Welke controles krijg JOUW BABY en jezelf na de BEVALLING? | Kraamverzorgende #4

Welke controles na bevalling?

Gevraagd door: bacc. Eliza Schouten B  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.1/5 (50 stemmen)

De dagelijkse controles van moeder en kind, zoals temperatuur, polsslag, het wegen van de baby en het controleren van de hoeveelheid bloedverlies worden in eerste instantie verricht door de kraamverzorgende. Zij helpt ook bij de voeding van de baby en geeft handige tips voor de verzorging.

Welke controles voer je dagelijks uit bij de kraamvrouw?

Tijdens de kraamweek worden dagelijks controles gedaan bij moeder en kind door de kraamverzorgende en door de verloskundige. Bij de kraamvrouw: temperatuur, polsslag, borsten, hoogte van de baarmoeder, bloedverlies en hechtingen bij een wond.

Welke controles doe je bij een kraamvrouw?

Van de kraamvrouw worden o.a. de temperatuur, de pols, het bloedverlies, de uitscheiding van urine en ontlasting, de borsten, de eventuele hechtingen en baarmoederstand gecontroleerd, zo ook haar emotionele stabiliteit gedurende de kraamperiode. Dit wordt allemaal bijgehouden in het zorgdossier.

Welke observaties voer je uit bij een kraamvrouw direct na de bevalling?

De kraamverzorgende controleert en observeert de eerste vijf dagen tweemaal daags je temperatuur en pols, beleving, borsten, buik, bloedverlies, bekkenbodem en benen (de zes B's). Na vijf dagen nog één keer per dag. Bij afwijkende bevindingen overlegt zij met de verloskundige.

Waarom ben je 6 weken kraamvrouw?

Je bent kraamvrouw tot 6 weken na je bevalling. Licha- melijk, emotioneel en sociaal gezien verandert er veel. Deze veranderingen zijn de eerste twee weken na de bevalling het meest merkbaar. Het is belangrijk om in de kraamperiode voldoende rust te nemen.

36 gerelateerde vragen gevonden

Hoe lang geen trap lopen na bevalling?

Na 3-5 dagen kan je proberen de trap af te lopen. Zet evt. je ene voet bij de andere maar vermijd veel traplopen nog even. Wissel rust af met kleine stukjes lopen in huis waarbij je er op let dat je actief rechtop en ontspannen loopt.

Wat zijn 4 oorzaken van het slecht kunnen urineren van kraamvrouwen?

Het vrouwelijk bekken

Soms ontstaat er vocht omheen wat de uitstroom van urine belemmert. Het lichaam verwerkt dit vocht (oedeem) zelf weer in de loop van de dagen. Niet alleen van het vocht, ook als gevolg van de pijn door hechtingen of scheurtjes kan het plassen moeilijk gaan.

Wat te doen bij een fluxus post partum?

Behandeling van fluxus

Hoe meer bloed je verliest, hoe ernstiger de fluxus. In de eerste instantie zal de gynaecoloog proberen je baarmoeder samen te laten trekken. Dit gebeurt met oxytocine, dat via een infuus wordt toegediend. Daarnaast kan een massage van de baarmoeder helpen.

Hoeveel weken duurt de kraamperiode?

De kraamperiode duurt ongeveer 6 weken en de eerste 8-10 dagen daarvan wordt het kraambed genoemd. Tijdens het kraambed komen wij regelmatig langs om controles te doen bij moeder en kind. Als verloskundigen zijn wij eindverantwoordelijk en beantwoorden we vragen van ouders en de kraamverzorgster.

Hoe heet de periode na de bevalling?

De eerste 10 dagen na je bevalling heet de kraamperiode. In deze periode ondersteunen en begeleiden de verloskundige en de kraamverzorgende jou en de rest van je gezien om jullie een goede start te geven. De kraamverzorgende doet controles, geeft ondersteuning bij de voeding en zorgt voor rust en regelmaat.

Waarom moet de blaas leeg zijn voordat je de Uterusstand controleert?

Het is belangrijk dat je blaas goed leeg is, je moet voor deze controle dus eerst geplast hebben. Een volle blaas kan de baarmoeder namelijk omhoog duwen en daarmee de meting onbetrouwbaar maken.

Wat geef je een pas bevallen moeder?

Sieraden zijn de meest bekende vorm van baargoud. Vrouwen krijgen bijvoorbeeld een ring, ketting of armband na de bevalling. Sieraad met naam of letter. Een sieraad met de naam of voorletter van je kind is een extra bijzonder baarcadeau.

Wat zijn kraam tranen?

Je herkent kraamtranen aan plotselinge stemmingswisselingen en/of onverwachtse huilbuien. Dat komt doordat de vermoeidheid toeslaat, je hormonen zijn 'van slag', je hebt misschien last van stuwing en je hebt ineens een baby waar je moet zorgen. Op de 3de tot 5de dag na de bevalling kun je ineens heel emotioneel worden.

Hoe lang baby misselijk na geboorte?

De eerste 24 tot 48 uur zijn kinderen vaak misselijk en kunnen ze spugen. Ook kan bellen blazen een teken zijn van misselijkheid. De misselijkheid wordt vaak veroorzaakt door ingeslikt bloed/vruchtwater tijdens de het persen. Ook na een vacuümverlossing komt het vaker voor dat een pasgeborene misselijk is.

Waarom leg je een kraamvrouw met Fluxus plat neer?

Leg de kraamvouw plat op haar rug neer; (NB: geen Trendelenburg meer toepassen; leg de kraamvrouw plat. Als je de kraamvrouw in Trendelenburg bestaat de kans dat de uterus volloopt met bloed waardoor in 70% van de gevallen de uterus niet samentrekt en er sprake is van een atonie.

Wat te doen bij bloedverlies na bevalling?

Bespreek je bloedverlies met je kraamverzorgster of verloskundige. Zij kunnen je helpen om in te schatten of de hoeveelheid bloedverlies normaal is. Je kunt tot ongeveer 6 weken na de bevalling nog bloedverlies hebben. Meestal heb je in het begin kraamverbanden nodig.

Wat eten of drinken na bloedverlies?

IJzer uit plantaardige voeding wordt iets beter opgenomen als je bij de maaltijd iets eet of drinkt met vitamine C, zoals groente of fruit. Door bij een broodmaaltijd bijvoorbeeld fruit, rauwkost of een glas sinaasappelsap te nemen, wordt het ijzer uit brood beter opgenomen.

Waarom niet kunnen plassen na bevalling?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen niet goed kunnen uitplassen. Bijvoorbeeld omdat na een bevalling de plasbuis gezwollen is of dat de blaas overrekt is geweest. Meestal duren de klachten enkele dagen tot weken en kun je hierna weer normaal plassen.

Wat is riekende Lochia?

Overleg met de verloskundige bij een bloeding, riekende lochia of grote stolsels (een stolsel groter dan een tennisbal). Een ontsteking van het endometrium, endometritis (ontsteking van het baarmoederslijmvlies), komt voor bij 1-2 % van de kraamvrouwen.

Hoe ernstig is pre-eclampsie?

Eclampsie is een zeer ernstige situatie, die in enkele gevallen levensbedreigend kan zijn door bijkomende complicaties als hersenbloeding, lever- of nierbeschadiging of problemen met de bloedstolling. Gelukkig herstellen de meeste vrouwen uiteindelijk helemaal. Wel is er meer risico voor de gezondheid van de baby.

Hoe lang bedrust na bevalling?

Je kunt kinderen best uitleggen dat mama een poosje moet rusten. Het kan best lang duren voordat je weer volledig de oude bent. Sommige vrouwen geven aan dat het wel een jaar heeft geduurd voordat ze zich weer helemaal fit voelden.

Hoe lang na bevalling Bekkenfysio?

Vanaf dag vier na de bevalling kun je bekkenbodemoefeningen doen om je bekkenbodemspieren weer te verstevigen. Overleg dit wel met je verloskundige. 1. Span drie keer per dag zes seconden de spieren rond je vagina, anus en plasbuis aan zonder je bilspieren en benen aan te spannen.

Hoe voelt een verzakking na bevalling?

Klachten bij een verzakking

Bijvoorbeeld een zwaar gevoel in je vagina of onderin je buik, een zeurderig gevoel in je benen of liezen, lage rugklachten of het gevoel alsof er een bal tussen je binnen zit of het gevoel ergens op te zitten.

Wat moet je doen als je baby blijft huilen?

Eindeloos doorgaan met huilen

Meestal is er geen sprake van een medische reden maar het is wel belangrijk om dit even na te gaan bij de Jeugdgezondheidszorg. Je baby kan bijvoorbeeld oorpijn hebben. Als je vragen hebt over het huilgedrag van je baby, neem dan contact op met de huisarts of de Jeugdgezondheidszorg.

Hoe voel je je vlak voor de bevalling?

Je kunt je grieperig of vaag gaan voelen. Ook kun je te maken krijgen met diarree, zuurbranden, misselijkheid door begin bevalling en overgeven. daarnaast kan diarree een teken zijn voor het begin van een bevalling. Last hebben van zware rugpijn is ook een symptoom van een naderende bevalling.