Wat zijn mijn rechten als ik zwanger ben?
Gevraagd door: Olivier Duhme auf der Heide sive Heydahrens | Laatste update: 18 juni 2022Score: 4.1/5 (19 stemmen)
Uw werkgever moet zorgen dat u tijdens en na uw zwangerschap veilig en gezond kunt werken. U heeft bijvoorbeeld recht op aangepaste werktijden, aangepaste werkzaamheden en op zwangerschapsverlof. Na uw bevalling heeft u het recht om onder werktijd uw kind borstvoeding te geven of te kolven.
Waar heb je recht op als je zwanger bent?
Tijdens uw zwangerschapsverlof en bevallingsverlof kunt u recht hebben op een zwangerschapsuitkering en een bevallingsuitkering. De opbouw van uw vakantiedagen loopt door. Bij ziekte rond zwangerschap of bevalling kunt u een ziektewetuitkering krijgen. Uw werkgever mag u niet ontslaan omdat u zwanger bent.
Heb je recht op extra pauze als je zwanger bent?
Zwangere vrouwen hebben recht op extra pauzes tot maximaal een achtste van de werkdag. Dus werk jij vier uur op een dag? Dan krijg je een half uur extra pauze, als je dat wilt. Je krijgt de extra pauze gewoon doorbetaald.
Wat als je zwanger bent en geen werk hebt?
Je kunt altijd solliciteren als je zwanger bent. Een zwangerschap mag geen reden voor afwijzing zijn. Heb je een WW-uitkering en ben je zwanger? Dan heb je recht op zwangerschaps- en bevallingsverlofuitkering (WAZO).
Wat als je contract afloopt tijdens zwangerschapsverlof?
Als je tijdelijke contract afloopt tijdens je zwangerschaps- en bevallingsverlof, dan hoeft je werkgever je contract niet te verlengen. Je krijgt wel doorbetaald tijdens je verlof (minstens 16 weken). Wordt je contract niet verlengd, dan kun je een werkloosheidsuitkering (WW) aanvragen bij het UWV.
Wat kost een zwangere werknemer?
Uitkering zwangerschap
De uitkering wordt berekend op basis van het loon van je werknemer en is maximaal 100 procent van het zogeheten maximum dagloon. Als het loon van je zwangere werknemer hoger is dan dit bedrag, betaal je als werkgever het resterende deel zelf.
Hoeveel maanden Kolfrecht?
Hoe vaak mag je kolven op werk? Volgens jouw kolfrecht mag je zo vaak en zo lang als nodig is kolven of borstvoeding geven, met een maximum van een kwart van je werkdag of -dienst. De tijd waarin je dit doet krijg je gewoon doorbetaald. Je hebt dit recht tot je kind 9 maanden is.
Hoelang geen nachten na bevalling?
Als je zwanger bent en daarna, kun je niet verplicht worden om in de nachtdienst te werken. Dat geldt tot 6 maanden na je bevalling. De Arbeidstijdenwet spreekt van een nachtdienst als er meer dan één uur wordt gewerkt tussen 0.00 uur 's nachts en 6.00 's ochtends.
Wat is een harde buik?
Harde buiken voelen aan als een gespannen gevoel of een kramp in de buik. Ze doen in principe geen pijn. Over het algemeen duurt het ongemak hooguit een minuut. Je voelt deze krampen vooral aan de bovenkant van je baarmoeder.
Kun je een miskraam krijgen door te zwaar tillen?
Een miskraam kun je niet zelf veroorzaken door bijvoorbeeld zwaar tillen of geslachtsgemeenschap. Vaginaal bloedverlies en/of buikpijn zijn meestal de eerste tekenen van een miskraam. Een zwangerschap waarbij bloedverlies of buikpijn optreedt zal niet altijd eindigen in een miskraam.
Hoeveel weken zwanger vertellen op werk?
Je bent wettelijk verplicht uiterlijk 3 weken voor ingang van je zwangerschapsverlof aan je werkgever te vertellen dat je zwanger bent.
Kan niet slapen na bevalling?
Stephanie: “Na de bevalling keldert de hoeveelheid progesteron in je lijf, een hormoon dat ervoor zorgt dat je slaperig wordt. Nu je lichaam minder progesteron aanmaakt, slaap je slechter in en verloopt je slaap onrustiger. Ook je oestrogeen-level daalt na de bevalling. Daardoor slaap je minder diep.
Hoe lang mag je kolven op het werk?
Borstvoeding geven en kolven tijdens werktijd
U heeft tijdens de eerste 9 maanden van uw kind het recht om onder werktijd uw kind borstvoeding te geven of te kolven. Dit mag maximaal 1/4e van uw werktijd per dienst in beslag nemen. Uw werkgever moet hiervoor een geschikte, af te sluiten ruimte ter beschikking stellen.
Wat is Kolfrecht?
Tijdens de eerste negen levensmaanden van het kindje mag een vrouw kolven en/of voeden op het werk (kolfrecht). Tot een kwart van de werktijd mag een vrouw gebruiken om te kolven en/of voeden. In deze tijd mag een vrouw ook naar huis om te kolven en/of voeden. De werkgever is verplicht om deze tijd uit te betalen.
Waar moet een kolf ruimte aan voldoen?
De ruimte moet voldoende rustig en afgezonderd zijn. In de ruimte moet een bed of rustbank staan. Voldoende verse lucht en voorzieningen voor klimaatbeheersing zijn nodig. Het dient een ruimte te zijn zonder risico's, zoals de aanwezigheid van gevaarlijke stoffen en verontreinigingen.
Wat voor kosten betaald werkgever tijdens zwangerschapsverlof?
Zwangerschapsuitkering via werkgever
Meestal ontvangt uw werkgever de uitkering. Hij betaalt dan uw loon gewoon door tijdens uw verlof. De zwangerschapsuitkering is gelijk aan 100% van uw dagloon (loon dat u gemiddeld per dag verdient). Maar het is niet meer dan het maximumdagloon.
Wat te doen als werknemer zwanger is?
Is uw werknemer zwanger? Dan heeft zij rond haar bevalling recht op zwangerschapsverlof en een zwangerschaps- en bevallingsuitkering van UWV. Dit is geregeld in de Wet arbeid en zorg (WAZO). U vraagt deze uitkering voor haar aan.
Wat betaalt UWV bij zwangerschap?
Een zwangerschapsuitkering is 100% van het dagloon. Wij berekenen het dagloon op basis van het sv-loon dat uw werknemer verdiende tijdens het dienstverband waarin haar verlof begon.
Kan je contract niet verlengd worden als je zwanger bent?
Heeft u een tijdelijk contract dat afloopt tijdens uw zwangerschap? Dan hoeft uw werkgever uw contract niet te verlengen. Maar uw zwangerschap mag niet de reden zijn om uw contract niet te verlengen. Want dan maakt uw werkgever een direct onderscheid tussen mannen en vrouwen.
Wat moet je doen als je contract niet wordt verlengd?
Als uw tijdelijke contract niet verlengd wordt, heeft u misschien recht op een transitievergoeding. Om te voorkomen dat u werkloos raakt, kunt u voor afloop van de arbeidsovereenkomst om een verlenging vragen. U kunt uw werkgever ook vragen om ander werk.
Kan ik ontslag nemen tijdens bevallingsverlof?
Wanneer u zwanger of net bevallen bent, geniet u extra ontslagbescherming. Op de vraag of het mogelijk is tijdens uw zwangerschap ontslag te krijgen, is het antwoord kortgezegd: nee. Tijdens uw zwangerschap mag uw contract niet opgezegd worden. Dat opzegverbod geldt tot 6 weken na uw zwangerschaps- of bevallingsverlof.
Hoe lang na bevalling nog middagdutje?
Ga voorlopig 's middags rusten. Ook al kan je niet slapen neem dan een boek mee naar bed of ga een film kijken. Zorg er in ieder geval voor dat je in de middag een paar uur voor jezelf hebt. Als je meerdere kinderen hebt, kan je die misschien een paar uur bij een vriendin, buurvrouw of moeder brengen.
Hoe lang duurt herstel na zwangerschap?
Het eerste herstel van uw lichaam na de bevalling duurt zes tot acht weken. Volledig herstel duurt echter drie tot vier maanden. Veranderingen in uw lichaam en in uw omgeving vragen veel energie.
Waarom 6 weken rust na bevalling?
Ga je teveel belasten, tijdens maar ook in de periode vlak na de bevalling, dan kun je diastase ontwikkelen. Er is dan een opening ontstaan tussen de twee spierbanen, die een zwakke plek creëert. Dit kan weer tot allerlei klachten leiden.
Hoeveel mag je verdienen om kinderbijslag te behouden?
Hoe snel vruchtbaar na stoppen met roken?