Welke kaas kan ik eten tijdens de zwangerschap?

Welke kaas eten als je zwanger bent?

Gevraagd door: ds. Phileine van der Meulen  |  Laatste update: 4 november 2025
Score: 5/5 (38 stemmen)

Ja, als je zwanger bent mag je kaas eten, maar met een belangrijke voorwaarde: de kaas moet gemaakt zijn van gepasteuriseerde melk. Gepasteuriseerde melk is tijdens het productieproces verhit tot minimaal 72 tot 95 graden Celsius. Daardoor worden schadelijke bacteriën, zoals de listeriabacterie, gedood.

Welke kaas mogen zwangere vrouwen eten?

nieuws Harde kaas en kaas die is gemaakt uit gepasteuriseerde melk kan tijdens de zwangerschap zonder problemen worden gegeten. Het is echter beter zachte schimmelkazen van rauwe melk te vermijden omdat deze besmet kunnen zijn met de listeria-bacterie.

Welke kaas is veilig tijdens de zwangerschap?

Je kunt bepaalde melk en zuivelproducten veilig eten, waaronder: alle harde kazen, zoals cheddar, Parmezaanse kaas of Gruyère . Gepasteuriseerde halfharde en zachte kazen, zoals kwark, mozzarella, feta, paneer, ricotta, halloumi, roomkaas, smeerkaas of geitenkaas zonder witte korst.

Is de kaas van Albert Heijn gepasteuriseerd?

Wat is Nutri-Score? Cantal AOP is een gepasteuriseerde kaas gerijpt voor een periode van ca 4 tot 5 maanden. De kaas heeft een intens en kruidig karakter door de zoutkristallen krijgt de kaas een lekkere bite.

Is Gouda kaas gepasteuriseerd?

Gepasteuriseerde melk is namelijk kort verhit waardoor bacterien onschadelijk worden gemaakt. Mozzarella (ook mozzarella di bufala) en harde kazen, zoals de Hollandse Goudse kaas, geitenkaas of de Italiaanse Parmezaanse kaas, worden gemaakt van gepasteuriseerde melk en mag je gewoon eten als je zwanger bent.

42 gerelateerde vragen gevonden

Hoe weet ik of kaas gepasteuriseerd is?

De meeste kazen in de supermarkt zijn gepasteuriseerd. Check bij twijfel altijd het etiket: op kaas die niet gepasteuriseerd is, staat 'au lait cru' of 'gemaakt van rauwe melk' op het etiket. Twijfel je, vraag het dan even na in de supermarkt of bij de kaasboer.

Is leerdammer kaas gepasteuriseerd?

Gepasteuriseerde melk, zout, zuursel (bevat melk), vegetarisch stremsel ; in de korst: conserveermiddel natamycine.

Kun je mozzarella eten als je zwanger bent?

Controleer of de mozzarella gemaakt is van verhitte melk. Kazen die gemaakt zijn van gepasteuriseerde of verhitte melk zijn veilig om te eten. Eet geen mozzarella gemaakt van rauwe melk ('rauwe melk' of 'au lait cru' op de verpakking). Er kunnen schadelijke bacteriën in zitten, zoals listeria.

Is Lidl kaas gepasteuriseerd?

De meeste zuivelproducten die je bij Lidl vindt, zijn gemaakt van gepasteuriseerde melk. Er zijn echter ook enkele producten, zoals bepaalde kazen, die bereid worden met rauwe melk. In dat geval staat 't steeds duidelijk vermeld op de verpakking. We denken ook aan onze klanten met een intolerantie voor melkproducten!

Wat zijn rauwe kazen?

Rauwmelkse kaas wordt gemaakt van rauwe, ongepasteuriseerde melk. De melk wordt dus niet verhit tot het gebruikelijke pasteurisatiepunt, zodat alle natuurlijke enzymen en smaakstoffen behouden blijven. Deze natuurlijke enzymen in ongepasteuriseerde melk dragen bij aan een complexere en vollere smaak​.

Is AH feta gepasteuriseerd?

Originele Griekse feta bereid van gepasteuriseerde schapen- en geitenmelk.

Mag je een tosti eten als je zwanger bent?

Probeer daarom elke dag van wat kaas te genieten, bijvoorbeeld op brood, op een tosti of in een maaltijd. Denk aan kaasblokjes door een salade of aan een pastasaus met kaas erin gesmolten of geraspt erover heen. De aanbeveling is elke dag circa 40 gram kaas; dat is ongeveer 2 sneetjes brood belegd.

Is Boursin gepasteuriseerd?

Onze kazen zijn uitsluitend gemaakt op basis van gepasteurizeerde melk, die een thermische behandeling ondergaan op hoge tempertuur. De producten worden in een hygienische omgeving geproduceerd en mogen door zwangere vrouwen gegeten worden.

Is supermarkt kaas gepasteuriseerd?

De meeste kazen in de supermarkt bevatten gepasteuriseerde melk. Lees het etiket ('rauwe melk' of 'au lait cru' op de verpakking) of vraag het even na. Zachte kazen gemaakt van rauwe melk kun je veilig eten als je ze heel goed verhit, bijvoorbeeld in de oven.

Is feta kaas altijd gepasteuriseerd?

Feta: Feta is over het algemeen gemaakt van gepasteuriseerde melk waardoor je het haast altijd kunt eten. Als het niet gepasteuriseerd is, staat dit altijd op de verpakkingen kun je het beter laten staan. Haast alle feta in de supermarkt is echter gemaakt van gepasteuriseerde melk.

Is Leerdammer gepasteuriseerd?

De kaas wordt gemaakt van gepasteuriseerde koemelk. Het productieproces omvat het stremmen van de melk, het snijden van de wrongel, het vormen en persen van de kaas, en het rijpen. Tijdens het rijpen zorgen de gasvormende bacteriën voor de vorming van de karakteristieke gaten.

Welke kaas is wel zwanger?

Ja, als je zwanger bent mag je kaas eten, maar met een belangrijke voorwaarde: de kaas moet gemaakt zijn van gepasteuriseerde melk. Gepasteuriseerde melk is tijdens het productieproces verhit tot minimaal 72 tot 95 graden Celsius. Daardoor worden schadelijke bacteriën, zoals de listeriabacterie, gedood.

Welk fruit mag je niet eten tijdens zwangerschap?

De 3 vruchten die je beter kunt vermijden tijdens je zwangerschap zijn ananas, blauwe druiven en groene papaja. Ananas wordt vaak afgeraden tijdens het eerste trimester van de zwangerschap omwille van de aanwezigheid van een bepaald enzym, namelijk bromelaïne.

Is Griekse yoghurt goed voor zwangerschap?

Eet iets meer eiwitten om je te verzadigen. Denk hierbij aan Franse kwark, Skyr, of Griekse Yoghurt. Het is goed voor de opbouw van cellen en voor de laatste groeispurt van je kindje.

Welke kaas mag je niet zwanger maken?

Gelukkig mag je erg veel kaas eten tijdens je zwangerschap. Er is eigenlijk maar 1 regel waar je je aan dient te houden. Zachte kaasjes, als camembert en brie moeten gemaakt zijn van gepasteuriseerde melk. Harde kazen als Boerenkaas mag je altijd eten.

Mag je brie eten als je zwanger bent?

Brie kun je eten tijdens de zwangerschap, als de kaas gemaakt is van gepasteuriseerde melk. Gelukkig geldt dat voor de meeste brie die in de Nederlandse supermarkten ligt. Wil je het zeker weten? Kijk dan altijd even op het etiket, of vraag de kaasboer of de brie veilig is.

Welke kaas is geen gepasteuriseerde kaas?

Wat zijn ongepasteuriseerde kazen? Bij het maken van ongepasteuriseerde kazen wordt melk direct gebruikt zoals deze van de koe, geit of schaap komt. De melk wordt niet gepasteuriseerd, een proces waarbij melk kort wordt verhit tot ongeveer 72 graden Celsius om bacteriën te elimineren.

Mag je mascarpone eten als je zwanger bent?

Verse kaas: Mag je zachte verse kaas zoals Feta, Mozzarella, Halloumi, Mascarpone of Burrata eten? Ook bij deze varianten geldt het volgende: Als het gemaakt is van gepasteuriseerde melk, mag je deze verse kazen eten.

Kun je burrata eten als je zwanger bent?

Als je zwanger bent kan je bepaalde soorten burrata wel eten, en andere soorten niet. Controleer als je zwanger bent voor de zekerheid of de burrata gemaakt is van verhitte/gepasteuriseerde melk. Kazen die gemaakt zijn van gepasteuriseerde of verhitte melk zijn veilig om te eten.

Kun je geitenkaas eten als je zwanger bent?

Als je zwanger bent, mag je de meeste soorten geitenkaas eten. Gelukkig maar, want geitenkaas is een goede bron van calcium, eiwitten en vitamine B en daarmee gezond voor je tijdens je zwangerschap. Het is ook lichter verteerbaar dan koemelkkaas.

Volgende artikel
Waarom nemen exen contact op?