Roadmap Huizen van het Kind - Ouderschap en opvoedingsondersteuning

Welke opvoedingsondersteuning biedt kind en Gezin?

Gevraagd door: Sander van den Velde  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.1/5 (70 stemmen)

Opvoedingsondersteuning na 3 jaar
Ouders met kinderen vanaf 3 jaar kunnen terecht bij: De opvoedingslijn (078 15 00 10) helpt (groot)ouders of andere opvoeders met hun vragen over opvoeding en beantwoordt ook opvoedingsvragen via [email protected] en www.groeimee.be.

Wat houd opvoedondersteuning in?

Opvoedingsondersteuning omvat alle soorten ondersteuning van ouders die een opvoedvraag of opvoedprobleem hebben2. De definitie luidt: het ondersteunen van ouders bij de opvoeding om een optimale ontwikkeling van kinderen te bevorderen.

Waar kunnen ouders nog terecht voor opvoedingsondersteuning?

Vraag jeugdgezondheidszorg welke hulp je kunt krijgen bij jou in de buurt. Enkele voorbeeld van deze hulp zijn: Positief Opvoeden (Triple P): adviesgesprekken, cursussen en meer voor alle ouders met kinderen van alle leeftijden.

Welke diensten biedt Kind en Gezin?

Thema's
  • Voeding.
  • Gezondheid en vaccinatie.
  • Kinderopvang en naar school.
  • Spelen en bewegen.
  • Kinderwens.
  • Zwangerschap en geboorte.
  • Ontwikkeling en gedrag.
  • Veiligheid.

Wat doet een opvoedingswinkel?

Een opvoedingswinkel biedt laagdrempelige opvoedingsondersteuning aan zwangere vrouwen en aan gezinnen met kinderen tot 24 jaar. Al wie opvoedt kan er terecht met zijn opvoedingsvragen, zowel individueel als via een groepsaanbod.

38 gerelateerde vragen gevonden

Wat is het huis van het kind?

In een Huis van het Kind werken organisaties samen om gezinnen zo dicht mogelijk bij hun leefwereld te ondersteunen. Aanstaande ouders, gezinnen, kinderen en jongeren kunnen er terecht voor alles rond opgroeien en opvoeden . Huizen van het Kind zijn erkend en gesubsidieerd door Opgroeien.

Hoe moet je je kind opvoeden?

Je kinderen goed opvoeden, hoe doe je dat?
  1. Los het niet op in zijn/haar plaats.
  2. Geef zelf het goede voorbeeld.
  3. Laat je kind niet altijd winnen.
  4. Ga een conflictsituatie niet uit de weg.
  5. Leer je kind wachten.
  6. Je kind mag zich vervelen.
  7. Laat verschillende denkpistes zien.
  8. Leer je kind om anderen te waarderen.

Wie kan er terecht bij Kind en Gezin?

Tijdens de eerste belangrijke levensjaren van je kind kan je rekenen op Kind en Gezin. Je kan bij ons terecht met je verhaal, vragen of zorgen . Daarnaast volgen we de ontwikkeling van je kind nauwgezet op. We staan klaar met onze deskundigheid over de gezondheid, opvoeding, veiligheid en voeding van je kind.

Hoeveel kost een consultatie bij Kind en Gezin?

Op 10 belangrijke momenten in de ontwikkeling van je kind is er een gratis consult voorzien op het consultatiebureau. We volgen de groei, gezondheid en ontwikkeling van je kind op. Tijdens bepaalde consulten krijgt je kind een vaccinatie.

Wat is het doel van Kind en Gezin?

Kind en Gezin is een agentschap van de Vlaamse overheid. Het heeft als opdracht om actief bij te dragen tot het welzijn van jonge kinderen en hun gezinnen door dienstverlening op de beleidsvelden preventieve gezinsondersteuning, kinderopvang en adoptie.

Hoe komt opvoedingsondersteuning tot uiting?

Tot opvoedingsondersteuning worden traditioneel de volgende activiteiten gerekend (Bakker e.a., 1998; Hermanns, 1992):
...
  • signaleren, analyseren en indien nodig toeleiden naar (gespecialiseerde) hulp;
  • voorlichting, advies, informatie en hulp;
  • integrale zorg organiseren;
  • monitoren, screenen en vaccineren.

Waar komt een onhandelbaar kind vandaan?

Het kan verschillende oorzaken hebben dat een kind onhandelbaar wordt. Onbegrip vanuit de ouders, de komst van een jonger broertje of zusje, verkeerde vrienden en ook bepaalde aandoeningen, zoals asperger of ADHD kunnen ervoor zorgen dat ouders het kind minder goed begrijpen en begeleiding in de ontwikkeling.

Welke organisaties en instanties ondersteuning kunnen bieden bij probleemgezinnen?

Probleemgezinnen krijgen veel hulp van verschillende instanties hulpverleners (jeugdzorg, verslavingszorg, onderwijsinspectie, sociale dienst) en kosten de samenleving gemiddeld 104.000 euro per jaar.

Wat is informele opvoedondersteuning?

Programma's die informele opvoedondersteuning bieden zoals Moeders Informeren Moeders, Home- Start, Spel aan Huis en Steunouder verdienen een vaste plek als aanvulling op de ondersteuning aan vluchtelinggezinnen vanuit bijvoorbeeld VluchtelingenWerk, jeugdgezondheidszorg en de (gespecialiseerde) zorg en hulpverlening.

Wat is lichte opvoedondersteuning?

Moeders die hun kinderen onder lastige omstandigheden opvoeden, bijvoorbeeld alleenstaand, met weinig financiële middelen, of zonder positieve opvoedvoorbeelden, ervaren dit in verhoogde mate. Lichte opvoedondersteuning helpt deze moeders om de opvoeding weer zelf aan te kunnen.

Waarin verschillen Nederlandse ouders van ouders met een niet westerse achtergrond op het gebied van opvoedingsondersteuning?

Ouders met een niet-westerse achtergrond zoeken vaker steun bij de opvoeding binnen de eigen kring. Als er deskundige hulp wordt gevraagd, gebeurt dit vaak bij de huisarts. Ouders met een niet-westerse achtergrond hebben ook behoefte aan steun bij de opvoeding, vooral bij pubers.

Met wie werkt Kind en Gezin samen?

Werkten nauw samen met lokale partners (lokale overheid, Huis van het Kind, Kinderopvang). Samen met alle partners wil elk team alle (aanstaande) ouders en gezinnen ondersteunen en kansen geven.

Wat kan een kind van 24 maanden?

Je kind kan nu goed lopen en begint al zelf te spelen. Het kan al heel goed duidelijk maken wat het wil. En begrijpt meer dan het kan zeggen. En die tomeloze nieuwsgierigheid wordt – op zijn minst een beetje – in evenwicht gebracht doordat hij regels begint te begrijpen.

Wat doet een kind van 16 maanden?

- Ik kan al lopen en soms zelfs al rennen en klimmen. - Ik kan krassen met een kleurpotlood en een blokkentoren maken. - Ik kan al zelfstandig eten. Moedig je kind aan om zijn vingers en handen te gebruiken om dingen te ontdekken.

Kan je elk 1 kind ten laste nemen?

Eenmaal je kinderen hebt, zijn ze ten laste. Ze geven recht op een verhoging van de belastingvrije sommen en dus op een belastingvoordeel.

Hoe weet je bij wie kind ten laste is?

Over het algemeen zijn kinderen fiscaal ten laste van hun ouders. Ouders met een kind ten laste hebben recht op een hogere belastingvrije som dan als ze geen kinderen zouden hebben. Je moet deel uitmaken van hun gezin op 1 januari van het jaar dat volgt op het inkomstenjaar.

Hoe opvoeden zonder straffen?

Hier vind je tips die je helpen bij het opvoeden zonder te straffen:
  1. Stel samen duidelijke regels. Stel samen met je kind duidelijke regels op. ...
  2. Gebruik de Positief-Opvoed-Formule. ...
  3. Leg van te voren uit. ...
  4. Bekijk waar gedrag vandaan komt. ...
  5. Laat logische gevolgen ervaren. ...
  6. Erken gevoelens. ...
  7. Blijf rustig en duidelijk. ...
  8. Geef keuze opties.

Wat heeft een kind nodig om te leren?

Basisvaardigheden zoals lezen, schrijven en rekenen zijn daarbij van primair belang, maar ook zelfstandig leren, kritisch denken en keuzes maken, jezelf kennen en beheersen, samenwerken en creatieve ontwikkeling zijn belangrijk om te leren.

Hoe ervaart u de opvoeding van uw kind?

Kinderen die een positieve opvoeding hebben gehad, ontwikkelen zich vaker tot een zelfstandig persoon met voldoende zelfvertrouwen. Als je kind opgroeit in een liefdevolle, stabiele en stimulerende omgeving, heeft je kind een grotere kans om zich goed te ontwikkelen.

Is Huis van het Kind gratis?

Is een Huis van het Kind gratis? Ja, het advies van een Huis van het Kind is gratis. Voor sommige activiteiten wordt een kleine bijdrage gevraagd.

Vorige artikel
Welke kleuren ziet baby?