Wat gebeurt er als je je kind geen naam geeft?
Gevraagd door: bacc. Maryam Ruijs | Laatste update: 18 juni 2022Score: 4.2/5 (67 stemmen)
'Geven de ouders hun kind geen voornaam of weigert de ambtenaar van de burgerlijke stand de opgegeven naam? Dan kiest hij zelf de naam', zo staat in de regels. Dus als er geen naam komt die volgens de ambtenaar mag, moet de ambtenaar een naam kiezen.
Wat als je je kind niet aangeeft?
Wat als je geen aangifte doet, of het vergeet? Als je niet op tijd geboorteaangifte doet, meldt de ambtenaar van de burgerlijke stand dit bij het Openbaar Ministerie (OM). Het kan zijn dat je een boete krijgt.
Hoe mag je je kind niet noemen?
- Dienaar van God.
- Tsjakkalotte (inderdaad, zo wilde Emile Ratelband zijn dochter noemen)
- Frans Rolls Royce (ook uit de koker van Emile)
- TomTom (later alsnog geaccepteerd)
- F (ook deze bijzondere naam is inmiddels geaccepteerd)
- Miracle of Love.
- Maastricht.
- Urine.
Hoeveel voornamen mag je een kind geven?
Het kiezen van de voornaam
Welke voornaam je kind krijgt, mag je in Nederland tegenwoordig bijna helemaal zelf bepalen. Zo zijn er geen regels voor het maximum aantal namen dat je mag kiezen en kun je je dochter zonder probleem een stoere – van origine – jongensnaam geven, zoals Josje, Keet of Guus.
Wie bepaalt voornaam kind?
U bent als ouder of voogd vrij in het kiezen van een voornaam voor uw kind, maar die mag niet ongepast zijn. De ambtenaar van de burgerlijke stand beslist en kan een voornaam weigeren.
Waarom krijgt een kind de naam van de vader?
Ouders met hetzelfde geslacht
Gezamelijk gezag houdt onder andere in dat je beiden wettelijk verantwoordelijk bent voor de verzorging en opvoeding van het kind. De meeste kinderen krijgen de achternaam van hun vader bij hun geboorte, maar sommige krijgen die van hun moeder.
Is het legaal om je kind Jezus te noemen?
In Nederland is het niet bij wet verboden om je kind Jezus te noemen. Wel zijn er sommige gemeenten die deze naam geweigerd hebben in het verleden. In 1960 gaf een stel, dat al twee kinderen had met 5 (de oudste) en 4 (de jongste) voornamen, maar de derde werd een echte klapper.
Waarom 3 voornamen?
Ook tegenwoordig kiezen ouders vaak voor meerdere voornamen, maar om een andere reden. De voornaamste reden is om hun kind te vernoemen (naar familieleden bijvoorbeeld) – én omdat ze niet kunnen kiezen.
Hoeveel voornamen mag je je kind geven in Belgie?
De naamwet van 15 mei 1987 heeft de ouders de vrije keuze gegeven om een voornaam voor hun kind te kiezen. De mogelijkheden zijn onbeperkt en dus al lang niet meer als voorheen beperkt tot de lijst van de heiligen en hun afgeleide namen, dan wel de willekeur van de ambtenaar van de burgerlijke stand.
Kun je je kind later nog een tweede naam geven?
Om een voorouder te eren, of de associatie aan familie of de afkomst te versterken, kan iemand de wens hebben om ook de naam van die persoon te dragen. Het kan ook zijn dat een tweede of derde naam bij de aangifte na geboorte is vergeten. Het is dan mogelijk die extra naam of namen alsnog toe te voegen aan de doopnaam.
Welke namen worden geweigerd?
...
Een paar geweigerde namen op een rijtje:
- Urine.
- TomTom.
- Miracle of Love.
- Maastricht.
- Tsjakkalotte (de dochter van Emile Ratelband)
- Willemszoon.
- Dienaar van God.
Is het illegaal om je kind te slaan?
Onder lichamelijke kindermishandeling vallen alle vormen van lichamelijk geweld tegen het kind. Bijvoorbeeld slaan, schoppen, bijten, knijpen, schudden (van een baby) of het kind laten vallen. Ook de corrigerende tik valt hieronder. Deze is in Nederland sinds 2007 bij wet verboden.
Welke voornamen mogen niet in België?
In België bestaat geen heldere en duidelijke wet met een lijst aan namen die verboden zijn. Sinds de naamwet van 1987, staat het de ouders vrij om een voornaam voor hun kind te kiezen. Zolang de naam geen verwarring geeft, het niet beledigend is en niemand schaadt, is de keuze bijzonder groot.
Is geboorteaangifte verplicht?
De vader of duomoeder van het kind moet de geboorteaangifte doen. De moeder uit wie het kind is geboren, mag aangifte doen, maar dat is niet verplicht.
Kun je je kind aangeven in het ziekenhuis?
Geboorteaangifte van je baby
Je moet aangifte doen bij de burgerlijke stand in de gemeente waar je kind is geboren. Is je kind thuis geboren, dan doe je dus aangifte in je eigen gemeente. Is je kind in het ziekenhuis geboren, dan moet je aangifte doen in de gemeente waar dat ziekenhuis staat.
Welke documenten heb je nodig voor aangifte van een kind?
Voor de aangifte neemt u volgende documenten mee: uw identiteitskaart. het medisch geboorteattest. uw trouwboekje als u gehuwd bent met de moeder of de akte van erkenning als u het kind voor de geboorte erkend hebt.
Hoeveel namen mag je hebben in België?
De naamwet van 15 mei 1987 heeft de ouders de vrije keuze gegeven om een voornaam voor hun kind te kiezen. De mogelijkheden zijn onbeperkt en dus al lang niet meer als voorheen beperkt tot de lijst van de heiligen en hun afgeleide namen, dan wel de willekeur van de ambtenaar van de burgerlijke stand.
Hoeveel voornamen?
Alle circa 600.000 verschillende voornamen die als eerste naam en/of als volgnaam op 1 januari 2015 in de Basisregistratie Personen (BRP), eerder de Gemeentelijke Basisadministratie, geregistreerd waren, zijn in de Nederlandse Voornamenbank opgenomen.
Waarom kiest men een bepaalde voornaam?
Het belangrijkste motief bij de naamkeuze vormt het cluster 'mooie klank' (meisjes 34,0%, jongens 29,5%), 'mooie naam' (meisjes 14,5%, jongens 12,5%) en 'leuke naam' (meisjes 6,8%, jongens 9,8%). Het onderscheid tussen 'mooie klank', 'mooie naam' en 'leuke naam' is door de ouders zelf gemaakt.
Waarom tweede voornaam?
Je wilt je baby vernoemen naar iemand
Wil je graag dat de naam van je moeder, vader of een bekend persoon voorkomt in de naam van je baby, maar wil je liever niet dat het de eerste naam is? Dan is een tweede voornaam de ideale manier om tóch je baby naar iemand te vernoemen, zonder dat dat te overheersend is.
Waarom heb je een voornaam?
Voornamen zijn mode
Dat hangt volgens Bloothooft met twee factoren samen: het geloof en traditie. Tot de jaren vijftig was het traditie om je kind te vernoemen naar een opa of oma. 'Vanuit de familie stond daar grote druk op. ' Als je opa Johannes heette dan noemde jij je zoon ook zo.
Kun je je kinderen dezelfde naam geven?
Als de kinderen verschillende geboortedata hebben, zien wij geen reden waarom je ze niet allebei dezelfde naam zou mogen geven. Waarschijnlijk zou de ambtenaar dit bij de geboorteaangifte wel afraden omdat het vooral voor de ouders en de kinderen zelf best verwarrend kan zijn.
Welke naam mag je je kind geven?
Je mag je kind in Nederland bijna elke naam geven die je maar wilt. Bíjna elke naam, want als je het al te bont maakt heeft de ambtenaar van de burgerlijke stand bij de geboorteaangifte het recht een naam te weigeren.
Hoe moet ik mijn dochter noemen?
Daarin staat alleen: "De voornamen voor uw kind mogen niet ongepast zijn. Denk hierbij aan scheldwoorden, bespottelijke namen of een naam die bestaat uit veel namen. Ook mag de voornaam geen bestaande achternaam zijn. Behalve als de bestaande achternaam ook een voornaam is.
Hoe lang koemelkallergie baby?
Hoe voelt band om buik zwangerschapsvergiftiging?