Kindermishandeling

Welke hulpverlening bestaat er voor kindermishandeling?

Gevraagd door: Kaylee Coenen Msc  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.2/5 (32 stemmen)

Ouders kunnen terecht bij 1712, waar een hulpverlener naar hun verhaal zal luisteren en advies zal geven. Maar daarnaast kunnen ouders ook beroep doen op iemand die ze vertrouwen en die hen wegwijs kan maken in het hulplandschap, zoals een huisarts, het CAW, een CLB-medewerker, …

Welke hulpverlening bestaat er bij kindermishandeling?

Iedereen kan bij slachtofferhulp terecht, ook kinderen en jongeren. Je kan hen bereiken via 0800 13 500. Voor vragen over geweld, misbruik en kindermishandeling kan je terecht op 1712.

Welke vormen van kindermishandeling zijn er?

Er zijn verschillende vormen van kindermishandeling, namelijk:
  • Lichamelijke mishandeling. Van lichamelijke mishandeling is bijvoorbeeld sprake als een volwassene regelmatig een kind slaat.
  • Emotionele of geestelijke mishandeling. ...
  • Lichamelijke verwaarlozing. ...
  • Emotionele of geestelijke verwaarlozing. ...
  • Seksueel misbruik.

Hoe ziet de hulpverlening eruit voor kinderen gezinnen waar kindermishandeling voorkomt?

Je kunt hierbij denken aan voorlichting en weerbaarheidstrainingen voor kinderen, maar ook informatievoorziening en hulp bij opvoeding voor de ouders vormen belangrijke onderdelen bij het voorkomen van kindermishandeling. Gemeenten kunnen een belangrijke rol spelen voor de preventie van kindermishandeling.

Wat als je misbruik vermoedt?

U mag Veilig Thuis altijd (anoniem) bellen en uw zorgen delen als het gaat om vermoedens van kindermishandeling. Een medewerker van Veilig Thuis bespreekt de situatie met u en bepaalt in samenspraak met u wat de volgende stappen zijn. Als het nodig is kunt u vervolgens een melding doen van kindermishandeling.

22 gerelateerde vragen gevonden

Wat kun je zelf doen en wat kan de politie doen bij kindermishandeling?

Dit kunt u doen bij kindermishandeling
  • Sta open voor signalen van kindermishandeling. Als u het gevoel heeft dat er 'iets' aan de hand is, klopt dit vaak ook. ...
  • Leg contact met Veilig Thuis via 0800-2000. Zij kunnen advies geven als u uw zorgen maakt om een kind. ...
  • U kunt ook een melding of aangifte doen bij de politie.

Wat gebeurt er na een melding van kindermishandeling?

Als er een melding wordt gemaakt over een gezin, dan nemen mensen van Veilig Thuis contact op met de ouders. De hulpverlener van Veilig Thuis komt bij het gezin thuis om te praten over wat er aan de hand is. Ze praten ook met de kinderen en andere mensen uit de omgeving, zoals een oppas of een opa of oma.

Hoe kan kindermishandeling worden opgelost?

Als ouders of verzorgers de zorg niet (meer) aankunnen, kan hun gedrag ontsporen. Zij kunnen hun kind dan verwaarlozen of gaan mishandelen. Daarom biedt de overheid ondersteuning bij het opvoeden. Dit doen de gemeenten via de Centra voor Jeugd en Gezin of consultatiebureaus.

Welke mogelijkheden zijn er om kindermishandeling te voorkomen?

Interventies. Preventieve interventies voor kindermishandeling zijn vaak gericht op ouders. Zij hebben tot doel de opvoedingsvaardigheden van ouders te versterken en de ouder-kind interactie te verbeteren om zo mishandeling te voorkomen. Dergelijke programma's hebben vaak een cognitief-gedragsmatige aanpak.

Wat is emotioneel verwaarloosd?

Wat is emotionele verwaarlozing? Een gebrek aan aandacht voor de behoeften van het kind aan genegenheid, emotionele steun, aandacht, bevestiging en controle kan duiden op emotionele verwaarlozing.

Welke soort kindermishandeling komt het meest voor?

In Dordrecht wordt per 100 kinderen tien keer zoveel mishandeling geregistreerd bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling als in Amsterdam. Friesland en Zuid-Holland steken als provincie boven de rest van Nederland uit.

Wat is strafbare kindermishandeling?

Wat is kindermishandeling? Kindermishandeling is elke vorm van bedreiging of geweld tegen een minderjarige (een kind in de leeftijd tot en met 17 jaar). Het kan gaan om lichamelijke, emotionele of geestelijke mishandeling. Bijvoorbeeld slaan, schelden of bang maken.

Welke vorm van kindermishandeling is het meest voorkomend?

De meest voorkomende vormen van kindermishandeling zijn emotionele en fysieke verwaarlozing, met respectievelijk 36 en 24 procent van de gevallen.

Hoe pak je kindermishandeling aan?

Blijf niet zelf tobben met jouw vermoeden van kindermishandeling, maar bel of mail met Veilig Thuis Twente. De medewerkers van Veilig Thuis kunnen je adviseren over alles wat met kindermishandeling te maken heeft. Telefoonnummer van Veilig thuis is: 0800-2000.

Wat is kinderverwaarlozing?

De definitie van kinderverwaarlozing is: verwijtbaar nalatig gedrag van een ouder dat resulteert in directe of dreigende schade voor het kind. Dat is precies wat er bij een vechtscheiding gebeurt. Dat er bij scheiding strijd ontstaat is bijna onvermijdelijk.

Wie bellen bij kindermishandeling?

Bel dan met Veilig Thuis. Ook als je twijfelt. 0800-2000 (gratis). Veilig Thuis is het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld, kindermishandeling en ouderenmishandeling.

Wat is fysieke mishandeling?

Lichamelijke mishandeling

Onder lichamelijke of fysieke kindermishandeling vallen alle vormen van lichamelijk geweld tegen een kind, zoals slaan met de vlakke hand of een voorwerp, schoppen, bijten, knijpen, krabben, aan haren trekken of brandwonden toebrengen.

Kun je kindermishandeling anoniem melden?

Bij Veilig Thuis kunt u terecht voor advies als u denkt dat het niet goed gaat met een kind, bijvoorbeeld als u vermoedt dat het kind wordt mishandeld. Het is mogelijk om hierbij anoniem te blijven ten opzichte van het gezin waarover u zorgen heeft. De medewerker van Veilig Thuis legt u uit hoe dit in zijn werk gaat.

Wat doet veilig thuis bij kindermishandeling?

Veilig Thuis (Advies en Meldpunt Huiselijk Geweld en Kindermishandeling) geeft advies, ondersteunt, doet onderzoek en brengt hulpverlening op gang om de situatie voor alle betrokkenen veiliger te maken. Er kan advies gevraagd worden en/of een melding gedaan worden.

Wat gebeurt er na een melding veilig thuis?

Wat doet Veilig Thuis met een melding? Na een melding doet Veilig Thuis het volgende: een hulpverlener die uw gezin al hulp geeft op de hoogte brengen (zoals de huisarts) of het sociale wijkteam. Die helpen uw gezin dan verder.

Wat is een onveilige thuissituatie?

Denk bijvoorbeeld aan kinderen die getuige zijn van geweld in huis, kinderen die zelf slachtoffer zijn van mishandeling/verwaarlozing of kinderen die afhankelijk zijn van volwassenen, die echter door alcohol- of drugsgebruik, een psychische ziekte of agressie in de huiselijke sfeer niet in staat zijn om voor het kind ...

Wat is een veilige thuissituatie?

Wat is Veilig Thuis

Zij geven advies en ondersteuning bij huiselijk geweld en kindermishandeling. En doen onderzoek bij vermoedens van Huiselijk Geweld en kinder- en ouderenmishandeling. Iedereen die zich zorgen maakt over de veiligheid van een kind, kan dat melden bij Veilig Thuis.

Kan veilig thuis je kind afpakken?

Jeugdzorg kan een kind of jongere (tijdelijk) uit huis plaatsen, bijvoorbeeld bij ernstige mishandeling of verwaarlozing. Dit beslist een kinderrechter. Ongeacht of de ouders het daarmee eens zijn. Dit kan een ontzettende klap zijn voor jou als ouder.

Doet politie altijd melding bij veilig thuis?

Iedereen kan een melding doen bij Veilig Thuis. Bijvoorbeeld als iemand zich zorgen maakt over jouw thuissituatie. De meeste meldingen worden gedaan door de politie. Maar ook leraren, hulp- en zorgverleners, verpleegkundigen, (huis-)artsen, familieleden, buren of vrienden kunnen een melding doen.

Waar Meld je kindermishandeling?

Veilig thuis

Dat is het advies- en meldpunt van de overheid voor huiselijk geweld, kindermishandeling en ouderenmishandeling. Veilig Thuis is 24 uur per dag bereikbaar op 0800 – 2000. U kunt met Veilig Thuis uw zorgen bespreken en eventueel een melding doen.

Vorige artikel
Hoe snel groeit een baby maten?