Werken in de kraamzorg: wat houdt het in en wat komt er bij kijken?

Welke diploma moet je hebben voor kraamzorg?

Gevraagd door: Noor Everts  |  Laatste update: 28 februari 2024
Score: 4.1/5 (17 stemmen)

De branche-erkende opleiding of MBO-opleiding Kraamzorg (of: Kraamverzorgende) op MBO-niveau 3 is de perfecte studie voor jou als je wilt werken met pasgeborenen, hun moeders en het gezin. Deze studie leert hoe je hulp, adviezen en begeleiding geeft.

Wat voor diploma heb je nodig voor kraamzorg?

Om te werken in de kraamzorg heb je minimaal de mbo-opleiding verzorgende niveau 3 nodig en je moet binnen deze opleiding de richting kraamverzorging hebben gevolgd.

Hoe kan je Kraamverzorger worden?

Kraamverzorgster worden via een werk- en leertraject

Om kraamverzorgster te worden via een werk- en leertraject bij Kraamzorg de Waarden moet je aan de volgende eisen voldoen: Minimaal 19 jaar. Vooropleiding op minimaal VMBO t niveau of MBO niveau 3. In bezit van een rijbewijs en de beschikking over een auto.

Hoe lang duurt de opleiding tot kraamverzorgster?

De opleiding duurt 12-15 maanden en is verdeeld over 11 lesweken.

Wat is het salaris van een kraamverzorgster?

Ben je gediplomeerd kraamverzorgende, dan word je ingedeeld in schaal FWG35 van de cao kraamzorg. De salarisschalen variëren van € 2.194,91 t/m € 3.019,51 bruto maandsalaris op basis van een 36-urige werkweek.

15 gerelateerde vragen gevonden

Hoeveel uur werkt een kraamverzorgster per dag?

Kraamdagen. De uren kraamzorg worden verdeeld over acht kraamdagen. Met je kraamverzorgende kun je deze uren dagelijks inplannen tussen 8.00 en 18.00 uur. Uiteraard is er 24 uur per dag een kraamverzorgende beschikbaar voor het assisteren bij bevallingen.

Welke opleiding heb je nodig voor Kraamverpleegkundige?

Een geschikte studie is Obstetrie Verpleegkundige. Deze opleiding duurt ongeveer een jaar en is te volgen bij verschillende ziekenhuizen in Nederland. Je combineert leren met werken en loopt mee op de kraamafdeling, waar je het vak in de praktijk leert als leerling kraamverpleegkundige.

Wat zijn de werktijden van een kraamverzorgster?

Werk en rusttijden

De maximale arbeidsduur in de kraamzorg is 36 uur per week en 8 uur per dienst. Kenmerkend voor de kraamzorg is de onvoorspelbaarheid. Incidenteel mogen er daarom soms ook uitzonderingen worden gemaakt op regels. Zo ook voor de maximale uren per dienst.

Hoeveel vrije dagen heeft een kraamverzorgster?

Hoeveel vakantiedagen heb ik? In de kraamzorg heb je recht op 144 wettelijke en 80 bovenwettelijke doorbetaalde vakantie-uren, als je 36 uur per week werkt. Daarnaast heb je nog recht op 35 extra bovenwettelijke vakantie-uren.

Wat doet een kraamverzorgster op een dag?

De kraamverzorgende is er vooral voor het geven van advies en tips rondom de verzorging van jouw baby. Ze helpt je met het in bad doen van jouw baby, het verschonen van de luier, het aan- en uitkleden, de huidverzorging, het veilig opmaken van het babybedje en het voeden van jouw baby.

Welke opleiding voor kraamzorg HBO?

In de opleiding Verloskunde leer je hoe je zwangere vrouwen en hun partners voorlicht en bijstaat tijdens de zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Ook begeleid je zelfstandig de geboorte van baby's. Gaat het welzijn van zwangere vrouwen, hun partners en hun baby's jou aan het hart, dan is dit de opleiding voor jou!

Welke 3 taken heeft een kraamverzorger?

Assistentie bij de bevalling
  • In gereedheid brengen van de kraam- en babykamer.
  • Kraamvrouw observeren en ondersteunen tijdens de weeën.
  • Assisteren van de verloskundige (of huisarts)
  • Kraamvrouw (en partner) ondersteunen.
  • Na de bevalling de kraamvrouw en de pasgeborene verzorgen.

Wat verdien je als ZZP er in de kraamzorg?

Wat verdient een Kraamverzorger als zelfstandige? Het uurloon van een Kraamverzorger is ongeveer € 35 per uur ex BTW.

Wie kan er beroep doen op kraamzorg?

Iedereen die zorg nodig heeft, kan beroep doen op onze diensten, ongeacht leeftijd, werkstatus of gezinssituatie. Ook alleenstaanden kunnen beroep doen op ons.

Welke mbo opleiding voor verloskundige?

Mbo niveau 4-diploma.

Kan je als verpleegkundige in de kraamzorg?

Als verpleegkundige werken in de kraamzorg

Als verpleegkundige verzorg je de baby en de moeder zodat ze zo spoedig mogelijk kunnen herstellen. Ook leer je de (nieuwe) moeder hoe ze het beste haar baby kan verzorgen. De plaats van waar je dat gaat doen is afhankelijk van de medische situatie van de moeder en baby.

Hoeveel uur kraamzorg ben je verplicht?

Wat de zorg precies inhoudt staat in het Landelijk Indicatieprotocol Kraamzorg. Het aantal uren kraamzorg dat iemand vergoed krijgt, is minimaal 24 uur en maximaal 80 uur. De toegewezen uren worden verdeeld over 10 dagen, gerekend vanaf de dag van de geboorte.

Hoeveel dagen is 49 uur kraamzorg?

Op hoeveel uur kraamzorg heb je recht? In het beste geval krijg je 49 uur kraamzorg, verdeeld over acht dagen. Dit is de standaard voor kraamzorg, gebaseerd op het Landelijk Indicatie Protocol Kraamzorg (LIP).

Hoeveel dagen vrij na bevalling vrouw?

Uw bevallingsverlof gaat in op de dag na uw bevalling. Het verlof duurt minstens 10 weken. Ook als uw baby later dan de uitgerekende datum wordt geboren.

Wat verdient een kraamverzorgster netto?

Een kraamverzorger verdient in Nederland gemiddeld € 1.875,- per maand*.

Hoe ziet een dag van een kraamverzorgster er uit?

Gedurende de dag kunnen moeder en vader met alle vragen en gevoelens bij haar terecht. De kraamverzorgende heeft ook tijd voor grote broers en/of zusjes; misschien een spelletje doen of boekje voorlezen. Ze maakt badkamer en toilet(ten) schoon. Dat is belangrijk in verband met de kans op infecties bij jou en je baby.

Wat verdient een kraamverzorgster in ziekenhuis?

Het salaris van een startend kraamverzorgende ziekenhuis begint bij € 1.980 per maand. Het beroep startend kraamverzorgende ziekenhuis is een variant van het beroep Verzorgende instelling. Het salaris van Verzorgende instelling ligt gemiddeld op € 2.227 bruto per maand.

Wat is het verschil tussen een kraamverzorgende en een Kraamverpleegkundige?

Een kraamverpleegkundige is niet hetzelfde als een kraamverzorger. Het verschil is dat jij je bezig houdt met de verpleging en bevallingen in het ziekenhuis, terwijl de kraamverzorger thuis de bevallingen doet. Als kraamverpleegkundige heb je veel taken.

Kan je als verpleegkundige verloskundige worden?

Wil jij als verloskundige en verpleegkundige aan de slag? Kies dan voor de unieke combinatie opleiding Verpleegkunde en Vroedkunde (Verloskunde) en behaal in 5 jaar tijd 2 bachelordiploma's.

Hoe lang duurt de opleiding Kinderverpleegkundige?

De opleiding start twee keer per jaar; in maart en september. De opleiding duurt 13 tot 16 maanden. Dit is afhankelijk van je ervaring en je dienstverband. Er zijn 35-38 lesdagen van 7 lesuren verdeeld over 8 lesblokken.

Vorige artikel
Wat kost een GeboorteHotel?