Wat gebeurt er als je te maken krijgt met Veilig Thuis?

Welke hulp biedt veilig thuis?

Gevraagd door: prof. James Meijer  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.3/5 (61 stemmen)

Veilig Thuis is het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld, kindermishandeling en ouderenmishandeling. Je kunt bij Veilig Thuis terecht voor informatie, advies en ondersteuning, om zorgen te bespreken en eventueel om een melding te doen.

Wat heeft Veilig Thuis te bieden?

Veilig Thuis is het advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling. Dit zijn regionale organisaties die slachtoffers, daders en omstanders deskundige hulp en advies bieden. Veilig Thuis biedt ook ondersteuning aan professionals. Overal in Nederland zijn Veilig Thuis organisaties.

Wat is de taak van Veilig Thuis?

Veilig Thuis kan haar wettelijke bevoegdheden niet overdragen aan ketenpartners of andere instellingen. Veilig Thuis mag ze alleen zelf gebruiken in het kader van de wettelijke taken. bevoegdheid om bij een advies of een consult naar gegevens van gezin of gezinsleden te vragen en/of deze vast te leggen.

Welke vragen stelt Veilig Thuis aan kind?

Bij een adviesvraag wil Veilig Thuis graag de naam en functie weten van de beller, maar de naam van het kind en het gezin waarover het gaat hoeft niet bekend te worden gemaakt. De adviesvrager hoeft niet zeker te weten dat het om kindermishandeling gaat.

Wat doet Veilig Thuis na melding huiselijk geweld?

Als je hulp nodig hebt, draagt Veilig Thuis de melding over aan het lokale team van de gemeente waarin je woont. Daarna stopt de betrokkenheid van Veilig Thuis. In het lokale team zitten professionals die jou verder kunnen helpen. Het team neemt contact met jou op om de melding te bespreken.

34 gerelateerde vragen gevonden

Waar kijkt Veilig Thuis naar?

Veilig Thuis kijkt samen met de beller wat er aan de hand is en wat de beller zelf kan doen. Is dit niet mogelijk of is de situatie te complex of ernstig? Dan kan de beller een melding doen.

Wie controleert Veilig Thuis?

Het werk van Veilig Thuis wordt stelselmatig getoetst door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.

Hoe lang duurt een onderzoek van Veilig Thuis?

Wat doet Veilig Thuis nadat ik gemeld heb? Veilig Thuis neemt meldingen aan die een professional doet op basis van het afwegingskader en voert binnen vijf werkdagen een veiligheidsbeoordeling uit (voorheen: triage). Op basis hiervan bepaalt Veilig Thuis welke vervolgstap nodig is.

Kun je Veilig Thuis weigeren?

Kan ik een gesprek weigeren? Wij kunnen niemand dwingen om met ons in gesprek te gaan, maar we hebben wel de wettelijke taak om te onderzoeken of het veilig is in jouw gezin. Dat kunnen we niet doen zonder jou.

Wat zijn de 5 stappen van de meldcode?

Vijf stappen
  • Stap 1: In kaart brengen van signalen.
  • Stap 2: Overleggen met een collega (eventueel Veilig Thuis raadplegen van of een deskundige op het gebied van letselduiding).
  • Stap 3: Gesprek met de betrokkene(n).
  • Stap 4: Wegen van het huiselijk geweld of de kindermishandeling.

Wat is het verschil tussen een adviesvraag en een melding Veilig Thuis?

Anoniem melden

Professionals kunnen hun vragen en zorgen anoniem voorleggen. Bij een adviesvraag noteert Veilig Thuis geen gegevens van de betrokkenen. Een professional kan alleen bij hoge uitzondering anoniem blijven bij een melding: als open melden de veiligheid van het kind of de professional zelf in gevaar brengt.

Doet politie altijd melding bij Veilig Thuis?

Als de politie op een adres komt waar ook kinderen zijn en de politie maakt zich zorgen over hun veiligheid, dan meldt de politie dit bij Veilig Thuis. Is de situatie voor kinderen erg gevaarlijk, dan grijpt de politie meteen in.

Wat is een stabiele thuissituatie?

Een veilig thuis houdt in dat u en uw kinderen in een gezonde situatie kunnen opgroeien naar volwassenheid. Dit lukt niet als u zich in een onveilige of onrustige thuissituatie bevindt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat u als ouder de zorg van uw kind tijdelijk niet kan uitvoeren.

Welke meldingen worden door Veilig Thuis gemonitord?

Welke casussen worden gemonitord? Alle casussen waarbij Veilig Thuis de veiligheidsvoorwaarden heeft vastgesteld, worden gemonitord.

Wat vraagt Veilig Thuis aan school?

Scholen zijn verplicht om vermoedens of signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling te melden bij het meldpunt 'Veilig Thuis'. Scholen hebben een meldcode waarin beschreven is welke stappen daarvoor gezet moeten worden.

Is Veilig Thuis hetzelfde als jeugdzorg?

Veilig Thuis is per regio georganiseerd en geeft advies en biedt ondersteuning, ook aan professionals. Iedereen kan (anoniem) advies vragen of melding doen bij Veilig Thuis. De hulpverlener van Veilig Thuis kijkt vervolgens of, en welke professionele hulp er nodig is. Dat kan jeugdhulp zijn, maar ook jeugdbescherming.

Kun je anoniem melding doen bij Veilig Thuis?

Tijdens het chatten kunnen wij wel adviseren over het maken van een melding. Het chatten met Veilig Thuis is 100% anoniem. Wij weten niet wie jij bent en dit hoef je ons ook niet te vertellen. Het chatgesprek is niet terug te herleiden naar jou als persoon.

Wie mag Veilig Thuis om advies vragen?

Veilig Thuis is het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en/of kindermishandeling. Iedereen die te maken heeft met een vermoeden hiervan, kan contact opnemen met Veilig Thuis voor advies en ondersteuning of het doen van een melding.

Kan Veilig Thuis aangifte doen?

Na een melding van kindermishandeling door de JGZ aan Veilig Thuis, kan Veilig Thuis aangifte doen bij de politie.

Wat gebeurt er als je een melding maakt?

Wat gebeurt er na de melding of aangifte? Het slachtoffer kan bij zijn aangifte doorgeven dat hij op de hoogte wil blijven van de voortgang. Zoals het opsporen en aanhouden van de dader door de politie en wat het Openbaar Ministerie (OM) gaat doen. Het slachtoffer kan de voortgang via het slachtofferloket volgen.

Wat is een slechte thuissituatie?

Problemen thuis

Het gaat niet goed bij je thuis. Er is bijvoorbeeld veel ruzie in huis, er is geen rust meer. Je ouders zijn vaak negatief tegen je, je wordt misschien wel uitgescholden of geslagen. Of je ouders maken veel ruzie met elkaar.

Wat vraagt de rechter aan een kind?

De kinderrechter vraagt bijvoorbeeld over waar en bij wie je de meeste tijd wilt wonen. Of hoe en hoe vaak je de andere ouder dan zou willen zien. Of wil je juist bij allebei wonen en wil je ze allebei evenveel zien. Allemaal onderwerpen die de kinderrechter bespreekt met het kind.

Wat moet je doen als het thuis niet goed gaat?

Problemen thuis
  1. Met zorgen over problemen in uw gezin kunt u bij de huisarts terecht.
  2. Ook als jongere kun je een afspraak maken om te praten over problemen.
  3. De dingen waar u met uw huisarts over praat, mag uw huisarts niet zomaar doorvertellen aan anderen.

Wat gebeurt er als er een melding wordt gemaakt bij Veilig Thuis?

Na een melding doet Veilig Thuis het volgende: een hulpverlener die uw gezin al hulp geeft op de hoogte brengen (zoals de huisarts) of het sociale wijkteam. Die helpen uw gezin dan verder.

Wat is het verschil tussen meldcode en meldplicht?

Een verplichte meldcode is iets anders dan een meldplicht. Bij een meldplicht moet de professional zijn vermoeden van geweld melden bij andere instanties, bijvoorbeeld bij Veilig Thuis Kennemerland. Die verplichting bestaat niet bij een meldcode.

Volgende artikel
Wat zegt een goede 13 weken echo?