is €1300. Een andere populaire matras soort is het pocketvering matras. Deze matrassen hebben een gemiddelde prijs van €500.

Is traagschuim hard of zacht?

Traagschuim heeft opvallende eigenschappen

Van nature is het materiaal vrij hard, maar onder invloed van lichaamswarmte- en gewicht wordt het al snel zachter. Dit zal u het gevoel geven dat u lekker wegzakt in het matras.

Welke hardheid matras Buikslaper?

De meeste buikslapers liggen het lekkerst op een medium-firm matras. Een zachte toplaag voorkomt hierbij oncomfortabele druk op de buik en is erg belangrijk. Daarnaast dient de ondersteunende laag stevig genoeg te zijn om de rug juiste ondersteuning te bieden.

Welk matras bij spierpijn?

Traagschuim verdeeld de druk op het lichaam door een perfecte mal van het lichaam te maken. Daarnaast zorgt een traagschuim matras voor minder opwaartse druk. Daardoor komt het lichaam in haar natuurlijke balans. Dat verschil merkt u direct.

Wat is de beste matras voor schouderklachten?

Het grootste voordeel van traagschuim is dat het druk verdelend werkt. Op deze manier wordt de kans op (schouder)klachten kleiner omdat uw schouder, samen met de heupen, verder in het matras zakt dan de rest van het lichaam.

Vorige artikel
Hoe lang verlof na baby?
Volgende artikel
Hoe zwaar is een dikke baby?