Zo ziet onze opleiding tot kraamverzorgende er uit!

Welke opleidingen heb je nodig voor kraamzorg?

Gevraagd door: dr.h.c. Rosa de Groot MA  |  Laatste update: 1 maart 2024
Score: 5/5 (66 stemmen)

Met welke diploma's mag je werken in de kraamzorg? Om te werken in de kraamzorg heb je minimaal de mbo-opleiding verzorgende niveau 3 nodig en je moet binnen deze opleiding de richting kraamverzorging hebben gevolgd.

Wat voor opleiding heb je nodig voor kraamzorg?

De branche-erkende opleiding of MBO-opleiding Kraamzorg (of: Kraamverzorgende) op MBO-niveau 3 is de perfecte studie voor jou als je wilt werken met pasgeborenen, hun moeders en het gezin. Deze studie leert hoe je hulp, adviezen en begeleiding geeft.

Welke opleiding heb je nodig voor Kraamverpleegkundige?

Een geschikte studie is Obstetrie Verpleegkundige. Deze opleiding duurt ongeveer een jaar en is te volgen bij verschillende ziekenhuizen in Nederland. Je combineert leren met werken en loopt mee op de kraamafdeling, waar je het vak in de praktijk leert als leerling kraamverpleegkundige.

Welke vakken heb je nodig om kraamverzorgster te worden?

Je zal de vakken Kraamzorg Verdieping, Deskundigheidsbevordering, EHBO en Acute Verloskunde volgen en zal, afhankelijk van jouw werkervaring aan een minimum van 240 BPV uren moeten voldoen. Dit is een uitzonderingsgeval, de opleiding zal korten kunnen duren dan 6 maanden, maar minimaal 4 maanden.

Wat verdient een kraamverzorgster in opleiding?

Ga je de opleiding tot kraamverzorgende doen, dan ontvang je een leerling salaris dat wordt aangevuld tot het wettelijk minimumloon (€ 1.995,- bruto bij 21 jaar of ouder). Je komt met een contract van 24 uur per week uit op € 1.330,- bruto per maand excl. vergoedingen en toeslagen. Dit is ongeveer € 1.184,- netto.

32 gerelateerde vragen gevonden

Hoe lang duurt de opleiding kraamzorg?

Opleiding tot kraamverzorgende (branche erkende opleiding) Ben je minimaal 19 jaar en wil je kraamverzorgende worden? Dan kun je de branche erkende opleiding tot kraamverzorgende volgen. Deze opleiding duurt 15-18 maanden.

Hoelang duurt een kraamzorg opleiding?

Heb je altijd al willen werken met jonge gezinnen en pasgeboren baby's? Dan is de CZO erkende brancheopleiding Kraamverzorgende een uitstekende start. De opleiding duurt 12-15 maanden.

Wie kan er beroep doen op kraamzorg?

Iedereen die zorg nodig heeft, kan beroep doen op onze diensten, ongeacht leeftijd, werkstatus of gezinssituatie. Ook alleenstaanden kunnen beroep doen op ons.

Wat verdient een kraamverzorgster netto per maand?

Het gemiddelde salaris voor a kraamverzorgende (m/v) is € 2.319 per maand in Nederland. 202 salarissen doorgegeven, bijgewerkt om 22 oktober 2023. Is dit nuttig?

Welke opleiding voor kraamzorg HBO?

In de opleiding Verloskunde leer je hoe je zwangere vrouwen en hun partners voorlicht en bijstaat tijdens de zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Ook begeleid je zelfstandig de geboorte van baby's. Gaat het welzijn van zwangere vrouwen, hun partners en hun baby's jou aan het hart, dan is dit de opleiding voor jou!

Wat is het verschil tussen een kraamverzorgende en een Kraamverpleegkundige?

Een kraamverpleegkundige is niet hetzelfde als een kraamverzorger. Het verschil is dat jij je bezig houdt met de verpleging en bevallingen in het ziekenhuis, terwijl de kraamverzorger thuis de bevallingen doet. Als kraamverpleegkundige heb je veel taken.

Hoe lang duurt de opleiding Kinderverpleegkundige?

De opleiding start twee keer per jaar; in maart en september. De opleiding duurt 13 tot 16 maanden. Dit is afhankelijk van je ervaring en je dienstverband. Er zijn 35-38 lesdagen van 7 lesuren verdeeld over 8 lesblokken.

Kan je als verpleegkundige verloskundige worden?

Wil jij als verloskundige en verpleegkundige aan de slag? Kies dan voor de unieke combinatie opleiding Verpleegkunde en Vroedkunde (Verloskunde) en behaal in 5 jaar tijd 2 bachelordiploma's.

Hoeveel verdien je in kraamzorg?

Het salaris van een kraamverzorgende die net begint met werken, ligt in 2023 op ruim € 1.900 bruto per maand. Dit is op basis van een 36-urige werkweek. Na ieder jaar werken ga je automatisch een trede omhoog. Zo loopt het kraamverzorger salaris stap voor stap op tot ongeveer € 3.000 bruto per maand.

Hoeveel verdient kraamzorg per uur?

BBL kraamzorg salaris

Het uurloon hierbinnen varieert van € 12,40 en € 15,64 en het maandloon valt tussen de € 1.934 tot € 2.439. In het cao-document vind je alle informatie hierover.

Welke mbo opleiding voor verloskundige?

Mbo niveau 4-diploma.

Hoeveel uur werkt een kraamverzorgster per dag?

Kraamdagen. De uren kraamzorg worden verdeeld over acht kraamdagen. Met je kraamverzorgende kun je deze uren dagelijks inplannen tussen 8.00 en 18.00 uur. Uiteraard is er 24 uur per dag een kraamverzorgende beschikbaar voor het assisteren bij bevallingen.

Wat zijn de werktijden van een kraamverzorgster?

Werk en rusttijden

De maximale arbeidsduur in de kraamzorg is 36 uur per week en 8 uur per dienst. Kenmerkend voor de kraamzorg is de onvoorspelbaarheid. Incidenteel mogen er daarom soms ook uitzonderingen worden gemaakt op regels. Zo ook voor de maximale uren per dienst.

Wat doet een kraamverzorgster op een dag?

De kraamverzorgende is er vooral voor het geven van advies en tips rondom de verzorging van jouw baby. Ze helpt je met het in bad doen van jouw baby, het verschonen van de luier, het aan- en uitkleden, de huidverzorging, het veilig opmaken van het babybedje en het voeden van jouw baby.

Wat verdien je als ZZP kraamzorg?

Wat verdient een Kraamverzorger als zelfstandige? Het uurloon van een Kraamverzorger is ongeveer € 35 per uur ex BTW.

Hoeveel kraamzorg krijg je in 2023?

De basisverzekering vergoedt minimaal 24 en maximaal 80 uur kraamzorg vanaf de geboorte, verdeeld over 8 dagen. Het aantal uren dat je vergoed krijgt, hangt af van je situatie. Standaard ontvang je 49 uur aan kraamzorg als je borstvoeding geeft. Of 45 uur aan kraamzorg bij flesvoeding.

Kan je als verpleegkundige in de kraamzorg?

Als verpleegkundige werken in de kraamzorg

Als verpleegkundige verzorg je de baby en de moeder zodat ze zo spoedig mogelijk kunnen herstellen. Ook leer je de (nieuwe) moeder hoe ze het beste haar baby kan verzorgen. De plaats van waar je dat gaat doen is afhankelijk van de medische situatie van de moeder en baby.

Wat verdient een leerling kraamverzorgende?

Ga je de opleiding tot kraamverzorgende doen, dan is het eerste jaar je salaris een leerling salaris. Dit leerling salaris wordt aangevuld tot het wettelijk minimumloon. Het bedrag van het minimumloon wisselt, maar je komt met een contract van 24 uur per week uit op ongeveer € 1.150,00 bruto per maand.

Hoeveel uur is fulltime in de kraamzorg?

Je wilt fulltime werken.

Als je in de kraamzorg werkt is het niet mogelijk om fulltime te werken. Dit heeft te maken met het aantal kraamzorguren wat gegeven wordt in de 8 dagen dat een gezin kraamzorg krijgt. In 8 dagen wordt gemiddeld 4449 uur gewerkt.

Hoeveel uur kraamzorg per week?

Je hebt wettelijk minimaal recht op 24 uur kraamzorg verdeeld over 8 dagen. Je hebt maximaal recht op 80 uur kraamzorg. Het standaard aantal uur kraamzorg is 49.