Bacteriën en virussen - Wat zijn het en hoe kun je een infectie voorkomen?

Welke infecties kunnen er voorkomen bij de moeder?

Gevraagd door: dr. Jesse Yildiz M  |  Laatste update: 10 mei 2023
Score: 4.3/5 (19 stemmen)

Naast kinderziekten kunnen diverse andere infecties gevaarlijk zijn voor moeder of kind, bijvoorbeeld:
  • seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's)
  • streptokokkeninfecties.
  • koortslip.
  • herpes genitalis.
  • bepaalde voedselinfecties (toxoplasma, listeria)
  • cytomegalovirus (CMV)
  • de ziekte van Lyme (veroorzaakt door een tekenbeet)

Welke infecties zijn gevaarlijk tijdens zwangerschap?

De belangrijkste virussen die prenatale infecties kunnen veroorzaken zijn CMV, parvovirus B19 en varicella-zostervirus. Na de invoering van universele rubellavaccinatie is congenitale rubella zeer zeldzaam geworden. Deze infectie komt daarom niet aan bod.

Wat is gevaarlijk voor zwangere vrouwen?

Wat mag je niet eten/drinken als je zwanger bent? Rauwe melk, leverproducten en rauw vlees moet je laten staan als je zwanger bent. Door het eten van rauw vlees (zoals filet américain, ossenworst, rauwe ham en , kun je voedselinfecties krijgen. De bekendste is wel de infectie toxoplasmose.

Wat is CMV infectie tijdens zwangerschap?

Cytomegalie (CMV) is een virusziekte die ontstaat door contact met afscheidingen van een besmet persoon (bv. bloed, speeksel, urine, tranen, vaginale secretie, sperma …). Zwangere vrouwen worden meestal besmet door intensief contact met een besmet kind .

Kan virus kwaad tijdens zwangerschap?

Grotere kans op schade aan de placenta en op doodgeboorte

Toch kan COVID-19 zorgen voor schade aan de placenta, zelfs als de moeder bijna geen klachten heeft. Daarnaast geeft een besmetting tijdens de zwangerschap waarschijnlijk een grotere kans op een doodgeboorte, vooral bij de Delta variant.

37 gerelateerde vragen gevonden

Wat zijn streptokokken zwangerschap?

De 'groep-B-streptokok' is een bacterie die bij veel zwangere vrouwen in de vagina aanwezig kan zijn. Meestal kan deze bacterie geen kwaad voor de zwangere en haar kind, maar in een enkel geval wordt de baby ernstig ziek door een infectie met deze bacterie.

Is de 5e ziekte gevaarlijk voor zwangeren?

Bij niet-immune zwangeren leidt het doormaken van een infectie met parvovirus B19 in een deel van de gevallen tot verticale transmissie. Volgens Brits onderzoek uit 1998 leidt infectie tijdens de eerste 20 weken van de zwangerschap in 9% van de gevallen tot spontane abortus of intra-uteriene vruchtdood.

Hoe weet je of je besmet bent met CMV?

De meeste kinderen of volwassenen die met CMV besmet worden, hebben geen echte klachten en zijn zich niet van de besmetting bewust. Besmetting met CMV lijkt wat op een griepje met koorts, keelpijn, soms wat gezwollen klieren en vermoeidheid. Vaak wordt dan ook eerder aan klierkoorts dan aan een CMV-infectie gedacht.

Hoe kun je besmet raken aan CMV?

CMV wordt doorgegeven via direct en indirect contact met besmette lichaamsvloeistoffen zoals speeksel en urine. Iedereen kan in contact komen met het virus en ziek worden. Zeker kinderen in dagverblijven en crèches en hun ouders/verzorgers.

Hoe weet je dat je CMV hebt?

Typische symptomen zijn koorts, keelpijn, vermoeidheid en gezwollen klieren (variërend van mild tot ernstig). Het ziektebeeld is sterk vergelijkbaar met klierkoorts. Zelfs als er symptomen van een CMV-besmetting zijn, genezen gezonde kinderen en volwassenen doorgaans vlot, zonder gevolgen op lange termijn.

Waarom mag je geen kaneel als je zwanger bent?

Je kunt beter de consumptie van kaneel beperken tijdens de zwangerschap. In kaneel zit namelijk de stof coumarine, en te veel van deze stof kan tot leverschade en bloedingen leiden. En omdat kaneel een erg geconcentreerde specerij is, kan je kaneel beter gematigd eten tijdens de zwangerschap.

Waarom mag je geen zalm eten als je zwanger bent?

Omdat voorverpakte gerookte vis lang bewaard kan worden, kan de listeria-bacterie zich daar makkelijk in vermenigvuldigen tot schadelijke hoeveelheden. De listeria-bacterie kan gevaarlijk zijn voor je baby. Als je de gerookte vis eerst goed verhit (boven de 75 °C), is het wel veilig. Je doodt dan namelijk de bacteriën.

Welke stoffen vermijden tijdens zwangerschap?

Contact met de volgende stoffen moet je zo veel mogelijk proberen te vermijden:
  • nagellakremover met aceton.
  • verf met terpentine.
  • haarverf.
  • chemische stoffen via de lucht van bijvoorbeeld nieuwe vloerbedekking of een pas geverfde muur.
  • ongediertebestrijdingsmiddelen.
  • chemicaliën (zoals foto-ontwikkelvloeistoffen)

Hoe krijg je een infectie tijdens zwangerschap?

Een besmetting tijdens de zwangerschap kan optreden door een allereerste infectie, ofwel door een herinfectie of een reactivatie van het al aanwezige virus. In al deze gevallen is er kans op besmetting van de foetus. Er bestaat geen enkele test die het risico op ziekte bij de foetus kan voorspellen.

Wat noem je infectie van moeder op kind tijdens de geboorte?

Een vroege vorm van een infectie bij baby's noemen we ook wel een vroeg-neonatale infectie of early-onset neonatale infectie. Deze infectie komt meestal door bacteriën zoals de groep B streptokokken (GBS) en door Escherichia coli (E. coli).

Welke infectie zorgt voor vroeggeboorte?

Een vaginale infectie kan een vroeggeboorte veroorzaken. De kans op een infectie is verhoogd bij vrouwen met een verstoring van de bacteriën die normaal in de schede voorkomen.

Kunnen volwassenen CMV doorgeven?

CMV is een virusinfectie die wordt overgedragen via contact met secreties van een besmet persoon (urine, speeksel, tranen, enzovoort). Vooral jonge kindjes lopen de ziekte op via crèches en scholen. Bij volwassenen en kinderen veroorzaakt CMV meestal geen grote problemen.

Is CMV te genezen?

CMV gaat vanzelf over. Er zijn geen medicijnen die de ziekte kunnen genezen. Er zijn wel virusremmers die de klachten kunnen verminderen.

Hoeveel kans op CMV tijdens zwangerschap?

Risico's voor het ongeboren kind

Wie tijdens de zwangerschap voor het eerst in aanraking komt met CMV (die kans is minder dan 1%) kan het virus overdragen op het kind. Van deze geïnfecteerde kinderen heeft 5 tot 10% al bij de geboorte meer of minder ernstige symptomen.

Hoe lang blijft CMV in je lichaam?

De incubatieperiode duurt 4-12 weken. Medisch beeld: In verreweg de meeste gevallen verloopt de infectie (en ook een re-activatie) asymptomatisch of atypisch. Soms is er sprake van een mononucleose-achtig beeld (koorts, keelpijn, lymfkliervergroting, malaise, lymfocytose en leverfunctiestoornissen).

Is CMV heel besmettelijk?

CMV wordt enkel overgedragen door direct contact via lichaamsvocht zoals speeksel of urine. Het virus wordt niet als zeer besmettelijk beschouwd maar omdat heel wat jonge kinderen ermee besmet zijn wordt het toch snel overgedragen in crèches en kleuterklassen, en binnen een jong gezin.

Kan je 2 keer CMV krijgen?

CMV blijft na infectie in het lichaam aanwezig en kan opnieuw actief worden. Jonge kinderen en volwassenen ondervinden vaak geen gevolgen van de infectie. Voor verzwakte mensen en zwangere vrouwen houdt een CMV-infectie wel risico's in.

Waarom sneller ziek zwanger?

Tijdens de zwangerschap neemt de weerstand af. Hierdoor heb je meer kans om ziek te worden. Vaak duurt het ook langer voor je weer helemaal hersteld bent.

Hoe vaak komt toxoplasmose voor zwangerschap?

De helft van de zwangere vrouwen heeft al toxoplasmose gehad voor ze zwanger werd. Zij hebben antistoffen en zijn voor de rest van hun leven beschermd. Ze kunnen geen toxoplasmose meer oplopen of doorgeven aan hun baby. 50% van de zwangere vrouwen kan de ziekte nog oplopen tijdens de zwangerschap.

Hoe begint 5e ziekte?

De oorzaak van de vijfde ziekte is een virus, het Parvo B19-virus. Via druppeltjes kan het virus van de ene kind naar het andere kind gaan, bijvoorbeeld door hoesten of niezen of dichtbij iemand praten. Als uw kind het virus heeft gekregen, kan het nog 2 weken duren voordat uw kind vlekjes krijgt.

Volgende artikel
Hoe grenzen stellen peuter?