Hoe vaak komt baarmoederkanker voor, in welke leeftijdscategorie, en wat zijn de symptomen?

Welke leeftijd oproep uitstrijkje?

Gevraagd door: Tygo Mohamed  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 5/5 (28 stemmen)

Alle vrouwen van 30 tot en met 60 jaar krijgen een uitnodiging voor het maken van een uitstrijkje bij de huisarts. Eerst wordt uw uitstrijkje alleen getest op HPV. HPV is het virus dat een klein risico op baarmoederhalskanker geeft.

Hoe oud moet je zijn voor een uitstrijkje?

Alle vrouwen van 30 tot en met 60 jaar krijgen een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Door er vroeg bij te zijn kan baarmoederhalskanker worden voorkomen. Baarmoederhalskanker komt het meest voor bij vrouwen tussen de 30 en 60 jaar. Valt u in deze leeftijdsgroep?

Waarom uitstrijkje pas vanaf 30 jaar?

Bijna altijd ruimt het lichaam dit HPV en de afwijkende cellen zelf op. Een te grote groep mensen zou onterecht behandeld worden of zich onnodig ongerust maken. Daarom ontvangen vrouwen in Nederland pas vanaf hun 30e jaar een uitnodiging.

Waarom krijg ik geen oproep voor uitstrijkje?

Het tijdelijk stoppen houdt in dat sinds 16 maart 2020 geen nieuwe uitnodigingen meer worden verstuurd voor de bevolkingsonderzoeken naar borstkanker, darmkanker en baarmoederhalskanker.

Hoe vaak krijg je een oproep voor een uitstrijkje?

Bij de meeste vrouwen zien de cellen er na 12 maanden weer normaal uit. Dan is er geen extra onderzoek nodig. Je krijgt dan na 5 jaar weer een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek. Ook vrouwen van 40, 50 en 60 jaar krijgen dan na 5 jaar weer een uitnodiging.

22 gerelateerde vragen gevonden

Waarom geen uitstrijkje meer na 60 jaar?

Waarom geen bevolkingsonderzoek na je 60e? Boven de 60 jaar is de kans dat je baarmoederhalskanker krijgt en daar klachten door krijgt klein. Het kan dan zijn dat je baarmoederhalskanker tijdens het bevolkingsonderzoek ontdekt waar je anders nooit last van gehad zou hebben.

Wat kost een uitstrijkje bij de huisarts?

Het uitstrijkje bij de huisartsenpraktijk voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker is gratis.

Kan je zelf een uitstrijkje aanvragen?

Hoe krijg ik een zelfafnameset? Alle vrouwen tussen de 30 en 60 jaar oud krijgen automatisch iedere 5 jaar een uitnodiging voor het maken van een uitstrijkje bij de huisarts. U kunt dan ook een zelfafnameset aanvragen. Bijvoorbeeld als u het vervelend vindt om een uitstrijkje te laten maken.

Kan ik zomaar een uitstrijkje laten maken?

Voor een uitstrijkje gaat u naar de huisartsenpraktijk. Een uitstrijkje test op HPV en - als HPV gevonden wordt - ook meteen op afwijkende cellen. Als er HPV is gevonden met de zelfafnameset, ontvangt u alsnog een uitnodiging voor een uitstrijkje bij de huisartsenpraktijk.

Kan een uitstrijkje zonder eendenbek?

“Vrouwen hoeven voor een uitstrijkje helemaal niet in eerste instantie naar de huisarts. Ze kunnen het ook thuis met de zelf-afname-test doen, zonder eendenbek!” Dat zegt hoogleraar gynaecoloog Ruud Bekkers van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.

Welke leeftijd baarmoeder onderzoek?

Alle vrouwen van 30 tot en met 60 jaar krijgen een uitnodiging voor het maken van een uitstrijkje bij de huisarts. Eerst wordt uw uitstrijkje alleen getest op HPV. HPV is het virus dat een klein risico op baarmoederhalskanker geeft.

Hoeveel vrouwen hebben afwijkend uitstrijkje?

Hoe veel vrouwen krijgen een afwijkende uitslag na een uitstrijkje? Zo'n 75 procent van de vrouwen krijgt in haar leven te maken met een afwijkende uitslag. en dat is best veel. Als je zo'n uitslag krijgt.

Hoe lang is Oproep uitstrijkje geldig?

U ontvangt uw eerste uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker als u 30 jaar oud bent. Daarna ontvangt u iedere 5 jaar een uitnodiging tot en met 60 jaar.

Waarom uitstrijkje na 10 jaar?

Waarom elke 5 of 10 jaar een uitstrijkje? Het duurt meestal zo'n 10 tot 15 jaar voordat baarmoederhalskanker ontstaat. Het is bewezen dat elke 5 of 10 jaar deelnemen een goede manier is om baarmoederhalskanker op tijd te ontdekken. Het is dan bijna altijd goed te behandelen.

Hoeveel vrouwen laten uitstrijkje maken?

Van alle vrouwen vanaf 16 jaar heeft ruim 52 procent in de afgelopen vijf jaar een cervixuitstrijkje laten maken. Bijna een kwart gaf aan dat ze dit langer dan vijf jaar geleden hebben laten doen. Ruim 2 op de 10 vrouwen van 16 jaar of ouder heeft nog nooit een uitstrijkje laten maken.

Kan je een uitstrijkje laten nemen bij de huisarts?

Je kan namelijk zowel bij de gynaecoloog als de eigen huisarts terecht voor een uitstrijkje.

Hoeveel kost uitstrijkje zorgverzekering?

De kosten voor een cervix cytologisch onderzoek (baarmoederhals uitstrijk) op indicatie zijn € 71,11. Dat geldt ook voor een herhalingsuitstrijk. Afhankelijk van de cytologische bevindingen of de vraagstelling door de huisarts, kan daarnaast een aanvullend HPV onderzoek worden uitgevoerd.

Waarom doet uitstrijkje pijn?

Is een uitstrijkje pijnlijk? Het uitstrijkje duurt ongeveer 10 minuten. Sommige vrouwen vinden het uitstrijkje vervelend, maar het doet meestal geen pijn. Door het aanraken van de baarmoedermond kun je na het onderzoek wat bloed verliezen.

Hoeveel kost uitstrijkje gynaecoloog?

Het onderzoek van het uitstrijkje is meestal gratis. Je betaalt alleen de consultatie bij je huisarts of gynaecoloog. Een deel daarvan krijg je terug van je ziekenfonds. Je betaalt dus alleen het remgeld op voorwaarde dat je huisarts of gynaecoloog geconventioneerd is.

Wat zijn de symptomen van HPV?

Wat zijn de symptomen van HPV?
  • Wratten op je piemel, vagina of kont (anus). Lees meer over genitale wratten.
  • Bloed uit je vagina, bijvoorbeeld na seks. Het kan baarmoederhalskanker zijn. Maar meestal is het een andere soa. Of iets anders ongevaarlijks.

Is een uitstrijkje nodig?

Wanneer is een uitstrijkje nodig? We raden alle vrouwen tussen de 25 en 64 jaar aan om iedere drie jaar een uitstrijkje te laten nemen bij de huisarts of gynaecoloog.

Hoe lang duurt de uitslag van een uitstrijkje?

Baarmoederhalskanker wordt namelijk vrijwel altijd veroorzaakt door HPV (humaan papillomavirus). Als u HPV heeft, onderzoeken we ook of u afwijkende cellen in de baarmoederhals heeft. Uiterlijk vier weken na het maken van het uitstrijkje of het opsturen van de zelfafnameset is de uitslag bekend.

Hoe te ontspannen tijdens uitstrijkje?

Om meer te ontspannen kunt u een paar dingen doen: Ga van tevoren naar de wc. Een volle blaas en darm kunnen tijdens het onderzoek een vervelend gevoel geven. Probeer vooral uw buik en bekkenbodemspieren te ontspannen.

Hoe lang duurt de uitslag van een uitstrijkje bij de huisarts?

Het laboratorium heeft vijf tot tien werkdagen nodig om een uitstrijkje te beoordelen. U krijgt de uitslag via uw huisarts of specialist. Is een High risk HPV-test mogelijk? Het uitstrijkje kan ook getest worden op het HPV-virus (Humaan Papilloma Virus).

Waarom om de 3 jaar een uitstrijkje nemen?

Als je nog niet deelnam of als het langer dan drie jaar geleden is dat je een uitstrijkje liet nemen, ontvang je een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker van het Centrum voor Kankeropsporing. Je maakt zelf een afspraak met je huisarts of gynaecoloog op een dag dat je niet ongesteld bent.

Volgende artikel
Hoe kom je van een woedeaanval af?