Wat is belangrijk tijdens de eerste 1000 dagen van je kind?

Welke adviezen zijn belangrijk bij een Kindgesprek?

Gevraagd door: Tijn Arslan  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.3/5 (19 stemmen)

Algemene tips voor het gesprek
Je kunt een kind namelijk niet helpen als je niets mag doen met wat het kind jou vertelt. Leg goed uit wat je gaat doen en betrek het kind bij je vervolgstappen.

Hoe voer je een goed Kindgesprek?

Geef vooraf aan waarom je met het kind wilt praten, dat het kind alles mag vertellen en wat er met de informatie gebeurt. Stel het kind op zijn/haar gemak: zorg voor een ontspannen sfeer, ga zo mogelijk niet recht tegenover het kind zitten, en zorg dat je ongeveer op gelijke hoogte zit.

Wat vraagt veilig thuis aan school?

Een school mag advies vragen of een melding doen bij Veilig Thuis als er zorgen zijn over de situatie of over het welzijn van een leerling. Het enkele feit dat een school een Veilig Thuis-melding doet is niet klachtwaardig, tenzij het vooraf al duidelijk is dat er geen sprake is van kindermishandeling.

Waarom Kindgesprekken voeren?

Kindgesprekken helpen om de onderwijsbehoeften van kinderen duidelijker in beeld te krijgen, zijn nuttig omdat ze de pedagogische relatie versterken, vergroten de persoonlijke betrokkenheid en motivatie, verbeteren de werkhouding, stimuleren verschillende 21e eeuwse vaardigheden hebben een positieve invloed op het ...

Hoe praat je met je kind?

Het allerbelangrijkste om je kinderen te laten praten is om goed te luisteren. Luister naar je kind. Zeg even helemaal niets, kom niet met oplossingen of advies, maar luister. Herhaal wat je kind zegt, zonder je eigen oordeel of ideeën te laten horen.

39 gerelateerde vragen gevonden

Hoe krijg ik een kind te praten over zijn gevoelens?

Wanneer je met je kind of jongere praat over gevoelens, doe je dit best op een rustige manier. Gebruik dus een zachte stem en praat op een trage en duidelijke manier. Geef het kind of de jongere ook de tijd om over zijn woorden na te denken en om over de gestelde vragen na te denken.

Hoe krijg ik mijn kind aan de praat?

Hoe kun je kinderen tussen de drie en vier jaar stimuleren?
  1. Praat veel met je kind, luister goed en beantwoord vragen. ...
  2. Praat over wat jullie gaan doen.
  3. Ga op vaste momenten met je kind in gesprek, zoals tijdens het eten en bij het naar bed gaan. ...
  4. Speel samen veel spelletjes waarbij je van beurt moet wisselen.

Wat is een Kindgesprek?

Pameijer, Van Beukering en De Lange (2010) definiëren een kindgesprek als een gesprek waarbij de leerkracht volgens een vast format in gesprek gaat met een leerling. Dit gaat dus om een gepland gespreksmoment tussen leerkracht en leerling.

Hoe start je een Kindgesprek?

- Vraag aan het kind wat hij/zij wil bespreken. - Stel open vragen en moedig het kind non-verbaal aan om te vertellen. - Gedraag je als een OEN: Open, Eerlijk en Nieuwsgierig. - Sluit het gesprek netjes af.

Wat vraagt een kinderrechter?

Wat vraagt de rechter tijdens het kinderverhoor

De rechter vraagt verschillende dingen, bijvoorbeeld hoe het met je kind gaat, hoe het thuis gaat, wat je kind belangrijk vindt en wat je kind misschien graag zou willen veranderen. Je kind mag zelf ook vragen aan de rechter stellen.

Wat vraagt veilig thuis?

De medewerker wil graag zo goed mogelijk begrijpen wat u, uw partner en/of uw kinderen van de zorgen vinden en welke oplossingen u zelf ziet. Daarnaast wil de medewerker ook weten wat betrokken professionals (zoals bijvoorbeeld de huisarts en school) van de situatie vinden.

Wat is een veilige thuissituatie?

Als een kind niet veilig is of in gevaar is, kan iemand dat melden bij Veilig Thuis. Veilig Thuis is het advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling. Overal in Nederland zijn er steunpunten van Veilig Thuis. Iedereen kan een melding doen.

Wat komt veilig thuis doen?

Veilig Thuis is er voor iedereen die te maken heeft met huiselijk geweld.
...
Veilig thuis heeft haar wettelijke taken uitgewerkt in acht diensten:
  • Meldingen;
  • Advies en ondersteuning;
  • Veiligheidsbeoordeling;
  • Overdracht na Veiligheidsbeoordeling;
  • Voorwaarden en vervolg;
  • Onderzoek;
  • Overdracht;
  • Monitoren.

Hoe voer je een 10 minutengesprek?

Tips voor een goed 10-minutengesprek
  1. Schrijf op waar je over wilt praten. Bedenk van tevoren waar je het over wilt hebben. ...
  2. Zorg dat je weet hoe je kind ervoor staat. ...
  3. Stel je open op. ...
  4. Maak geen verwijten. ...
  5. Voorkom discussies over de opvoeding thuis. ...
  6. Zet afspraken op papier. ...
  7. Maak een vervolgafspraak.

Hoe voer je een adviesgesprek groep 8?

Tips voor het voeren van het adviesgesprek met de ouders
  • Laat de toets-resultaten op het leerlingvolgsysteem zien. ...
  • Leg ook naar de ouders uit welke rol de werkhouding, de motivatie, de redzaamheid en sociaal-emotionele ontwikkeling van hun kind spelen bij de weging van het advies.

Wat is een Driehoeksgesprek?

Een driehoeksgesprek is een gepland gesprek tussen leerkracht, ouder en kind. Wanneer kinderen meer eigen verantwoordelijkheid krijgen in het sturen van hun leerproces kunnen ouders hier ook op een sturende of ondersteunde manier bij betrokken worden.

Waarom Driehoeksgesprekken?

Het Nijmeegse Dominicus College wilde meer aandacht voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van leerlingen en minder focus op hun cijfers. Om die reden startte de school drie jaar geleden met driehoeksgesprekken én wordt het principe inmiddels ook toegepast bij overgangsvergaderingen.

Hoe begin je een Rapportgesprek?

Geef een structuurkader: vertellen hoe je je gesprek gaat doen: bijv. hoe is 't kind in de klas? Daarna de prestaties/kwaliteiten/aandachtspunten. Geef het tijdskader vooraf aan: We hebben 10 minuten rapportgesprekken.

Wat is handelingsgericht werken basisonderwijs?

Handelingsgericht werken (HGPD) is een concrete uiting van de Wet Passend Onderwijs. Deze werkwijze heeft tot doel de kwaliteit van het onderwijs en de begeleiding van alle leerlingen te verbeteren.

Wat is een lol gesprek?

Er zijn maandelijkse inloop/koffieochtenden voor ouders, waar zij op een laagdrempelige manier vragen kunnen stellen. Aan het begin en eind van het schooljaar is er gesprek met kind en ouders (LOL) aan de hand van een vooraf door ouder en kind ingevulde vragenlijst.

Wat is een mol gesprek?

Doelstellingen MOL-gesprekken zijn voor leerlingen een actieve rol in hun ontwikkeling, verantwoordelijkheid nemen in eigen leerproces, leren (leer)doelen formuleren/ hierop reflecteren en een gesprek kunnen voeren over de eigen ontwikkeling en deze presenteren.

Wat is de pedagogische Driehoek?

De driehoeksrelatie leerling – ouder – leraar

In de driehoeksrelatie staan de ouder en de leraar onderin, en het kind bovenaan. De leerling rust als het ware op de schouders van de ouder en de leerkracht. Er zijn zoveel driehoeken als leerlingen. Het is de kunst om deze driehoeksrelatie te laten glanzen.

Wat te doen als je kind niet praat?

En wat kan je al thuis doen? – Praat zoveel mogelijk met je kind, over van alles en nog wat. – Neem de tijd om naar je kind te luisteren, op zijn manier wil hij jou heel graag iets vertellen. – Zing liedjes en lees samen boekjes voor; maak het praten gezellig!

Wat als een kind niet praat?

Als jouw kind van 2 of 3 jaar nog niet praat, dan kun je jouw zorgen uitspreken op het consultatiebureau. Zij kunnen het dan samen met jou in de gaten houden. Bij elke afspraak zal aan je gevraagd worden welke woordjes je kind zegt en wat je kind al begrijpt.

Wat doe je als je kind niet wil praten?

Wanneer je kind niet wil praten, is het toch heel belangrijk om echt te luisteren naar wat zij wel zegt. Misschien is het heel weinig, op een boze manier en merk je veel weerstand, toch kan dit veel informatie geven. Luister goed naar je kind en vraag ook wat zij nodig heeft en wat jullie kunnen doen.

Volgende artikel
Hoeveel maanden ontzwangeren?