Het testen van jonge kinderen: hoe gaat dat in zijn werk? (ondertiteld)

Welke leeftijd kind naar GGD?

Gevraagd door: Maya Hendriks  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.1/5 (27 stemmen)

Vanaf de 22-weken prik tot en met de middelbare school houden onze jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen contact met jou en jouw kind. In de eerste duizend dagen nodigen we jou en je kind heel regelmatig uit. Vanaf de tweede verjaardag zit er meer tijd tussen de afspraken.

Welke leeftijd naar de GGD?

Onze afdeling Jeugdgezondheidszorg biedt kinderen gezondheidsonderzoeken aan vanaf hun geboorte tot volwassenheid. Kies hieronder de leeftijd van je kind om te zien wat jullie van ons kunnen verwachten. Of lees onze brochure over gezond opgroeien.

Is gezondheidsonderzoek GGD verplicht?

Het preventieve gezondheidsonderzoek is bedoeld om de groei en ontwikkeling van uw kind te volgen. Het onderzoek is gratis en deelname is vrijwillig.

Wat doet GGD voor kinderen?

De GGD begeleidt ouders bij het opgroeien en opvoeden van kinderen van 0 tot 18 jaar op het consultatiebureau en op de school van jouw kind(eren). GGD IJsselland verzorgt ook de vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma en inspecteert de hygiëne en veiligheid van kindercentra.

Wat doet een schooldokter?

De schoolarts volgt de ontwikkeling van uw kind. Gedurende de schoolperiode van uw kind krijgt u drie keer een uitnodiging voor een bezoek; wanneer het kind 5, 9 en 14 jaar is. De schoolarts of schoolverpleegkundige kijkt naar de sociaal-emotionele en motorische ontwikkeling, maar test ook het gehoor en de ogen.

27 gerelateerde vragen gevonden

Wat controleert de schoolarts?

De schoolarts controleert lengte en gewicht, let op de spraak, houding en motoriek, controleert of je kind goed hoort en ziet en gaat meestal na of je kind mogelijk kleurenblind is.

Wat doet een schoolarts middelbare school?

Gezondheidsonderzoeken in het voortgezet onderwijs. In de 2e en 4e klas van het voortgezet onderwijs komen wij bij jou in de klas voor een gezondheidsonderzoek. We doen dit onderzoek zodat jij zo gezond mogelijk kunt opgroeien en wij je kunnen ondersteunen waar jij dit nodig hebt en wil.

Wat is gezond opgroeien?

dat klinkt heel leuk en dat willen we natuurlijk allemaal voor onze kinderen. Maar wat bedoelen we daar eigenlijk mee? Het lijkt heel simpel, namelijk gezonde voeding, voldoende beweging, regelmatig een frisse neus in de buitenlucht en voldoende rust tussen alle (social media) afleidingen door.

Waar kan ik de 22 weken prik halen?

Vanaf de 22ste week van je zwangerschap kun je deze prik gratis halen bij het consultatiebureau. Deze vaccinatie beschermt jou en je baby in de eerste weken na de geboorte tegen kinkhoest. In de meeste gevallen kan je kind zelf daarna een prik minder krijgen uit het rijksvaccinatieprogramma.

Hoe lang gaat mijn kind worden?

TH = 47,1 + 0,334 * lengte vader + 0,364 * lengte moeder

Lees voor een wetenschappelijke onderbouwing van de formules dit document (pdf) van het NCJ en TNO.

Is gezondheidsonderzoek verplicht?

Volgens de Arbowet mag uw werkgever u een gezondheidstest aanbieden. Als werknemer heeft u recht op zo'n gezondheidsonderzoek, maar u bent meestal niet verplicht om eraan deel te nemen. Vaak heet dit dan een preventief medisch onderzoek, gezondheidscheck of health check.

Waarom komt de GGD op school?

We nodigen uw kind weer uit voor een gezondheidsonderzoek als hij of zij in de tweede klas van het voortgezet speciaal onderwijs zit. Ook dan bekijken we de groei, houding, ogen en oren van uw kind. We praten over de gezondheid en ontwikkeling van uw kind en uiteraard kunt u vragen die u heeft hier stellen.

Wat is een GGD onderzoek?

Wat gebeurt er als de GGD op school komt? Tijdens een speciaal lesuur vul je tegelijk met je klasgenoten de digitale vragenlijst Jij en je gezondheid in op de computer. De vragen gaan over voeding en beweging, seksualiteit en genotmiddelen zoals sigaretten, alcohol of drugs.

Hoeveel inentingen krijgt een kind?

Tussen de leeftijd van 0 en 2 jaar krijgt je kind meerdere vaccinaties. Ze beschermen tegen 11 ziekten. De vaccinaties die je kindje krijgt, zijn de DKTP-Hib-HepB, De Pneumokokken-vaccinatie, de BMR en de Meningokokken-vaccinatie. Met 4 jaar krijgt je kind een DKTP-herhalingsprik.

Hoeveel inentingen krijgt een baby?

Deelname Rijksvaccinatieprogramma

De vaccinaties die je baby krijgt, zijn onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma. In dit programma zitten twaalf inentingen. Deze krijg je gratis aangeboden door de overheid. Wanneer je kindje ongeveer 4 weken oud is, ontvang je een uitnodiging om mee te doen aan het programma.

Wat staat er in contactmomenten JGZ?

Contactmomenten
  • Bij elk bezoek doen we een gezondheidscheck.
  • < 2 weken - gehoortest en hielprik.
  • < 2 weken - huisbezoek.
  • 3 - 4 weken.
  • 2 maanden - 1 vaccinatie (bij geen 22 wekenprik moeder)
  • 3 maanden - 2 vaccinaties.
  • 5 maanden - 2 vaccinaties.
  • 6 maanden.

Waar kan ik de Coronaprik halen?

U kunt u op verschillende plekken in Nederland laten vaccineren tegen het coronavirus. In de bevestigingsmail die u heeft ontvangen staat het adres van de priklocatie waar u terecht kunt. De vaccinatielocaties staan ook op de website van de GGD bij u in de buurt.

Hoeveel kost een kinkhoestvaccin?

Deze vaccins zijn gratis voor iedereen, als je arts ze via Vaccinnet bestelt. Je betaalt dan alleen de consultatie bij de arts om het vaccin te laten toedienen. Als Kind en Gezin of een Centrum voor Leerlingenbegeleiding het vaccin toedient, betaal je ook niet voor de raadpleging.

Waar kan ik een vaccinatie afspraak maken?

Een afspraak voor kindervaccinaties maak je bij de JGZ Jeugdgezondheidszorg.

Hoe wordt je schoolarts?

Om aan de slag te kunnen als Jeugdarts moet je eerst opgeleid worden tot basisarts. Hierna kan je een introductiecursus voor de opleiding tot Jeugdarts volgen om daarna de opleiding jeugdgezondheidszorg te kunnen doen.

Wat doet een jeugdarts op school?

Als jeugdarts zorg je voor alle kinderen en jongeren. Je werkt met jonge kinderen en hun ouders op het consultatiebureau en met oudere kinderen op het basis-en voortgezet onderwijs. Je bent bezig met patiëntenzorg, de lichamelijke, psychosociale en emotionele ontwikkeling en omgeving van een kind, en met preventie.

Wat doet een school verpleegkundige?

De schoolverpleegkundige bewaakt en bevordert de gezondheid van de leerlingen op school in een brede context. Medische handelingen vinden plaats op verzoek van de behandelend arts of de ouders/verzorgers. Daarnaast ondersteunt de schoolverpleegkundige de leerkrachten en onderwijsassistenten met zorgwerkzaamheden.

Hoe vaak mag je ziek zijn in een schooljaar?

Als uw kind langer dan tien aangesloten dagen ziek is, als uw kind binnen twee maanden vaker dan drie keer ziek wordt gemeld, als er twijfels zijn over de verklaring van het ziek zijn of als er zorgen zijn over de leerling, wordt dit gemeld bij de leerplichtambtenaar.

Wat betekent schoolarts?

Een schoolarts is een arts die preventieve zorg verleent en screeningsonderzoeken verricht bij de schoolgaande jeugd.

Wat is de jeugdgezondheidszorg?

Jeugdgezondheidszorg (JGZ) is de publieke gezondheidszorg voor jeugd tussen 0 en 18 jaar. Doel van de JGZ is het bevorderen, beschermen en beveiligen van de gezondheid en de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van jeugdigen van 0-18 jaar, zowel individueel als op populatieniveau.