Wat zijn kinderrechten?

Welke kinderrechten worden er geschonden of niet nageleefd?

Gevraagd door: Willem Uzun  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.3/5 (9 stemmen)

Kinderrechten kunnen op allerlei manieren worden geschonden. Individueel: bijvoorbeeld wanneer het kind mishandeld of misbruikt wordt. Maar ook collectief: bijvoorbeeld wanneer kinderen op basis van hun geslacht, nationaliteit, afkomst of een handicap worden uitgesloten van bepaalde rechten.

Welke landen worden kinderrechten geschonden?

De Index is een jaarlijks vastgestelde ranglijst die meet hoe kinderrechten wereldwijd worden nageleefd en wat landen doen om de rechten van kinderen te verbeteren. Nederland eindigt in de lijst onder aanzienlijk minder welvarende landen als Thailand, Tunesië en Slovenië.

Hoe wordt de bescherming van kinderrechten gecontroleerd?

Toezicht kinderrechten. In Nederland moet de overheid ervoor zorgen dat de eigen wetten en regels overeenstemmen met de artikelen uit het Kinderrechtenverdrag. Daarnaast moet de overheid ervoor zorgen dat de rechten van kinderen in het beleid en in de omgang met kinderen in ons land door iedereen gerespecteerd worden.

Welk land houd zich niet aan de kinderrechten?

Dit Kinderrechtenverdrag is er om de rechten van kinderen wereldwijd te beschermen. Het is ondertekend door 195 landen; de Verenigde Staten en Zuid-Sudan zijn de enige uitzonderingen.

Welke kinderrechten worden er niet nageleefd in Colombia?

Sommige kinderen weten goed hoe je een wapen moet gebruiken, maar hebben niet leren lezen en schrijven. De stem en rechten van kinderen worden nauwelijks meegenomen in het vredesproces, dat is een gemiste kans."

34 gerelateerde vragen gevonden

Welke kinderrechten worden er geschonden in Bangladesh?

Kinderrechten in Bangladesh

Wettelijk gezien is kinderarbeid in Bangladesh tot op zekere hoogte verboden. Bengaalse kinderen moeten verplicht naar school tot hun 10e levensjaar en mogen als ze van school gaan niet voor hun 14e levensjaar gaan werken.

Wie heeft de kinderrechten bedacht?

De Volkenbond, voorloper van de Verenigde Naties, schreef in 1924 in Genève het eerste officiële kinderrechtendocument: de Verklaring van de Rechten van het Kind. Deze verklaring benoemde onder meer het recht op voedsel en gezondheidszorg en het recht op bescherming tegen uitbuiting.

Welke landen doen niet mee aan het Kinderrechtenverdrag?

De VS is nu het enige land ter wereld dat het VN-kinderrechtenverdrag nog niet heeft geratificeerd. Somalië rondde het ratificatieproces vorige week af, waarmee het de 196ste VN-lidstaat werd die het verdrag aannam. Daarmee is het het meest bekrachtigde VN-verdrag ooit.

Welke landen hebben het IVRK niet ondertekend?

Het Afrikaanse land had in januari al aangekondigd dat het die stap zou zetten. De nodige documenten werden nu ook overgemaakt aan het VN-hoofdkwartier in New York. De VS hebben nu als enige VN-lid het verdrag nog niet geratificeerd, hoewel ze het kinderrechtenverdrag al in februari 1995 ondertekend hadden.

Wat zijn de 10 Rechten van het Kind?

Kinderrechten
  • te zeggen wat het denkt of voelt (recht op een eigen mening)
  • een eigen geloof te belijden (recht op een eigen geloof)
  • te spelen en niet te werken (recht op spel en ontspanning, recht op bescherming tegen kinderarbeid)
  • genoeg en gezond te eten (recht op voedsel)
  • onderwijs te volgen (recht op onderwijs)

Hoe werkt UNICEF aan het naleven van de kinderrechten?

UNICEF werkt in meer dan 190 landen en gebieden om de rechten van de kinderen te beschermen. In 156 van de landen waar we aanwezig zijn, zetten we in op ontwikkelingsprogramma's, en indien nodig noodhulpprogramma's, vaak op de moeilijkste plaatsen ter wereld, om de meest kwetsbare en kansarme kinderen te bereiken.

Is het Kinderrechtenverdrag bindend?

Het Kinderrechtenverdrag is juridisch bindend. Dit betekent dat de landen die het geratificeerd hebben, verplicht zijn om zich aan het verdrag te houden. Zo ook Nederland. Doet een land dat niet, dan krijgt het geen sancties opgelegd.

Waardoor komt het dat deze kinderrechten in gevaar zijn?

Er doen zich ongelijkheden voor tussen kinderen uit rijke en armere gezinnen. Kinderen van minder rijke ouders krijgen geregeld een te laag schooladvies. Ook komt discriminatie bij het toewijzen van stageplekken voor, vaak op basis van afkomst of geloof.

Hebben alle landen het Kinderrechtenverdrag ondertekend?

Bijna alle landen in de wereld hebben het Kinderrechtenverdrag ondertekend. Nederland ook, sinds 1995. Na ratificering van het verdrag moet een land zich aan het verdrag houden. Een land moet er dan voor zorgen dat alle wetten en regels zo worden aangepast dat zij voldoen aan de eisen die het verdrag stelt.

Welke algemene rechten heb je overal en altijd?

Alle Kinderrechten
  • Wie is kind. Kinderrechten gelden voor alle kinderen. Je bent een kind als je nog geen 18 jaar bent. ...
  • Geen ontvoering. Je mag niet ontvoerd worden. ...
  • Opvoeding. Je ouders moeten voor jou zorgen. ...
  • 31 – Spelen en vrije tijd. Je hebt als kind recht op vrije tijd en rust.

Hoeveel rechten staan er in het IVRK?

Het IVRK erkent hun burgerlijke, politieke, economische, sociale en culturele rechten. Het werd aangenomen omdat het Universele Verklaring van de Rechten van de Mens te algemeen was om tegemoet te komen aan de specifieke kenmerken van de rechten van het kind.

Waarom zijn Rechten van het Kind belangrijk?

Kinderrechten zijn dus heel belangrijk, omdat kinderen nog in ontwikkeling zijn en daarbij afhankelijk zijn van de liefde, zorg en aandacht van volwassenen. Die volwassenen moeten weten dat er minimumregels zijn waar zij voor moeten zorgen. Voor veel volwassenen is dat gelukkig vanzelfsprekend.

Wat houdt IVRK in?

Het Kinderrechtenverdrag – in 1989 aangenomen door de Verenigde Naties – is het meest geratificeerde mensenrechtenverdrag ter wereld. 194 landen hebben het geratificeerd, de VS heeft als enige land het verdrag ondertekend maar niet bekrachtigd.

Wie kwam op voor de Rechten van het Kind?

Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind

Daarin is in 1989 afgesproken hoe landen met hun jongste bewonertjes om moeten gaan. De aanzet voor het Kinderrechtenverdrag is gegeven door Eglantyne Jebb, de oprichtster van Save the Children. Zij stelde in 1923 de Declaration of the Rights of the Child op.

Wie heeft het Kinderrechtenverdrag geschreven?

Op 20 november 1989 namen de Verenigde Naties in New York het Internationale Verdrag inzake de Rechten van het Kind unaniem aan. Dit Kinderrechtenverdrag gaat over alles waar kinderen mee te maken kunnen krijgen.

Is er kinderarbeid in Bangladesh?

Er werken nog steeds meer dan 3,5 miljoen kinderen van 5 tot 17 jaar in Bangladesh. De hoogste concentratie werkende kinderen is te vinden in Dhaka Division waar naar schatting 690.000 kinderen zijn betrokken bij kinderarbeid.

Welke organisaties zetten zich in voor kinderrechten in Bangladesh?

Bangladesh is een van de landen waar UNICEF actief is om de situatie en rechten van kinderen te verbeteren. Met het BB4C-programma werken we samen met 40 fabrieken in Bangladesh en vaak ook de kleding- en textielbedrijven die hier kleding laten produceren.

Waar komen de kinderrechten vandaan?

Op 20 november 1989 namen de Verenigde Naties het 'Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind' aan. In dit Kinderrechtenverdrag staan 54 artikelen met afspraken over de rechten van kinderen en jongeren tot 18 jaar. Bijna alle landen in de wereld hebben het Kinderrechtenverdrag ondertekend.

Welke bijzondere dingen zijn er over UNICEF te vertellen?

UNICEF is de afkorting van "United Nations International Childrens Fund". Dat betekent zoveel als het "Kinderfonds van de Verenigde Naties".
...
UNICEF wil ervoor zorgen dat elk kind:
  • een goede start krijgt in het leven ;
  • degelijk basisonderwijs kan volgen ;
  • kan opgroeien in een gezonde en veilige omgeving.

Wat zijn de rechten van elk kind?

Kinderrechten gaan over onderwerpen als onderwijs, gezondheid en de rol van familie en ouders. Ze gaan over vrijheid van geloof en vrijheid van meningsuiting. Ze gaan ook over het recht op een naam en een nationaliteit. Over een dak boven je hoofd en spelen.