Hoe vertel ik mijn kinderen dat ik kanker heb?

Hoe vertel ik mijn kind?

Gevraagd door: Julia Sahin  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.6/5 (7 stemmen)

Vertel het samen, op een veilige, vertrouwde plek en houd het simpel en kort. Zeg in elk geval dat het niet de schuld is van je kind en dat jullie altijd even veel van je kind blijven houden. Jij kent jouw kind(eren) en jullie situatie het beste, dus zoek een manier die bij jullie past.

Wat vertel je een kind over vreemdgaan?

Praat duidelijk en helder met je kinderen, wat jij vindt/voelt doet er niet toe, omschrijf de feiten voor dat moment. Heb je een puber die weet dat er bijvoorbeeld is vreemdgegaan en wat dat betekent, kijk dan of je het gesprek open kan houden. Dus ook al wil je puber niet praten, toch af en toe het gesprek aangaan.

Hoe vertel je een kind van 8 dat je gaat scheiden?

Hoe vertel je de kinderen dat papa en mama gaan scheiden | 9 tips
 • Steun en uitleg.
 • tip 1: Wacht niet met vertellen.
 • tip 2: Vertel het samen.
 • tip 3: Duidelijk, maar niet te veel details.
 • tip 4: Wat blijft er hetzelfde.
 • tip 5: Het is niet hun schuld.
 • tip 6: Vraag hulp.
 • tip 7: Laat anderen zich er niet mee bemoeien.

Wat zeg je als een stel uit elkaar gaat?

Praat met ze. Laat zien dat je er voor ze bent. Bied je hulp aan of zeg: 'Ik heb geen idee wat ik tegen je moet zeggen, maar ik denk aan je. ' Maar wees niet stil, zwijg niet.

Hoe vertel ik aan mijn kinderen dat ik kanker heb?

Het is belangrijk dat zij van u te horen krijgen wat er aan de hand is, en niet van iemand anders. Hierbij is het van belang dat u open en eerlijk bent in het geven van de informatie over uw ziekte. Kies een rustig moment, geef de informatie gedoseerd en vertel alleen wat op dat moment van belang is voor u en uw gezin.

31 gerelateerde vragen gevonden

Wie vertel je dat je kanker hebt?

U kunt uitleggen wat u hebt, wat kanker is, waarom er iets aan moet worden gedaan, wat daarvan de gevolgen kunnen zijn en wat er de komende dagen en weken gaat gebeuren. U kunt ook vertellen dat u heel erg verdrietig bent omdat de dokter u heeft verteld dat u kanker hebt.

Hoe zeg je dat iemand kanker heeft?

Verdraai de focus in gesprekken en ga vooral uit van wat je vriend(in) aan je kwijt wil en waar hij/zij op dat moment nood aan heeft. Soms komt de grootste steun vanuit het stilzwijgend meeleven met wat hij/zij doormaakt en zijn “enkel” een kalme aanwezigheid en een empathisch luisteren nodig.

Wat zeg je tegen iemand die uit elkaar gaat?

Misschien wel de allerbeste tip: vraag waar iemand behoefte aan heeft. Je kent je vriend of vriendin goed, maar hij of zij heeft waarschijnlijk nu behoeften die jij niet hebt of niet kan bevroeden. "Waar kan ik je vandaag mee helpen?" of "Waar heb je nu behoefte aan?" zijn dan ook soms de beste vragen.

Wat als je beste vrienden gaan scheiden?

Soms word je meegesleept door je emoties van je vriendin of vriend. Een beetje afstand is in dat geval toch geen slecht idee. Je vrienden scheiden, jij hoeft niet met hen mee te scheiden. Laat je dus niet mee naar beneden halen, en geef op tijd aan wanneer het te veel wordt voor je.

Hoe reageren op scheiding?

Je bent de beste steun door kleine praktische zaken tijdelijk van de verdrietige partner over te nemen. Zodat hij/zij zich door de grote zaken heen kan worstelen. Luister naar de partner, steeds weer. Kom niet met eigen of andermans ervaringen aanzetten, dat helpt niet.

Hoe je kinderen vertellen dat je gaat scheiden?

Een aantal richtlijnen:
 1. Vertel dat jullie besloten hebben uit elkaar te gaan.
 2. Leg uit dat het niet de schuld van de kinderen is.
 3. Vertel dat scheiden iets is wat grote mensen doen en dat kinderen daar geen invloed op hebben. ...
 4. Vertel de kinderen dat jullie allebei heel veel van hen houden en zullen blijven houden.

Hoe zeg je een kind dat je gaat scheiden?

Geef een korte algemene uitleg over waarom jullie gaan scheiden op het niveau van je kind zonder details of oordelen. Het is belangrijk voor kinderen om te horen waarom jullie uit elkaar gaan, zodat ze het beter kunnen begrijpen en om te voorkomen dat kinderen het gevoel krijgen dat de scheiding hun schuld is.

Wat zeg je tegen kind bij scheiding?

Vertel het met z'n tweeën

Vertel jullie kind met z'n tweeën, in alle rust, wat er aan de hand is. Probeer daarbij allebei evenveel te zeggen. Zo voelt je kind dat het een besluit van jullie beiden is en dat de ene ouder niet meer verantwoordelijk is voor de scheiding dan de ander.

Kan je als vrienden uit elkaar gaan?

Een rustige, drama-loze break-up is het beste wat je kunt krijgen als het aankomt op uit elkaar gaan. Het is vooral heel erg akelig als jullie elkaar oprecht heel erg aardig en lief vinden, maar dat de relatie gewoon niet werkt zoals jullie willen. Soms is er de mogelijkheid om vrienden te blijven met je ex.

Wat doen tegen eenzaamheid na scheiding?

Omgaan met eenzaamheid na scheiding
 1. Tip 1: Praat erover. Als je je alleen voelt, ga je je vaak anders gedragen. ...
 2. Tip 2: Zoek activiteiten met of voor andere mensen. Als je mensen om je heen verzamelt, voel je je vaak minder alleen. ...
 3. Tip 3: Online ondersteuning.

Wat zeggen om iemand te troosten?

Laat gewoon weten dat je er voor een zieke bent door te zeggen: 'Wat fijn om je te zien'. En is de situatie zo uitzichtloos of verdrietig dat je er geen raad mee weet, vertel dan waarmee je zit en zeg: 'Ik vind het heel erg en ik weet niet wat ik moet zeggen, maar ik wil wel graag bij je zijn.

Hoe troost je iemand met liefdesverdriet?

7 tips als je iemand met (liefdes)verdriet écht wil helpen
 1. Luisteren in plaats van praten. Klinkt cliché, maar is intens belangrijk. ...
 2. Haal iemand niet uit z'n kracht. ...
 3. Laat mensen hun eigen fouten maken. ...
 4. Dus los het probleem vooral niet op… ...
 5. Maak ruimte voor het kutgevoel. ...
 6. Vergeet je eigen ego. ...
 7. Kortom: help niet teveel.

Hoe voelt iemand zich die kanker heeft?

Iemand kan namelijk erg verdrietig, bang of boos zijn. De zieke kan daardoor minder aandacht voor je hebben dan je hoopte. Probeer daar begrip voor op te brengen. Iemand kan door zijn ziekte ook erg moe zijn.

Hoe vertel je een kind dat iemand ernstig ziek is?

Vertel je kind bijvoorbeeld vanaf het begin dat je naar de huisarts of dokter gaat omdat je je zorgen maakt. Vertel ook wanneer je de uitslag of behandelingen krijgt. Je kunt slecht nieuws dan in alle eerlijkheid stap voor stap brengen en er samen over praten.

Welke leeftijd kind scheiden?

3+ Nadat kinderen de 3 passeren, valt een scheiding voor kinderen rond 11 jaar het zwaarst. Vanaf deze leeftijd hebben kinderen echt door wat de relatie van hun ouders inhoudt/inhield en zijn ze niet meer alleen gehecht aan beide ouders als persoon, maar ook aan het hele familie-idee.

Wat is een minimale omgangsregeling?

Een minimum omgangsregeling staat niet in de wet en bestaat dus eigenlijk niet. Wel hebben beide ouders het recht en zelfs de verplichting tot omgang met hun kind. Afhankelijk van de situatie wordt er een omgangsregeling vastgesteld, waarbij er in het bijzonder moet worden gekeken naar het belang van jouw kind.

Wat doet echtscheiding met kinderen?

Veel meer problemen

Dit kunnen verschillende problemen zijn. Denk bijvoorbeeld aan sombere gevoelens, angstige gevoelens, een laag zelfbeeld, problemen op school, agressief gedrag, risicovolle gewoontes of problemen met leeftijdsgenoten. Een scheiding kan dus flinke negatieve effecten hebben op een kind.

Hoe vertel je je kind dat je dood gaat?

Hoe vertel ik aan mijn kind dat ik doodga? Je kunt met je partner of een andere naaste bespreken wie dit zal vertellen. Probeer dan samen het gesprek aan te gaan met je kind. Heb je meer kinderen, vertel het nieuws dan aan alle kinderen tegelijk.

Hoe kind uitleggen dood?

Gebruik duidelijke en concrete woorden als u praat over de dood. Vertel wat er is gebeurd en waarom oma is overleden. Geef het kind de keuze om afscheid te mogen nemen van de overledene of om mee te gaan naar de begrafenis of crematie. Leg wel uit hoe deze zich tijdens een begrafenis of crematie hoort te gedragen.

Wat zeggen tegen ouders van ziek kind?

Ik vind het heel erg dat je ziek bent. Ik beloof dat ik je geen domme adviezen zal geven en ook nooit zal zeggen “dat ik het me heel goed kan voorstellen”. Je moet het helemaal zelf ondergaan, maar niet alleen. Ik ben er voor je.

Vorige artikel
Hoe warm baby toedekken?