12 Things Your Stool Says About Your Health

Welke ontlasting is niet goed?

Gevraagd door: Sil Grinwis Plaat Stuitjes Bsc  |  Laatste update: 19 januari 2024
Score: 4.4/5 (23 stemmen)

Ontkleurde of witgele poep (ontlasting) kan wijzen op een verstopping van de galwegen. Als je ontlasting deze kleur heeft is het advies om naar de huisarts te gaan. Gele of groenige kleur in je poep (ontlasting) kan komen door het eten van groene bladgroente, zoals spinazie of boerenkool.

Wat is geen goede ontlasting?

Een vuistregel is dat het gezond is als er vaste regelmaat in je stoelgang zit en dat je ontlasting er normaal uitziet (een vaste, stevige vorm en bruin van kleur). Als je minder dan drie keer in de week poept, is de kans wel groot dat je met verstopping te maken hebt.

Welke kleur ontlasting is niet goed?

Als je ontlasting lichtgeel of wit van kleur is, is het verstandig om een arts te raadplegen. Normaal gesproken zorgt gal uit je galblaas ervoor dat je ontlasting bruin kleurt. Als de ontlasting echter wit of kleurloos is, kan dit wijzen op verstopte galwegen door galstenen of een ontsteking.

Wat voor Alarmsymptomen zijn er bij Ontlastingsklachten?

Klachten en alarmsignalen van de darm
  • Bloed en/of slijm bij de ontlasting;
  • Een blijvende verandering in het ontlastingspatroon in regelmaat of soort ontlasting. ...
  • Onverklaarbaar gewichtsverlies;
  • Aanhoudende diarree of diarree met hoge koorts;
  • Aanhoudende buikpijn, winderigheid, krampen of andere ongemakken in de buik;

Wat betekenen verschillende soorten poep?

Waterige, volledig vloeibare stoelgang. Types 1 en 2 wijzen op verstopping, meer vezels eten en water drinken kan dan helpen. Type 3 en 4 zijn gezonde ontlasting. Type 5 tot en met 7 neigen naar diarree en kunnen duiden op een probleem in je darmen bijvoorbeeld door een voedingsintolerantie.

44 gerelateerde vragen gevonden

Hoe weet je of je poep goed is?

Gezonde ontlasting is bruin en smeuïg. Dan kan veranderen door wat je eet. Zo zorgt spinazie voor een groenige kleur en maken bietjes of rode kool je ontlasting een beetje rood. Dat is normaal.

Hoe weet je dat er iets mis is met je darmen?

Klachten als buikpijn, maagkrampen, winderigheid, diarree, een opgeblazen gevoel of obstipatie zijn de duidelijkste aanwijzingen dat je darmen niet naar behoren werken en zetten je immuunsysteem onder druk.

Hoe is ontlasting bij darmkanker?

Veranderende ontlasting kan door darmkanker komen. Bijvoorbeeld vaker of minder vaak naar de wc moeten dan normaal. Of de ene keer diarree, daarna verstopping en dan weer diarree. Ook als je ontlasting er anders uitziet dan je gewend bent, kan dit door darmkanker komen.

Wat zijn de eerste tekenen van darmkanker?

De 7 signalen van darmkanker
  • Bloed of slijm bij de ontlasting;
  • Blijvend veranderd ontlastingspatroon;
  • Verminderde eetlust;
  • Buikkramp of buikpijn;
  • Loze aandrang;
  • Onverklaarbaar gewichtsverlies;
  • Aanhoudende vermoeidheid door bloedarmoede.

Is darmkanker in ontlasting te zien?

Darmkanker kan verschillende klachten geven, zoals een veranderde ontlasting of bloed in de ontlasting. Om vast te stellen of u darmkanker heeft, krijgt u een kijkonderzoek in de darm (coloscopie). Er wordt ook een stukje weefsel weggehaald en onderzocht. Ziet de arts poliepen, dan haalt hij die ook weg.

Welke kleur ontlasting bij darmkanker?

Klachten / symptomen darmkanker

Vaak is het bloed niet met het blote oog te zien. Vooral wanneer de tumor aan het begin van de dikke darm zit, is dit moeilijk. De ontlasting kan door het bloed heel donker van kleur zijn, bijna zwart. Soms is de ontlasting juist helderrood van kleur.

Welke kleur hoort je poep te zijn?

De normale menselijke ontlasting is stevig, goed gevormd en bruin gekleurd door restanten van ons bloed. De bruine kleur van de ontlasting varieert van lichtbruin (pindakaasachtig) tot donkerbruin (chocoladepasta). Gal en bilirubine zijn afkomstig van de rode bloedcellen en zorgen voor de bruine kleur.

Wat is een Alarmsymptoom?

De alarmsymptomen die zullen worden besproken zijn: orale en mondmotorische afwijkingen, dysfagie, odynofagie (=pijn bij slikken), spugen, recidiverende KNO- en luchtwegproblematiek, afwijkende defecatie zoals diarree, obstipatie, ontkleurde ontlasting, bloedbijmenging en neurologische symptomen zoals hoofdpijn, ...

Is zachte ontlasting diarree?

Wanneer de ontlasting een slappe brij is, is dat niet meteen diarree. Slappere ontlasting komt in veel gevallen door een verkeerd voedingspatroon. Het eten van te weinig vezels speelt een belangrijke rol. Vezels worden niet verteerd in de dunne darm maar komen in z'n geheel in de dikke darm terecht.

Wat is een Brijige ontlasting?

Brijige of waterige ontlasting is te dun. Uw endeldarm kan goed geleegd worden: als er telkens ontlasting achterblijft, heeft u regelmatig een gevoel van aandrang om te ontlasten. U kunt sneller incontinent worden omdat u ongemerkt ontlasting verliest bij dagelijkse activiteiten. U kunt uw ontlasting goed ophouden.

Is licht bruine ontlasting goed?

Een normale, gezonde stoelgang is bruin van kleur. Dit kan best wat variëren van lichtbruine ontlasting tot donkerbruine ontlasting. Denk een beetje aan de kleur van pindakaas en chocoladepasta: ergens daar tussenin zit je sowieso goed.

Waar zit de pijn bij darmkanker?

Aanhoudende pijn, krampen of een opgeblazen gevoel in de buik. Loze aandrang. Aanhoudende vermoeidheid. Het gevoel alsof de darm niet volledig wordt geleegd na de stoelgang.

Wat zijn de eerste symptomen van darmpoliepen?

Klachten en symptomen bij poliepen in de dikke darm
  • bloed in de ontlasting.
  • een verandering in het ontlastingspatroon.
  • een erg onregelmatige stoelgang.
  • buikpijn.
  • onverklaarbaar gewichtsverlies.

Heb je bij darmkanker altijd bloed in de ontlasting?

Bloed en/of slijm in je ontlasting

Bloed of slijm in je ontlasting kan door darmkanker komen. Het bloed hoeft er niet altijd rood uit te zien, ook donkere (bijna zwarte) ontlasting kan betekenen dat er bloed in je ontlasting zit. Als er bloed bij je ontlasting zit, ga dan naar de huisarts.

Heb je buikpijn bij darmkanker?

Niet iedereen met darmkanker heeft pijn. De pijn kan meerdere oorzaken hebben: pijn door de tumor zelf, als de tumor ergens tegenaan drukt in het lichaam. buikpijn of buikkramp als de tumor zorgt voor verstopping.

Hoe kom je erachter dat je kanker hebt?

Om te onderzoeken of je al dan niet kanker hebt, gebeurt meestal een biopsie of een punctie. Daarnaast helpen beeldvorming (onderzoeken zoals CT-scan, MRI, echografie) en laboratoriumonderzoek (zoals bloed- of urineonderzoek) je arts om een diagnose te stellen en om de beste behandeling te kiezen.

Hoe weet je of je een tumor in je buik hebt?

Bij een tumor in de buik zijn de eerste symptomen vaak een vol gevoel, darmklachten of een opgezette buik. Een andere aanwijzing zijn pijnklachten. U kunt pijn hebben doordat de tumor in een orgaan groeit of daar tegenaan drukt. Of doordat de tumor op een zenuw of bloedvat drukt.

Wat voor klachten geeft darmkanker?

De klachten zijn afhankelijk van de plek in de dikke darm waar de tumor zit:
  • bloed of slijm bij je poep.
  • je poep verandert zonder reden: een tijdlang diarree. diarree afgewisseld met gewone of harde poep. een andere kleur van je poep, bijvoorbeeld zwart of een stopverfkleur.
  • loze aandrang.
  • afvallen zonder reden.
  • vermoeidheid.

Wat merk je als je darmflora niet goed is?

Zo'n verstoorde darmflora kan gepaard gaan met een opgeblazen gevoel, een slechte stoelgang, constipatie of obstipatie, winderigheid, vitaminetekort en een verminderde stofwisseling. Als je darmflora uit balans is, is het belangrijk om deze te herstellen en terug in een goed evenwicht te brengen!

Wat zijn de symptomen van een ontstoken darm?

Klachten en symptomen
  • diarree, tot soms 10 - 20 keer per dag en vaak ook 's nachts.
  • bloed en slijm bij de ontlasting.
  • een beetje buikpijn tot heel erge buikkrampen en het gevoel dat je naar de wc moet.
  • pijnlijke anus, met soms bloed bij de anus.
  • vermoeidheid.
  • in ernstige gevallen kan koorts voorkomen.
  • geen zin in eten.

Vorige artikel
Welke beker lekt echt niet?
Volgende artikel
Welke klachten bij bekkenpijn?