Interactief voorlezen: zo doe je dat! - logopedisten van Dichterbij geven uitleg

Welke ontwikkelingsgebieden stimuleer je met interactief voorlezen?

Gevraagd door: Muhammed van Praagh  |  Laatste update: 5 januari 2024
Score: 4.7/5 (39 stemmen)

“Voorlezen draagt bij tot een beter taalgevoel en taalbegrip. Kinderen leren ook beter luisteren en trainen hun concentratievermogen.” Bovendien draagt voorlezen bij tot een beter taalgevoel en taalbegrip. Kinderen leren immers dat letters en woorden een betekenis hebben, en krijgen zo meer inzicht in taalgebruik.

Wat is interactief voorlezen?

Interactief voorlezen stimuleert het begrijpend luisteren. Het is een werkwijze waarbij een kinderboek (prentenboek) herhaald wordt voorgelezen, onderbroken door specifieke vragen. De leerkracht stimuleert door interactie met de kinderen het verhaalbegrip, maar ook de taalvaardigheid en de woordenschat.

Waarom is voorlezen goed voor de cognitieve ontwikkeling?

Voorlezen prikkelt de fantasie en nieuwsgierigheid van kinderen. Door samen met kinderen in een verhaal te duiken, komen ze in een andere wereld terecht en leren ze nieuwe en onbekende dingen kennen. Hun dagelijkse wereld wordt groter, ze kunnen meeleven en zich identificeren met personages.

Wat zijn de stappen van interactief voorlezen?

De stappen van interactief voorlezen zijn:
  • Introduceer het verhaal. Bekijk met z'n allen de kaft en de illustraties van het boek. ...
  • Lees het verhaal voor. Stel tussendoor vragen over het verhaal en leg begrippen uit.
  • Bespreek het verhaal na afloop.

Wat is het verschil tussen voorlezen en interactief voorlezen?

Bij het voorlezen is sprake van interactie tussen leraar en leerlingen. Interactief voorlezen wordt ingezet in kleine groepen om te werken aan doelen zoals het vergroten van de woordenschat, het inzicht in zinsbouw, verhaalbegrip, de communicatievaardigheid en boekoriëntatie.

24 gerelateerde vragen gevonden

Welke ontwikkeling hoort bij voorlezen?

Voorlezen stimuleert de taalontwikkeling van je kind. Je kind maakt kennis met nieuwe onderwerpen en nieuwe woorden. Ook staat er in boeken vaak beschreven wat iemand denkt en voelt. Die verhalen geven kinderen inzicht in wat zich afspeelt in je hoofd.

Wat zijn vier tips uit de theorie die jij wilt toepassen bij het interactief voorlezen?

Tips interactief voorlezen
  1. Spelenderwijs kennis laten maken met het boek; ...
  2. Betrokken zijn bij het verhaal; ...
  3. Verbanden leggen met de echte wereld; ...
  4. De verhaallijn verder uitdiepen; ...
  5. Herhaling, Herhaling, herhaling…

Wat is het doel van voorlezen?

Het voorlezen aan je kind zorgt ervoor dat hun taalinzicht groter wordt. In verhalen worden andere woorden en (complexere) zinnen gebruikt dan in de spreektaal, dus kunnen kinderen hun woordenschat vergroten. En ook het gevoel voor zinsbouw en grammatica ontwikkelt zich doordat ze in aanraking komen met boekentaal.

Wat houd interactief in?

Interactief betekent letterlijk 'in beide richtingen verlopend'. Een communicatieproces verloopt interactief wanneer de verzender tijdens de communicatie ook ontvanger wordt en omgekeerd.

Wat is interactief leren?

Bij interactief taalonderwijs maken de kinderen zich strategieën eigen. De kinderen leren hoe je bepaalde taalproblemen kunt oplossen. De leerkracht stimuleert de kinderen hierin door de kinderen hardop te laten nadenken en daar feedback op te geven.

Waarom stimuleert interactief voorlezen de taalontwikkeling?

Interactief voorlezen stimuleert de taalproductie van leerlingen omdat de leerkracht met hen in gesprek gaat over het verhaal en de woorden die hierin voorkomen. De woordenschat groeit het meest wanneer de leerkracht nieuwe en moeilijke woorden uitlegt en gericht vragen stelt over deze woorden.

Hoe kun je de cognitieve ontwikkeling stimuleren?

Cognitieve ontwikkeling stimuleren

In plaats van kant-en-klare kennis aan te bieden, stel vragen en geef aanwijzingen die het kind helpen zijn of haar eigen weg te vinden. De ontwikkeling van kennis is gekoppeld aan de ontwikkeling van taal. Praat veel met kinderen over hoe en waarom dingen gebeuren.

Welke ontwikkelingen zijn er?

Er zijn vijf gebieden:
  • De fysieke en motorische ontwikkeling. Dit is de lichamelijke groei en de ontwikkeling van de motoriek. ...
  • De cognitieve ontwikkeling. ...
  • De spraak- en taalontwikkeling. ...
  • De psychosociale ontwikkeling. ...
  • De morele ontwikkeling.

Waarom interactief lesgeven?

Positieve interactie stimuleert leren en zorgt voor een veilig klimaat in de groep en in de school. Het zorgt voor een toename van sociale vaardigheden van leerlingen, voor meer motivatie, een grotere betrokkenheid en voor betere schoolresultaten.

Waarom interactief?

Betrokkenheid vergroot allereerst de acceptatie van jouw boodschap. Men werkt als het ware zelf mee aan de training en wat mensen zelf bedenken, geloven ze meestal ook. In de tweede plaats vergroot interactie en betrokkenheid ook het leerrendement van de training.

Hoe begin je met voorlezen?

Vertel vooraf in het kort iets over de inhoud van het verhaal. Lees de tekst rustig en duidelijk voor en zorg dat je gezicht duidelijk zichtbaar blijft. Maak gebruik van de mogelijkheden van je stem, maar let op dat je niet overdrijft. Maak tijdens het voorlezen af en toe gebaren om de woorden te verduidelijken.

Hoe kan je goed voorlezen?

Tip 3: Lees voor zoals je bent

Met wat creativiteit en intonatie kom je al heel ver. Uiteraard is het leuk om eens een stemmetje te gebruiken, maar dat is zeker geen voorwaarde om een verhaal goed te kunnen vertellen. Lees vooral voor zoals je zelf bent: uitbundig, ingetogen, vrolijk: het kan allemaal.

Wat is een interactief programma?

I. Term die aangeeft dat er uitwisseling kan plaatsvinden tussen de gebruiker en een webpagina of programma. De gebruiker kan meer doen dan alleen informatie tot zich nemen, bijvoorbeeld een bericht plaatsen, een formulier invullen, iets 'liken' of een spelletje spelen.

Waarom expressief voorlezen?

Interactief voorlezen is niet alleen erg fijn: het is ook bijzonder effectief om de algemene taalontwikkeling van kinderen te bevorderen én hun woordenschat en kennis van de wereld te vergroten.

Waarom is lezen belangrijk voor je ontwikkeling?

Wie goed leest en verhalende en informatieve teksten begrijpt, kan kennis opdoen en zich ontwikkelen. Gaat het alleen om kennis? Nee, verhalen en gedichten helpen je kind en tiener ook om zich beter in te leven en om meer begrip te hebben voor anderen. Zo komen zij beter mee in de samenleving.

Is voorlezen cognitief?

Voorlezen draagt bij aan een betere taal- en leesvaardigheid. Maar daarnaast ook op zowel emotioneel, cognitief en sociaal vlak.

Wat is goed voor ontwikkeling kind?

Naast het bieden van steun, structuur en grenzen wordt het nu steeds belangrijker om te praten met je kind. Je kind krijgt steeds meer sociale behoeften. Het is dan ook goed om uit te leggen wat wel en niet mag en hoe dingen werken.

Wat voor werkvorm is voorlezen?

De werkvorm schetsen behoort bij het doel interactief lezen. Deze werkvorm is geschikt wanneer je een boek voorleest. Tijdens het voorlezen, schetsen je leerlingen een of meerdere schetsen van het verhaal. Is het verhaal uit, dan maken je leerlingen met behulp van hun schetsen een beeldverhaal.

Hoe lees je voor aan kinderen?

Tips om voor te lezen aan je peuter

Spelen is belangrijk en vooral ook heel leuk! Je kan het ook zeker doen tijdens het voorlezen. Gebruik een popje, maak bewegingen met je handen, ... Laat je peuter zo lang kijken als hij of zij wil en vertel over alle voorwerpen die te zien zijn in het boekje.

Waarom is leesbevordering belangrijk?

(Voor)lezen ligt aan de basis van de taal- en leesontwikkeling van kinderen en aan de kansen die zij krijgen op school en in de maatschappij. Lezen verruimt ons denken, leert ons om anderen beter te begrijpen en vergroot ons welzijn. Juist daarom is inzetten op leesbevordering zo onontbeerlijk.