Wat veroorzaakt hoofdbonken bij kinderen en hoe kun je dit stoppen?

Waarom bonkt een kind met hoofd op de grond?

Gevraagd door: mr. Olaf Honing D  |  Laatste update: 14 juli 2025
Score: 4.3/5 (49 stemmen)

Soms gaan baby's of peuters met hun hoofd bonken als ze in bed liggen. Dit doen ze onbewust om zichzelf tot rust of in slaap te brengen. Soms brommen of neuriën ze er ook bij. Het is te vergelijken met andere manieren waarop kinderen tot rust proberen te komen, zoals wiegen, duimzuigen of met een plukje haar spelen.

Waarom bonkt mijn kind met zijn hoofd op de grond?

Hoofdbonken is een ritmische bewegingsstoornis waarbij kinderen hun hoofd heen en weer, van voor naar achter en van links naar rechts bewegen. Het lijkt een gewoonte en komt voor bij kinderen of mensen die proberen te kalmeren, pijn verminderen of hun gevoelens niet kunnen uiten op een andere manier.

Wat betekent het als je hoofd bonkt?

Spanningshoofdpijn is de meest voorkomende vorm van hoofdpijn en heeft meestal geen duidelijke oorzaak. De pijn zit veelal aan beide kanten van het hoofd en voelt soms als een knellende band. U kunt een milde variant van spanningshoofdpijn hebben, maar ook een episodische of chronische.

Is hoofdbonken een vorm van autisme?

Hoofdbonken komt vaak voor bij mensen met een autismespectrumstoornis . Onderzoek suggereert dat het een van de meest voorkomende, repetitieve gedragingen is die geassocieerd worden met autisme.

Wat is de oorzaak van hoofdbonken?

Wat is de oorzaak van hoofdbonken? Het is niet goed bekend waardoor hoofdbonken ontstaat. Tijdens de slaap worden wel meerdere bewegingen gezien die horen bij het slapen. Waarschijnlijk speelt het voorste deel van de hersenen een belangrijke rol bij het ontstaan van deze bewegingen tijdens de slaap.

42 gerelateerde vragen gevonden

Waarom schudden kinderen met hun hoofd?

Het ziet er wat gek uit als een baby met zijn hoofd heen en weer beweegt. Schudt jouw baby met het hoofd in bed? Dit is vaak een teken dat je baby zichzelf probeert te kalmeren en zoekt naar de juiste slaaphouding. Het bewegen van het hoofd is in principe onschuldig en gaat vanzelf over.

Waarom wiegt mijn kind zichzelf in slaap?

Kinderen die voor het slapen gaan zichzelf wiegen of met hun hoofd slaande bewegingen maken, komen door het ritme tot rust. Dat kan geen kwaad, maar zorg wel voor bescherming. Als ouder kun je je kind ook wiegen, of een schommelstoeltje neerzetten.

Wat te doen tegen hoofdbonken bij een kind?

Een kind hoeft niet behandeld te worden tegen het hoofdbonken, het gedrag verdwijnt vanzelf weer. Hoofdbonken heeft wel te maken met spanningen. Als de spanning bij het kind toeneemt, zal het hoofdbonken heftiger worden. Soms helpt het om het kind heel geleidelijk tot rust te brengen voor het slapengaan.

Hoe herken je autistische trekjes?

Dubbele betekenissen of (woord)grapjes worden niet begrepen. Eigenaardigheden in taalgebruik. Bijvoorbeeld te luid praten, eentonig praten, letterlijk herhalen van woorden (echolalie), zelf woorden maken (neologismen). Grote moeite hebben in het gaande houden van gesprekken.

Welke signalen kunnen wijzen op autisme?

De meest voorkomende kenmerken van autisme zijn:
  • Moeilijk contact maken en onderhouden;
  • Veel moeite hebben met veranderingen;
  • Niet flexibel zijn in denken en doen;
  • Zich moeilijk iets kunnen verbeelden of de fantasie laten gaan;
  • Gevoeliger of juist minder gevoelig voor prikkels als pijn en geluid zijn;

Wat te doen tegen een bonkend hoofd?

Over het algemeen helpen de onderstaande tips goed tegen hoofdpijn:
  1. Zorg voor voldoende frisse lucht.
  2. Neem op tijd je rust en ontspanning.
  3. Zorg voor regelmaat.
  4. Drink voldoende water.
  5. Zorg voor een goede lichaamshouding.
  6. Doe regelmatig ontspannings-oefeningen.
  7. Vermijd dranken met cafeïne en alcohol.

Wat is een kloppend gevoel in mijn hoofd?

Als je migraine hebt, dan voel je een heftige pijn die meestal bonken dof kloppend is. De pijn zit vaak aan één kant van je hoofd en wordt erger als je veel beweegt. De migraine kan ervoor zorgen dat je je misselijk voelt of moet overgeven. Ook kun je erg gevoelig worden voor licht en geluiden.

Hoe ziet hoofdbonken eruit?

Wat is hoofdbonken? Misschien heb je niet echt een idee bij hoe hoofdbonken eruit kan zien. Het betreft het herhaaldelijk, stereotiep en ritmisch met het hoofd bonken op ofwel het matras, zijkanten of hoofdbord van het bed of tegen de muur. Dit kan liggend gebeuren of op handen en knieën zittend of rechtop zittend.

Wat als je hoofd bonkt?

Pijnstillers, zoals Ibuprofen (Nurofen) en Paracetamol (Dafalgan), kunnen de pijn verzachten die je voelt bij sinushoofdpijn. Ze kunnen ook andere symptomen behandelen, zoals een pijnlijke kaak of koorts. Maar deze medicijnen pakken niet de onderliggende ontsteking aan die de pijn veroorzaakt die je voelt.

Hoe ga je om met een driftbuien bij een kind?

Hoe omgaan met driftbuien?
  1. Laat je kind uitrazen.
  2. Bij sommige kinderen werkt oppakken kalmerend, maar de meeste worden er nog kwader van.
  3. Blijf zelf zo rustig mogelijk. ...
  4. Als je kind heftig reageert op de grenzen die je stelt, komt de verleiding om je grenzen te verleggen.

Wat is bodyrocking?

Ritmische bewegingen tijdens de slaap

Typische vormen zijn 'bodyrocking' waarbij het hele lichaam in een ritmische beweging heen en weer schudt, of 'headbanging' waarbij iemand herhaaldelijk met het hoofd tegen de kussens of het matras slaat. Het komt vooral voor bij kleuters en jonge kinderen.

Wat zijn de vroege symptomen van autisme?

Kenmerken van autisme kunnen bijvoorbeeld zijn dat je kind:
  • anderen weinig aankijkt of weinig naar anderen lacht;
  • niet reageert als het wordt aangesproken;
  • weinig interesse heeft in andere mensen;
  • moeilijk te troosten is;
  • weinig brabbelt of de taal komt moeizaam op gang;
  • weinig gevarieerd speelt;

Hoe herken je ADHD bij een kind?

Kinderen met ADHD zijn vaak erg druk en snel afgeleid. Ze hebben moeite met luisteren bijvoorbeeld, of om hun aandacht ergens bij te houden. Ook zeggen en doen ze vaak dingen zonder er eerst over na te denken. Toch heeft niet elk kind met druk en impulsief gedrag ADHD.

Hoe herken je een lichte vorm van autisme?

Overeenkomsten lichte vorm van autisme herkennen

Problemen in de sociale interactie in hun privéleven of werkomgeving. Meer moeite met plotselinge veranderingen. Moeilijk los kunnen laten, scherpe focus en oog voor details. Chaos in het hoofd bij drukte, onrust of veel prikkels.

Waarom bonkt mijn kind met zijn hoofd tegen de grond?

Hoofdbonken komt veel voor bij kinderen in de leeftijd van 8 maanden tot ongeveer 3 jaar. Het gaat vaak vanzelf over en het komt bijna altijd 'goed'. Vaak is het een periode heel erg, en wordt het daarna weer minder. Hoofdbonken kan best heftig zijn voor ouders om mee te maken.

Wat is hoofd bonken?

Hoofdbonken is de meest voorkomende ritmische bewegingsstoornis. Hoofdbonken ontstaat gemiddeld rond de leeftijd van 8 maanden en is ongebruikelijk na de leeftijd van 4 jaar. Hoofdbonken is bij een gezond kind meestal een onschuldige aandoening die vanzelf weer overgaat.

Wat zijn zelfstimulatie-aanvallen bij kinderen?

Zelfstimulatie-aanvallen kunnen voorkomen in de eerste levensjaren bij jonge kinderen. Ze kunnen afwezig en in zichzelf gekeerd zijn door het ritmische aan- en ontspannen van spieren in benen en bekkenbodem. Dit gaat vanzelf weer over. Tics komen voornamelijk voor bij kinderen in de schoolgaande leeftijd.

Waarom slaat mijn kind zichzelf als hij boos is?

"Een kind is niet van nature agressief naar zichzelf toe, maar zal op dat moment eerder verdriet of boosheid ervaren. Met die emoties moet hij geholpen worden." Maar maak je geen zorgen: het hoeft volgens Okma niet te betekenen dat je kind later bij boosheid ook anderen zal gaan slaan.

Wat doet te weinig slaap met een kind?

Minder dan negen uur slaap leidt bij kinderen in de basisschoolleeftijd namelijk tot een behoorlijke achteruitgang van bepaalde hersenfuncties, met name op het gebied van geheugen, intelligentie en psychisch welzijn.

Hoe leer je je kind zelf in slaap te vallen?

Neem 's avonds de tijd om je kind met een vast ritueel naar bed te brengen. Zorg dat het laatste stukje van het ritueel, bijvoorbeeld voorlezen of een liedje zingen, in bed gebeurt. Daarna geef je een nachtzoen en zeg je heel beslist: 'Nu ga je lekker slapen. ' Dat werkt beter dan vragen of je kind lief gaat slapen.