Welke voedingsmiddelen u beter kunt vermijden tijdens de zwangerschap, en WAT U WEL KUNT ETEN.

Welke ham mag je niet als je zwanger bent?

Gevraagd door: kand. Vince van Dam LLM  |  Laatste update: 6 november 2025
Score: 5/5 (1 stemmen)

Sommige vleeswaren zoals rauwe ham of parmaham zijn nog deels rauw. Er kunnen ziekmakers zoals Toxoplasma gondii in zitten, deze zijn gevaarlijk voor je baby. Eet dit daarom niet. Als je ze heel goed verhit, bijvoorbeeld in de oven, dan kan het wel.

Welke ham mag je eten als je zwanger bent?

Zorgeloos ham eten tijdens een zwangerschap

Gebraden vleesbrood, beenham, noem maar op. Ook gerookt spek tijdens je zwangerschap verorberen is prima. Zolang je het maar in de koelkast bewaart bij een temperatuur van 4°C en het vlees niet langer dan vier dagen na opening bewaart, kan je blijven genieten.

Waarom mag je geen serranoham als je zwanger bent?

Door het eten van rauw vlees (zoals filet américain, ossenworst, rauwe ham en , kun je voedselinfecties krijgen. De bekendste is wel de infectie toxoplasmose. Deze kan schadelijk zijn voor je baby tijdens de zwangerschap.

Welke vleeswaren mag je niet als je zwanger bent?

Gerookt of rauw vleeswaren:

Gerookte vleeswaren, zoals gerookte ham en rosbief, en rauwe vleeswaren, zoals filet americain en rauwe ham, kunnen Listeria bevatten. Het is beter om deze tijdens de zwangerschap te vermijden.

Welke Italiaanse ham is zwanger?

Serranoham en Parmaham

Parmaham is ook een bekende hamsoort. Dit is Italiaanse rauwe ham. Tijdens de zwangerschap mag je ook geen Parmaham eten. Gekookte ham, zoals schouderham en achterham, kun je wel eten nu je zwanger bent.

44 gerelateerde vragen gevonden

Welke soort ham is veilig tijdens de zwangerschap?

Geroosterde gekookte ham is ook een goed alternatief voor wie de smaak van gedroogd vlees niet wil opgeven. Naast gekookte en geroosterde ham is mortadella ook een veilig gedroogd vlees om te eten tijdens de zwangerschap.

Waarom geen Parmaham zwanger?

Sommige vleeswaren zoals rauwe ham of parmaham zijn nog deels rauw. Er kunnen ziekmakers zoals Toxoplasma gondii in zitten, deze zijn gevaarlijk voor je baby. Eet dit daarom niet. Als je ze heel goed verhit, bijvoorbeeld in de oven, dan kan het wel.

Wat mag je absoluut niet eten als je zwanger bent?

Rauwe vis, schaal- en schelpdieren en gerookte kant-en-klare vis uit de koeling. Ook roofvissen, zoals zwaardvis, haai en koningsmakreel, zijn geen goed idee. Kaas van rauwe melk ('au lait cru'), rauwe eieren en rauwe melk. Melk uit de supermarkt is gepasteuriseerd of gesteriliseerd.

Kun je mozzarella eten als je zwanger bent?

Controleer of de mozzarella gemaakt is van verhitte melk. Kazen die gemaakt zijn van gepasteuriseerde of verhitte melk zijn veilig om te eten. Eet geen mozzarella gemaakt van rauwe melk ('rauwe melk' of 'au lait cru' op de verpakking). Er kunnen schadelijke bacteriën in zitten, zoals listeria.

Waarom geen kaneel zwanger?

Hierin zit de stof coumarine. Dit is een bloedverdunnende stof. Een grote hoeveelheid van dit stofje kan leiden tot leverschade of bloedingen. Tijdens je zwangerschap kan coumarine via de placenta ook bij je kind komen en bloedingen veroorzaken.

Wat moet je vermijden in het eerste trimester?

Hoewel de foetus op dit moment slechts 2,5 tot 3,8 centimeter lang is, zijn alle belangrijke organen en systemen gevormd. Tijdens het eerste trimester is de foetus het meest vatbaar voor schade door stoffen zoals alcohol, drugs en bepaalde medicijnen, en voor ziekten zoals rodehond (rodehond) .

Waarom geen salami zwanger?

Helaas wordt salami tijdens het produceren niet genoeg verhit. Hierdoor kunnen schadelijke bacteriën zoals de listeria-bacterie snel uitgroeien tot schadelijke hoeveelheden. Je kunt salami dus het beste niet zo uit het vuistje eten, maar eerst de worst verhitten. Dit kan bijvoorbeeld in de pan of oven.

Is parmaham geschikt voor zwangere vrouwen?

Wees voorzichtig met vleeswaren tijdens de zwangerschap

Veel vleeswaren, zoals salami, parmaham, chorizo ​​en pepperoni, worden niet gekookt, maar slechts gepekeld en gefermenteerd. Dit betekent dat er een risico bestaat dat ze toxoplasmose-veroorzakende parasieten bevatten.

Welke groente mag niet zwanger?

Nitraatrijke groenten (andijvie, bleekselderij, Chinese kool, koolrabi, postelein, raapstelen, rode biet, sla, spinazie, spitskool en venkel) werden lange tijd beschouwd als mogelijk schadelijk voor de gezondheid.

Welke ham is niet rauw?

Er zijn twee soorten ham, gekookte ham en rauwe ham. Het verschil zit hem in de manier van zouten, gekookte ham wordt namelijk nat gezout, en rauwe ham (minstens) droog. Gekookte ham, zoals de welbekende achterham, wordt een tijdje in een pekelbad van water, zout en eventuele kruiden gelegd.

Waarom mag je geen pesto als je zwanger bent?

Kruiden die je met mate moet gebruiken zijn: venkel, salie, dragon, anijs, basilicum, pesto en kaneel. Dit betekent niet dat je geen kaneelstok of broodje pesto mag eten; deze kruiden zijn pas schadelijk wanneer je er op lange termijn heel veel van binnenkrijgt.

Waarom mag je geen brie eten als je zwanger bent?

In brie gemaakt rauwe melk kan de listeria bacterie voorkomen. Deze bacterie kan schadelijk zijn tijdens de zwangerschap. Wil je meer weten over listeria bacterie, lees hier verder.

Mag ik kwark eten als ik zwanger ben?

Veel magere zuivelproducten kunnen een gezond onderdeel van je dieet zijn . Denk hierbij aan magere melk, mozzarella en kwark. Maar eet of drink geen melkproducten die geen pasteurisatieproces hebben ondergaan.

Mag een zwangere vrouw slagroom eten?

Zwangere vrouwen mogen gerust gepasteuriseerde slagroom eten.

Waarom geen honing zwanger?

Ongepasteuriseerde honing kan sporen van de bacterie Clostridium botulinum bevatten, wat gevaarlijk kan zijn voor een zich ontwikkelende baby. Gebruik alleen gepasteuriseerde honing tijdens de zwangerschap.

Welk fruit mag je niet eten als je zwanger bent?

De 3 vruchten die je beter kunt vermijden tijdens je zwangerschap zijn ananas, blauwe druiven en groene papaja. Ananas wordt vaak afgeraden tijdens het eerste trimester van de zwangerschap omwille van de aanwezigheid van een bepaald enzym, namelijk bromelaïne.

Waarom geen drop zwanger?

Of het nu zoete of zoute drop is, in drop zit altijd glycyrrhizine. Dat komt van nature uit de zoethoutwortel en zorgt voor de typische dropsmaak. Maar het kan er ook voor zorgen dat je vocht vasthoudt en dat je bloeddruk tijdelijk stijgt. En zeker nu je zwanger bent, kun je dat niet gebruiken.

Welke ham eten zwanger?

Rauwe ham tijdens je zwangerschap

Bij rauwe ham kun je denken aan serranoham, parmaham, Iberico ham, coburgerham en prosciutto. Je kunt rauwe ham wel gewoon eten als het goed is verhit, bijvoorbeeld op een pizza. Andere ham-soorten, zoals schouderham, yorkham of achterham, kun je wel eten.

Wat gebeurt er als je tijdens je zwangerschap per ongeluk ham eet?

U hoeft niet in paniek te raken als u zwanger bent en vleeswaren hebt gegeten. De kans is groot dat er niets is gebeurd. Wat betreft vleeswaren is het belangrijk om te weten dat de kans op blootstelling aan Listeria laag is.

Wat mag je echt niet eten als je zwanger bent?

Vis, schaal- en schelpdieren die je niet mag eten
  • Gerookte kant-en-klare vis uit de koeling zoals gerookte zalm, paling, bokking of haring; zowel vacuümverpakt als andere soort verpakking.
  • Vis of schaaldieren die niet gaar zijn zoals oesters en sint- jakobsschelpen.
  • Roofvissen zoals tonijn, zwaardvis en snoek.