Motiongraphic - Hoe werkt Jeugdstrafrecht?

Hoe werkt het jeugdstrafrecht?

Gevraagd door: Ivy van Straaten Bsc  |  Laatste update: 30 januari 2024
Score: 4.2/5 (44 stemmen)

Als de officier van justitie uw kind verdenkt van een strafbaar feit dat gepleegd is toen uw kind nog minderjarig was, kan hij uw kind vervolgen voor de kinderrechter. De rechter oordeelt dan of uw kind iets heeft gedaan wat volgens de wet strafbaar is. Zo ja, dan kan de rechter uw kind een straf of maatregel opleggen.

Wat houdt het jeugdstrafrecht in?

Jongeren tussen de 12 en 18 jaar kunnen vervolgd worden volgens het jeugdstrafrecht. Soms geldt dit ook voor jongvolwassenen tot 23 jaar. Een straf of maatregel moet de samenleving beschermen, herhaling voorkomen en de ontwikkeling van jongeren stimuleren.

Hoe worden jeugdcriminelen gestraft?

Behalve een geldboete of gevangenisstraf kan een jongere uit deze leeftijdsgroep ook een maatregel opgelegd krijgen, zoals begeleiding van de jeugdreclassering of een leerstraf. De Raad voor de Kinderbescherming geeft altijd advies over een straf aan de officier van justitie of rechter.

Welke straffen kent het jeugdstrafrecht?

Welke straffen zijn er? Het jeugdstrafrecht kent dezelfde soorten straffen als het volwassenenstrafrecht, zoals de taakstraf, boete en detentie. Jongeren krijgen eerder een taakstraf of boete opgelegd, maar kunnen ook in detentie terechtkomen.

Welke taakstraffen kunnen in het jeugdstrafrecht worden opgelegd?

Het maximaal aantal uren taakstraf dat een minderjarige onder het jeugdstrafrecht opgelegd kan krijgen is 200 uur, tenzij de rechter besluit tot een combinatie van een werk- en een leerstraf. In dat geval bedraagt de maximale duur 240 uur.

36 gerelateerde vragen gevonden

Welke straf krijgt een minderjarige?

Minderjarige kunnen een geldboete en/of een taakstraf opgelegd krijgen van zowel de officier van justitie, als de rechter. Daarnaast heeft de rechter de mogelijkheid om jeugddetentie op te leggen. De maximumstraffen bij minderjarigen liggen lager dan bij volwassenen.

Kun je een strafblad krijgen als je minderjarig bent?

Ook minderjarigen, dat wil zeggen jongeren in de leeftijd tussen de 12 en 18 jaar, kunnen een strafblad krijgen. Voor de registratie van strafbare feiten gelden dezelfde regels als voor meerderjarigen. Justitiële gegevens van jongeren met een strafblad worden altijd verstrekt aan de rechter en de officier van justitie.

Hoe lang strafblad jeugd?

Dus bijvoorbeeld als je op je 14e een diefstal hebt gepleegd en je op je 17e een VOG aanvraagt, krijg je die gewoon. Het blijft wel op je strafblad staan totdat je 34 jaar bent (leeftijd 14 + 20 jaar bewaartermijn + eventueel de tijd dat je in de gevangenis zat).

Kan een minderjarige een enkelband krijgen?

Jeugddelinquenten tussen 16 en 18 jaar kunnen vandaag alleen een enkelband krijgen als ze eerst uit handen worden gegeven door de jeugdrechtbank, waarna ze volgens het 'gewone' strafrecht worden berecht.

Waar krijg je 12 jaar celstraf voor?

Misdrijven waarop een gevangenisstraf staat van 12 jaar of meer. Zoals moord, doodslag, verkrachting en mensenhandel.

Wat is de meest voorkomende jeugdcriminaliteit?

In 2015 ging het om 35 procent van de minderjarigen. Het percentage zelfgerapporteerde criminaliteit is daarmee relatief stabiel gebleven. Geweldsdelicten, vermogensdelicten en vandalisme komen het meest voor: respectievelijk 20,7 procent, 19,4 procent en 13,4 procent).

Wat kan je doen met jeugdrecht?

Een advocaat in het jeugdrecht kan helpen bij zaken als ondertoezichtstelling, uithuisplaatsing of bij een geschil met de gezinsvoogd. Geeske en Patty zijn ervaren specialisten en hebben al veel ouders en kinderen bijgestaan. Een persoonlijke aanpak vinden wij hierin belangrijk.

Wat valt er onder jeugdrecht?

Het jeugdrecht is een veelomvattend rechtsgebied. Het jeugdrecht ziet zowel op het jeugdstrafrecht als op het civiele recht zoals ondertoezichtstelling, uithuisplaatsing en gezags- en omgangskwesties. Telkens staat de jeugdige centraal.

Hoe oud moet je zijn voor de jeugdgevangenis?

De meeste jeugdigen die in een JJI verblijven zijn tussen de 14 en 21 jaar en de gemiddelde leeftijd bij plaatsing is 17 jaar. Op basis van het adolescentenstrafrecht kan de rechter jeugdigen tot 23 jaar een straf of maatregel opleggen volgens het jeugdstrafrecht.

Waar valt jeugdrecht onder?

Onder het civiel recht vallen onder meer familie- en jeugdrecht, erfrecht, arbeidsrecht, sociaal-zekerheidsrecht, huurrecht, vermogensrecht, handelsrecht en aansprakelijkheidsrecht.

Wat gebeurd er als je je enkelband afknipt?

Als een enkelband wordt verwijderd of het apparaatje dat eraan zit niet meer werkt, gaan bij de reclassering alle alarmbellen af. Er gaat meteen een opsporingsbevel uit, vaak internationaal.

Hoe duur is een enkelband?

In Nederland lopen ongeveer 220 veroordelen rond met een enkelband, vorig jaar in totaal 785 mensen. Terwijl er zo'n 15.000 verdachten en veroordelen vastzitten. Dat kost 217 euro per dag, terwijl een enkelband 50 tot 70 euro per dag kost.

Wat gebeurt er als je niet naar Halt gaat?

Als je je niet aan de afspraken houdt, dan kan je toch worden veroordeeld voor het strafbare feit en krijg je een strafblad. Als je een strafblad hebt wordt dit meegenomen bij het aanvragen van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Voor meer informatie over de gevolgen van de Halt-straf klik hier.

Kan iedereen je strafblad zien?

Kan iedereen mijn strafblad opvragen, bijvoorbeeld mijn werkgever? De gegevens kunnen niet aan iedereen worden gegeven. Een “gewone” werkgever kan de gegevens niet opvragen. In het “Besluit justitiële en strafvorderlijke gegevens” wordt geregeld wie de gegevens kan opvragen.

Hoeveel jaar kijkt een VOG terug?

De terugkijktermijn voor een VOG NP is 4 jaar. Hierop zijn een aantal uitzonderingen: Voor zedendelicten geldt een onbeperkte terugkijktermijn. Voor jongeren tot 23 jaar geldt een terugkijktermijn van 2 jaar, behalve als er sprake is van zedendelicten of zware geweldsdelicten.

Wat kun je niet doen met een strafblad?

Zolang u een strafblad heeft, mag u sommige beroepen niet uitoefenen. Zoals advocaat, leraar of deurwaarder. Voor sommige beroepen heeft u een VOG (Verklaring omtrent gedrag) nodig. Een strafblad kan betekenen dat u geen VOG krijgt.

Met wie krijg je te maken als je verdacht wordt van een Jeugddelicht?

Als je een jeugddelict gepleegd hebt of er verdacht van wordt, wordt dat aangege- ven bij de politie. Die maakt hiervan een proces-verbaal op. De politie stuurt dat proces-verbaal naar het parket (Openbaar Ministerie). Het parket beslist of je voor de jeugdrechter komt.

Hoe lang kan de politie een minderjarige vasthouden?

Hoe lang mogen ze mijn kind vasthouden? Een kind mag zes tot negen uur lang op het politiebureau worden vastgehouden. Dit is afhankelijk van het strafbare feit waarvan het kind wordt verdacht. Bij lichte strafbare feiten kun je denken aan belediging.

Kan een minderjarige in de cel?

Minderjarige verdachten moeten niet meer in een politiecel worden opgesloten. Zij mogen alleen in uitzonderlijke gevallen worden vastgezet, bijvoorbeeld als ze een direct gevaar voor zichzelf of de samenleving vormen. Zij moeten een politieonderzoek thuis kunnen afwachten.

Vorige artikel
Hoe maak ik een zoutoplossing?
Volgende artikel
Waarom pas testen na NOD?