Bevallen - Wat kun je verwachten als je moet bevallen?

Hoeveel opening moet je hebben om te bevallen?

Gevraagd door: Brent van Venrooy  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.5/5 (28 stemmen)

Voordat de baby geboren kan worden, is er 10 centimeter ontsluiting nodig. De baarmoedermond zal door de weeën open gaan tot 10 centimeter. Dit wordt ook wel 'volledige ontsluiting' genoemd. Voordat de baarmoedermond kan ontsluiten, zal deze eerst zachter en korter worden.

Hoe lang duurt bevalling na 10 cm ontsluiting?

Gemiddeld duurt het bij een eerste kindje 12 uur tot je volledige ontsluiting hebt. Daarna ga je nog ongeveer een uur persen. Bij een volgende bevalling gaat het in de regel allemaal wat sneller: 5-6 uur voor de ontsluiting en 10-15 minuten persen.

Hoe lang rondlopen met 5 cm ontsluiting?

Actieve ontsluitingsfase: 4-7 centimeter ontsluiting

Je hebt nu al je concentratie en kracht nodig om je weeën op te vangen. Met 5 cm ontsluiting komen de weeën nu ongeveer elke 2-4 minuten en houden 1-1,5 minuut aan. Vanaf nu zal je ontsluiting gemiddeld 1 cm per uur vorderen bij een eerste kindje.

Wat als je 2 cm ontsluiting hebt?

Je kunt al weken van tevoren 2-3 cm ontsluiting hebben zonder dat je echt weeën hebt, vaak heb je wel last gehad van voorweeën. Als de bevalling dan echt begint heb je al een voorsprong en hoef je die eerste 4 cm, die bij het eerste kindje soms zo lang duren, niet meer te gaan.

Hoe lang met 4 cm ontsluiting?

Als je dat soort weeën hebt vordert de ontsluiting gemiddeld met 1 centimeter per uur. Maar vaak pas als de eerste 4 centimeter al behaald zijn. De eerste 4 centimeter zijn bij een eerste kindje heel onvoorspelbaar. Soms duurt het dagen, soms is het in een paar uurtjes gepiept.

21 gerelateerde vragen gevonden

Hoe lang duurt bevalling na 3 cm ontsluiting?

De latente fase duurt gemiddeld 8 uur bij je eerste kind, maar kan ook meer dan 12 uur duren. We spreken van de actieve fase vanaf 3-4 centimeter ontsluiting. De weeën komen nu vaker, om de 2 tot 3 minuten, duren een minuut en worden krachtiger.

Wat als je 10 cm ontsluiting hebt?

Heb je al wel volledige (10) centimeter ontsluiting, maar voel je nog geen persdrang? Dan is je kindje nog aan het zakken in het geboortekanaal. De weeën die je nu voelt zijn krachtig en helpen je kindje steeds dieper. Wanneer je kindje gaat drukken op je bekkenbodem voel je dit als persdrang.

Hoe lang kun je met 3 cm ontsluiting lopen?

De baarmoedermond zal korter worden (verstrijken) en zich geleidelijk openen tot 3-5 cm ontsluiting. Gemiddeld genomen duurt deze fase 8 uur.

Hoe kan je sneller ontsluiting krijgen?

Om ontsluiting te krijgen heb je krampen/weeën nodig. Dat heeft voornamelijk met hormonen te maken in plaats van met bewegen. Het is wel zo dat als je eenmaal krampen/weeën hebt, het supergoed is om te blijven bewegen omdat het ervoor kan zorgen dat de ontsluiting daardoor sneller verloopt.

Hoeveel cm ontsluiting ruggenprik?

Een ruggenprik kan gegeven worden vanaf 2 of 3 centimeter ontsluiting en werkt door tot aan de persfase.

Doet ontsluiting voelen pijn?

Je voelt ze als een pijnlijke kramp door je hele bekkengebied. De een voelt ze meer in de buik, de ander in de rug. Sommige vrouwen voelen ze (ook) in hun benen. De weeën worden krachtiger en pijnlijker naarmate de ontsluiting vordert.

Hoe lang nog na 9 cm ontsluiting?

Je bent nu op 9 cm ontsluiting en moet nog maar 1 cm meer, 1 cm die je als de moeilijkste fase van je bevalling kunt ervaren. De weeën zijn nu erg hevig en volgen elkaar in een hoog tempo op, het kan al wat persdrang geven. Het is nu belangrijk te blijven zuchten tot er volledige ontsluiting (10 cm) is.

Hoe voel je je vlak voor de bevalling?

Je kunt je grieperig of vaag gaan voelen. Ook kun je te maken krijgen met diarree, zuurbranden, misselijkheid door begin bevalling en overgeven. daarnaast kan diarree een teken zijn voor het begin van een bevalling. Last hebben van zware rugpijn is ook een symptoom van een naderende bevalling.

Hoeveel cm is volledige ontsluiting?

De persdrang wordt steeds heviger tot het niet meer tegen te houden is. Dit is het moment dat je (meestal) volledige ontsluiting (10 cm) hebt bereikt en ook echt mag gaan persen.

Kun je slapen met weeën?

Probeer zo lang het kan nog niet teveel op de pijn te concentreren. Ga zo lang mogelijk gewoon door met waar je mee bezig bent. Zoek afleiding door bijvoorbeeld te lezen of te luisteren naar muziek of probeer nog wat te slapen/rusten als dat gaat. Tussen de weeën door heb je steeds even pauze.

Hoeveel cm ontsluiting voor vliezen breken?

Na 24 uur controleren we de ligging van de ballon. Ligt deze los en heeft u zo'n 2-3 cm ontsluiting dan kunnen we de vliezen breken.

Kan wandelen weeën opwekken?

Bewegen is altijd goed, zowel in de zwangerschap als tijdens de bevalling. Tijdens de bevalling kan bewegen er zelfs voor zorgen dat de bevalling sneller gaat. Ga om de bevalling op te wekken wandelen, fietsen of zet een feel good muziekje op en ga lekker dansen. Ook heel goed voor de gelukshormonen!

Waarom mag je niet persen voor 10 cm?

Pas wanneer je 10 centimeter ontsluiting hebt is de baarmoedermond volledig open en klaar voor de geboorte van je baby.

Wat doet het meest pijn bij een bevalling?

De pijn tijdens de bevalling neemt meestal toe als de ontsluiting vordering laat zien. Het is in deze fase vaak te voelen in de onderbuik, de onderrug of soms richting de bovenbenen. Ook de pijn tijdens het persen verschilt per persoon. De meesten vinden het een opluchting en prettig om actief aan het werk te gaan.

Wat stimuleert de bevalling?

Bevalling zelf opwekken
  1. Bevalling opwekken met sex. ...
  2. Tepelstimulatie. ...
  3. Kopje thee om weeën op te wekken. ...
  4. Ricinus cocktailtje. ...
  5. Ananas, bitter lemon of tonic. ...
  6. Zelf bevalling opwekken met voetreflexmassage. ...
  7. Breng contracties op gang met pittig eten. ...
  8. Lekker bewegen om je baarmoeder te prikkelen.

Hoeveel ontsluiting nodig voor strippen?

Als er 1 cm of meer ontsluiting is, kunnen we bij de vliezen komen en kunnen we strippen. Bij het strippen komen hormonen vrij die ervoor kunnen zorgen dat de bevalling op gang komt. Als er dus geen ontsluiting is kunnen we ook niet strippen.

Kan de bevalling ineens beginnen?

De eerste weeën zijn meestal onregelmatig, kort van duur, en nog niet zo sterk. Wanneer je deze weeën hebt, wil het nog niet zeggen dat de bevalling is begonnen; het kan nog afzakken. Pas als de weeën langer gaan duren, regelmatig en krachtig zijn, lijkt het dat de bevalling echt begint.

Hoe weet je of je opening hebt?

Je dokter of verloskundige zal regelmatig controleren hoeveel centimeter je al verstreken bent door middel van een vaginaal onderzoek. Je kan dit zelf niet controleren, en je hoeft je er ook geen zorgen over te maken. Je dokter houdt dit zonder twijfel goed in de gaten.

Is toucheren pijnlijk?

Toucheren kan als onprettig worden ervaren, daarom zal de verloskundige het toucheren alleen doen wanneer de kans groot is dat de ontsluiting is gevorderd. Zijn je vliezen al gebroken en ervaar je nog geen weeën? Dan wacht de verloskundige vaak nog met toucheren in verband met het risico op infecties.

Hoelang kan je rondlopen met 1cm ontsluiting?

Er is sprake van voortijdige baarmoederhalsopening wanneer de baarmoederhalsbarrière zich voor het einde van de zwangerschap opent. Vóór 3 cm ontsluiting kan de ontsluiting dagen of weken duren. Dit is niet bijzonder verontrustend.

Vorige artikel
Is fruit uit de blender gezond?
Volgende artikel
Wat geef je een oude oma?