Kraamzorg op de Brusselse kraammarkt

Hoeveel kost kraamzorg in Belgie?

Gevraagd door: Jorn Sterkman  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.4/5 (55 stemmen)

Je betaalt een uurtarief op basis van je netto gezinsinkomen en je gezinssamenstelling. Deze tarieven zijn vastgelegd door de Vlaamse overheid. Maar je betaalt nooit meer dan €9/uur voor onze kraamzorg. Je mutualiteit of hospitalisatieverzekering komt soms ook nog tussen in de kosten.

Hoeveel betaal je voor kraamzorg?

Hoeveel je betaalt voor kraamhulp hangt af van je netto-inkomen. Meestal is dat maximaal 11 euro per uur. Veel ziekenfondsen betalen kraamhulp voor een groot stuk terug. CM, bijvoorbeeld, betaalt 5 euro per uur terug met een maximum van 150 euro (of 30 uur) per jaar.

Hoe lang kraamzorg Belgie?

Je kan maximum 30 uur kraamzorg per aangesloten ouder per kind en dus tot 60 uur als beide ouders aangesloten zijn en tot 120 uur bij een meerling. Kraamzorg is enkel mogelijk als je op Belgisch grondgebied woont.

Wat doet kraamzorg in Belgie?

Daarom kun je in Vlaanderen en bij de Nederlandstalige diensten in Brussel een beroep doen op kraamzorg, om in alle rust te genieten van je baby. Kraamzorg bestaat uit medische zorgverlening door een vroedvrouw en huishuidelijke hulp door een kraamverzorg(st)er.

Is kraamzorg alleen in Nederland?

Kraamzorg is uniek in de wereld. Behalve Nederland is er geen land ter wereld waar vrouwen een kraamverzorgende krijgen die hen ondersteunen tijdens het kraambed. De kraamverzorgende leert jou en je partner de baby te verzorgen of helpt jou bij de borstvoeding.

25 gerelateerde vragen gevonden

Is kraamzorg gratis?

Voor de kraamzorg moet een verzekerde een eigen bijdrage betalen. De eigen bijdrage bedraagt: voor kraamzorg thuis: € 4,80 per uur; voor kraamzorg in een zogenaamd kraam- of geboortehotel zonder medische indicatie: in ieder geval € 19 per dag voor de moeder en € 19 per baby.

Wie betaalt kraamzorg?

Kraamzorg krijgt u vergoed uit uw basisverzekering. Meestal betaalt u hiervoor een eigen bijdrage. Uit uw aanvullende verzekering kunt u soms een extra vergoeding krijgen.

Wat kost kraamzorg 2023?

Kosten kraamzorg 2023

Eén uur kraamzorg: € 59,33. Inschrijving voor kraamzorg: € 14,91. Intake kraamzorg thuis: € 100,61. Intake kraamzorg telefonisch: € 42,44.

Is het verplicht om kraamzorg te nemen?

Het is niet wettelijk verplicht kraamzorg af te nemen. Op uitdrukkelijk verzoek kunt u in overleg met de verloskundige de kraamzorg op eigen risico stopzetten.

Hoeveel uur kraamzorg op een dag?

De uren kraamzorg worden verdeeld over acht kraamdagen. Met je kraamverzorgende kun je deze uren dagelijks inplannen tussen 8.00 en 18.00 uur. Uiteraard is er 24 uur per dag een kraamverzorgende beschikbaar voor het assisteren bij bevallingen.

Kan je in Belgie thuis bevallen?

In België kan je bevallen in het ziekenhuis, een geboortehuis of thuis. De meerderheid van de Belgische vrouwen bevalt in het ziekenhuis.

Hoeveel dagen is 49 uur kraamzorg?

Zo krijg je bijvoorbeeld een half uur per dag extra als je borstvoeding geeft omdat daar meer begeleiding bij nodig is dan het geven van kunstvoeding. Gemiddeld krijgt een gezin 49 uur basisuren kraamzorg verdeeld over 8 dagen.

Wat krijg je van CM bij geboorte?

Bij geboorte, adoptie of perspectiefbiedende pleegzorg krijg je voor je baby een uniek en waardevol geschenk. Iedere ouder kiest tussen een premie van 130 euro of een geschenkkaart met een waarde van 180 euro* per CM-ouder te besteden bij DreamLand en Dreambaby.

Wat kost het om in het ziekenhuis te bevallen?

Poliklinische bevalling in het geboortecentrum

In 2023 krijgt u € 236 per dag (voor moeder en kind samen) vergoeding uit uw basisverzekering. U betaalt géén eigen risico, maar wel een maximale eigen bijdrage van € 525,85. Sommige aanvullende verzekeringen vergoeden de eigen bijdrage van een poliklinische bevalling.

Wat kost ZZP kraamzorg?

Het gemiddelde zzp tarief voor een kraamzorg zit tussen de €25 (laag) en €45 (hoog) p/u. Het is belangrijk om te je te realiseren dat dit bedrag bruto is en slechts een schatting.

Wat mag je vragen aan kraamhulp?

Veelgestelde vragen kraamtijd
  • Wat doet mijn kraamverzorgende allemaal? ...
  • Biedt mijn kraamverzorgende ook ondersteuning bij borstvoeding? ...
  • Als de kraamverzorgende naar huis is, kan ik jullie dan nog bellen met mijn vragen? ...
  • Hoe maak ik het babybedje veilig op? ...
  • Mijn baby huilt en ik wil graag slapen, wat kan ik doen?

Hoeveel weken aanmelden kraamzorg?

Kraamzorg aanvragen voor de zestiende week

Je kunt je al aanmelden zodra je weet dat je zwanger bent, het beste is om de termijnecho af te wachten zodat de exacte à terme datum bekend is. Zorg dat je op tijd kraamzorg hebt aangevraagd, liefst vóór de zestiende week van je zwangerschap.

Hoeveel uur kraamzorg Na ziekenhuis?

Ja, ook na een ziekenhuisbevalling of ziekenhuisopname krijg je kraamzorg. Voor iedere dag dat je in het ziekenhuis hebt gelegen, wordt gemiddeld zes uur kraamzorg in mindering gebracht op het aantal uren dat de kraamzorgconsulent heeft geïndiceerd tijdens het kennismakingsgesprek.

Kan je kraamzorg afzeggen?

Annulering van de zorg kan uitsluitend schriftelijk plaatsvinden aan het adres van kraamzorg Mama & Baby. Indien een zorgovereenkomst op medische gronden of wegens verhuizing buiten het werkgebied kraamzorg Mama & Baby wordt geannuleerd, dan zijn geen annuleringskosten verschuldigd.

Hoeveel kost 40 uur kraamzorg?

Voor kraamzorg thuis geldt een wettelijke eigen bijdrage van 4,80 euro per uur (2023). Voor kraamzorg in het ziekenhuis (zonder medische noodzaak) geldt een eigen bijdrage van 19 euro per dag (voor het kind) en 19 euro per dag (voor de moeder).

Welke kosten zwangerschap eigen risico?

Eigen risico geldt niet voor verloskundige zorg

Zorg tijdens en na de bevalling valt onder verloskundige zorg, ongeacht de uitkomst van de zwangerschap (bijvoorbeeld een miskraam). Deze kosten vallen niet onder het eigen risico.

Is een verloskundige gratis?

Verloskundige zorg hoort tot het basispakket van de Zorgverzekering. Dat betekent dat de kosten voor de verloskundige, verloskundig actieve huisarts, gynaecoloog en kraamverzorgende vanuit de basisverzekering vergoed worden.

Wat is de beste verzekering als je zwanger bent?

Er is niet 1 beste zorgverzekering voor zwangere vrouwen. Welke zorgverzekering het beste bij je past, hangt af van je wensen en persoonlijke situatie. Vergelijk zorgverzekeringen met elkaar en selecteer op basis van je zwangerschap de beste zorgverzekering.

Welke verzekering vergoed kraamhotel?

Een vergoeding voor een kraamhotel in 2021 wordt verstrekt vanuit het basispakket, er geldt geen eigen risico. Voor deze vergoeding geldt wel een eigen bijdrage. Indien je zorgverzekeraar geen contract heeft afgesloten met het kraamhotel, valt de vergoeding meestal lager uit.

Wat kost een bevalling in Belgie?

De gemiddelde prijs (eigen aandeel) voor een betaling

De gemiddelde prijs voor een gewone bevalling met een prijs in een éénpersoonskamer bedraagt in ons land 1.779 euro. Voor een bevalling met een keizersnede bedraagt dit 2.645 euro.

Volgende artikel
Wat houd moeder kind huis in?