De vrienden van mijn Schoonzusje..

Hoe noem ik de man van mijn schoonzus?

Gevraagd door: Tijmen van der Velden MA  |  Laatste update: 13 februari 2024
Score: 4.8/5 (65 stemmen)

In ruimere zin hebben schoonbroer en zwager ook de betekenis 'de mannelijke partner van de broer of zus van iemands partner'. Algemeen gangbaar in het hele taalgebied als aanduidingen voor aangetrouwde familieleden zijn: schoonzus, schoonmoeder, schoonvader, schoondochter, schoonzoon en schoonfamilie.

Wat is de vriend van je schoonzus?

zwager / schoonbroer | Genootschap Onze Taal.

Hoe noem je de partner van je zus?

Toelichting. Volgens de woordenboeken hebben schoonbroer en zwager dezelfde betekenissen, namelijk 'de broer van iemands partner' of 'de mannelijke partner van iemands zuster of broer'.

Hoe noem je de schoonmoeder van je zus?

Er zijn nog enkele andere termen voor bepaalde verwanten: Schoonouders/schoonvader/schoonmoeder: de ouders van man of vrouw (= aanverwant). Schoonzoon/schoondochter: de man of vrouw van zoon of dochter (= aanverwant). Zwager/schoonzus: de man of vrouw van broer of zus en de broer of zus van man of vrouw (= aanverwant).

Wat is de zus van je schoonzus?

tante = • [familie] zus of schoonzus van iemands vader of moeder.

20 gerelateerde vragen gevonden

Hoe noem je vrouw van je schoonbroer?

Een schoonzus, zwagerin of zwageres is een vrouwelijk aangetrouwd familielid, waarbij de verwantschap dus is ontstaan door een geregistreerd partnerschap of huwelijk. In praktijk betekent dit dat er drie verschillende mogelijkheden zijn om iemand schoonzus of zwagerin of zwageres te noemen.

Wat zijn schoonouders van elkaar?

Een schoonouder betreft de moeder of de vader van de persoon met wie men is (of was) getrouwd. Soms wordt het begrip schoonouder ook gebruikt in niet-huwelijkse relaties zoals een geregistreerd partnerschap. In het geval van de moeder spreekt men van schoonmoeder, in het geval van de vader spreekt men van schoonvader.

Waarom heet het schoonzoon?

Eind vijftiende eeuw kwamen de woorden schoonbroer en schoonzus op, en ook andere aangetrouwde familieleden ging men aanduiden met schoon-: schoondochter, schoonzoon, schoonmoeder, schoonvader. Dit gebruik is afkomstig uit Frankrijk.

Hoe noem je de dochter van je schoonzus?

[familie] een dochter van iemands broer of zus. [familie] een dochter van iemands schoonbroer of schoonzus.

Is schoonmoeder bloedverwant?

Jouw aanverwanten zijn je schoonvader, schoonmoeder, schoonzoon, schoondochter, schoonbroer (zwager), schoonzus, aangetrouwde oom, aangetrouwde tante, aangetrouwde nicht en aangetrouwde neef. Let op: dit zijn niet je bloedverwanten.

Is schoonzus familie?

Dit zijn: broers en zussen (inclusief stiefbroers en stiefzussen) zwagers en schoonzussen.

Hoe noem je de zoon van mijn zus?

Neef (m.) en nicht (v.) zijn twee verschillende familierelaties: Een zoon respectievelijk dochter van iemands broer/zus, ook wel oomzegger of tantezegger.

Wat valt onder partner?

U bent fiscale partners als u voldoet aan 1 van de volgende voorwaarden: U bent allebei meerderjarig en hebt samen een notarieel samenlevingscontract afgesloten. U hebt samen een kind. Een van u heeft een kind van de ander erkend.

Wat is een zwageres?

1. de echtgenote van iemands broer of zus, of de zus van iemands echtgenoot of echtgenote.

Hoe noem je iemand die getrouwd is met je nicht?

In Nederland is 'zwager' het meest gangbare woord als je het over de mannelijke partner van je broer of zus, óf de broer van je partner hebt. Belgen gebruiken juist vaker 'schoonbroer' om diezelfde persoon mee aan te duiden.

Wat is een Swager?

Swagger is een opkomende uiting die vooral in de jongeren- en straatcultuur wordt gebruikt. Het komt er op neer dat iemand die swag heeft - en dus een swagger is - een bepaalde attitude heeft van 'coolness', stijl en naar arrogantie neigende zelfverzekerdheid. De term komt uit de Amerikaanse hiphopscene.

Hoe noem je familieleden?

Je familie bestaat meestal uit: opa's, oma's, tantes, ooms, neven, nichten, papa, mama, broers en zussen. Bij je familie hoort ook een achternaam of familienaam, maar die is niet altijd hetzelfde. Deze volgt meestal de mannelijke lijn. Dus van opa op vader en vervolgens op de zoon.

Hoe noem ik de vriend van mijn kleindochter?

Ook de term achterneef/-nicht moet daarom in het Nederlands dan op die twee manieren gebruikt worden: de kleinzoon van je oom en de kleinzoon van je oudoom zijn allebei je achterneef.

Hoe noem je de vrouw van je oom?

betovergrootouders van uw partner; achterneven en achternichten (kleinkinderen van broers of zussen) van uw partner; neven en nichten (kinderen van broers of zussen van ouders) van uw partner; oudooms en oudtantes (oom of tante van ouders) van uw partner.

Hoe noem je de broer van je schoonzus?

Zowel schoonbroer als zwager is correct. Schoonbroer wordt hoofdzakelijk in België gebruikt, zwager vooral in Nederland. De woorden hebben allebei dezelfde betekenis, namelijk 'de broer van iemands partner' of 'de mannelijke partner van iemands zus of broer'.

Wat is mijn schoonzoon?

schoonzoons, schoonzonen (meerv.) [familie] de man van een dochter of zoon. , behuwdzoon, echtgenoot van een dochter.

Wat betekent schoonzus?

1. de echtgenote van iemands broer of zus, of de zus van iemands echtgenoot of echtgenote.

Is schoonvader eerste graad?

Eerstegraads familieleden: partner*, ouders (ook adoptie- en stiefouders), schoonouders, kinderen (ook adoptie- en stiefkinderen), schoondochters- en zonen. Tweedegraads familieleden: broers en zussen, kleinkinderen, grootouders, schoonzussen en zwagers, stiefbroers- en zussen.

Hoe spreek je je schoonouders aan?

Wanneer schoonkinderen hun schoonouders met 'u' aanspreken hoort daar een beleefde aanspreekvorm bij: 'meneer, mevrouw'. De combinatie 'u' en 'Hans' bekt niet lekker. Als de schoonkinderen u tutoyeren, dan past 'meneer, mevrouw' daar niet bij. Mensen die elkaar tutoyeren gebruiken doorgaans ook elkaars voornaam.

Heeft schoonfamilie recht op erfenis?

Als je geen testament hebt opgesteld, komt alleen je eigen familie in aanmerking voor jouw erfenis en nalatenschap. Hierbij gaat het om bloedverwanten (kinderen, ouders, broers, zussen, grootouders, overgrootouders). Alleen jouw echtgenoot/echtgenote of geregistreerd partner vormt hier de uitzondering op.